kip curry Sri Lanka

Sri Lankaanse kip curry – recept van een local

Sri Lankaanse kip curry – recept van een local

Je krijgt in Sri Lanka nooit maar één curry, maar altijd meerdere verschillende varianten geserveerd als onderdeel van de rice & curry. Als je zin hebt in een curry met vlees, heb je eigenlijk overal de keuze uit kip. Onderstaand recept voor een echte kip curry uit Sri Lanka kregen wij tijdens de kookworkshop die we volgden in Ella. Andere soorten curry die ook lekker zijn én waarvan we het recept ook graag met je delen: curry met sperziebonen, curry met aubergine, dhal curry, verrassend lekkere wortelcurry en makkelijke aardappel curry.

Kip curry uit Sri Lanka

Recept voor kip curry uit Sri Lanka

Wij hadden in Sri Lanka wat gemengde ervaringen met de curryvariant met kip. Soms was het vrij droog of zaten er stukjes in, die wij normaal gesproken niet zouden eten. Als je dit recept klaarmaakt, zorg dan voor een 'schoon' stukje kip (bij voorkeur kippendij) en kook het gerecht niet te lang. De kip moet wel gaar zijn, maar als je het geheel te lang kookt, wordt de kip vrij droog.
4 van 1 stem
INGREDIËNTEN
  
  • 200 gram kippendijen
  • olie
  • 5 tl curry poeder
  • 1 tl chili poeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • ½ tomaat
  • ¾ theelepel zout
  • snufje kaneel (of 1,5 cm kaneelstokje)
  • 1 tl geroosterde currypoeder
  • water
  • kokosmelk (optioneel)
BENODIGDHEDEN
  • Mes
  • Snijplank
  • Bakpan
  • Spatel
Voorbereiden 15 min
Bereiden 30 min
totaal 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Sri Lankaans
HOEVEELHEID 2 personen
INSTRUCTIES
  • Snij de kippendijen in stukken (grootte naar wens, maar beter niet te klein).
  • Druk de twee teentjes knoflook plat onder een groot mes en snij ze daarna in stukjes.
  • Verhit de olie in de pan.
  • Voeg 5 theelepels currypoeder toe.
  • Bak het geheel even aan.
  • Voeg dan 1 theelepel chilipoeder toe.
  • Voeg vervolgens de kip toe en mix het geheel door elkaar in de pan. Ga direct door naar de volgende stap. Je hoeft de kip niet eerst te bakken.
  • Voeg het zout toe.
  • Voeg zoveel water toe dat de kip onder water staat.
  • Snij de gember in kleine stukjes.
  • Snij de tomaat in stukjes.
  • Voeg de gember, tomaat en kaneel toe.
  • Laat 20 à 30 minuten pruttelen/koken.
  • Roer het af en toe door.
  • Voeg 5 minuten voor het einde nog 1 theelepel geroosterde curry poeder toe.
  • Voor een wat romiger gerecht, kan je naar wens nog wat kokosmelk toevoegen (kook dit op het einde nog even kort mee, zodat het warm wordt).

TIPS VOOR KRUIDEN EN SPECERIJEN

Veel kruiden en specerijen vind je gewoon in de supermarkt. Voor gerechten uit de Sri Lankaanse keuken worden veel en verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Ben je van plan vaker dit soort recepten te gaan koken? Dan kunnen we je aanraden om zakjes te kopen in plaats van potjes. In zakjes zit namelijk vaak een grotere hoeveelheid en ze zijn in verhouding een stuk goedkoper. Mocht je toevallig in de buurt van Apeldoorn komen, dan kan je je uitleven bij de Turkse supermarkt ‘Özbaktat’, ze hebben daar zoveel keuze! Je kan je kruiden ook online bestellen. Deze webshop heeft een goed assortiment.

Meer inspiratie

6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Moju of brinjal curry (met aubergine)
Makkelijk & verrassend lekker: aardappel curry
Naar alle wereldse recepten

Op zoek naar meer inspiratie voor een reis naar Sri Lanka?
Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je er komt? Check het hier. Of welk budget je nodig hebt voor een rondreis door Sri Lanka? Nog meer weten? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka.

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




2 commentaren