Pizza Napoletana

Traditionele pizza uit Napels (pizza Napoletana)

Traditionele pizza uit Napels (pizza Napoletana)

Napels is een fantastische stad en dat komt onder andere door de eetcultuur. De Napolitanen geven het recept voor de alom geliefde pizza niet graag prijs. Maar het is ons gelukt om het geheime recept te achterhalen tijdens een super leuke kookworkshop. Met dit recept kan je zelf een pizza uit Napels maken. De typische traditionele pizza uit Napels heeft een dunne bodem en een dikke, luchtige korst. Hoe maak je deze pizza? Dat lees je hier in de beschrijving hieronder. Volg het recept stap voor stap en dan geniet jij ook van een beetje Napels bij je thuis.

Annick met pizza Napels

Traditionele pizza uit Napels (pizza Napoletana)

Wil jij ook de smaak van Italië in huis halen? Met dit recept maak je thuis (of op reis) een echt traditionele pizza uit Napels. Deze pizza heeft een dunne bodem en een dikke, luchtige korst. Het deeg wordt gemaakt met verse gist. Als je het écht goed wilt doen, hou er dan rekening mee dat het deeg minimaal 10 uur moet rijzen.
INGREDIËNTEN
  
Deeg
  • 300 gram bloem (type ‘00’ extra fijn. Een goed merk is (Mulino) Caputo)
  • 250 ml water (koud, het liefst mineraalwater)
  • 2 gram verse gist
  • 7 gram zeezout (fijn)
  • 1-2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
Saus & topping
  • 2 pollepels tomatensaus
  • zout (naar smaak)
  • suiker (naar smaak)
  • 150 gram fior di latte (of mozzarella)
  • blaadjes basilicum (nat)
BENODIGDHEDEN
  • Schoon aanrechtblad
  • Grote kom
  • Tijd
  • Oven
Voorbereiden 30 min
Bereiden 8 min
Wachten 10 uur 30 min
totaal 11 uur 8 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
HOEVEELHEID 2 personen
INSTRUCTIES
Hoe maak je het pizzadeeg?
  • Begin met het het water in een kom te schenken.
  • Voeg dan de verse gist toe aan het water.
  • Roer met je vinger, totdat het gist in het water is opgelost.
  • Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe.
  • Als je alle bloem hebt toegevoegd, kan je gaan kneden.
  • Voeg na een minuut kneden het zout toe.
  • Probeer zoveel mogelijk lucht aan je deeg toe te voegen, door het deeg met je handpalm uit te duwen, en het dan te vouwen om het weer uit te rollen, etc.
  • Je moet ongeveer 5 à 10 minuten kneden.
  • Je kan stoppen met kneden als je deeg soepel aanvoelt. Je kan dit testen door met je vinger in het deeg te duwen, als het terugveert is het goed.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke porties.
  • Maak er twee mooie bolletjes van.
  • Daarna moet je het deeg afdekken (bijvoorbeeld een deksel op de kom of de bollen deeg op een bord leggen en de kom erover heenzetten).
  • Leg de bollen op ruime afstand van elkaar, het gaat zeker in hoeveelheid verdubbelen door het rijzen.
  • Laat het deeg op een koele plaats (bijvoorbeeld in de koelkast) minimaal 10 uur rijzen.
De bodem maken:
  • Belangrijk: Kom nooit aan de rand! Hij moet dik en luchtig blijven.
  • Verwarm de oven vast voor. Zo heet mogelijk (het liefst 250 graden Celsius of hoger).
  • Bestrooi het werkblad met wat grovere bloem, bijvoorbeeld type ‘01’.
  • Werk van binnen uit om van je bol een mooie ronde pizzabodem te krijgen.
  • Maak de bol stap voor stap plat door de met je handen een soort massagetechniek toe te passen.
  • 1, 2, 3, 4x met je handen in het deeg duwen (beweeg van je af) en dan het deeg omdraaien (onderkant naar boven) en herhalen. Kom nog steeds niet aan de randen.
  • Daarna kan je de bodem uitrekken en draaien en dit een paar keer herhalen.
  • Je bent klaar, als je een mooie ronde vorm hebt van ongeveer 30cm doorsnee, dun in het midden en met een dikke rand.
    pizzabodem maken
Beleg je pizza met saus en topping:
  • Beleg de pizza met tomatensaus (zout of suiker toevoegen afhankelijk van de smaak ) – 1 grote pollepel.
  • Voeg basilicum toe (nat gemaakt, anders verbrandt het in de oven).
  • Maak het af met wat Fior di Latte (soort kaas lijkt op mozzarella, maar is gemaakt van koeienmelk en dus geen buffelmelk) – 1 grote hand.
  • Bak de pizza vervolgens in een goed voorverwarmde oven, zo heet mogelijk.
  • In een echte pizzaoven hoeft een pizza maar 60 seconden te bakken.
  • Thuis zal dit 7 à 8 minuten zijn.
NOTITIES
Een Napolitaanse pizza wordt gemaakt van 180 gram deeg.
Gebruik alleen de beste ingrediënten die je kan vinden.
Ingrediënten voor 4 à 5 pizza’s:
  • 500 gram bloem ‘00’ (extra fijn)
  • 400 ml water
  • 5 gram verse gist
  • 10-12 gram zeezout fijn
  • 3 el olijfolie extra vierge

Tip
Nooit meer zonder Italiaanse olijfolie: bestel het makkelijk en snel bij Olivery.

Meer inspiratie

Andere lekkernijen
Naast de traditionele pizza, heeft Napels nog meer specialiteiten. Benieuwd welke? Je leest het in ons artikel: Proef deze 7 lokale specialiteiten uit Napels.

Zoete uitdaging
Heb je zin om je eens uit te sloven in de keuken? Probeer dit typische zoete gerecht eens te maken:
Sfogliatella Riccia: een heerlijk knapperig en romig gebakje uit Napels.

Ik wil naar Napels
Benieuwd naar de mogelijkheden om naar Napels te vliegen? Vanaf Amsterdam vlieg je bijvoorbeeld goedkoop met Transavia. Als je bent geland dan pak je de bus om van het vliegveld naar het centrum te reizen. Je hoeft niet te vliegen… Heb je er wel eens gedacht om met de trein naar Napels (of een andere plek in Italië) te reizen?

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept