moju curry

Moju of brinjal curry – smaakvol gerecht met aubergine

Moju of brinjal curry – smaakvol gerecht met aubergine

In Sri Lanka krijg je nooit maar één curry, maar altijd meerdere verschillende varianten geserveerd bij de rijst. De moju (of brinjal curry) oftewel de curry met aubergine is de favoriet van Annick. Lekker sticky, zoet en pittig tegelijk. Het onderstaande recept voor deze bijzonder smaakvolle curry kregen wij tijdens de kookworkshop die we volgden in Ella.

Naast deze aubergine curry, maakten we nog 5 andere curries, waarvan we het recept ook graag met je delen: makkelijke aardappel curry, sperzieboontjes curry uit Sri Lanka, dhal curry, echte Sri Lankaanse kip curry en verrassend lekkere wortel curry.

moju curry Ella Sri Lanka

Recept voor moju of brinjal curry (met aubergine)

Moju (of brinjal) curry is een curry met aubergine als hoofdingrediënt. Het ziet er misschien niet heel erg leker uit, maar het is een van de meest smaakvolle curries die we hebben geproefd in Sri Lanka. We kunnen je dan ook absoluut aanraden om dit gerecht eens klaar te maken in je eigen keuken. Het uitgewerkte recept vind je hieronder.
INGREDIËNTEN
  
  • 1 aubergine
  • olie
  • ½ rode ui
  • 3 groene pepers (klein -ook wel capsicum genoemd)
  • 3 eetlepels kokosazijn
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • peper
  • 1 peul kardemom
  • 1 theelepel chilivlokken
BENODIGDHEDEN
  • Pannen (2), eventueel frituurpan
  • Mes
  • Snijplank
  • Bakje
  • Spatel
Voorbereiden 20 minuten
Bereiden 30 minuten
totaal 50 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch, Sri Lankaans
HOEVEELHEID 2 personen
INSTRUCTIES
  • Snij de aubergine in de lengte door, zodat je halve cirkels krijgt, snij daarna dunne plakjes.
  • Zet een pan met een laagje olie op het vuur.
  • Frituur de plakjes aubergine in de olie, totdat ze kleur krijgen.
  • Doe de aubergine in een bakje en zet dit even apart.
  • Snij vervolgens een halve rode ui in reepjes.
  • Snij de 3 groene pepertjes in plakjes.
  • Doe 3 eetlepels (kokos)azijn en 3 eetlepels rietsuiker in een pan.
  • Roer dit door elkaar, totdat het één geheel wordt.
  • Voeg dan de ui, groene peper, kardemom en chilivlokken toe.
  • Mix dit goed door elkaar.
  • Voeg daarna de aubergine toe.
  • Laat nog even door pruttelen en het is klaar.
  • Tijd om te genieten van deze smaakvolle curry!

TIPS VOOR KRUIDEN EN SPECERIJEN

Veel kruiden en specerijen vind je gewoon in de supermarkt. Voor gerechten uit de Sri Lankaanse keuken worden veel en verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Ben je van plan vaker dit soort recepten te gaan koken? Dan kunnen we je aanraden om zakjes te kopen in plaats van potjes. In zakjes zitten namelijk vaak een grotere hoeveelheid en ze zijn in verhouding een stuk goedkoper. Mocht je toevallig in de buurt van Apeldoorn komen, dan kan je je uitleven bij de Turkse supermarkt ‘Özbaktat’, ze hebben daar zoveel keuze! Je kan je kruiden ook online bestellen. Deze webshop heeft een goed assortiment.

Wil je meer inspiratie voor Sri Lanka?
Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je er komt? Check het hier. Of welk budget je nodig hebt voor je reis naar Sri Lanka? Nog meer weten? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka.

Meer inspiratie voor gerechten

6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Wortel curry uit Sri Lanka – verrassend lekker
Aardappel curry – makkelijk en verrassend lekker
Sri Lankaanse kip curry – recept van een local

Naar alle wereldse recepten

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept