Dhal Curry Sri Lanka

Dhal curry – een recept met linzen uit Sri Lanka

Dhal curry – een recept met linzen uit Sri Lanka

Dhal curry is een gerecht op basis van linzen uit Sri Lanka. De dhal curry (of dahl) is eigenlijk de enige curry die je altijd standaard krijgt als je rice and curry bestelt in Sri Lanka. Naast de rijst worden vaak minimaal drie soorten curries geserveerd. Er zijn heel veel verschillende variaties van dhal curry. Maar het hoofdingrediënt van de dhal curry bestaat uit linzen. Onderstaande recept kregen wij tijdens de kookworkshop die we volgden in Ella. Andere soorten curry die je vaak kunt kiezen (en die we erg lekker vonden) zijn: curry met sperziebonen, curry met aubergine, curry met wortel, curry met kip en curry met aardappel. Klik op de link om naar het recept te gaan.

Dhal Curry

Recept Dhal curry uit Sri Lanka

Het hoofdingrediënt van dhal curry is linzen. Hieronder vind je het recept met de ingrediëntenlijst en de beschrijving. Hierin staat stap voor stap beschreven hoe je zelf dahl curry kunt maken, op de manier zoals ze in Sri Lanka doen.
INGREDIËNTEN
  
  • 150 gram rode linzen (vlugkokend)
  • water
  • ¼ rode ui
  • 8 kerrieblaadjes (optioneel)
  • curry mix
  • kurkuma
  • kaneel
  • chilipoeder
  • zout
  • kokosolie
  • kokosmelk
  • 2 teentjes knoflook
  • mosterdzaad (zwart)
BENODIGDHEDEN
  • Pannen (2)
  • Lepel
  • Mes
  • Snijplank
Voorbereiden 10 min
Bereiden 15 min
totaal 25 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Sri Lankaans
HOEVEELHEID 2 personen
INSTRUCTIES
  • Was de linzen met koud water, totdat het water helder is.
  • Voeg zoveel water toe totdat de linzen net onder water staan.
  • Kook de linzen 10 minuten (zonder zout). De kooktijd kan per soort variëren, de linzen moeten zacht zijn.
  • Snij in de tussentijd de ui en de knoflook.
  • Verhit de olie in de pan.
  • Bak de ui samen met de specerijen.
  • Roer het geheel af en toe.
  • Voeg de knoflook, zout en linzen toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Bak het geheel een paar minuten.
  • Voeg aan het einde de kokosmelk toe.
  • Laat alles samen nog 2 minuutjes doorkoken.

TIPS VOOR KRUIDEN EN SPECERIJEN

Voor gerechten uit de Sri Lankaanse keuken worden veel en verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Ben je van plan vaker dit soort recepten te gaan koken? Dan kunnen we je aanraden om zakjes te kopen in plaats van potjes. In zakjes zitten namelijk vaak een grotere hoeveelheid en ze zijn in verhouding een stuk goedkoper. Veel kruiden en specerijen vind je gewoon in de supermarkt of toko.

Mocht je toevallig in de buurt van Apeldoorn komen, dan kan je je uitleven bij de Turkse supermarkt ‘Özbaktat’, ze hebben daar zoveel keuze! Je kan je kruiden ook online bestellen. Deze webshop heeft een goed assortiment.

Meer inspiratie voor Sri Lankaanse gerechten

6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Wortel curry uit Sri Lanka – verrassend lekker
Aardappel curry – makkelijk en verrassend lekker
Sri Lankaanse kip curry – recept van een local
Naar alle wereldse recepten

Wil je meer inspiratie voor een reis naar Sri Lanka?
Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je er komt? Check het hier. Of welk budget je nodig hebt voor je reis naar en door Sri Lanka? Nog meer weten? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka.

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept