6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Wij hebben zo genoten van de Sri Lankaanse keuken. De gerechten zijn lekker kleurrijk en pittig. De dag begint goed, vaak met een super uitgebreid ontbijt. Vaak worden er in Sri Lanka bij het ontbijt dingen geserveerd die wij eerder als avondeten zouden eten. We hebben zoveel lekkere dingen gehad. Het lekkerst hebben we gegeten in homestays en in tentjes die er niet echt aantrekkelijk uitzien. Maar het eten is er fantastisch. Je krijgt vaak zoveel en dan wordt het ook nog steeds bijgevuld. Bekijk snel onze top 6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka.
Typisch Sri Lanka
Naast het eten zijn er ook veel andere dingen kenmerkend voor Sri Lanka. Je leest het in ons artikel 31x typisch Sri Lanka. Dit artikel staat boordevol handige tips, die je écht wilt weten voordat je vertrekt.
1. Meest gegeten gerecht in Sri Lanka: Rice & curry
Als je in Sri Lanka bent, zie je dit gerecht overal. Zoals de naam al weggeeft is rijst altijd een onderdeel van dit gerecht. Je krijgt nooit rijst met 1 curry, er worden vaak minimaal 3 verschillende curries geserveerd. Waaronder eigenlijk altijd dahl curry (linzen), vaak aardappel curry en een curry met groente (sperziebonen, aubergine, wortel, kool, bietjes etc), afhankelijke van je keuze kan je er ook nog een curry met vlees of vis bij krijgen. Wij hielden het eigenlijk altijd bij vegetarisch. Een Sri Lankaanse curry is niet compleet zonder papadum. Dit is een soort kroepoek-achtig knapperig & gefrituurd chipje.
Zelf curry maken met recepten uit Sri Lanka
Tijdens ons verblijf in Ella volgden wij een kookworkshop. Hier leerden we onder andere 6 verschillende curries maken. Benieuwd naar de recepten? Je vindt de linkjes hieronder.
Wortel curry uit Sri Lanka
Aardappel curry
Dhal curry
Sri Lankaanse kip curry
Sperzieboontjes curry
Moju of brinjal curry (met aubergine)
2. String hoppers
Dit is een soort hele dunne spaghetti, maar dan gemaakt van rijstmeel. String hoppers worden vaak geserveerd als ontbijt, samen met ei en dhal curry.
- Recept dhal curry
3. Kokos sambol
Kokos sambol is een hartig en pittig bijgerecht. De basis bestaat uit geraspte kokos. Dit wordt gemengd met ui, knoflook, tomaat en chilipepers. Vaak geserveerd bij het ontbijt, met roti. Wij leerden tijdens een kookworkshop in Ella hoe we zelf kokosnoot sambol kunnen maken.
- Klik hier voor het recept van kokosnoot sambol.
4. Bread rolls
Bread rolls: je komt ze overal tegen in Sri Lanka. En dat is heel fijn, want ze zijn super lekker. Én dit typische eten is super geschikt als lunch, helemaal om mee te nemen onderweg. Het bestaat uit een deeg dat gevuld is met een pittige vulling van aardappel en groente. Er zijn heel veel variaties bijvoorbeeld met ei, vis of vlees. Het deeg wordt in een driehoek om de vulling gevouwen en daarna aan alle kanten op een hete plaat gebakken. De gepaneerde versie, die wordt gefrituurd, is ook erg lekker!
5. Hoppers
Hoppers is een typisch ontbijtgerecht. Om hoppers te maken, meng je eiwit met wat meel. Dit wordt vervolgens gebakken als een soort ‘bakje’. Dit bakje kan je dan vullen bijvoorbeeld met een curry en kokos sambol.
6. Kotthu roti
Kotthu is ook een gerecht dat super veel voorkomt in Sri Lanka. Dit gerecht wordt gemaakt van roti (een soort wrap) en groenten (kool, wortel, ui) dat met scherpe messen in fijne reepjes wordt gehakt en daarna gewokt. Je hebt de keuze om je gerecht te verrijken met ei, vlees of vis.
Meer inspiratie voor een reis door Sri Lanka
Ben je benieuwd hoe je goedkoop met het vliegtuig in Sri Lanka komt? Check het hier. Of welk budget je nodig hebt voor je reis naar Sri Lanka? De beste reistijd? Een fantastische reisroute met de trein? Nog meer weten? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka.
Reageren