Kokosnoot sambol

Pittige kokosnoot sambol uit Sri Lanka

Pittige kokosnoot sambol uit Sri Lanka

Kokosnoot sambol is een hartig en pittig bijgerecht, dat veel en vaak wordt gegeten in Sri Lanka. De basis van de sambol bestaat uit geraspte kokos. Dit meng je vervolgens met ui, knoflook, tomaat en chilipepers. In Sri Lanka eet men dit bijgerecht van kokos vaak bij het ontbijt, samen met roti en ei. Het is erg leuk om de kokosnoot sambol helemaal zelf te maken. Wij leerden dit van een local tijdens onze rondreis in Sri Lanka. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit gerecht zelf kan maken.

cocos sambol

Zo maak je kokosnoot sambol uit Sri Lanka

Kokos sambol is heel lekker, als je van kokos en pittig eten houdt. De basis bestaat uit geraspte kokos. Het is erg leuk om het helemaal zelf te maken. Van het raspen van de kokosnoot, tot het kneden van de kruiden. In dit recept lees je hoe je dit heerlijke bijgerecht zelf kan maken.
INGREDIËNTEN
  
Rauwe sambol
  • ½ kokosnoot (ongeveer 250 gram, geraspt)
  • ½ groene peper
  • ½ rode ui
  • ½ tomaat
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • ½ limoen (het sap)
  • 1 teen knoflook (geraspt, optioneel)
Gebakken sambol
  • kokosolie
  • chilivlokken
  • mosterdzaad
BENODIGDHEDEN
  • Pan
  • Mes
  • Lepel
  • Bakjes (2)
Voorbereiden 15 min
Bereiden 10 min
totaal 25 min
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch, Sri Lankaans
HOEVEELHEID 2 personen
INSTRUCTIES
Sambol kan je op twee manieren maken
  • Rauw (A) of gebakken (B). Hieronder vind je eerst het recept voor de rauwe variant (A). Voor de gebakken variant (B) volgen daarna nog wat extra handelingen, maar de basis is hetzelfde als onder A.
Bereiding A (rauwe sambol):
  • Rasp de kokos.
  • Snij de peper, ui en tomaat in kleine stukjes.
  • Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan de kokos en mix/kneed dit met je hand.
    maken kokosnoot sambol
Bereiding B (gebakken sambol):
  • Maak eerst de rauwe sambol, zie A.
  • Verhit wat kokosolie in een pan.
  • Voeg wat extra chilivlokken en mosterdzaad toe, bak dit even aan.
  • Voeg daarna de rauwe kokosnoot sambol toe.
  • Zet het vuur laag en bak het een minuutje.
  • Geniet van je kokosnoot sambal!

ඔයාගේ අහාර වේල රසවිඳින්න

oyāgē ahāra vēla rasavin̆dinna
eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Zelf kokosmelk maken
Wortel curry uit Sri Lanka
Aardappel curry – makkelijk en verrassend lekker
Sri Lankaanse Dhal curry
6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Volg een kookworkshop in Ella, Sri Lanka

Wil je meer inspiratie voor Sri Lanka?
Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je er komt? Check het hier. Of welk budget je nodig hebt voor je reis naar Sri Lanka? Nog meer weten? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka.

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept