Coverfoto blauwe trein Sri Lanka

De beste reisroute voor Sri Lanka

De beste reisroute voor Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig land om doorheen te reizen. Ondanks dat het land vrij klein is, zijn er twee klimaatzones aan te wijzen. Dat zorgt er voor dat de beste reistijden per regio verschillen. Wij waren in januari in Sri Lanka. In die maand zijn het zuiden en westen van Sri Lanka goed te bezoeken. Het is dan niet de beste reistijd voor het noorden en oosten, vanwege de enorme regenval. Let goed op de beste reistijd per gebied, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wij stelden de beste reisroute voor je samen door het zuid-westen van Sri Lanka. Deze reisroute is ideaal als je drie à weken de tijd hebt. Als je veel verschillende dingen wil zien en ondernemen, maar ook een beetje wil relaxen.

Hieronder laten we je eerst in een kaartje zien hoe onze ultieme reisroute eruit ziet. Zo heb je een goed beeld van waar de plaatsen ten opzichte van elkaar liggen. Onder het kaartje lichten we de verschillende plaatsen kort toe. Daarbij zullen we je doorlinken naar onze andere artikelen, waarin we je veel meer informatie en tips geven over de verschillende plaatsen.

De reisroute door (zuid-west) Sri Lanka

1. Negombo

Zoals vrijwel iedereen, begonnen ook wij onze reis door Sri Lanka in Negombo. Het internationale vliegveld van Sri Lanka bevindt zich dichter bij Negombo dan bij de hoofdstad Colombo, zodat Negombo meer logisch is om te verblijven dan Colombo. Daarbij komt dat Colombo geen bijzondere stad is om te verblijven. Die kan je prima overslaan.

Acclimatiseren
Omdat het in Negombo vrij warm is, kozen wij voor een accommodatie met zwembad (en gratis airport pick-up). Omdat we een lange vlucht achter de rug hadden, moesten we echt even bijkomen. Lees hier meer over onze vliegroute van Amsterdam naar Colombo, met praktische informatie over de vliegvelden waar we zijn gestopt (en dat waren er best een aantal).

Wij kiezen er vaak voor om in elk geval de eerste twee dagen na aankomst vrijwel niets te doen. Je moet toch altijd even wennen aan het klimaat, de mensen, het eten, de andere cultuur, etc.

De sightseeing in Negombo schoven wij dan ook door naar de laatste paar dagen van onze reis in Sri Lanka. Aangezien we ook weer vanaf hetzelfde vliegveld door vlogen naar Vietnam, eindigden we ook weer in Negombo. Ook als je weer terug vliegt naar Nederland, is Negombo een handige laatste halte, vanwege de locatie van het vliegveld.

2. Kandy

Wij kozen ervoor om vanaf Negombo naar Kandy te reizen, met de bus. Om wat meer ruimte te hebben, betaalden we in de bus voor 3 personen, om onze bagage ook een eigen plekje te geven. De plekken in de bus kunnen hier vrij krap zijn. En om de prijs hoef je het niet te laten (minder dan een euro per plek).

We twijfelden er eerst over hoe je de naam Kandy uitspreekt, maar je spreekt het uit als ‘snoep’ in het Engels.

Waar slapen?
Kandy heeft twee gezichten. Aan de ene kant heb je plekken waar je wél frisse lucht kunt inademen en aan de andere kant heb je plekken waar je zonder te roken toch zwarte longen krijgt door de uitlaatgassen. De plek van je accommodatie is hier dan ook van groot belang. Wij adviseren iedereen om net iets buiten het centrum te gaan slapen. Er rijden enorm veel tuktuks rond, waarmee je snel en goedkoop van de ene naar de andere plek komt.

Wij sliepen in de wijk Primrose. Deze accommodatie krijgt een super goede beoordeling.

Accommodaties in Kandy – Sri Lanka

Kosten tuktuk
Een tuktuk kost je ongeveer Rs 300 per rit (€1,50) in de stad. De afstanden in Kandy zijn niet zo groot, maar vanwege het hoogteverschil is het soms verstandig een tuktuk te nemen. Klik hier voor extra tips voor het (goedkoper) regelen van een tuktuk.

Sightseeing
Je kunt je in Kandy prima een aantal dagen vermaken, maar op een paar bezienswaardigheden na is het geen hele bijzondere stad. Wil je weten wat er allemaal te doen is in Kandy, lees dan ons artikel: 8 leuke dingen om te doen in en rond Kandy.

Hoe kom je van Negombo naar Kandy:

Met de bus van Negombo naar Kandy bustation: Rs 172 (€0,85) per persoon
tuktukVervolgens met de tuktuk van het busstation naar je accommodatie: Rs 300 (€1,50)

Hoe lang duurt het van Negombo naar Kandy:

Ruim 4 uur met de bus en dan nog een aantal minuten met de taxi (tuktuk) naar je accommodatie (tenzij je gaat lopen)

3. Alternatief – Anuradhapura

Nog iets noordelijker dan Sigiriya (Lion Rock), ligt Anuradhapura. Deze heilige stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je gaat hierheen om tempels en andere boeddhistische gebouwen te bezoeken. Omdat wij ons portie aan boeddhistische tempels nog wel verwachtten te krijgen, hebben wij deze plek overgeslagen.

Wat vonden anderen ervan

Reizigers die we over deze plek spraken, omschreven het als “wel leuk, maar niet bijzonder”. Meer dan dat kunnen we er eigenlijk ook niet over zeggen. Op onze website is 98% van de tekst geschreven uit eigen ervaringen en de overige 2% hebben we uit eerste hand van andere reizigers. We kunnen je deze plek dus niet echt af- of aanraden, hoewel we uit de verhalen van anderen wel begrijpen dat je deze plek eigenlijk kunt overslaan als je niet al te ruim zit in je tijd. Vooral ook omdat Anuradhapura een stukje noordelijker ligt (en dus best wel van de route af).

Hoe kom je van Negombo naar Anuradhapura:

Met de bus: ongeveer Rs 1000 (€5) per persoon OF
Met de trein (met een overstap in Colombo Fort): ongeveer Rs 500 (€2,50)

Hoe lang duurt het van Negombo naar Anuradhapura:

Met de bus: 4 uur OF
Met de trein (met een overstap in Colombo Fort): ruim 6 uur (zonder overstaptijd)

4. Sigirya (Lion Rock/Pidurangala Rock)

Een stukje noordelijker dan Kandy ligt Sigiriya. Hier vind je onder andere de Lion Rock. Dit is een berg in de vorm van een leeuw, waar je naar boven kunt lopen. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving.

Alternatief
Je kunt er ook voor kiezen om de minder drukbezochte Pidurangala Rock te beklimmen. Deze rots ligt vlakbij de Lion Rock. Pidurangala Rock is gemakkelijker te beklimmen, een stuk goedkoper (€ 2,50 om € 27,50), minder toeristisch én het uitzicht op Lion Rock is ook nog een grote plus.

In dit artikel hebben we meer praktische informatie opgenomen over Lion Rock en Pidurangala Rock. Je kunt de plek ook als dagtour doen vanuit Kandy. Een enkele reis kost je wel 2,5 uur.

Als je vanuit Negombo eerst naar Anuradhapura reist, dan kan je op de weg naar Kandy ook via Sigiriya gaan.

Hoe kom je van Negombo naar Sigiriya:

Met de bus van Negombo naar Dambulla: Rs 200 (€1) per persoon
Vervolgens met de bus van Dambulla naar Sigiriya: Rs 40 (€0,20) per persoon OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de snelste route) naar Sigiriya: Rs 1500 (€7,50) OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de mooiere route langs het Kandalama meer) naar Sigiriya: Rs 2000 (€10)

Hoe lang duurt het van Negombo naar Sigiriya:

Met de bus van Negombo naar Dambulla: 4,5 uur
Vervolgens met de bus van Dambulla naar Sigiriya: 45 minuten OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de snelste route) naar Sigiriya: 30 minuten OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de mooiere route langs het Kandalama meer) naar Sigiriya: 45 minuten

Hoe kom je van Anuradhapura naar Sigiriya:

Met de bus van Anuradhapura naar Dambulla: Rs 150 (€0,75) per persoon
Vervolgens met de bus van Dambulla naar Sigiriya: Rs 40 (€0,20) per persoon OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de snelste route) naar Sigiriya: Rs 1500 (€7,50) OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de mooiere route langs het Kandalama meer) naar Sigiriya: Rs 2000 (€10)

Hoe lang duurt het van Anuradhapura naar Sigiriya:

Met de bus van Anuradhapura naar Dambulla: 1,5 uur
Vervolgens met de bus van Dambulla naar Sigiriya: 45 minuten OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de snelste route) naar Sigiriya: 30 minuten OF
tuktukMet de tuktuk van Dambulla (via de mooiere route langs het Kandalama meer) naar Sigiriya: 45 minuten

5. Hatton

Vanuit Kandy namen we de (welbekende) trein naar Hatton. In ons artikel over de trein in Sri Lanka lees je alles wat je wilt/moet weten over het reizen met de trein door Sri Lanka.

De omgeving van Hatton heeft ons enorm verrast, net als het heerlijke eten dat we voorgeschoteld kregen in de homestay waar we verbleven (Trinish Homestay).

Watervallen
In Hatton heb je meerdere prachtige watervallen die je kunt bezoeken. Een aantal kan je alleen vanaf een afstand bekijken (waaronder de St. Clairs Falls) en in de Devon Falls kan je ook daadwerkelijk zwemmen. De eigenaar van onze homestay heeft ons, met zijn tuktuk, in twee dagen langs de mooiste plekken gereden.

Tip: stap uit in Hatton
Veel reizigers komen met de trein langs Hatton, maar stappen hier niet uit. Doe dit absoluut niet. Je mist een stukje prachtige natuur als je niet een aantal dagen (maar in elk geval één volle dag) in Hatton verblijft.

Hoe kom je van Kandy naar Hatton:

Met de trein van Kandy/Peradenya naar Hatton: Rs 100 (€0,50) per persoon

Hoe lang duurt het van Kandy naar Hatton:

2,5 uur met de trein, maar reken op wat vertraging (wij hadden bijna een uur vertraging)

6. Nallathaniya (Adam’s Peak)

Adam’s Peak is een van de grote trekpleisters van Sri Lanka. Deze berg wordt vooral beklommen door pelgrims, en wordt gezien als een heilige plek. Nallathaniya is de plaats die onderaan de Adam’s Peak ligt en van waaruit je het beste de wandeltocht kunt beginnen.

Ondanks dat wij het wat vonden tegenvallen (enórm toeristisch), raden we je toch zeker aan om deze tocht in je reisroute op te nemen. Niet alleen om te kunnen zeggen dat je 5200 traptreden hebt gelopen (enkele reis), maar ook vanwege het adembenemende uitzicht met zonsopgang.

Waar moet je verblijven

Veel mensen plannen de tocht naar Adams’ Peak vanuit een van de omliggende dorpen, bijvoorbeeld vanuit Hatton. Wij kozen er bewust voor om dat niet te doen, maar om te verblijven in het dorpje dat aan de voet van de berg ligt, Nallathaniya. Veel meer dan accommodaties, restaurantjes en verkoopkraampjes vind je hier niet, maar je kunt hierdoor wel nét even wat meer relaxed aan de tocht beginnen. Om met zonsopgang op de top te zijn, moet je namelijk rond 2 uur ’s nachts beginnen met lopen. Als je in een van de verder gelegen dorpen verblijft, moet je eerst ruim een uur met de tuktuk rijden, om de voet van de berg te bereiken. Diezelfde trip moet je ook weer maken, nadat je van de berg terugkeert.

Wij waren blij dat we direct met de tocht konden beginnen en dat we bij terugkomst meteen op ons bed konden neerploffen. De trip van een uur met de tuktuk maakten we liever overdag (waarbij je ook nog eens kan genieten van de erg mooie uitzichten), dan dat we dat in het midden van de nacht deden.

Coming soon
Binnenkort lees je in ons artikel over de Adam’s Peak alle praktische informatie over deze plek, inclusief tips over het ideale moment voor een bezoek (spoiler: zéker niet in het weekend, ondanks dat sommigen zeggen dat het niet uitmaakt), accommodaties waar je kunt verblijven en restaurants waar je lekker kunt eten.

Hoe kom je van Hatton naar Nallathaniya:

Met de bus: Rs 78 (€0,40) per persoon OF
tuktukMet de tuktuk: Rs 1500 (€7,50). Wij hadden geluk en mochten voor Rs 500 (€2,50) mee met een tuktuk die anders leeg die kant op moest rijden. De rit is geweldig mooi en met de tuktuk konden we op veel plekken stoppen. Een absolute aanrader dus, als je er iets meer geld voor over hebt.

Hoe lang duurt het van Hatton naar Nallathaniya:

Met de bus: 1,5 uur OF
tuktukMet de tuktuk: ruim 1 uur

7. Alternatief – Nuwara Eliya

Veel reizigers stoppen halverwege Kandy en Ella in Nuwara Eliya. Wij kozen hier niet voor. Met name omdat de trein niet langs Nuwara Eliya zelf komt. Wees hiervan bewust. De trein stopt namelijk in het dorpje Nanu Oya, op 10 kilometer van Nuwara Eliya. Dat maakt deze tussenstop iets omslachtiger, maar uiteraard nog steeds prima te doen.

Vanaf Nuwara Eliya zou je bijvoorbeeld ook de Horton Plains kunnen bezoeken, waar je het bekende uitzichtpunt ‘World’s End’ vindt. Lees je goed in, voordat je deze plek wilt bezoeken. Hier zitten de nodige haken en ogen aan. Helaas kunnen we hierover niet uit eerste hand iets vertellen. Om de informatie op onze website zo accuraat mogelijk te houden, schrijven we bijna niets over plekken waar we zelf niet zijn geweest. Helaas moeten we je dus ergens anders heen verwijzen, mocht je hier informatie over willen hebben. Vaak gebruiken we de reviews op Tripadvisor om ons in te lezen over bepaalde plekken. Hier vind je veel handige en recente informatie.

Vergelijkbare plekken

De omgeving van Nuwara Eliya is vrij gelijk aan die van de andere plaatsen op het treintraject tussen Kandy en Ella. Denk daarbij aan Hatton, Idalgashinna, Haputale en Ella. Overal zijn bijvoorbeeld mooie watervallen, theeplantages en theefabrieken te vinden. Tenzij je veel tijd over hebt, is het niet aan te raden om op ál deze plekken te stoppen. Met een stop in Hatton en Ella heb je de meest toegankelijke (en mooie) plekken al te pakken.

Hoe kom je van Hatton naar Nuwara Eliya:

Met de trein van Hatton naar Nanu Oya: Rs 200 ( €1) per persoon
Vervolgens met de bus van Nanu Oya naar Nuwara Eliya: Rs 25 (€0,15) OF
tuktukMet de tuktuk van Nanu Oya naar Nuwara Eliya: ongeveer Rs 600 (€3)

Hoe lang duurt het van Hatton naar Nuwara Eliya:

Met de trein van Hatton naar Nanuoya: ongeveer 1,5 uur
Vervolgens met de bus van Nanu Oya naar Nuwara Eliya: ruim 20 minuten OF
tuktukMet de tuktuk van Nanuoya naar Nuwara Eliya: 15 minuten

8. Idalgashinna

Aangezien wij 4 weken in Sri Lanka verbleven, kozen we ervoor om het stuk van Kandy naar Ella met de trein in een aantal etappes doen. Etappe 1 was van Kandy naar Hatton (zoals we hiervoor beschreven). Tussendoor maakten we een uitstapje naar Nallathaniya (Adam’s Peak). Etappe 2 ging van Hatton naar Idalgashinna. Deze plek wordt door maar weinig toeristen bezocht en is alleen om die reden al een bezoek waard (als je de tijd hebt).

Wat is er te doen?
Veel meer dan een treinstation(netje), een aantal huizen en een theefabriek is hier niet te vinden. Naast de prachtige natuur uiteraard. Wat je hier kunt doen, is genieten van de rust en het geweldige uitzicht. Je kunt er tussen de theevelden doorlopen, een theefabriek bezoeken en een wandeltocht maken naar een fantastisch uitzichtpunt. Vanaf dat punt heb je uitzicht hebt over een vallei en kan je World’s End in de verte kan zien liggen.

Accommodatie
We verbleven hier drie nachten bij Peak Rest. Een echte homestay, bij een aardige, wat vreemde oudere vrouw, die echt heerlijk kon koken.

Unieke ervaring
Anders dan in de meeste andere landen, kan je in Sri Lanka gewoon over het spoor lopen. Sterker nog, je móét soms wel, om op het perron te komen. Het treinstation van Idalgashinna is idyllisch en een ware attractie op zichzelf om de trein hier voorbij te zien komen. Een ideale plek om foto’s en filmpjes te maken.

Tip:
Heb je de tijd en wil je even op adem komen zonder andere toeristen, en dat met heerlijk eten, breng dan zeker een bezoek aan Peak Rest in Idalgashinna.

Let op als je met de trein gaat

Niet alle treinen stoppen op het station van Idalgashinna (ook al zeggen ze bij de balie en in de trein van wel). Wij spreken uit ervaring. De meeste ‘snellere’ treinen stoppen pas in het volgende dorpje Haputale. Vanaf daar moet je met de stoptrein een klein stukje terug naar Idalgashinna. Kijk wel even goed naar de treintijden en vraag de conducteur eventueel om hulp, anders kan het zijn dat je heel lang moet wachten op de volgende trein. Met een nieuw kaartje kopen én een stukje spoorrennen erbij, haalden wij deze krappe aansluiting nét.

Hoe kom je van Nallathaniya via Hatton naar Idalgashinna:

Met de bus van Nallathaniya naar Hatton: Rs 78 (€0,40) per persoon. Zorg dat je op tijd bij de bus bent, het kan namelijk druk worden (met locals). Er staan veel tuktuk chauffeurs op het busstation die zeggen dat de bus niet gaat. Laat je niet in de maling nemen, want ze proberen je alleen maar over te halen om een tuktuk te nemen OF
tuktukMet de tuktuk van Nallathaniya naar Hatton: Rs 1500 (€7,50)
Vervolgens met de trein van Hatton naar Idalgashinna: Rs 120 ( €1,10) per persoon OF
Vervolgens met de trein van Hatton naar Haputale: Rs 120 ( €1,10) per persoon
En vervolgens met de trein van Haputale naar Idalgashinna: Rs 15 ( €0,08) per persoon

Hoe lang duurt het van Nallathaniya via Hatton naar Idalgashinna:

Met de bus van Nallathaniya naar Hatton: 1,5 uur OF
tuktukMet de tuktuk van Nallathaniya naar Hatton: ruim 1 uur
Vervolgens met de trein van Hatton naar Idalgashinna: 3 uur OF
Vervolgens met de trein van Hatton naar Haputale: 3 uur
En vervolgens met de trein van Haputale (terug) naar Idalgashinna: 20 minuten

9. Ella

Alhoewel je met de trein nog verder kunt, is Ella bij de meeste reizigers het eindpunt van de treinreis. Zo ook van ons.

Ondanks de wat negatieve noot in de volgende alinea, kunnen we niet anders dan zeggen dat er een erg prettige sfeer hangt in Ella. Verder zijn er in de omgeving een aantal bijzondere trekpleisters die je gratis kunt bezoeken, zoals Ella Rock, Little Adams’ Peak de Nine Arch Bridge en de Ravana waterval. Een bezoek aan Ella mag absoluut niet ontbreken in je reisschema.

Meer uitgebreide informatie over de prachtige plekken in Ella, vind je in ons artikel 8 leuke dingen om te doen in Ella.

Een negatieve noot

Ella lijkt niet op de andere plekken waar we zijn geweest in Sri Lanka. Waar de meeste plekken, ondanks het toerisme, nog redelijk authentiek zijn gebleven, is dat in Ella absoluut niet meer het geval. Het centrum bestaat uit veel, maar dan ook echt heel erg veel accommodaties en restaurants. Typisch Sri Lankaans eten is er nog wel te vinden, maar de hamburgers en pizza’s hebben hier duidelijk de overhand. Alles is hier gericht op de westerse toerist (vaak in negatieve zin). Mocht je de Sri Lankaanse keuken niet lekker vinden en hunkeren naar westers eten, dan is dit “the place to be”.

Er zijn in Ella ook genoeg bars te vinden, waar je heerlijk kunt loungen en een cocktail kunt drinken. Afgezien van de loungebars, waren wij niet zo’n fan van het eetaanbod in de meeste restaurants. Er zijn echter nog wel een aantal (wat meer) authentieke plekjes te vinden, als je goed zoekt.

Tip verblijf buiten het centrum

We raden je overigens aan om een accommodatie te boeken die buiten het echte centrum ligt. Alles ligt redelijk dicht bij elkaar op loop/tuktuk-afstand. In het centrum is het druk en rijden veel bussen, terwijl je buiten het centrum midden in de natuur kunt verblijven.

In onze homestay (Nature Paradise Homestay) liepen de apen en eekhoorntjes over ons balkon en zag je veel mooie vogels en andere dieren. Je kreeg hier niets mee van de drukte in het centrum. Een heerlijke plek. In ons artikel over accommodaties in Ella raden we je binnenkort nog een aantal andere accommodaties aan.

Accommodaties in Ella – Sri Lanka

Hoe kom je van Idalgashinna naar Ella:

Met de trein: Rs 45 (€0,23) per persoon

Hoe lang duurt het van Idalgashinna naar Ella:

2 uur en 15 minuten met de trein

10. Udawalawe National Park

Wil je de Aziatische olifant bewonderen, dan kunnen we je aanraden om een bezoek te brengen aan Udawalawe National Park. De kans dat je hier olifanten spot is eigenlijk 100% (don’t blame us…).

In een ander bekend park van Sri Lanka – Yala National Park – is die kans wat kleiner. Dat park is vooral bekend om zijn luipaarden. In Udawalawe zijn, naast olifanten, ook veel mooie vogelsoorten te spotten, net als krokodillen, waterbuffels en andere (kleinere) wilde dieren. Het bezoek aan dit park was een van de hoogtepunten van onze reis en dus een absolute ‘must go’.

Waar moet je verblijven

In veel andere blogs staat dat je niet in de buurt van het park zelf hoeft te verblijven en dat je het park ook kan bezoeken als dagtrip vanuit een grotere plaats. Dat mag dan wel kloppen, maar wij vinden dat geen goed advies. Niet alleen moet je dan onmogelijk vroeg je bed uit (nóg vroeger dan wij al ‘moesten’), maar je mist ook nog eens een van de meest chille accommodaties waar wij zijn verbleven in Sri Lanka, Kottawatta Village. Deze accommodatie (haast een soort vakantieparkje) beschikt over luxe tenten met een zwembad voor de deur in een prachtige omgeving. En dat voor nog geen €25 per nacht (voor 2 personen). Op bijvoorbeeld Bali zou je dit minimaal €150 hebben gekost.

Daarbij komt dat je via deze accommodatie verschillende opties hebt om het nationale park Udawalawe te bezoeken, tegen goede tarieven. Wij kozen voor de ochtendvariant van 6 uur (halve dag). Met zonsopgang reden we het park binnen. Ondanks de vele jeeps bij de ingang, had je in het park niet het gevoel dat het overvol was.

Coming soon
Voor meer informatie over de verschillende soorten safari’s, de kosten die daarbij horen en onze verdere tips, kan je binnenkort terecht in ons artikel over Udawalawe National Park.

Hoe kom je van Ella naar Udawalawe:

Met een taxibusje van Ella naar Udawalawe: Rs 2000 (€10) per persoon (gedeeld met in totaal 4 personen). Wij kozen voor deze optie, omdat we ons niet helemaal lekker voelden en je met de bus soms meerdere keren moest overstappen. Vraag je accommodatie om de taxi te regelen. OF
Met de bus van Ella naar Thanamalwila of Wellawaya
Vervolgens in Thanamalwila of Wellawaya met de bus (bus 98 richting Colombo) naar Udawalawe: totaal met de bus ongeveer Rs 200 (€1) per persoon
Er zijn ook bussen die een overstap in zowel Wellawaya als in Thanamalwila noodzakelijk maken. Dit is natuurlijk niet aan te raden. Let hierop, bij het instappen van de bus. Check dit goed bij de buschauffeur als je instapt.

Hoe lang duurt het van Ella naar Udawalawe:

Met een taxibusje van Ella naar Udawalawe: 2,5 uur OF
Met de bus van Ella naar Thanamalwila of Wellawaya
Vervolgens in Thanamalwila of Wellawaya met de bus naar Udawalawe: totaal 2,5 uur met de bus

11. Alternatief – Yala National Park

Yala National Park is het park waar je heengaat om luipaarden te spotten, waar Udawalawe National Park eigenlijk beter is om olifanten te zien. Je kunt dit park het beste bezoeken vanuit de plaats Tissamaharama.

Yala kan je bezoeken nadat je in Udawalawe bent geweest (je moet dan wel een beetje omreizen), maar je kunt er ook direct vanuit Ella naartoe gaan. Zou je voor die laatste optie kiezen, dan kan je daarna ook nog naar Udawalawe nationaal park, maar ook dán ga je weer een stukje om. Als je op het kaartje bovenaan dit artikel kijkt, dan zie je precies wat we bedoelen.

Omdat Yala en Udawalawe niet zo goed te combineren zijn en omdat je in beide parken toch wel een flinke overlap aan dieren hebt (afgezien van de luipaarden), kiezen reizigers vaak een van de twee parken. Aangezien Yala iets meer van de route afligt én wij met name voor de olifanten kwamen, kozen wij voor Udawalawe.

Hoe kom je van Ella naar Tissamaharama (Yala):

Met de bus van Ella (bus 31 richting Matara) naar Weerawila junction
Vervolgens met de bus van Weerawila junction (o.a. bus 32) naar Tissamaharama (Yala): totaal Rs 300 (€1,50) per persoon

Hoe lang duurt het van Ella naar Tissamaharama (Yala):

Met de bus (en een overstap bij Weerawila junction): in totaal ongeveer 3,5 uur

12. Tangalle (Unakuruwa)

Tangalle was onze eerste plek aan zee, nadat we het binnenland van Sri Lanka achter ons te lieten. Eindelijk konden we ons onderdompelen in al het moois dat de kustlijn van Sri Lanka te bieden heeft.

Waarschuwing vooraf: wees kieskeurig in de plaats die je kiest, voor je het weet zit je in een Russisch agglomeraat, tussen de in het Russisch vertaalde menukaarten, speedboten met bananen en de ene na de andere lelijke accommodatie (lees: Unawatuna). Wij helpen je graag de mooiste plekjes te vinden en de lelijke plekken te vermijden. Uiteraard zijn we niet overal geweest, maar we kunnen in elk geval onze ongezouten mening geven over de plekken waar we wel zijn geweest.

Verblijven in de buurt van Silent Beach

Wij verbleven niet in Tangalle zelf, maar ongeveer 4 kilometer verder zuidelijk, in het dorpje Unakuruwa (op Booking.com overigens nog steeds Tangalle). Ondanks dat we bij lange na niet alle stranden van Sri Lanka hebben bezocht, weten we eigenlijk wel zeker dat Silent Beach een van de mooiste stranden is in dit land. Adembenemend mooi, met zacht wit zand, palmbomen voor de schaduw en hoge golven om je in te vermaken. Wij raden dan ook zeker aan om een accommodatie dichtbij dit strand te nemen. Uiteraard hebben we een aantal suggesties voor je, in verschillende prijsklassen. Je vindt deze binnenkort in ons artikel over accommodaties in Tangalle. Voor nu volstaan we met een advies voor het heerlijke Shadow Surf Bay.

Veel toeristen verblijven in Mirissa (ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Tangalle). Ook mooi, maar als je meer rust, minder toeristen en een fantastisch strand wil, dan zouden wij niet twijfelen om een accommodatie in de buurt van Silent Beach te boeken.

Hoe kom je van Udawalawe naar Tangalle:

Met de bus van Udawalawe (elke bus die langs komt rijden) naar Embilipitiya
Vervolgens met de bus van Embilipitiya (bus 11 richting Matare) naar Tangalle/Unukuruwa: totaal Rs 150 (€0,75) per persoon

Hoe lang duurt het van Udawalawe naar Tangalle:

In totaal ruim 2,5 uur met de bus

13. Talpe & Galle Fort

Ook de kustplaats Talpe is weer een pareltje, waar niet veel toeristen voor kiezen. De meeste toeristen bevinden zich in het nabijgelegen Unawatuna. We wilden nog een dagje doorbrengen op het strand van Unawatuna, maar we hebben onze handdoek er niet eens neergelegd. Dit was nou typisch zo’n dorp dat volledig is ingericht voor Russisch massatoerisme. Het strand kon daarbij ook niet tippen aan ons perfecte en idyllische strandje op 1 minuut lopen van onze accommodatie Anara Villa in Talpe. Het zand wit en de zee lichtblauw. Anders dan Silent Beach, waren er geen golven op deze plek, vanwege de rotsen/het koraal vlakbij de kust. Een 100% aanrader. Ook ideaal met kleine kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen, vanwege het ondiepe en rustige water.

Het enige nadeel – van eigenlijk alle stranden in Sri Lanka – is dat de stranden dichtbij de weg liggen. De weg loopt parallel aan de kustlijn, zodat je zowel bij de meeste accommodaties als stranden het verkeer (in meer of mindere mate) langs hoort komen. Op Silent Beach (onder Tangalle) is dat overigens niet het geval. De naam geeft het misschien ook al wel een beetje weg.

Geef je geld uit aan de locals

Naast onze accommodatie zat een enorm lelijk wegrestaurantje/hutje, maar met de meest enthousiaste eigenaren en heerlijk eten. In Sri Lanka lijkt het zo te zijn, dat hoe lelijker het restaurant is, hoe lekkerder het eten is. Laat je hier dus niet te snel door (af)leiden door hoe iets eruit ziet hier.

In Talpe zitten overigens ook een aantal meer westerse (en duurdere) restaurants, van Italiaanse eigenaren. Wij vinden het juist leuk om bij de plaatselijke tentjes te eten, zodat we daar zelf niet zijn geweest. Het prijsverschil was voor ons natuurlijk niet de reden;). Maar zonder gekheid, we hebben al meerdere verhalen gehoord van de eigenaren van onze accommodaties, dat het enorm lastig is om de zaak draaiende te houden. Door de aanslagen met Pasen in 2019, hebben weinig toeristen Sri Lanka bezocht in het hoogseizoen van 2019/2020. Nóg een slecht seizoen en ze moeten sluiten. Daarbij komt dat hier steeds meer buitenlanders een accommodatie of restaurant openen. Reden te meer om bij accommodaties te slapen en restaurants te eten die in eigendom zijn van de lokale mensen zelf. Met het coronavirus erbij in 2020, vrezen wij met grote vrees voor veel lokale ondernemers.

Galle Fort

Vanuit Talpe kan je het Hollandse Galle fort bezoeken. Een must-visit. Binnenkort vind je in ons artikel over het Galle fort alles wat je hierover moet weten, vóórdat je het Galle fort gaat bezoeken.

Hoe kom je van Tangalle naar Talpe:

Met de bus van Tangalle (richting Galle) naar Talpe: Rs 175 (€0,90)

Hoe lang duurt het van Tangalle naar Talpe:

2,5 uur met de bus

14. Hikkaduwa

Hikkaduwa was onze derde badplaats waar we verbleven. Onze accommodatie (Deutsch Lanka) zat 15 minuten (met de bus) noordelijk van Hikkaduwa. Het was een hotel met een lekker zwembad, maar verder geen aanrader. We hadden ook geen strand voor de deur, alleen maar rotsen. Achteraf gezien was een accommodatie in Hikkaduwa zelf beter geweest. Alhoewel het hier vrij toeristisch is, heeft het wel een mooi strand. De grote voordelen van het strand in Hikkaduwa zijn dat je er kunt surfen, dat je er met schildpadden kunt snorkelen en dat je er kunt duiken bij o.a. een scheepswrak. Een aanrader om te verblijven dus.

Surfen en duiken

Surfen
Als beginnende surfer raden we je overigens niet aan om Hikkaduwa te kiezen voor het surfen. Er zitten enorm veel rotsen in het water, hierdoor is het best wel gevaarlijk. En niet de ideale plek om te leren surfen. Een surfplank huur je voor ongeveer Rs 400 per uur (€1,75) of Rs 1200 (€5) voor een hele dag. Om de 50 meter heb je een nieuwe verhuurder van surfplanken. Er worden hier ook surflessen aangeboden.

Duiken
Duiken kost ongeveer €45 voor één duiktrip (bestaande uit 2 duiken).

Stranden
Het strand waar wij hebben gesurft, was het zuidelijke strand in Hikkaduwa. In het midden zit Turtle Beach (waar je het beste kunt snorkelen met schildpadden) en het noordelijke strand heet Hikkaduwa Beach. Daar zitten vooral de overige watersportactiviteiten, zoals het duiken. Dit gedeelte is ook het meest toeristisch. Alle stranden zitten op loopafstand van elkaar, dus het maakt weinig uit waar je een accommodatie kiest.

Hoe kom je van Talpe via Galle naar Hikkaduwa:

Met de bus van Talpe (richting Colombo) via Galle naar Hikkaduwa: Rs 75 (€0,38)

Hoe lang duurt het van Talpe via Galle naar Hikkaduwa:

1 uur met de bus

15. Negombo

Zoals al aan het begin van dit artikel vermeld, eindigen we onze trip door Sri Lanka ook weer in Negombo. De plek waar we ook begonnen. Dit doen de meeste reizigers en raden we ook zeker aan, aangezien het vliegveld op ongeveer 30 minuten rijden van Negombo ligt.

Hoe kom je van Hikkaduwa naar Negombo:

Met de trein van Hikkaduwa naar Colombo Fort: Rs 150 (€0,75)
Vervolgens met de trein van Colombo Fort naar Negombo: Rs 75 (€0,38)

Hoe lang duurt het van Hikkaduwa naar Negombo:

4 uur in totaal met de trein

Alle artikelen over Sri Lanka

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *