Uitzicht vanaf de Little Adam's Peak

Ella – Beklim de Little Adam’s Peak

Beklim de Little Adam’s Peak

Little Adam’s Peak in Ella is vernoemd naar z’n grote broer, de échte Adam’s Peak. Je weet wel, die met ruim 5500 traptreden naar de top. Die uitdaging lag al achter ons toen we in Ella aankwamen. Little Adam’s Peak is een stuk eenvoudiger te beklimmen, met een stuk minder traptreden. Als je wilt, kan je zelfs het grootste deel van de route met de scooter of tuktuk doen. Wij kozen voor de meest gezonde en toch wel de leukste manier, te voet. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend mooi. Het is dus zeker de moeite waard om hiernaartoe te lopen. In dit artikel lees veel handige tips en alles over de route die je moet afleggen om de top te bereiken.

Onderaan dit artikel vind je een interactieve kaart, waarop je kunt zien waar de Little Adam’s Peak precies ligt.

Samenvatting praktische informatie

Gratis.
Als je met de Mega Zipline een stuk naar beneden wil, dan kost dat 20 dollar.
Vanuit Ella kan je alles lopend afleggen. Je zou ook een deel met de scooter of tuktuk kunnen doen.
Van Ella naar de top van de berg duurt ongeveer 1,5 uur enkele reis. De terugreis iets korter.
Het is niet moeilijk om de top van Little Adam’s Peak te bereiken. Alleen het laatste stukje is wat steiler. Met veel regen kan het wat modderig en glad zijn. Trek dus goede schoenen aan.
Beste-bezoekmomentOp ieder moment van de dag kan je hier genieten van het mooie uitzicht. Uiteraard ben je wel wat afhankelijk van het weer. Met wat pech heb je ook last van mist. Een mooi moment om op de top te zijn, is met zonsondergang. Vanwege het slechte weer hadden wij helaas niet die keuze en waren wij er aan het einde van de ochtend.

Handig om te weten

Zoals gezegd, de beklimming van de Little Adam’s Peak is geen lastige. Toch is het handig om te weten hoe je precies moet lopen, als je start in het centrum van Ella. Hieronder volgen wat handige tips over de route en wat je onderweg kunt verwachten. De looptijden die we hieronder noemen, zijn steeds inclusief (korte) tussenstops om wat te drinken of voor het maken van foto’s.

Tip: download de app Maps.me op je telefoon. De meeste wandelpaden staan hierop weergegeven. Google Maps kan hier op veel plaatsen niet aan tippen. We hebben hier nog meer handige reisapps voor je op een rij gezet.

De start van de route

De accommodatie waar wij verbleven, Country Homes in Ella (een aanrader), ligt net iets buiten het centrum, op ongeveer 15 minuten lopen van de hoofdstraat.

Route vanuit het centrum
Eenmaal in het centrum aangekomen, volg je de hoofdstraat, de straat met alle restaurants (Wellawaya-Ella-Kumbalwela Highway) tot aan het kruispunt waar de bushalte aan zit. Op dit kruispunt ga je linksaf, maar niet voordat je een heerlijke lunch hebt gescoord bij het bakkertje schuin tegenover de bushalte, The Pastry House. We raden de ‘chicken roll’, ‘vegetable roll’ en ‘vegetable rotti’ aan. Deze kosten Rs 40/50 per stuk (€0,20/0,25).

We verlaten het centrum van Ella

Zoals gezegd, bij het kruispunt ga je linksaf. Dit deel van de route is gelijk aan de wandelroute naar de fantastische Nine Arch Bridge. Je blijft deze weg (die iets oploopt) ongeveer 15 minuten volgen. Je komt op twee derde van de weg langs het punt waar je linksaf moet slaan om bij de Nine Arch Bridge te komen. Voor Little Adam’s Peak blijf je de geasfalteerde weg volgen. Bij ‘The Chillout Ella’ (en ‘The One Ella’) sla je niet linksaf met de weg mee, maar ga je rechtdoor. Je ziet hier ook een groot bord staan van de Mega Zipline. De bus van Bandarawela naar Passara komt ook langs dit punt. Je zou het eerste stuk dus ook met de bus kunnen doen, vanuit het centrum. Vervolgens moet je de geasfalteerde weg rechtdoor aanhouden, anders loop je de theevelden in.

Twijfel je al over een bepaald pad, neem dan altijd het pad dat (licht) naar boven loopt. Alles is vanaf hier bergop.

De start van Little Adam’s Peak

Na ongeveer 10 minuten lopen wordt de weg een zandpad, dat erg glibberig kan zijn als het heeft geregend, zoals bij ons het geval was. Trek dus altijd goede (wande)schoenen aan. Je begeeft je nu al op de berg.

Uitzicht op Ella Rock
Onderweg zie je aan je rechterhand Ella Rock liggen.

Theevelden
Je passeert veel theevelden, waar je vaak ook – voornamelijk – vrouwen thee ziet plukken. Erg idyllisch, met de groene en heuvelachtige achtergrond. Aan kokosnoten ook geen gebrek hier. Om de 20 meter staat er een kraampje waar je een kokosnoot kan kopen om uit te drinken, voor Rs 70 (€0,35).

Met de scooter tot aan het grote metalen hek

Na een aantal minuten lopen op het zandpad, kom je aan op een punt waar je twee routes kan volgen. Tot aan dit punt zou je ook met de scooter of tuktuk kunnen gaan, vanuit Ella. Vanaf nu móét je te voet verder.

Voor de ene route ga je rechtsaf langs het grote metalen hek. Dit is de meest directe route die wij ook hebben gekozen. Hier staan ook meerdere bordjes die de route aangeven naar Little Adam’s Peak. Je kunt echter ook linksaf slaan, richting 98 Acres Resort & Spa. Als je wilt, kan je via dit hotel lopen om wat te eten of te drinken in hun restaurant met uitzicht. Via dit hotel kom je ook bij de top van de Little Adam’s Peak.

We vervolgen de route via de rechter afslag die wij namen (langs het metalen hek). Deze route leidt naar de Mega Zipline. Deze zipline bereik je na ongeveer 15 minuten lopen. Onderweg zie je deze zipline steeds aan je rechterhand (als je naar Ella Rock kijkt) en zie je ook steeds mensen naar beneden zippen. Op de terugweg kan je op deze manier dus ook een stuk naar beneden zippen (voor 20 US dollar per persoon).

Traptreden
Ongeveer 5 minuten wandelen ná de Zipline, zie je aan je linkerhand het 98 Acres Resort & Spa tegen de berg aan liggen. Vanaf nu loop je voor het merendeel via traptreden naar boven. Eerst zijn het aangelegde stenen traptreden. Later worden het wat meer natuurlijke stenen, die dus ook wat onregelmatiger zijn. Er zijn ook stukken met zand en keien.

De top van Little Adam’s Peak

Ongeveer 25 à 30 minuten nadat je de afslag bij het metalen hek hebt genomen (dus 15 minuten na de Zipline), bereik je de top van de Little Adam’s Peak. Op de top kan je genieten van het mooie uitzicht over de vallei en Ella Rock. In de verte (iets naar links) zie je ook nog de Ravana waterval liggen.

Fotospots
Op de top heb je meerdere punten vanaf waar je mooie foto’s kunt maken. Mocht het wat drukker zijn, dan kan je ervoor kiezen een stukje verder door te lopen. Hoe verder je bovenop de top doorloopt, hoe rustiger het wordt.

Alternatieve route
Op de terugweg zou je er bij het startpunt van de Mega Zipline nog voor kunnen kiezen om rechts af te slaan naar het 98 Acres Resort & Spa. Via dit hotel loop je een andere route terug. Je kunt uiteraard ook de zipline pakken naar beneden toe (20 US dollar). Wij zijn dezelfde route teruggelopen als dat we heen liepen. Je kunt eigenlijk niet meer fout lopen naar beneden toe.

Totale duur van de wandeling naar Little Adam’s Peak

Vanaf het centrum van Ella kostte het ons een kleine 1,5 uur om de top te bereiken. Wij zijn ongeveer 40 minuten boven gebleven. De terugweg – vanaf de top tot aan het centrum van Ella – duurde ongeveer 45 minuten. Ga dus uit van een totale duur van ruim 2,5 uur. Dit kan uiteraard korter, als je onderweg wat minder foto’s maakt en minder lang op de top blijft.

Wil je een compleet overzicht van de bezienswaardigheden in Ella,
bekijk dan ons artikel 8 leuke dingen om te doen in Ella.

De Little Adam’s Peak op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *