Uitzicht Vesuvius

Ga naar de top van de Vesuvius – Alles wat je moet weten

Ga naar de top van de Vesuvius – Alles wat je moet weten

De Vesuvius is een vulkaan met een hoogte van 1281 meter. De vulkaan ligt tussen Pompeï en Napels in, in de zuidelijke Italiaanse regio Campania. Je kunt helemaal tot aan de top komen. Voor het grootste deel kan je met de auto/bus naar boven rijden. Het laatste deel moet je lopen. Op de top word je beloond met een spectaculair uitzicht over de baai onderaan de Vesuvius. Je kijkt aan de ene kant uit over heel de stad Napels en aan de andere kant over Pompeï en het schiereiland van Sorrento. In de verte kan je met wat geluk ook nog het bekende eiland Capri in het water zien liggen. Een ábsolute aanrader om te bezoeken. Wij geven je hieronder alle informatie die je nodig hebt, bijvoorbeeld over hoe je aan een ticket komt of hoe je de top bereikt met de auto of de bus.

Samenvatting praktische info Vesuvius

> Entree: €11,68 p.p. (€10 + €1 toeslag verplichte voorverkoop + €0,68 transactiekosten)
> Exclusief busticket (€3,60 enkele reis vanaf Pompeï).
> Of exclusief parkeren (€6 voor een auto. Bekijk en boek via ParkSuvio).
Je móét online je kaartje kopen. Doe dit vooraf. Eenmaal op de berg heb je slecht bereik en de tijdvakken zijn snel vol. De kans is groot dat je geen ticket meer weet te bemachtigen als je eenmaal op de berg bent.
Beste-bezoekmomentKies een tijdslot na het middaguur, anders is het veel te warm (in de zomer). Het waait wel een beetje boven, maar nog steeds is het erg warm. Neem niet het laatste tijdslot. Je ziet dan wel het licht mooi over het water schijnen, maar je hebt al snel veel last van tegenlicht (bij het maken van foto’s) en in de krater heb je vooral schaduw. Een tijdslot rond 14.30 uur is helemaal prima. In de ochtend is de kans op bewolking op de top ook het grootst.

Het kopen van je entreeticket voor de Vesuvius

Online kaartje kopen verplicht

Koop je kaartje vooraf online
Het is verplicht om je tickets online te kopen. Doe dit dan ook van tevoren. Niet alleen omdat er een beperkt aantal kaarten beschikbaar zijn, maar ook omdat je op de berg geen bereik hebt. Je koopt een kaartje voor een bepaald tijdslot. Je kunt een half uur voor of een half uur na die tijd nog naar binnen. Ben je te laat, dan heb je pech en kom je het poortje niet meer door.

Geen mogelijkheid om kaartjes te kopen op de vulkaan | scannen QR-code
Ondanks dat dit nog op sommige plekken op internet vermeld staat, is er geen loket meer aanwezig op de top. Alleen elektronische poortjes waar je je ticket (of QR-code op je telefoon) moet scannen. Het is dus niet nodig om het ticket uit te printen (ook al lijkt dat wel verplicht als je op je ticket kijkt). Zorg er wel voor dat je ook offline bij je ticket kan, wat soms lastig is als het bericht of de foto bijvoorbeeld in de iCloud is geplaatst. Op de top heb je dus geen of heel slecht bereik en met een wazige afbeelding is de QR-code niet scherp genoeg.

Tip: wij plaatsen tickets of foto’s die we offline nodig hebben altijd in de app Notities. Daar kan je offline altijd bij. Een andere mogelijkheid is om ze toe te voegen aan je ‘Wallet’.

Het aanschaffen van je ticket

Website Vivaticket
De officiële website om je kaartje te kopen is vivaticket.com. De site staat automatisch in het Italiaans, maar je kan de taal rechtsboven wijzigen in Engels.

Stappen
Je moet eerst even een account aanmaken en vervolgens wijst de koop zich vanzelf. Op Tripadvisor zijn veel berichten van mensen die moeite hadden met het kopen van de kaartjes. Wij hebben geen problemen ondervonden. Let er vooral even op dat je aanvinkt dat je geen Italiaanse fiscale code hebt. Vervolgens volstaat je paspoortnummer.

Betalen
Je kunt het ticket betalen met je creditcard (niet met iDeal of Paypal).

Downloaden
Na de aanschaf kan je de tickets downloaden op het eindscherm. Je krijgt ze ook in je mail. In ons geval zat de mail met de tickets in onze map met ongewenste mail. Check die map dus even, mocht je het mailtje nodig hebben.

Hoe kom je op de top van de Vesuvius

Je kan zowel met een (huur)auto als met het openbaar vervoer naar de top van de Vesuvius gaan.

1. Met de auto

Als je een auto tot je beschikking hebt, dan kan je met je auto naar boven rijden. Je kunt tot de parkeerplaats rijden op ongeveer 850 meter hoogte. Vanaf daar kan je óf naar de ingang lopen (ongeveer 35 minuten omhoog) óf met een shuttlebusje naar de entree worden gereden. De shuttlebus kost €1 per persoon enkele reis en duurt een paar minuten.

Reserveren & kosten parkeren
Voor een normale personenauto betaal je €6 (voor 4 uur). Check de beschikbaarheid en boek via ParkSuvio.

Fiat Panda: je ziet ‘m overal!
Normaal gesproken rijden er dus ook geen auto’s op de kraterrand. Tot onze verbazing zagen we onderweg nog wel twee Fiat panda’s op de top rijden. De Fiat Panda is de door ons meest gespotte auto in Italië. We lagen helemaal dubbel toen we ze ook nog eens bovenop de vulkaan zagen rijden.

2. Met het openbaar vervoer

a. Met de lokale bus vanaf Pompeï

Informatie bus Pompeï – Vesuvius
Je kunt vanaf Pompeï gemakkelijk met de lokale bus op de Vesuvius komen. De busmaatschappij heet EAV. Deze bus (in ons geval gewoon een grote touringcar) vertrekt vanaf Piazza Anfiteatro en stopt daarna bij het Circumvesuviana treinstation ‘Pompei Scavi – Villa dei Misteri’. Als het druk is, is het handig om op te stappen bij de eerste halte. Dan heb je in elk geval een zitplek. De eindhalte is Vesuvio (capolinea). Dit is de hoogste bushalte op de vulkaan, op 1000 meter hoogte. Je bent hier direct bij de ingang en hoeft dus ook niet meer met een shuttlebusje verder te reizen. De bus doet er ongeveer 55 minuten over.

Prijs buskaartje
Je kaartje voor de bus koop je in de bus bij de chauffeur en kost €3,60 enkele reis (prijs mei 2023).
Oproepje: Als iemand de juiste prijs kan bevestigen, zouden veel reizigers daarmee geholpen zijn.

Je kunt alleen cash betalen. Het is handig om het geld redelijk gepast mee te nemen, aangezien ze niet over (veel) wisselgeld beschikken.

Samenvatting praktische info
Prijs: €3,60 enkele reis | €7,20 retour
Reistijd: 55 minuten
Haltes Pompei: Piazza Anfiteatro en treinstation ‘Pompei Scavi – Villa dei Misteri’.
Tips: Stap in bij de eerste halte + Neem cash geld mee om de bus te betalen
Website: EAV

DE BUSTIJDEN
De bustijden veranderen nog wel eens, dus check ze altijd van tevoren even op de website van EAV zelf. Er zijn ook een aantal andere sites waar je bustijden vindt, maar die kloppen niet altijd.

  • Bekijk de meest recente bustijden op de officiële website van EAV.
  • Klik vervolgens op het PDF-documentje met in de titel de woorden: Pompei Vesuvio.
  • Check hier direct de pdf-versie van de dienstregeling (geldig van 1 april 2023 t/m 30 september 2023)
  • Let op: er zijn soms meerdere bestandjes met de dienstregeling voor het hoogseizoen en laagseizoen. Er staat een vanaf datum bij. Kijk even goed welke jij moet hebben.

Haltes terugweg
Vergeet op de terugweg niet even aan de chauffeur te vragen waar hij stopt. Volgens de officiële dienstregeling stopt de bus op de terugweg niet op het Circumvesuviana treinstation ‘Pompei Scavi – Villa dei Misteri’. In ons geval stopte de bus daar juist wél en stopte die niet bij Piazza Anfiteatro. Na aandringen, reed hij speciaal voor ons nog door naar Anfiteatro. Waarschijnlijk wilde hij wat sneller klaar zijn met z’n dienst.

b. Met de lokale bus vanaf Napels

Je kunt vanaf Napels ook gemakkelijk met de lokale bus op de Vesuvius komen. Deze busmaatschappij heet ook EAV. Deze (normaal gesproken) rood/oranje bus is wat kleiner dan bijvoorbeeld de SITA bus en vertrekt vanaf de busterminal van Piazza Piedigrotta naar Vesuvio (capolinea). Dit is de hoogste bushalte op de berg. Wil je opstappen op een andere plek in Napels, check dan even alle tussenhaltes via de link hieronder.

Geen zin om het allemaal zelf te regelen?
Ga voor makkelijk en boek een van de tours van GetYourGuide.

c. Met de bus vanaf Ercolano (Herculaneum)

De ruïnes van Ercolano (Herculaneum) liggen onderaan de Vesuvius, waardoor een bezoek aan de Vesuvius goed te combineren is met een bezoek aan Ercolano.

Vesuvius Express
Vanaf Ercolano kan je met de Vesuvio Express Bus naar de laatste bushalte op de Vesuvius (op 1000 meter). Je bent dan direct bij de ingang. Deze optie is (vreemd genoeg, aangezien je dichterbij bent) wel iets duurder dan de lokale bus vanuit Pompeï of Napels (zie voor meer informatie de opties a en b hierboven).

Praktische info

Met de trein naar Ercolano
Zowel vanaf Napels als vanuit Pompeï of Sorrento kan je met de trein (de Circumvesuviana) naar Ercolano.

d. Met de trein en de bus vanaf Sorrento naar de Vesuvius

Trein naar Pompeï of Ercolano
Vanaf Sorrento kan je eerst met de trein van Circumvesuviana naar Pompeï of Ercolano. Klik hier voor de meest actuele treintijden. Klik vervolgens op ‘L1 Napoli – Sorrento’ voor de tijden van de trein (beide kanten op).

Laatste stuk met de bus
Daarna moet je nog een stuk met de bus. Je hebt daarvoor twee opties.

1. Lees hier hoe je vanuit Pompeï met de bus naar de Vesuvius komt.

2. Of bekijk de mogelijkheden vanaf Ercolano naar de Vesuvius.

Eenmaal op de top van de vulkaan

Als je eenmaal bij de entree bent (de plek tot waar de bussen rijden), moet je je kaartje (of QR-code op je telefoon) scannen bij een elektrisch poortje.

De wandelroute (n.5):

Na de entree loop je in ongeveer 25 minuten (inclusief foto’s maken) naar de kraterrand. Trek goede schoenen aan, want het is vooral zand met lavagesteente waar je overheen loopt. Dit stuk is flink steil, aangezien je van 1000 meter naar ongeveer 1250 meter loopt, met enkele haarspeldbochten. Je vindt aan het einde van dit eerste gedeelte een beschut souvenirwinkeltje en het punt waar je op een gids kunt wachten.

Gids
De gids zit inbegrepen bij de ticketprijs, maar stelt weinig voor. Ongeveer iedere 15 minuten is er een gids beschikbaar die alleen even tot de kraterrand meeloopt en 10 minuten wat informatie geeft. Best leuk om te horen, maar als je weinig tijd hebt, hoef je hier niet op te wachten.

Wandel naar het einde van het pad
Ná dit eerste punt loop je in ongeveer een half uur naar het einde van het wandelpad (over de kraterrand). Je kunt niet helemaal rond de krater lopen (wij dachten eerst van wel, maar dit is nu niet mogelijk in verband met onderhoud). Je loopt tot ongeveer halverwege en moet dan hetzelfde pad weer teruglopen. Hieronder zie je de complete wandeling, vanaf de ingang bij de haarspeldbochten (bovenaan de afbeelding), tot aan het begin van de route bij de kraterrand, waar je op de gids kunt wachten (links op de afbeelding) en tot aan einde van het wandelpad op de kraterrand (onderaan de afbeelding).

De terugweg
Op de terugweg loop je in ongeveer 25 minuten vanaf het eindpunt van het wandelpad terug naar het punt waar je op de gids kan wachten. Vervolgens loop je in nog eens 20 minuten naar de entreepoortjes (waar je wederom je kaartjes moet scannen). Hier kan je ook weer de bus terug nemen. Vergeet niet op tijd weer terug te zijn, aangezien de bus niet zo vaak gaat. Check van te voren dus altijd even de dienstregeling hoe laat de bus terugrijdt.

Bij deze tijden die we hiervoor noemden, zitten ook al aardig wat fotomomentjes inbegrepen.

Meer informatie over National Park & wandelpaden

Winkeltjes en bars

Op de kraterrand zijn meerdere souvenirwinkeltjes te vinden en er zijn ook meerdere plekken waar je wat te eten en drinken kunt kopen. Zowel bij de ingang (buiten de poortjes), als net na de ingang en bovenop de kraterrand. Vrij toeristisch opgezet dus. Gelukkig doet het weinig af aan het prachtige uitzicht.

Geen wc op de Vesuvius

Ondanks dat er meerdere shops en bars te vinden zijn bovenop op de vulkaan, vind je hier geen wc. De wc zit bij de ticketbalie die niet meer open is. Je bent dus aangewezen op de bosjes als je nodig moet. Op de kraterrand is dit wat vreemd, maar op het eerste (of laatste) stuk van de entree naar de kraterrand kan je best even in een van de haarspeldbochten plassen als er even niemand aankomt.

Geen vliegverkeer

Wat je in elk geval níét op de berg vindt, zijn vliegtuigen of helikopters die over vliegen. Boven en rondom de Vesuvius is het verboden om te vliegen. Met name ter voorkoming van terroristische aanslagen. Als er namelijk een bom in de krater wordt gegooid, kan de vulkaan getriggerd worden om uit te barsten, met alle gevolgen van dien.

Onze route: met de bus van Pompeï naar de Vesuvius

Heenweg
Wij bezochten de Vesuvius vanuit Pompeï. Om 13.20 uur namen wij de bus vanaf Piazza Anfiteatro (de halte die in het centrum van Pompeï ligt). Om 14.15 uur (exact op tijd) kwamen wij aan bij de entree op 1000 meter hoogte (Capolinea Vesuvio).

Op de vulkaan
Wij waren ruim 2 uur op de vulkaan. Je doet er ongeveer 50 minuten enkele reis over, inclusief foto’s maken.

Terugweg
De bus weer terug ging om 15.35 of 17.00 uur (of 18.30 uur). De bus van 15.35 uur red je eigenlijk niet als je rustig naar boven wilt lopen en wilt genieten van het uitzicht. Wij namen dus om 17.00 uur de bus weer terug. Om 18.00 uur waren we terug bij Piazza Anfiteatro in het centrum van Pompeï. Je bent dus een middagje zoet, maar het is een erg leuke activiteit.

Kosten (per persoon)
Entree: €11,68 (april 2023)
Bus (retour): €7,20 (mei 2023)
Totaal: €18,88

Vesuvius combineren met de ruïnes van Pompeï

Als je wat krap in je tijd zit, dan kan je een bezoek aan de Vesuvius ook goed combineren met een bezoek aan de ruïnes van Pompeï. We adviseren je om de ruïnes in de ochtend te bezoeken (neem niet het eerste tijdslot, want dan sta je sowieso in de rij bij de ingang). In de middag kan je dan naar de Vesuvius.

Tips voor Pompeï & Vesuvius

Begin
Je kunt in dit geval het beste bij de ruïnes starten bij de ingang ‘Scavi di Pompei – Porta Marina‘. Dit is de ingang die direct aan het treinstation ‘Pompei Scavi – Villa dei Misteri‘ van de Circumvesuviana ligt. Ook handig als je met de trein aankomt (als je niet in Pompeï verblijft).

Einde
Je eindigt het bezoek aan de ruïnes dan bij de ingang/uitgang ‘Piazza Anfiteatro‘. Dat is ook het direct het opstappunt voor de bus naar de Vesuvius. De bus komt ook langs het treinstation ‘Pompei Scavi – Villa dei Misteri’, maar als het druk is, is het handig om op te stappen op het beginpunt van de bus. Dan heb je in elk geval een zitplek.

Kaartjes kopen

Budgettip: Wil je geld besparen op de entree voor Pompeï?
Ga dan op de eerste zondag van de maand. De entree is dan gratis. Lees hier meer informatie over de verschillende prijzen/kortingen voor Pompeï.

Bagage opslaan of slapen in Pompeï
Je kan eventueel je bagage opslaan op het treinstation. Je kan er ook voor kiezen om een of meerdere nachtjes te slapen in Pompeï. Wij sliepen in deze mooie b&b, met heerlijk ontbijt: aanrader! (helemaal als je houdt van slow travel & lekker eten). Bekijk hier de foto’s van ons verblijf & ontbijt.

Meer slaaptips?
>> Bekijk ze hier <<

Bekijk ook deze artikelen voor meer tips & inspiratie in Italië

Tips regio Campania
– Praktische informatie voor een bezoek aan de ruïnes van Pompeï
– Proef deze 7 lokale specialiteiten uit Napels
– Goedkoop en snel met de bus van en naar het vliegveld van Napels
– Het openbaar vervoer bij de Amalfikust (Campania)

Andere topplekken in Italië
– 4 leuke wandelroutes in Rome
– Leuke plekken om te bezoeken in Sila nationaal park
– De 6 mooiste stranden in Calabria (Zuid-Italië)
– Bari – 7x zien en proeven in deze culinaire stad

Bekijk al onze artikelen over Italië

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 commentaren