Duiker zweven in water Cenote Dos Ojos Yucatan Mexico

Duiken in een cenote: ontdek Yucatan op een andere manier

Duiken in een cenote: ontdek Yucatan op een andere manier

Hou je van duiken en ben je in Mexico? Ga dan absoluut een keer duiken in een cenote. Een van de bijzondere fenomenen op het Yucatán schiereiland. Het klinkt misschien een beetje spannend, maar we kunnen je verzekeren dat dit niet zo is. Je gaat geen echt afgesloten ruimtes in en kan bijna overal naar de oppervlakte als het nodig is. Het is vooral heel erg bijzonder, en heel anders dan duiken in de zee. Wij doken in de Cenote Dos Ojos, vlakbij Tulum. Hier duik je tussen de stalactieten en stalagmieten, die zich zowel onder als boven water bevinden. En het water is zó helder, dat het lijkt alsof iedereen zweeft. Magisch!

Wat zijn cenotes?

Cenotes komen veel voor op het Yucatán schiereiland. Een cenote is een soort ‘sinkhole’ een grot of een poel (meestal) gevuld met zoet water. Voor de Maya’s waren cenotes de toegangspoort naar de onderwereld. Het waren dan ook heilige plaatsen. Eenmaal onder water snap je wel waarom. Tegenwoordig zijn het vooral plekken die door veel toeristen worden bezocht. Omdat het heilige plekken zijn, is het belangrijk om hier met respect mee om te gaan. In veel cenotes kan je snorkelen, maar in een aantal cenotes kan je ook duiken. En dat is echt wel next level en daardoor natuurlijk extra bijzonder.

Waarom duiken in een cenote?

Over het algemeen duik je in een open zee, maar cenotes zijn juist afgesloten ruimtes. Meestal op het land en ze zijn gevuld met zoet water. Alleen dát maakt het al speciaal. Dat wil overigens niet zeggen dat je (in nood) niet naar boven zou kunnen om adem te halen. Op de meeste plekken in een cenote zit er (veel) ruimte tussen het wateroppervlakte en de onderkant van de grot. Niets om je zorgen over te maken dus.

Wat zie je onder water?
In cenotes vind je (enkele) vissen, maar je komt hier niet voor het leven onder water. (Dan kan je bijvoorbeeld beter gaan duiken bij de eilanden Isla Mujeres en Cozumel). Je komt hier vooral voor de bijzondere onderwaterwereld, met indrukwekkende rotsformaties en mysterieuze sfeer. Omdat het water zo helder is, lijkt het alsof iedereen zweeft. Een onvergetelijke ervaring!

Cenote Dos Ojos

Wij doken in Cenote Dos Ojos. Deze cenote ligt tussen Playa del Carmen en Tulum. Zo’n 20 kilometer ten noorden van Tulum. Dos Ojos betekent ‘twee ogen’ en dit complex bestaat dan ook, niet heel verrassend, uit twee cenotes. Je kunt hier twee duiken maken, bij de Batcave Line en de Barbie Line. Voor de veiligheid zwem je constant langs een lijn (die je altijd weer naar de uitgang leidt). Vandaar de term ‘Line’. Er zijn cenotes waar je diep kunt duiken (zoals in ‘The Pit’), maar bij Dos Ojos ga je maximaal 9 meter diep. Ondanks de beperkte diepte, is het nog steeds vaak vrij donker, waardoor je constant een zaklamp nodig hebt. Dat maakt de omgeving extra mysterieus.

Onder water
In Cenote Dos Ojos vind je veel stalactieten en stalagmieten. Deze bevinden zich niet alleen boven water, maar ook onder water. Net een spiegel. En omdat het water ook nog eens extreem helder is, lijkt het haast alsof je zweeft tussen deze bijzondere rotsformaties. Heel erg uniek. En echt een aanrader!

Snorkelen bij Dos Ojos
Wil je niet duiken? Geen probleem, je kan hier ook snorkelen. Vooral bij Ojo 2 kan je heel mooi en lang snorkelen. Er is veel te zien, zowel onder als boven water. Bij duiken ben je natuurlijk voornamelijk onder water. In deze cenote is het juist heel leuk en bijzonder om af te wisselen tussen boven en onder water. Je hebt er hele mooie weerspiegelingen. En verwacht dit dan ook onder water te zien, maar onder water zie je weer compleet iets anders. Deze cenote is veel groter dan Ojo 1 (waar je vrij snel op uitgekeken bent).

Meer duik inspiratie
Duiken in kraakhelder (en ijskoud) water? Ga dan duiken in de Silfrakloof in IJsland.

Onze ervaringen

Wij doken bij Cenote Dos Ojos toen we in Playa del Carmen sliepen. Daar werden we dan ook met de auto opgepikt door onze dive master van The Cenote Guy. Je kunt uiteraard ook in Tulum worden opgehaald, wat dichter bij de cenote is. Na ongeveer 45 minuten rijden kwamen we aan bij Cenote Dos Ojos. Onderweg kregen we al veel verhalen en geschiedenis te horen over cenotes. Ook kregen we duidelijke instructies over duiken in een cenote. Dit is namelijk net anders dan duiken in zee.

Laatste voorbereidingen
Na de laatste instructies bij de cenote zelf, maakten we ons klaar voor de duik(en) op de parkeerplaats van de cenote. Deze parkeerplaats is alleen maar bereikbaar voor auto’s van duikscholen en je vindt hier ook een groot gebouw met schone toiletten, douches en omkleedruimtes.

Planning: duiken en pauzes
In totaal maakten we twee duiken (van beide ongeveer 50 minuten), met tussendoor een pauze. Na de tweede duik kregen we nog een heerlijke (huisgemaakte) Mexicaanse lunch. Daarna werden we weer ‘thuis’ afgezet. Al met al duurde deze activiteit ongeveer 6 uur.

Slaap tip: Fijne & centrale accommodatie in Playa del Carmen

Waarom kiezen voor duiken met de The Cenote Guy?

Bijna elke duikschool op het Yucatán schiereiland biedt wel duiken aan in cenotes. Hier staat deze regio natuurlijk ook om bekend. Wij kozen voor The Cenote Guy, met name omdat ze zich specifiek richten op duiken in een cenote. Daarnaast hebben ze goede recensies én prijzen.

Waarom kiezen voor The Cenote Guy:

  • Duidelijke website in het Engels, met veel informatie over de verschillende cenotes waar je kunt duiken
  • Snel en makkelijk contact (in het Engels) via WhatsApp
  • Goed materiaal
  • Veilige duiken en duidelijke instructies (vooraf)
  • Competitieve prijzen
  • Online boeken mogelijk (en direct afrekenen met creditcard)

Wat kost een duik bij The Cenote Guy?

Wil je een duik boeken bij The Cenote Guy, dan kan dat gemakkelijk via hun website. Je vindt daar ook direct de prijzen.

Kosten voor twee duiken in Cenote Dos Ojos
Hieronder vind je een voorbeeld van de prijsopbouw van de 2 duiken die we hebben gedaan bij Dos Ojos (in US$, waar iedereen mee rekent op het Yucatán schiereiland). Het is niet goedkoop om te duiken in cenotes, want helaas is alles op het Yucatán schiereiland vrij duur. Wil je hier duiken, dan is dit nu eenmaal de prijs die je betaalt:

  • US$130 voor twee duiken (inclusief vervoer, materiaal, instructeur, snacks, drinken en lunch)
  • US$20 entreegeld voor het park (Mx$380)
  • Je kunt ook in andere cenotes duiken: alles kost tussen de US$120-130 p.p. voor een dagje (met 2) duiken
  • Meer informatie over Batcave & Barbie line in Dos Ojos op de website van the Cenote Guy.

Meer inspiratie voor Mexico

Reisroute Yucatán schiereiland (inclusief alles over het openbaar vervoer)

Ben je benieuwd naar al onze tips voor een reis over het Yucatán schiereiland? Inclusief alle informatie over het openbaar vervoer (+ budget varianten) en leuke accommodaties?

Reisroute Yucatán (Mexico) + info over de bus en ferry

Alternatieve reisroutes door de minder bekende delen van Mexico

Mexico heeft meer te bieden dan het super bekende en daardoor ook toeristische Yucatan. Wil je een ander nog minder ontdekt deel van Mexico zien? Bekijk dan reisroute 1 en 2:

3 reisroutes door het zuiden en westen van Mexico

Meer artikelen over Mexico

Bekijk al onze artikelen over Mexico

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *