Coverfoto strand Tropea bovenaf

De 6 mooiste stranden in Calabria (Zuid-Italië)

De 6 mooiste stranden in Calabria (Zuid-Italië)

De provincie Calabrië (of Calabria in het Italiaans) vormt de neus van de laars. Het is het uiterste puntje van Italië, dat in het zuidwesten (net niet) grenst aan het eiland Sicilië. Calabria wordt in het oosten, zuiden en westen omringd door zee en de provincie is een schiereiland op zich. Calabria heeft dan ook veel mooie stranden. We zetten de 6 mooiste stranden aan de westkust van Calabria voor je op een rij. Ze staan op volgorde van zuid naar noord.

1. Reggio di Calabria Lido

Op de stranden van Reggio di Calabria lijkt altijd een heerlijk verfrissend briesje te waaien. Reggio di Calabria Lido ligt ten noorden van het centrum. Het is een kiezelstrand met af en toe een stukje zand. Het water is heerlijk koel en zo helder dat je je voeten op de bodem ziet.

Er zijn veel plekken waar je zelf je handdoek en parasol kan neerzetten. Er zijn ook meerdere strandtenten te vinden, waar je bedjes en parasol kan huren.

Strandtenten om een bedje te huren

Wij huurden een bedje en parasol bij Calajunco, dit is vanaf het centrum gezien richting het station van Reggio Lido (noord). Vanaf station Reggio di Calabria Lido moet je iets afzakken naar het zuiden. Klik hier voor de exacte locatie.

Prijs voor 2 bedjes + parasol:
€15 voor de hele dag
€10 vanaf 14.00 uur tot 20.00 uur

Dichterbij de stad zit Piro Piro. Dit is een luxe ogende strandtent met een fantastisch dakterras. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op de zee, Sicilië en de Etna.

Hoe kom je bij het strand van Reggio di Calabria met het openbaar vervoer?

As je met de trein komt, kan je het beste uitstappen bij Reggio di Calabria Lido. De prijs voor dit treinkaartje is hetzelfde als naar Reggio di Calabria Centrale. Vanaf station Lido is het 5 minuten lopen naar het strand. Ben je uitgestapt bij Reggio di Calabria Centrale, dan is het ruim 20 minuten lopen.

Er rijden ook bussen langs de boulevard. De straatnaam is Corso Matteotti.

Conclusie:
In Reggio di Calabria Lido is het strand (relatief) rustig. Er zijn een paar fijne strandtenten, het water is heerlijk verfrissend en er waait een lekker briesje. Dit is de ideale plek om de sightseeing door de stad mee af te sluiten.

2. Scilla

Scilla staat bekend om zijn mooie strand, omgeven door groene bergen aan de ene kant en een rots met een kasteel erop aan de andere kant. Het is helaas geen zandstrand, maar een kiezelstrand (zoals op veel plekken in Italië). Het water is hierdoor wel super helder en de zon schittert erg mooi op/in het water, waardoor het een mooie kleur krijgt. De baai met het strand ligt beschut. Er is daardoor minder wind dan op het strand van bijvoorbeeld Reggio di Calabria.

Watersport

In Scilla kan je diverse watersporten beoefenen. Je kan er onder andere snorkelen, kajakken en waterfietsen.

Let op!

Er kunnen kwallen in het water zitten. Wij hebben er een paar gespot. Niet leuk om vooraf te weten misschien, maar wel handig. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat we net even pech hadden.

Tip

Neem naast je strandspullen ook je snorkel en duikbril mee! Het water is extreem helder, waardoor je hier goed kunt snorkelen. De hoeveelheid (mooie) vissen viel ons helaas wel wat tegen. Daar moeten we eerlijk over zijn.

Eten

Er zitten veel strandtentjes op het strand van Scilla en je kan hier lekker eten. De lokale specialiteiten zijn:
(broodje) zwaardvis & mosselen.

Uitzichtpunten

Er zijn twee uitzichtpunten in Scilla die de moeite waard zijn:

1. Als je doorloopt naar het eind van het strand, richting het noorden (dit is de kant van de rots met het kasteel erop) en je volgt de weg langs de kust, dan kom je uit bij een tunnel. Je kan door de tunnel lopen. Maar pas goed op, want er rijden hier ook auto’s en scooters. De tunnel op zich is al heel mooi met zijn uitgesneden bogen. Er zijn twee uitzichtpunten. Het eerste uitzichtpunt zit net voor het einde van de tunnel aan de linkerkant. Je kan met een trapje naar beneden om de pier op te lopen. Het tweede uitzichtpunt zit net ná de tunnel. Ook aan de linkerkant, boven op een kleine rots.

2. Voor een uitzicht van bovenaf, kan je de vele trappen naar boven nemen in het stadje zelf. Je komt dan uit bij het kasteel. Vanaf de toren van het kasteel kan je de baai en de rest van de omgeving bewonderen.

Hoe kom je in Scilla met het openbaar vervoer?

Het treinstation van Scilla ligt direct aan het strand. Je hoeft alleen het een trapje naar beneden te nemen en een steegje door te lopen. Binnen 1 minuut sta je dan op het strand. Ideaal te bereiken dus met het openbaar vervoer.

Kom je vanaf het zuiden, dan gaat er een rechtstreekse trein vanaf Reggio di Calabria. De treinrit duurt 36 minuten en kost €2,40 per persoon voor een enkele reis. Kom je vanaf het noorden, dan gaat er een rechtstreekse trein vanaf Lamezia Terme Centrale. De treinrit duurt 1 uur en 5 minuten en kost €7,60 per persoon voor een enkele reis (met de regionale trein). Er gaan ook snellere treinen, maar die zijn duurder.

Conclusie:
Persoonlijk vonden wij Scilla een klein beetje tegenvallen. Het water en de ligging zijn echt prachtig. Het strand zelf en de kwallen vonden wij wat minder. Het is hier ook heel erg druk (mede vanwege de goede bereikbaarheid met de trein). Wil je een rustig strand met een lekker windje, ga dan naar Reggio Lido (zie hiervoor onder punt 1). Wil je een heerlijk (maar super toeristisch) zandstrand, ga dan naar Tropea (zie hierna onder punt 4).

3. Capo Vaticano

Er zijn verschillende manieren om bij de strandjes van Capo Vaticano te komen. Wij raden aan om vanaf het uitzichtpunt tegenover de kaap naar beneden te lopen. Klik hier voor de exacte locatie (op de satelliet-weergave zie je het pad naar beneden lopen. Dit is een fantastische route met heel veel cactussen en een prachtig uitzicht over het water en de baai. Het voelt alsof je ergens aan de andere kant van de wereld loopt, in plaats van in Italië.

Eenmaal beneden kan je je handdoek neerleggen op 1 van de 3 wat grotere stranden of bij één van de vele kleine inhammetjes. Er zijn veel rotsen, maar tussendoor vind je veel plekjes met zacht zand of kleine steentjes. Het water is helder en je kan er dus ook prima snorkelen.

Ligbedje huren + parkeren

2x strandbedje + parasol: €25
Parkeren: €10

Uitzichtpunt

Het mooiste uitzichtpunt vind je bij de kaap (aan de noord-westkant van de baai). Vanaf daar kan je over een prachtig pad aan beide zijden omringd door cactussen naar beneden lopen naar de zee.

Boottour

Je kan in Capo Vaticano een boottour boeken naar de vulkaan de Stromboli (€35 p.p.).

Hoe kom je in Capo Vaticano met het openbaar vervoer?

Het dichtstbijzijnde station bij Capo Vaticano is station Ricadi-Capo Vaticano. Vanaf het station is het ongeveer 30 à 40 minuten lopen naar het uitzichtpunt en/of strand.

Kom je vanaf het zuiden, dan gaat er een rechtstreekse trein (de Tropea Line) vanaf Rosarno naar Ricadi-Capo Vaticano. De treinrit duurt 25 minuten en kost €2,40 voor een enkele reis. Kom je vanaf het noorden, dan gaat er een rechtstreekse trein vanaf Lamezia Terme Centrale naar Ricadi-Capo Vaticano. De treinrit duurt 1 uur en 3 minuten en kost €4,20 voor een enkele reis. Er gaan ook snellere treinen, maar die zijn duurder.

Actuele informatie vind je op de website van Trenitalia. Voor het eindstation moet je ‘Ricadi’ invullen.

Conclusie:
Zet Capo Vaticano bovenaan je lijstje! Dit (uitzicht) mag en wil je niet missen! De route vanaf het uitzichtpunt bij Capo Vaticano (zie hiervoor voor de exacte locatie) naar het strand vinden wij een van de mooiste plekken in (het zuiden van) Italië.

4. Tropea: hét mooiste strand van Calabria

We kunnen vermoeden hoe Tropea aan haar naam komt, het voelt namelijk heel tropisch aan. Tropea heeft een leuk, maar toeristisch centrum. Dit is gebouwd boven op een hoge klif. Het heerlijke strand ligt onderaan deze klif. Niet voor niets staat deze plek soms bovenaan het lijstje van mooiste stranden in Europa.

Uitzichtpunten

Vanaf het (treinstation en) centrum op weg naar de zee kom je langs een fantastisch uitzichtpunt. Afhankelijk van de route die je kiest, kom je langs het drukkere uitzichtpunt bij een restaurant of een wat rustiger uitzichtpunt – iets noordelijker – tussen twee gebouwen in. Beide uitzichtpunten liggen boven op de klif, vanaf hier zie je het strand onder je liggen. Je hebt daardoor een fantastisch panoramisch uitzicht. Ons advies: bezoek beide uitzichtpunten, de rustigere op de heenweg en de wat drukkere op de terugweg. Klik op de linkjes hiervoor, voor de exacte locaties.

Vanaf het uitzichtpunt wil je eigenlijk meteen naar het prachtige zandstrand en een duik nemen in het aanlokkelijke lichtblauwe water. Maar je moet eerst nog een flink stukje naar beneden lopen (er is een trap). Het is de inspanning meer dan waard als je eenmaal beneden bent. Zoek een plekje uit om je spullen neer te leggen. Er zijn slechts een paar strandtenten en meer dan genoeg plek om je eigen handdoek en parasol neer te leggen/zetten (althans, als je een vrij plekje kan vinden).

Je kunt ook nog naar het Sanctuarium van Santa Maria lopen, in de punt van de baai. Vanuit daar heb je een geweldig uitzicht op de kliffen en de stad Tropea. Dit kost je €2 per persoon.

Ligbedje huren + parkeren

2x strandbedje + parasol + parkeerplek: €40
Alleen parkeren: €10

Activiteiten

Je kan in Tropea een boottour boeken naar de Eolische eilanden. Ook kan je er (tandem) paragliden.

Hoe kom je in Tropea met het openbaar vervoer?

Vanaf het treinstation in Tropea is het nog ongeveer 15 à 20 minuten lopen naar het strand.

Er gaat een trein naar Tropea, de Tropea Line. Kom je vanaf het zuiden, dan gaat er een rechtstreekse trein vanaf Rosarno naar Tropea. De treinrit duurt 36 minuten en kost €2,40 voor een enkele reis. Kom je vanaf het noorden, dan gaat er een rechtstreekse trein vanaf Lamezia Terme Centrale naar Tropea. De treinrit duurt 55 minuten en kost €4,20 voor een enkele reis. Er gaan ook snellere treinen, maar die zijn duurder.

Actuele informatie vind je op de website van Trenitalia.

Conclusie:
Het strand van Tropea is super toeristisch. Met een reden. Dit strand heeft een fantastische ligging, lekker zacht zand en de kleur van het water is onbeschrijfelijk mooi! Laat de drukte je niet afschrikken. Zoek een plek tussen de andere strandliefhebbers! En vind je het toch te druk, ga dan lekker de zee in, want daar is bijna niemand. Een accommodatie is erg prijzig in Tropea, vandaar dat je beter in een van de omliggende plaatsen kan overnachten. Je kan vervolgens met de trein of de auto naar Tropea.

5. Hang Loose Beach

Het strand bij Hang Loose Beach is super breed en ruim opgezet. Vanwege de wind is dit een perfecte plek voor kitesurfers. Die zie je hier dan ook veel. Dit geeft het strand een bijzonder uitzicht en sfeertje. Je kunt in de gelijknamige srandten ook lekker eten en loungen. Je kunt kiezen voor het wat duurdere ‘ristorante’ (bijvoorbeeld visgerechten) of de wat met basic ‘bistro’ (bijvoorbeeld broodjes of friet).

Het water bij Hang Loose Beach heeft een mooie kleur, is behoorlijk warm en wordt vrij snel diep. Een groot nadeel, is dat er veel plastic afval in het ondiepe stuk drijft. Zonde.

Er zijn genoeg ligbedjes te huur. De strandtenten hebben vanwege het grote strand veel plek en de bedjes zijn ver uit elkaar neergezet. Je hoeft overigens niet per se bij een strandtent een bedje te huren, want er is nog genoeg plek vrij tussen de strandtenten, om je eigen handdoek en parasol neer te planten.

Ligbedje huren + parkeren

2x strandbedje + parasol: €18
Parkeren: gratis

Hoe kom je bij Hangloose Beach?

Hang Loose Beach kun je het beste bereiken per auto. Dit strand is niet gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Het dichtstbijzijnde treinstation is Lamezia Terme Centrale. Dit station ligt op ruim 6 km afstand van het strand.

Conclusie:
Ga naar Hang Loose Beach als je op zoek bent naar ruimte en een lekker plekje om te loungen, relaxt te eten en te kijken naar de kitesurfers. Hoewel het water niet van topkwaliteit is, kan je hier prima het water in voor een (snelle) duik.

6. San Nicola Arcella & Arco Magno

San Nicola Arcella heeft een heel lang strand. Aan de andere kant van de rots staat een natuurlijke stenen boog in de zee. De boog in het water maakt dit strand bijzonder. Maar ook bijzonder druk.

De enige optie om hier te komen is eigenlijk met de auto, want de trein is niet echt een optie. San Nicola ligt namelijk precies tussen de treinstations van Praja-Ajeta-Tortora en Scalea in.

Parkeerplek

Als je met de auto komt, moet je eerst een parkeerplek zien te vinden. Dit kan lastig (zo niet onmogelijk) zijn in de middag, zoals wij zelf hebben ondervonden. Op weg naar het strand (aan de zuidkant van Arco Magno) kom je veel parkeerplekken tegen en veel mensen zetten de auto’s overal langs de weg neer. Een vrij grote chaos.

Aan de noordkant van Arco Magno vind je een rustiger deel van het strand en heb je een grotere kans op een parkeerplaats, als je hier wat later op de dag bent.

Arco Magno

Vanaf het strand aan de zuidkant of aan de noordkant moet je met trappen een rots over om uit te komen bij de boog (Arco Magno). Deze wandelpaden zie je op Google Maps ook goed staan.

Omdat we geen parkeerplek konden vinden, hebben wij dit punt helaas niet kunnen bereiken. We hebben dan ook geen foto kunnen maken. Je zult dus met eigen ogen moeten gaan kijken hoe het eruit ziet! Of gewoon even op Google zoeken natuurlijk.

De enige foto’s die we hebben kunnen maken, waren vanaf een viewpoint hoog boven de zee. Ook mooi, maar we kwamen voor iets anders.

Tip
Als je met de auto komt, ga dan vroeg en niet pas in de middag. Aan de zuidkant van Arco Magno is dan geen parkeerplek meet te vinden. Aan de noordkant zijn meer parkeerplekken en is het strand ook een stuk rustiger.

Conclusie:
Het strand van San Nicola Arcella is heel erg druk, maar de ligging is wel prachtig. Een bezoekje aan de Arco Magno is waarschijnlijk ook de moeite waard, maar dan moet je wel een parkeerplek voor de auto zien te vinden (wat ons niet is gelukt in de middag). Met het openbaar vervoer is deze plek erg lastig te bereiken.

Andere artikelen over het zuiden van Italië

De mooiste stranden van Puglia (Zuid-Italië)
Cosenza – 10 redenen om deze stad te bezoeken
Leuke plekken om te bezoeken in Sila nationaal park
Proef deze 7 lokale specialiteiten uit Napels
Gargano – Wandel de Sentiero Natura tussen Vignanotica en Baia delle Zagare
12 hoogtepunten in Rome

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *