Coverfoto Colosseum Rome panorama

12 hoogtepunten in Rome

12 hoogtepunten in Rome

De Italiaanse hoofdstad Rome heeft veel mooie plekken, gebouwen en fonteinen. Bizar veel. Van het statige Colosseum, tot aan de dromerige wijk Trastevere en de berg Palatijn vanaf waar je het Forum Romanum in haar ‘volle’ glorie kunt aanschouwen. Rome is één groot openluchtmuseum en de lijst van hoogtepunten en dingen die hier de moeite waard zijn om te bekijken is eigenlijk veel te lang. Toch hebben we voor jou een lijstje gemaakt van plekken die je écht niet mag missen, inclusief nuttige tips voor als je deze plek bezoekt. We hebben ze in alfabetisch volgorde gezet.

Wandelingen in Rome
Ben je op zoek naar leuke wandelingen in Rome, zodat je ál deze (en nog veel meer) hoogtepunten niet hoeft te missen? Kijk dan in ons artikel over 4 leuke wandelroutes in Rome, waarin de samenvatting staat naar 4 wandelingen. In dit artikel vind je ook de linkjes naar elke afzonderlijke wandeling, met hierin de beschrijving, route en handige informatie.

De 12 hoogtepunten van Rome op de kaart

1. Circus Maximus

Het Circus Maximus (klik op de link voor de locatie) was vroeger een enorme paardenrenbaan. Van deze renbaan met omringend stadion is tegenwoordig vrij weinig over. De baan zelf is eigenlijk een groot langwerpig gat met zand en gras. Dit klinkt wat oneerbiedig en weinig de moeite waard, maar niets is minder waar.

Een bezoek aan Circus Maximus is namelijk ábsoluut de moeite waard. Met name vanaf de zuidwestkant heb je een prachtig uitzicht op de overblijfselen van de gebouwen die op de heuvel de Palatijn gebouwd zijn. Dit moet je gezien hebben vinden wij. Als je daarbij ook bedenkt wat zich hier vroeger allemaal heeft afgespeeld en hoe het er heeft uitgezien, dan maakt dat het plaatje helemaal compleet.

  • Onze wandelroute 2 komt langs deze en nog meer mooie plekken in Rome. Klik op de link hiervóór om naar ons artikel over die wandelroute te gaan.
Entree: gratis.

2. Colosseum

Het Colosseum is misschien wel het bekendste gebouw van Rome. Deze 48 meter hoge arena werd vanaf het jaar 80 na Christus gebruikt voor gladiatorengevechten en schouwspelen. Volgens de schattingen van historici, zijn er meer dan 300.000 mensen gestorven in het Colosseum. Het Colosseum is gekozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Ondanks onze zeer hooggespannen verwachtingen, stelde het Colosseum ons absoluut niet teleur. Wát een imposant gebouw. En fotogeniek ook. Trek dus ook voldoende tijd uit voor het maken van foto’s op deze plek. Wij waren hier op 18 juni 2020 (Italië was net weer open voor toeristen na de eerste uitbraak van het Coronavirus) en konden eigenlijk foto’s maken zonder (veel) andere toeristen. Als het drukker is, is dit eigenlijk onmogelijk.

Onze wandelroute 2 komt langs deze en nog meer mooie plekken in Rome. Klik op de link om de blog over deze wandelroute te lezen.

Het Colosseum van binnen

Je kunt het Colosseum ook van binnen bewonderen. Daarvoor moet je dan wel een kaartje kopen. We raden je aan om dit van tevoren online te doen, zodat je niet onnodig lang in de rij hoeft te staan en je ook verzekerd bent van een ticket. Let er wel op dat je dit kaartje koopt op de website van een van de officiële verkooppunten, zodat je niet onnodig veel betaalt.

Van binnen is het bouwwerk eveneens indrukwekkend. Echter, waar een bezoek aan het Colosseum absoluut niet mag ontbreken op je lijstje, zou je het bezoek aan de binnenkant eventueel wel kunnen skippen als je wat krap zit in je tijd (of geld). Je mist hier minder aan.

Toen wij hier waren, moesten we kiezen uit twee soorten tickets voor het Colosseum: “Colosseum Arena”, waarbij je op de onderste verdieping blijft en “The Colosseum is told”, waarbij je juist de twee hoger gelegen ringen bezoekt (inclusief een korte tentoonstelling). Wij kozen voor deze laatste optie, zodat je ook een beter overzicht hebt van bovenaf.

De buitenkant kan je gratis bezichtigen. Dit is misschien wel het meest indrukwekkende gedeelte.

Voor de binnenkant bestaat een combiticket met het Forum Romanum (incl. de Palatijn). Er zijn twee opties:
1. Standaard ticket: €16 + €2 fee (+ €1 toeslag in het hoogseizoen). Dit ticket is 24 uur geldig voor Colosseum en Forum Romanum.
2. Goedkoper ticket: €9,50: middagticket vanaf 14.00 uur tot sluitingstijd bezoek aan Colosseum en Forum (dus op dezelfde dag). *Update: dit ticket lijkt niet meer te bestaan.
3. Korting voor Europese jongeren tussen 18-25 jaar: €4,00
Een ticket koop je online via deze link of bij een van de officiële verkooppunten.
Budgettip: Buiten het Colosseum zijn twee drinkwaterpunten, waar je zelfs gratis bruisend water kunt tappen. Je kunt hier ook je telefoon opladen. Een van deze punten zit op het pleintje voor het Colosseum en de andere dichtbij de ingang van metrohalte Colosseo.
Powered by GetYourGuide

3. Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

De Engelenburcht (ook wel Castel Sant’Angelo in het Italiaans), werd oorspronkelijk gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus, maar werd later vooral gebruikt als burcht voor militaire doeleinden. Nu is het enkel nog een museum, dat overigens niet echt de moeite waard is voor een bezoek. Er zijn kerken en gebouwen met meer indrukwekkende schilderingen en er zijn genoeg andere plekken in Rome van waaruit je ook een prachtig uitzicht hebt over de stad. Van buitenaf is het in elk geval een erg bijzonder gebouw dat een bezoek waard is.

Onze wandelroute 1 komt langs deze en nog meer mooie plekken in Rome. Klik op de link om alles over deze wandelroute te lezen.

De Engelenburcht dankt zijn naam aan een visioen van Paus Gregorius I. Hij zag de aartsengel Michaël op de top van het kasteel neerdalen, ten teken van het einde van de pestepidemie. In herinnering daaraan staat er nu een bronzen engel op de top van het gebouw.

De toegangsprijs verschilt per leeftijd:
€15: volwassenen
€2: tussen de 18 en 25 jaar
€1: onder de 18 jaar
Van oktober tot maart is de toegang gratis op de eerste zondag van de maand.
€1 toeslag bij de voorverkoop online.
Tickets zijn ook online aan te schaffen. Dit scheelt eventueel wachten in de rij. Daarbij geldt wel een toeslag van €1.
Kijk op de officiële website voor meer informatie (alleen Italiaans).

4. Fontana dell’Acqua Paola

Deze indrukwekkende Fontana dell’Acqua Paola is minder bekend dan de Trevifontein, maar daardoor ook een stuk rustiger. Wat ons betreft zeker een bezoekje waard. De Trevifontein dankt haar vorm zelfs aan de vorm van deze Il Fontanone (‘de grote fontein’), zoals de Romeinen de Fontana dell’Acqua Paola ook wel noemen.

De in 1612 gebouwde fontein dankt zijn officiële naam aan paus Paulus V (voorheen bekend als Kardinaal Camillo Borghese,) die opdracht gaf tot het bouwen van deze fontein.

Tip:
Steek ook even de weg over. Want vanaf de overkant van de fontein heb je een prachtig uitzicht over Rome.

Gratis.
Prachtig uitzichtpunt over Rome vanaf de overzijde van de weg.

5. Forum Romanum (inclusief de Palatijn)

Het Forum Romanum is eigenlijk het oude centrum van Rome. De aanleg van dit Romeinse Marktplein begon rond 800 voor Christus. Helaas is er nog weinig over van de vaak enorme gebouwen die hier stonden. Maar de ruïnes en met name de zuilen hebben toch een bepaalde aantrekkingskracht. Daarnaast is het extra indrukwekkend als je je beseft wat zich hier allemaal heeft afgespeeld duizenden jaren geleden. En hoe knap het was dat ze dit toen allemaal al konden bouwen.

Uitzichtpunt
Wij vonden persoonlijk het uitzicht vanaf de Palatijn (de heuvel naast het Forum Romanum) het mooiste van deze plek. Op deze heuvel hadden de keizers hun paleis staan. De Palatijn en het Forum Romanum bevinden zich in dezelfde omheinde omgeving (en je kunt dus ook beide plekken bezoeken met hetzelfde ticket). Vanaf de Palatijn zie je het Forum in z’n geheel liggen van bovenaf. Verder heb je ook een fantastisch uitzicht over Rome, inclusief het Colosseum.

Loop door voor nog meer uitzichten (en minder drukte)
Aan de andere kant van de Palatijn kijk je uit over het Circus Maximus. Blijf dus absoluut niet alleen rondlopen over de oude markt, maar loop ook naar boven toe, naar de heuvel de Palatijn. Je vindt hier ook nog mooie parkjes en ruïnes van Romeinse gebouwen.

De buitenkant kan je gratis bezichtigen vanaf de hoofdweg.

De binnenkant is een combiticket met het Colosseum:
€16: 24 uur de tijd voor Colosseum en Forum (inclusief de Palatijn).
€9,50: middagticket vanaf 14.00 uur tot sluitingstijd bezoek aan Colosseum en Forum en Palatijn (dus op dezelfde dag).
Een ticket koop je online via deze link of via dit verkooppunt.
Er zijn drinkwaterpunten en veel wc’s op het complex aanwezig. Maak met je telefoon even een foto van de plattegrond bij de ingang, zodat je dit altijd bij de hand hebt.

6. Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina is een plein in Rome, waar je de archeologische overblijfselen vindt van vier Romeinse tempels. Een mooie plek om te bezichtigen, vooral als je je beseft hoe deze plek eruit heeft gezien en wat zich hier heeft afgespeeld. Aan de rand van dit complex werd Julius Caesar in 44 voor Christus vermoord.

Anders dan de naam doet vermoeden, heeft deze plek niets te maken met Argentinië. De plek is vernoemd naar de eigenaar van een van de paleistorens, Giovanni Burcado, die afkomstig was uit ‘Argentoratum’. Dit is de oude naam van de stad Straatsburg in Frankrijk.

Omdat oude ruïnes pas echt gaan leven als je weet hoe het er vroeger heeft uitgezien, hebben we hieronder een video ingevoegd, waarin je ziet hoe deze plek eruit heeft gezien.

Gratis te bezichtigen van bovenaf.
Kijk niet vreemd op als je veel katten ziet rondlopen op deze plek. Er is hier namelijk een opvangcentrum voor zwerfkatten gevestigd, waardoor er honderden katten rondlopen tussen de ruïnes.

7. Pantheon

Het Pantheon is een van de meest indrukwekkende gebouwen uit Rome en is een absolute must-visit. Deze tempel die ‘geheel van de goden is’ (de betekenis van het woord Pantheon) is een van de best bewaard gebleven gebouwen uit de oudheid.

Het gebouw is ook enorm. De bronzen poort is alleen al bijna 5 meter breed en 7,5 meter hoog. Laat staan het imposante tempelfront met alle zuilen en de geveldriehoek (tympanon).

Koepel
Binnen in het Pantheon tref je de enorme koepelconstructie aan, met in het midden een lichtopening met een doorsnee van 9 meter (wat je niet zou zeggen als je de opening ziet).

Leuk weetje
Uit respect voor de architect van het Pantheon, heeft Michelangelo de koepel van de Sint-Pieterskerk één meter kleiner gehouden.

Je kunt gratis naar binnen.
Update: vanaf juli 2023 is de toegang voor het Pantheon niet meer gratis. De entree kost €5 per persoon.
Voor een gids of audiotour betaal je extra. https://www.pantheonroma.com/audio-guides-pantheon/
Kijk op de officiële website voor meer informatie.
> Openingstijden
> Reserveren is nodig tijdens vakantieperiodes & feestdagen
> In het Pantheon vind je ook de graftombes van bijvoorbeeld Victor Emaluel II (de eerste koning van Italië) en de bekende schilder en architect Rafaël.

Onze wandelroute 3 komt langs deze en nog meer mooie plekken in Rome. Klik op de link om alles over deze wandelroute te lezen.

8. Spaanse Trappen

Vlakbij de Spaanse Ambassade vind je de Spaanse Trappen. Om die reden heet het ook de ‘Spaanse Trappen’. Dit is overigens niet de officiële naam, dat is de ‘Scalinata della Trinità dei Monti’. Oftewel, de trappen van de Heilige drie-eenheid van Monti (de bergen). De trappen bestaan dan ook niet voor niets uit drie plateaus (met in totaal 135 treden).

De trappen zijn een lust voor het oog, met name als het niet al te druk is (wat het eigenlijk altijd is, behalve toen wij er waren in juni 2020). Het witte travertijn (een soort kalksteen) steekt vooral prachtig af tegen een helderblauwe hemel. Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een bezoek aan de Spaanse Trappen.

Wandeling
Bekijk onze wandelroute 1 om de Spaanse Trappen te combineren met andere mooie plekken en bezienswaardigheden in de buurt. Klik op de link hiervóór om naar ons artikel over die wandelroute te gaan.

Bovenaan de trappen vind je de Franse kloosterkerk Trinita dei Monti. Onderaan de trappen vind je de Fontana della Barcaccia (de fontein van de lelijke schuit), gemaakt door Pietro Bernini. De vader van de wereldberoemde Gian Lorenzo Bernini.

Gratis.

9. Teatro Marcello

Het Theater van Marcellus (Teatro Marcello) is een oud Romeins theater, afgebouwd in het jaar 11 voor Christus. Het is een prachtig bouwwerk, dat wel iets weg heeft van het Colosseum, maar dan een stukje kleiner.

Als je via het Tibereiland van de wijk Trastevere naar de Joodse wijk loopt (het water over, richting het centrum), dan zie je de achterkant van dit theater. Wij kwamen er pas later achter dat je er even omheen moet lopen, om de prachtige voorkant van het theater te kunnen zien. Met al haar mooie stenen bogen. Het beste zicht heb je vanaf de Via del Teatro di Marcello.

  • Onze wandelroute 4 komt langs deze en nog meer mooie plekken in Rome. Klik op de link hiervóór om naar ons artikel over die wandelroute te gaan.

Je kunt het theater niet in, je kan het alleen van de buitenkant bewonderen. Maar dit is ook zeker de moeite waard.

Gratis
Je kunt niet naar binnen in het theater.

10. Tibereiland (Isole Tiberna)

Het Tibereiland ligt tussen de wijken Trastevere en de Joodse wijk in, midden in de rivier de Tiber die dwars door Rome stroomt.

De Ponte Fabricius (de noordelijke brug), die het eiland verbindt met de Joodse wijk, is de oudst bewaarde brug van Rome.

Op het eiland zelf vind je niet heel veel bijzondere plekken, behalve een (best wel mooi) kerkje, een ziekenhuis en een paar restaurantjes. Je kunt ook naar de punt in het zuidoosten van het eilandje lopen. Daar kan je rustig op een trapje gaan zitten en genieten van het water om je heen. Je ziet vanaf hier recht voor je (in het water) ook nog de resten van de Ponte Aemilius. Deze brug heet nu de Ponte Rotto (gebroken brug).

  • Onze wandelroute 4 komt langs deze en nog meer mooie plekken in Rome. Klik op de link hiervóór om naar ons artikel over die wandelroute te gaan.

De kans is groot dat je wel een aantal keren over dit eiland heen loopt. Vooral als je in de wijk Trastevere een accommodatie hebt en te voet naar het oude centrum van Rome wilt. Trastevere vonden wij overigens de gezelligste wijk van Rome om te overnachten. Een aanrader om te verblijven.

Gratis.

11. Trevifontein

De Trevifontein is zonder twijfel de bekendste fontein van Rome en misschien wel van de hele wereld. Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder deze te bezoeken.

Uiteraard is ook déze fontein ontworpen door Bernini (zoals zo veel bouwwerken in Rome). De naam ‘Trevi’ komt van de woorden tre vie (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op Piazza di Trevi (het plein voor de fontein).

De wat oudere lezers zullen de Trevifontein vooral kennen uit de film ‘La Dolce Vita’. De wat jongere mensen zullen de fontein waarschijnlijk herkennen uit de film ‘Angels and Demons’ (het verfilmde boek van Dan Brown, ‘Het Bernini Mysterie’, met Tom Hanks in de hoofdrol).

  • Bekijk onze wandelroute 3 om de Trevifontein te combineren met andere mooie plekken die in de buurt liggen. Klik op de link hiervóór om naar ons artikel over die wandelroute te gaan.

De mythe is, dat als je een muntje met je rechterhand over je linkerschouder de fontein ingooit, je ooit terug zult keren in Rome. Al dit geld gaat naar een goed doel.

Wij waren op 18 juni 2020 bij de Trevifontein (toen de grens net weer open was na de eerste piek van de Coronacrisis) en konden zonder problemen foto’s maken. Helaas is dit normaal gesproken niet het geval en moet je aardig dringen om de fontein (inclusief jezelf) te vereeuwigen. Een foto zonder andere toeristen is echt een unicum.

Gratis (+ wat je er zelf ingooit)

12. Vaticaanstad & Sint-Pieter(splein)

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en wordt volledig omringd door Rome. Er wonen minder dan 1000 inwoners (vooral geestelijken). De hoofdzetel van de Rooms-Katholieke kerk bevindt zich hier.

Beroemde bezienswaardigheden
De meest bekende bezienswaardigheden in Vaticaanstad zijn het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek die aan het plein ligt. Deze plekken zijn vooral bekend vanwege de toespraken van de paus tijdens Pasen en Kerstmis.

De invloed van Bernini
Het Sint-Pietersplein is ontworpen door de wereldberoemde architect Bernini (je weet wel, die van ‘Het Bernini Mysterie’ van Dan Brown). De 284 zuilen die het plein omringen zijn erg indrukwekkend. Vergeet niet om een van de twee marmeren stenen op de grond te vinden (met de opdruk ‘centro del colonnato’), die zich bevinden tussen de hoge obelisk en de fontein. Een architectonisch meesterwerk openbaart zich. Vanaf dit punt zie je maar één rij met zuilen, in plaats van de vier rijen waaruit de ‘colonnato’ bestaat.

  • Wandelroute 1 komt langs deze en nog meer mooie plekken in Rome. Klik op de link om direct naar ons artikel over die wandelroute te gaan.

Musea
Je kunt ook de aangrenzende Vaticaanse Musea bezoeken. Hier vind je bijvoorbeeld de wereldberoemde Sixtijnse kapel met fresco’s van Michelangelo. De plek waar de kardinalen in conclaaf gaan (achter gesloten deuren) en waarbij een nieuwe paus wordt gekozen.

De toegang tot het plein is gratis.

Voor een bezoek aan de Vaticaanse musea gelden de volgende ticketprijzen:
€17: volwassenen
€8: tussen de 6 en 18 jaar of studenten tot 25 jaar
€7: optionele audiogids
Koop je ticket online. Dit bespaart je een wachtrij en hiermee weet je zeker dat je naar binnen kan. Soms is het online aanschaffen van je ticket zelfs verplicht. Check dit van tevoren.
Kijk op de officiële website voor meer informatie en voor het kopen van online tickets.

Wil je meer lezen over Rome?

Klik dan hier voor al onze artikelen over deze prachtige stad.

4 leuke wandelroutes in Rome

Reis je met kinderen?
Bekijk dan eens de tips voor Rome met kinderen – zoals een bezoek aan een aquapark – van Joep, Sanne en Sophie van Reiskoe.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *