Coverfoto Pantheon Rome

Wandelroute 3 in Rome: Trevifontein, Piazza Navona en Pantheon

Wandelroute 3 in Rome: Trevifontein, Piazza Navona en Pantheon

In ons artikel 4 leuke wandelroutes in Rome hebben we vier wandelroutes genoemd, waarmee je alle leuke plekjes van Rome ziet. In dit artikel lichten we wandelroute 3 (groen) toe, waarbij je onder andere langs de volgende hoogtepunten komt in Rome: de Trevifontein, het Piazza Navona en het Pantheon. Een dag met prachtige plekken.

Samenvatting van wandelroute 3

Afstand: Ongeveer 4 km
Tijd: Ongeveer 3,5 uur. Deze tijd is inclusief het bezoek aan de kerk op Piazza Navona en het Pantheon. Niet inbegrepen is een bezoek aan de Gallerie Nazionali d’Arte Antica in het Palazzo Barberini. Daar zou je zeker nog 2 uur extra voor kunnen uittrekken.
Beginpunt: Piazza Barberini
Eindpunt: Campo de’ Fiori

Kaart met overzicht van wandelroute 3

Hieronder zie je eerst een kaartje, voor het overzicht van de wandelroute. De wandeling begint bij punt 1 en eindigt bij punt 12. Onder de kaart lichten we je ieder punt afzonderlijk toe en geven we je wat praktische informatie voor onderweg. We linken je hier en daar ook door naar andere artikelen op onze website, waar je meer informatie vindt over de betreffende bezienswaardigheid.

Kaartje wandelroute 3 Rome

Het startpunt van de wandeling: hoe kom je er

Piazza Barberini is het startpunt van deze wandeling. Mocht je geen zin hebben om naar Piazza Barberini te lopen, dan kan je het begin van deze wandelroute ook met het openbaar vervoer bereiken. Je kunt dan uitstappen bij de volgende halte:

Icoon metroMetrohalte Barberini

De bezienswaardigheden van de wandeling

Groene 1: Piazza Barberini (Tritonfontein)

Het plein Piazza Barberini is omgeven door wegen, waardoor het plein zelf niet mooi is. Midden op het plein vind je de Tritonfontein, die is ontworpen door – hoe kan het ook anders – Bernini. Het is de moeite waard om hier even langs te lopen.

Triton is een god uit de Griekse mythologie. Hij is half mens, half vis en de zoon van Poseidon. Kijk bij het standbeeld ook even onder de schelp. Daar zitten een aantal bijen: het symbool van de familie Barberini. Een invloedrijke familie. Een van de Barberini’s heeft het zelfs tot paus geschopt, Maffeo Barberini: Paus Urbanus VIII.

Groene 2: Palazzo Barberini (Gallerie Nazionali d’Arte Antica)

Het paleis werd gebouwd in opdracht van de hiervoor genoemde paus Urbanus VIII (uit de Barberini-familie).

Het paleis is prachtig om even van buiten te bewonderen, maar ook een bezoek aan de Gallerie Nazionali d’Arte Antica is de moeite waard. Dit museum bevindt zich in het Palazzo Barberini. Het ticket dat je hiervoor koopt, is 20 dagen geldig en geeft je ook toegang tot Galleria Corsini. Het ticket kost €12. Voor 18-25-jarigen bedraagt de entree €2. Op de officiële website vind je hierover meer informatie.

Groene 3: Quattro Fontane

Op dit kruispunt, bij de Via della Quattro Fontane vind je op iedere hoek een andere fontein. Vier (quattro) in totaal. De fonteinen beelden de stroomgoden Tiber en Arno en de Romeinse godinnen Diana en Juno uit.

Vergeet ook niet de Chiesa di San Carlino, die zich op dit kruispunt bevindt. Met wat geluk is deze kerk ook van binnen te bezichtigen. Kijk vooral naar de fantastische koepel aan de binnenkant van de kerk, die is ontworpen door Francesco Borromini.

Groene 4: de Trevifontein

Deze, door Bernini ontworpen, fontein is zonder twijfel de bekendste fontein van Rome en misschien wel van de hele wereld. Deze fontein móét je hebben bezocht en is een van de hoogtepunten van deze wandelroute in Rome.

De mythe is, dat als je een muntje met je rechterhand over je linkerschouder de fontein ingooit, je ooit terug zult keren in Rome. De keuze is aan jou.

Klik hier voor meer informatie over de Trevifontein.

Groene 5: de Zuil van Marcus Aurelius

De prachtige Zuil van Marcus Aurelius staat op Piazza Colona. Op deze bijna 30 meter hoge zuil is een reliëf aangebracht, die taferelen uitbeelden van de oorlogen die keizer Marcus Aurelius in de 2e eeuw voerde. Mocht je een camera met zoom of een verrekijker bij je hebben, zoom dan zeker even in op deze zuil. Prachtig om te zien. Van een afstand heb je niet door wat een meesterwerk dit eigenlijk is.

In de zuil leidt een wenteltrap van 200 treden naar de top, maar die is helaas niet meer toegankelijk voor publiek.

Groene 6: Tempel van Hadrianus

De Tempel van Hadrianus ligt vrij verborgen tussen wat kleine straatjes, maar is het absoluut waard om even langs te lopen.

De bijna 1,5 meter dikke zuilen zijn 15 meter hoog. De zuilen lijken direct op de straat te staan, maar staan eigenlijk op een vijf meter hoog podium. Door het gestegen straatniveau is dit podium echter onder de grond verdwenen.

Het Piazza Navona is een prachtig plein om overheen te lopen. Het plein heeft een ovalen vorm, omdat het op de resten van een Romeins atletiekstadion is gebouwd. Op het plein vind je de Fontana dei quattro fiumi. De vierstromenfontein van Bernini, met in het midden een Egyptische obeslisk. De vier rivieren die worden uitgebeeld zijn de Donau, Ganges, Nijl en Rio de la Plata.

Vergeet ook zeker niet om even naar binnen te gaan in de Sant’Agnese in Agone. De toegang tot deze zeer fraaie kerk, ontworpen door Borromini, is gratis. Net zoals eigenlijk alle kerken in Rome.

In het zijstraatje naast de kerk (de Via di S. Agnese in Agone) kan je een heerlijk Italiaans ijsje kopen bij Cremì, om hier vervolgens van te genieten op een bankje op het plein. Een aanrader.

Groene 9: Pantheon

Een van onze absolute favorieten in Rome is het Pantheon. Het tempelfront met al haar zuilen is zeer imposant. Datzelfde geldt voor de binnenzijde van het gebouw. In de enorme koepel zit een lichtopening met een doorsnee van 9 meter.

Prijs:
En de toegang is ook nog eens helemaal gratis.

Update: vanaf juli 2023 is de toegang voor het Pantheon niet meer gratis. De entree kost €5 per persoon.

>> Klik hier voor meer informatie over het Pantheon.

Groene 10: Basilica Santa Maria Sopra Minerva

Deze basiliek wordt beschouwd als de enige gotische kerk in Rome. De kerk is van binnen prachtig. Vooral het blauwe plafond is opvallend. Verder vind je links van het altaar nog de Cristo della Minerva (Christus die het kruis draagt). Een bekend beeld van Michelangelo.

Aan de voorzijde van de kerk, op het Piazza della Minerva, vind je het Olifantje van Bernini. Dit marmeren beeldhouwwerk is ontworpen door Bernini, om een Egyptische obelisk te dragen.

Groene 11: Largo di Torre Argentina

Largo dit Torre Argentina is een plein in Rome, waar je de archeologische overblijfselen vindt van vier Romeinse tempels. Leuk om even te bekijken van bovenaf.

Let ook op de katten die tussen de ruïnes doorlopen. Er is hier een opvangcentrum voor katten gevestigd. Je moet ervan houden.

Klik hier voor meer informatie over Largo di Torre Argentina, met onder andere een uitleg waar de naam vandaan komt. Spoiler: het heeft niets met het prachtige land Argentinië te maken.

Groene 12: Campo de’ Fiori

Deze wandelroute eindigt op het bruisende en bekende plein Campo de’ Fiori. Niet alleen omdat het gewoon een erg mooi en gezellig plein is, maar ook omdat hier veel leuke restaurantjes te vinden zijn. Ideaal om je dag af te sluiten.

Het eindpunt van de wandeling

Het eindpunt van de wandeling is dus Campo de’ Fiori. Mocht je vanaf hier niet terug willen lopen naar je accommodatie, dan kan je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te gaan. Je kunt dan opstappen bij een van de volgende haltes:

Icoon tramJe kan naar de Via Arenula lopen (ten oosten van het plein). Daar stoppen een aantal trams.
Campo de’ Fiori ligt tussen de Corso Vittorio Emanuele II en de Lungotevere Dei Tebaldi (de straat die langs de Tiber loopt). Op beide wegen stoppen veel bussen.

Onze drie andere wandelroutes in Rome

1: Vaticaanstad, Engelenburcht en Spaanse Trappen
2: Circus Maximus, Forum Romanum en Colosseum
4: Trastevere, Tibereiland en Theater van Marcellus

Wil je meer lezen over Rome? Klik dan hier voor al onze artikelen over deze prachtige stad.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *