Uitzicht over Rome vanaf Garibaldimonument

Wandelroute 4 in Rome: Trastevere, Tibereiland en Theater van Marcellus

Wandelroute 4 in Rome: Trastevere, Tibereiland en Theater van Marcellus

In ons artikel 4 leuke wandelroutes in Rome hebben we vier wandelroutes genoemd, waarmee je alle leuke plekjes en de mooiste bezienswaardigheden van Rome ziet. In dit artikel lichten we wandelroute 4 (blauw) toe, waarbij je onder andere langs de volgende hoogtepunten in Rome komt: de wijk Trastevere, het Tibereiland en het Theater van Marcellus.

Samenvatting van wandelroute 4

Afstand: Ongeveer 7 km
Tijd: Ongeveer 3,5 uur

Kaart met overzicht van wandelroute 4

Hieronder zie je eerst een kaartje, voor het overzicht van de wandelroute. De wandeling begint bij punt 1 en eindigt bij punt 16. Onder de kaart lichten we je ieder punt afzonderlijk toe en geven we je wat praktische informatie voor onderweg. We linken je hier en daar ook door naar andere artikelen op onze website, waar je meer informatie vindt over de betreffende bezienswaardigheid.

Kaart wandelroute 4 Rome

Het startpunt van deze wandeling: hoe kom je er?

Faro di Roma is het startpunt van deze wandelroute door Rome. Mocht je geen zin hebben om naar Faro di Roma te lopen, dan kan je het begin van deze wandelroute ook met het openbaar vervoer bereiken. Je kunt dan uitstappen bij een van de volgende haltes:

Bus: Een van de bushaltes aan de Passeggiata del Gianicolo.
Bijvoorbeeld Psg Gianicolo/Anita Garibaldi.

Bergaf
Niet alleen vanwege de mooie straat is deze heuvel een perfect startpunt van de wandelroute, maar ook omdat bijna alles vanaf hier bergafwaarts is. Mocht je de route andersom doen, hou hier dan rekening mee.

De bezienswaardigheden van de wandeling

Blauwe 1: Faro di Roma

De Faro di Roma is een vuurtoren die bovenop de heuvel Janiculum (de Gianicolo in het Italiaans) ligt. De vuurtoren zelf is niet zo bijzonder, maar de straat waarlangs je naar punt 2 (het Monument van Garibaldi) van deze wandelroute loopt, vonden we echt prachtig. Om die reden hebben we de Faro di Roma als startpunt genomen van deze wandelroute. Ondanks de vele geparkeerde auto’s langs de weg (zoals overal in Rome), wordt de straat omringd door prachtige bomen.

Uitzicht
Vanaf de vuurtoren heb je een uitzicht over Rome, maar sta hier niet te lang bij stil (letterlijk). Bij het volgende punt heb je namelijk een nog mooier uitzicht.

Blauwe 2: Monument van Garibaldi

Het Monument van Garibaldi is mooi, maar niet heel bijzonder. Wat wél mooi is aan deze plek, is het fantastische uitzicht over Rome. Zoals hiervoor al genoemd, bevind je je namelijk op een flinke heuvel. Je kan vanaf dit punt veel gebouwen herkennen, waar je langs bent gelopen in de andere wandelroutes.

Saluut om 12.00 uur
Om 12.00 uur precies, wordt er op dit punt een kanon afgevuurd. Uiteraard met losse flodders.

Zonsopgang
Mocht je zin hebben om vroeg op te staan en niet vies zijn van een klimmetje in de vroege ochtend, dan word je op dit punt beloond met een prachtige zonsopgang.

Blauwe 3: Fontana dell’Acqua Paola

Deze indrukwekkende Fontana dell’Acqua Paola is minder bekend dan de Trevifontein, maar een bezoek absoluut niet minder waard. De Trevifontein dankt haar vorm zelfs aan de vorm van Il Fontanone (‘de grote fontein’), zoals de Romeinen de Fontana dell’Acqua Paola ook wel noemen. En het is hier een stuk rustiger!

Klik hier voor meer informatie over de Fontana dell’Acqua Paola.

Blauwe 4: Mausoleo Garibaldi

Als je de Via Garibaldi blijft volgen, zie je aan je rechterhand het Mausoleo Ossario Garibaldino.

Dit Mausoleum is opgericht voor, en bevat de overblijfselen ván, iedereen die stierf voor Rome, in de strijd tegen de Franse bezetters. In het marmer staan al hun namen ook gegraveerd.

Blauwe 5: Villa Sciara

Villa Sciarra is een mooi park, dat tussen de wijken Gianicolo en Trastevere in ligt. Een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de soms drukke plekken in Rome of om je eigen meegebrachte lunch op te eten. Met wat geluk vind je bij de waterbakken nog wat mooi gekleurde vogeltjes.

Blauwe 6: Scala Ugo Bassi (de trappen van Ugo Bassi)

Als je Villa Sciarra aan de zuidkant weer verlaat, dan loop je naar beneden over de trappen van Ugo Bassi. Met name als je onderaan staat en naar boven kijkt, zie je een prachtige schildering tevoorschijn komen, van de Italiaanse actrice Elena Sofia Ricci. Weer eens iets anders dan al die oude Romeinse gebouwen en monumenten.

Blauwe 7: Basiliek van Santa Cecilia

Op weg naar het Tibereiland, raden we je aan om via de Basiliek van Santa Cecilia te lopen. Een verborgen juweeltje. Alleen al het doorkijkje vanaf de weg in de richting van de kerk met binnentuin is enorm idyllisch. De kerk en binnentuin sluiten wel tijdens de siesta, overigens net als meer kerken in Rome. Vanaf ongeveer 13.00 tot 16.00 uur is het hier gesloten. Maar zelfs dan kan je nog genieten van het prachtige doorkijkje.

Blauwe 8: Tibereiland

Het Tibereiland ligt tussen de wijken Trastevere en de Joodse wijk (officieel Sant ’Angelo), midden in de rivier de Tiber die dwars door Rome stroomt.

Rustmomentje
Op het eiland zelf vind je niet heel veel bijzondere plakken, behalve een (best wel mooi) kerkje en een ziekenhuis. Je kunt ook naar de punt in het zuidoosten van het eilandje lopen. Daar kan je rustig op een trapje gaan zitten, genietend van het water om je heen. Je ziet vanaf hier recht voor je (in het water) ook nog de resten van de Ponte Aemilius. Deze brug heet nu de Ponte Rotto (gebroken brug).

Klik hier voor meer informatie over het Tibereiland.

Blauwe 9: Ponte Fabricius

De Ponte Fabricius is de noordelijke brug, die het Tibereiland verbindt met de Joodse wijk. Deze brug is de oudst bewaarde brug van Rome. De wandeling zet zich dus voort in de Joodse wijk van Rome, ook wel ‘de Ghetto’ genoemd. Officieel heet deze wijk Sant ’Angelo. Je vindt hier enorm veel leuke straatjes, pleintjes en restaurantjes. Laat het dus zeker niet na om even van de wandelroute af te wijken en hier een beetje rond te dwalen.

Joods museum (gratis)
Direct aan de overkant van de brug vind je nog een klein Joods Museum. Mocht je hierin interesse hebben, dan zou je daar even naar binnen kunnen lopen (gratis).

Blauwe 10: Theater van Marcellus

Als je de Ponte Fabricius oversteekt, zie je aan je rechterhand het Theater van Marcellus liggen. Vergis je niet, vanaf dit punt kijk je tegen de achterkant van het theater aan. Je moet het theater even rondlopen, richting de Via del Teatro di Marcello. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht op dit oud Romeinse theater. Een lust voor het oog.

Het Theater van Marcellus (Teatro Marcello) is een oud Romeins theater, afgebouwd in het jaar 11 voor Christus. Het is een prachtig bouwwerk, dat wel iets weg heeft van het Colosseum, maar dan een stukje kleiner.

Klik hier voor meer informatie over het Theater van Marcellus.

Blauwe 11: Porticus van Octavia

Om bij de Portico d’Ottavia te komen, moet je weer een klein stukje teruglopen, naar de achterkant van Teatro Marcello.

De toegangspoort is mooi gerestaureerd en vrij fotogeniek. Het is typerend voor hoe het oude Rome eruit heeft gezien. En absoluut de moeite waard om gezien te hebben.

Blauwe 12 en 13: Santa Caterina dei Funari en Piazza Mattei

De straatjes in de Joodse wijk zijn vrij smal, terwijl de gebouwen hoog zijn. Je ziet dus niet goed waar je heenloopt. De Santa Caterina dei Funari en het Piazza Mattei zijn twee voorbeelden van prachtige plekjes waar je ineens tegenaan loopt als je door deze wijk wandelt. Ineens duikt er een mooie kerk of een pittoresk pleintje op. Dat maakt deze wijk ook zo bijzonder.

Blauwe 14: Ponte Garibaldi en de wijk Trastevere

Via de brug Ponte Garibaldi verlaat je de Joodse wijk weer en bereik je de erg gezellige wijk Trastevere. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de Ponte Sisto, met op de achtergrond de koepel van de Sint-Pietersbasiliek.

De brug in de avond
Mocht je gaan dineren (of low budget street food scoren) in Trastevere, dan raden we je aan om nog even naar de brug terug te lopen als het al schemerig is. Vooral in de avond is het uitzicht hier magisch, met de verlichte koepel van de Sint-Pietersbasiliek.

Blauwe 15 en 16: Basiliek van Santa Maria in Trastevere en restaurant Tonnarello

Het Piazza di Santa Maria is een van de mooie pleintjes in de wijk Trastevere. Aan dit plein ligt bijvoorbeeld ook de Basiliek van Santa Maria. Er is aardig wat verbouwd aan deze kerk (inclusief de toevoeging van Barokke kenmerken), maar toch zie je nog goed dat het een middeleeuwse kerk is.

Je kunt heerlijk rondlopen in deze wijk en je onderdompelen in het echte Italiaanse gevoel.

Restaurant-tip
Aan de achterkant van de kerk, aan een pittoresk pleintje, vind je een van de leukste restaurantjes van de wijk Trastevere: Tonnarello. Op Google Maps is dit restaurant op de verkeerde plek weergegeven. Om die reden hebben we voor de zekerheid het restaurant als blauwe nummer 16 op de kaart gepind. Het restaurant zit op de hoek van de Via della Paglia en Piazza di S. Egidio.

Slapen in Trastevere
We raden je overigens aan om een accommodatie in de wijk Trastevere te nemen. Dit is een van de leukste en gezelligste wijken van Rome, met een centrale ligging. Een prima startpunt voor alle wandelingen.

Meer tips: Heerlijke plekken om te slapen

Het eindpunt van de wandeling

Het eindpunt van de wandeling is restaurant Tonnarello in de wijk Trastevere.

Tonnarello Locatie: op de hoek van de Via della Paglia en Piazza di S. Egidio.

Openbaar vervoer Trastevere
Mocht je vanaf hier (de wijk Trastevere) niet terug willen lopen naar je accommodatie, dan kan je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te gaan. Je kunt dan opstappen bij de volgende halte:

Icoon tramLoop een klein stukje naar de Viale di Trastevere. Aan deze grote weg zitten meerdere tramhaltes, zoals Trastevere (Mastai).

Ontdek meer van Rome met deze drie wandelroutes

> Route 1: Vaticaanstad, Engelenburcht en Spaanse Trappen
> Route 2: Circus Maximus, Forum Romanum en Colosseum
> Route 3: Trevifontein, Piazza Navona en Pantheon

Wil je meer lezen over Rome? Klik dan hier voor al onze artikelen over deze prachtige stad.

Ontdek Rome op een andere manier

Tip 1: Verken Rome op de fiets
Naast wandelend is het ook erg leuk om Rome op de fiets te ontdekken. Je kan zelf een fiets huren (vanaf €12,50 per dag) of je aanmelden voor een van deze fietstours. Klik op de links voor meer informatie en/of om te reserveren.

Tip 2: Doe een street food tour
Proef het echte Rome

Tip 3: Volg een pizza & pasta kook workshop
Deze workshop krijgt super goede beoordelingen.
Inclusief wijn én tiramisu!

Tip 4: Wil jij Rome op een hele andere manier ontdekken?
Kijk dan hier.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *