Annick uitzichtpunt Titicaca meer Copacabana Bolivia

6 leuke dingen om te doen in of vanuit Copacabana (Bolivia)

6 leuke dingen om te doen in of vanuit Copacabana (Bolivia) + info bus

Copacabana (in Bolivia) is prachtig gelegen aan het Titicacameer. Het stadje zelf stelt niet zo veel voor, maar de omgeving is echt adembenemend mooi. Maak absoluut een aantal dagen ruimte in je reisroute om de omgeving van Copacabana te ontdekken, met als hoogtepunten de hike naar de top van de Cerro Calvario (en dan vooral vanwege het uitzicht over Copacabana en het Titicacamer) en een bezoek aan Isla del Sol.

6 leuke dingen in (en rondom) Copacabana op de kaart

Hieronder vind je een kaartje, met de locatie van de plekken die we in dit artikel noemen. Check hier de interactieve versie kaart op Google Maps. Wel zo handig.

1. Loop door het centrum en bezoek de basiliek

Het centrum van Copacabana is niet zo groot en bestaat uit een aantal blokken. Je vindt hier vooral veel kleurige souvenirwinkeltjes en eettentjes. Loop hier lekker een uurtje rond en geniet meteen van een lokale lunch, bijvoorbeeld silpancho (een van onze favorieten, ondanks dat we in het begin wat sceptisch waren) in of bij Mercado Popular de Copacabana.

Vergeet geen bezoek te brengen aan de mooie witte basiliek (Basilica de Nuestra Señora de Copacabana). Je kunt hier ook gratis naar binnen.

2. Hike naar de top van Cerro Calvario

Een van de hoogtepunten van Copacabana, is de hike naar de top van de Cerro Calvario. We raden je aan om hier aan het einde van de middag naar boven te lopen. Het is dan iets minder warm en je hebt het beste uitzicht als de zon nog schijnt. Je kunt hier ook blijven tot de zonsondergang, maar dan moet je geluk hebben dat het onbewolkt is. Met lage wolken is de zonsondergang hier niet heel bijzonder.

Duur: Heenweg 30-40 minuten (omhoog). Terugweg 15-30 minuten (omlaag).
Hoogtemeters: Ongeveer 150 meter stijging/daling.
Kosten: Gratis
Let op: De stenen op de trap onderweg kunnen glad zijn als het heeft geregend. Trek dus goede schoenen aan.

De route
De route is duidelijk zichtbaar in (de gratis app) Maps.me. Je ziet hier een witte en een grijze route. Je moet de witte route (zowel omhoog als naar beneden) nemen. De grijze route leek slecht toegankelijk met heel veel (glas)afval. De route is (voor de verandering) ook zichtbaar op Google Maps.

Het eerste stuk is een steile weg omhoog (het paadje naast Skylake B&B) . Daarna is het pad wat minder steil, tot aan Mirador Sagrado Corazón de Jesús. Vanaf hier worden het vrij steile trappen omhoog tot aan de top van Cerro Calvario. Loop helemaal door tot je niet meer verder kan, voor de beste uitzichten. Je vindt hier ook ergens een Reislekker.nl sticker. Stuur je het ons een berichtje/selfie (op Instagram) als je ‘m hebt gevonden?

3. Meer uitzichtpunten bij Cerro Kesanani en Cerro San Sebastián

Ben je op zoek naar nog meer hikes en uitzichtpunten in Copacabana? Dan kan je nog overwegen om naar boven te lopen bij Cerro Kesanani (naar La Horca del Inca) of Cerro San Sebastián. Cerro Kesanani is minder hoog en dus een kortere wandeling vanuit het centrum. Wij hebben beide hikes overigens zelf niet gemaakt. Check bij je accommodatie even naar de veiligheid van deze hikes, aangezien we hier wel eens wat dingen over lazen.

4. Wandeling naar het dorpje Chañi (en strandje)

Voor een mooie wandeling door de omgeving kan je vanuit het centrum naar het dorpje Chañi lopen (niet op Google Maps, wel op Maps.me). Onderweg heb je uitzicht op Copacabana, het Titicacameer en de omringende bergen. Het dorpje zelf stelt niks voor, maar de omgeving des te meer. Je kunt eindigen bij het strandje Playa Blanca.

Duur: 1,5 uur enkele reis
Kosten: 2 Bs p.p. voor het strandje (als je op het strand zelf wilt zijn)
Taxi: je kunt ook met de taxi naar Chañi. Wij kozen ervoor om de heenweg te lopen en de terugweg een taxi te nemen (ongeveer 5 Bs p.p.).

De route
Je loopt de hele route over een zandweg. Het eerste stuk is de weg het slechtste. Het kan hier wat modderig zijn als het heeft geregend, maar de omgeving is erg mooi.

Na ongeveer een half uurtje lopen kom je bij de (eerste) floating islands. Dit stelt niks voor en sla je dan ook liever over. In ruim een uur (vanaf Copacabana) loop je naar de beste uitzichtpunten op de stad en het meer.

Na nog eens 10/15 minuten lopen kom je in het dorpje Chañi. Ga hier naar links, om naar Playa Blanca te lopen (5 minuten extra). Eerst kom je nog langs wat (toeristische) drijvende restaurants.
De entree voor Playa Blanca is 2 Bs p.p., maar je kan het strandje ook gewoon zien zonder te betalen. Het water is enorm helder en leuk om even je lunch op te eten. Het voelt hier een beetje Italiaans aan. Het strandje is mooi wit, maar stelt verder overigens weinig voor.

Wij namen een taxi terug naar Copacabana. Je kunt deze gewoon aanhouden langs de weg (er rijden hier best wat taxi’s rond). Wij betaalden 5 Bs p.p. Het is ongeveer 10 minuten rijden.

5. Pak de boot naar Isla del Sol

Copacabana is leuk om één of twee nachtjes te blijven, maar het hoogtepunt van het Titicacameer is toch wel het eiland Isla de Sol. Veel mensen gaan hier alleen voor een dagje naartoe, maar dat is écht zonde. Je kunt het eiland pas echt goed beleven als je hier minimaal 1 nachtje blijft slapen. Wij sliepen hier zelf bijvoorbeeld twee nachten.

Vanaf Copacabana kan je eenvoudig met de boot naar Isla del Sol. Dit kost je 30 Bs enkele reis (of 50 Bs retour op dezelfde dag). Een enkele reis duurt 80 minuten naar het zuiden van het eiland en 100 minuten naar het noorden. We raden je absoluut aan om de boot naar het noorden te pakken en diezelfde dag nog naar het zuiden te hiken. Je hebt dan eigenlijk het hele eiland al gezien, zonder dat je twee keer dezelfde route hoeft af te leggen. Je kunt vervolgens 1 of 2 nachtjes aan de zuidkant van het eiland slapen.

Meer informatie over het eiland zelf en onze tips over waar je het beste de boot (naartoe) kan pakken, lees je binnenkort in ons artikel: Isla del Sol – Bezoek deze parel van het Titicacameer

6. Ga slapen bij Skylake B&B

Niet echt een activiteit, maar een tip: ga slapen bij Skylake B&B!

Deze accommodatie is allereerst een 100% aanrader, omdat de plek wordt gerund door misschien wel de liefste familie van Bolivia. Eigenaar Kenny weet je echt alles te vertellen over wat je hier in de omgeving kunt doen en spreekt ook nog eens Engels (wat zeker niet altijd het geval is in Bolivia). De WiFi werkt hier zelfs ook nog wel een beetje en de (elektrische) douche is lekker warm.

Super lekker ontbijt met uitzicht!!
Grote bonus is het lekkerste en meest uitgebreide ontbijtbuffet dat we in Bolivia hebben gehad én het uitzicht vanaf het dakterras (zowel overdag als met zonsondergang)

Bonus tip: Geniet van een diner bij La Cúpula

Het restaurant van La Cúpula heeft een uitgebreide kaart (lokaal en internationaal, vlees, vega of vegan) en hele lieve en behulpzame bediening. Toen wij hier aten, bestelden wij de lasagne en moussaka. Erg smaakvol en een welkome afwisseling na al die ‘truchas’ en ‘milanesas de pollo’. De limonade van limoen met gember is ook een aanrader. De gerechten zijn helemaal niet duur (vanaf 30 Bs, zo’n €4), maar de sfeer is heel fijn en romantisch.

Bekijk hier het menu

Donatie aan goed doel
Een deel van het geld dat je hier uitgeeft, wordt gebruikt om lokale projecten te ondersteunen om het leven van arme Bolivianen een stuk mooier en beter te maken.

Lunch of diner met uitzicht
Als je hier gaat lunchen heb je een heel mooi uitzicht op de stad en de baai. En als je niet te laat gaat dineren, pak je ook nog een mooie zonsondergang mee.

De plek is ideaal na je hike naar Cerro Calvario. Dit restaurant zit bijna beneden in het stadje op de weg terug. Ga vóór de laatste trappen rechtsaf om bij La Cúpula te komen (hier staat ook een bordje). En als je slaapt bij SkyLake B&B is het om de hoek.

Overnachten
Je kunt ook slapen bij La Cúpula. In een van de 20 unieke kamers. Prijs: vanaf €49 voor een mooie tweepersoonskamer en inclusief heerlijk ontbijt!

Hoe kom je in Copacabana (met de bus)

Hieronder geven we je alle informatie die je nodig hebt om in Copacabana te komen. De kans is het grootste dat je óf vanuit de Boliviaanse stad La Paz óf vanuit Peru komt.

Vanuit La Paz naar Copacabana
In principe rijden er (nu) geen grote bussen vanaf de busterminal naar Copacabana. Je kunt het beste een wat kleinere bus nemen vanaf Cementerio.

  • Check hier de locatie van de plek waar de bussen gaan in Cementerio op Google Maps. De plek staat ook goed aangegeven op Maps.me.

Je kunt Cementerio bereiken door de kabelbaan te nemen van (bijvoorbeeld) Estación Central naar Estación Cementerio (3 Bs p.p.). Vanaf hier loop je in 5 à 10 minuten naar de bus. Het is gewoon veilig om hier te lopen.

2 opties met de bus
Er zijn twee opties vanaf Cementerio. Een klein minibusje of een iets grotere bus (van de maatschappij Manco Kapac). De grotere bus had onze voorkeur en kunnen we je ook aanraden. Deze bus heeft meer beenruimte, de bagage kan onderin de bus (i.p.v. bovenop het dak bij het minibusje) en vooral de plekken bovenin voorin zijn heel fijn, met uitzicht op de weg en omgeving.

Kosten bus: 25 Bs p.p. (zowel de minibus als de bus van Manco Kapac).
Duur: ongeveer 4 uur.
Bijzonderheid: Na ruim 2,5 uur rijden kom je aan bij de veerboot. De bus gaat op een bootje en de passagiers gaan op een ander bootje. Je moet hier 2 Bs p.p. voor betalen. In de haven kan je naar de wc (1 Bs). De overtocht met de boot duurt nog geen 10 minuten.

Het is een prachtige busrit. Vooral het gedeelte bij het Titicacameer. Het deed ons een beetje denken aan het schiereiland São Lourenço op Madeira.

Vanuit Peru naar Copacabana
Vanaf het Peruaanse grensdorpje Kesani neem je een minibusje/gedeelde taxi naar Copacabana. Dit kost ongeveer 4 Bs p.p. Op het moment van schrijven (mei 2022) rijden er nog geen grote bussen tussen Puno (Peru) en Copacabana.

Hoe kom je weg vanuit Copacabana

Vanuit Copacabana naar La Paz
Kleine busjes gaan als ze vol zitten. De grotere bus (Manco Kapac) gaat ieder heel uur. Van 7.00 tot 18.00 uur.
De prijs is ongeveer 25 Bs p.p.

Vanuit Copacabana naar Peru
Er gaan minibusjes/taxi’s naar de grens met Peru Dit kost 4 Bs p.p. Er gaan normaal gesproken ook bussen naar Puno (in Peru), maar op dit moment (mei 2022) niet.

Meer inspiratie Bolivia

Bekijk al onze blogs over Bolivia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *