Annick met cowboyhoed in natuur tijdens Triatlon Tupiza Tours

Tupiza – Ontdek het ‘wilde westen’ van Bolivia

Tupiza – Ontdek het ‘wilde westen’ van Bolivia

Op ongeveer 3 uur rijden ten zuiden van Uyuni ligt het stadje Tupiza. Vooral de omgeving van dit stadje is heel bijzonder. Je waant je hier écht in het ‘wilde westen’. Als je de foto’s ziet, dan weten we bijna zeker dat je niet had verwacht dat dit in Bolivia te vinden zou zijn. Het doet meer denken aan de Amerikaanse nationale parken Bryce of Zion. Maar het is toch écht Bolivia. Tupiza is een uitstekende plek om de omgeving te verkennen. Heb je geen eigen auto tot je beschikking, dan ben je wel aangewezen op een tour. Normaal zijn we hier eigenlijk niet zo’n fan van. Maar wij hebben de ideale tour voor je gevonden, waarmee je de hele omgeving kan zien én actief bezig kunt zijn. Tupiza leent zich ook perfect als start voor een tour naar Salar de Uyuni (de zoutvlakte). In dit artikel vind je al onze tips.

Triatlon – alles in één tour

Wees niet bang, je hoeft geen marathon te lopen en ook niet te zwemmen (alhoewel dat overigens best prettig is in het warme Tupiza). De Triatlon houdt in dat je je verplaatst met een jeep, op een paard én op een mountainbike. Echt een súper toffe en (deels) actieve manier om de omgeving van Tupiza in 1 dag te verkennen.

We geven je hieronder in dit artikel wat meer info over de losse onderdelen. Uiteraard delen we ook wat foto’s met je, waarna we eigenlijk wel zeker weten dat je Tupiza aan je reisschema zal toevoegen. Wij kunnen het in elk geval voor 100% aanbevelen!

Tupiza Tours
Wij deden de tour met Tupiza Tours. En we kunnen deze maatschappij alleen maar aanbevelen.

Slaaptip
Tupiza Tours hoort bij een erg fijne accommodatie in Tupiza, Hotel Mitru. Ze hebben hier een heerlijk zwembad, fantastisch ontbijt buffet en een tweepersoonskamer vanaf €24. Een heerlijke plek om even uit te rusten.

Kosten Triatlon
De kosten van de Triatlon zijn afhankelijk van het aantal deelnemers in de tour. Met 2 personen kost het ongeveer €80 per persoon. Weet je er nog drie mensen bij te vinden (totaal 5 personen), dan kost het je nog maar €45 per persoon.

1. Jeep

Het eerste gedeelte van de tour is nog niet zo actief, maar je hoeft je geen seconde te vervelen. De omgeving is namelijk echt prachtig. Je rijdt met de jeep naar ‘La Poronga’, een 50 meter hoge rotspilaar. Leuk om te zien, maar het is vooral de route en de omgeving die het de moeite waard maakt.

2. Paardrijden

Nu wordt het pas écht leuk. Het tweede onderdeel dat op het programma staat, is namelijk het paardrijden. Wij hadden in Colombia voor het eerst op een paard gezeten, en dit was de tweede keer. Het was heel erg gaaf om in deze omgeving te paardrijden. We voelden ons echte cowboys (alhoewel het er waarschijnlijk niet zo uitzag).

We maakten onderweg meerdere stops, waarbij we tijd hadden om wat rond te lopen, foto’s te maken en te genieten van wat we allemaal om ons heen zagen. We stopten onder andere bij Puerta del Diablo en reden vervolgens door Valle de los Machos naar de Cañon del Inca. Op het verste punt van het paardrijden kan je een stukje de kloof inlopen.

Tour paardrijden
Je kunt er overigens ook voor kiezen om alleen te gaan paardrijden. Je kunt kiezen tussen 3, 5 of 7 uur paardrijden. Wil je meerdere dagen paardrijden, dan kan dat ook.

Helm of cowboyhoed
Voor de veiligheid kan je ervoor kiezen om een helm op te doen, maar je kan ook kiezen voor de cowboyhoed. Op het begin van de trip kozen wij voor de helm, want we wilden eerst even kijken hoe de paarden waren. Toen bleek dat ze lekker rustig waren, kozen we het tweede deel van de route voor de cowboyhoed. Dat maakt het toch wel een beetje af natuurlijk.

3. Mountainbiken

Waar je je hiervóór nog niet zo hebt hoeven inspannen, komt daar verandering in bij onderdeel 3. Je stapt namelijk op de mountainbike voor het laatste onderdeel van de Triatlon. In principe fiets je met name naar beneden toe, waardoor het niet al te zwaar zou moeten zijn. In ons geval begonnen we op een ander punt dan gebruikelijk, waardoor we onderweg ook best veel stukken omhoog moesten fietsen. Dat was flink puffen in de hitte. Maar alsnog was het erg tof om de dag op deze (actieve) manier af te sluiten.

Onderdeel 4: hiken

Eigenlijk bestaat de Tritatlon uit 4 onderdelen, in plaats van 3. Tussen de andere onderdelen in, heb je namelijk ook een aantal korte hikes die je kunt maken. De hikes gaan vooral door kloven, met hoge rotswanden. Heerlijk om even in de schaduw te lopen. Op sommige delen kan je ook wat stukken over de rotsen klimmen, om dieper de kloof in te komen. Je loopt heen en weer, zodat je deze stukken ook gewoon kunt overslaan als je dat liever wilt.

4-daagse tour naar Salar de Uyuni

Met de 4-daagse tour naar de zoutvlakte van Salar de Uyuni ontdek je niet alleen de omgeving van Tupiza, maar zie je nog véél meer. Met als uitsmijter de zoutvlakte. En die plek wil je absolúút niet missen.

Je kunt ervoor kiezen om de tour naar de zoutvlakte te doen vanuit Uyuni. Dit kan met een 1-daagse of een 3-daagse tour. Mocht je een meerdaagse tour willen doen, dan kunnen we je aanraden om de tour vanuit Tupiza te starten. Niet alleen kan je dan de toffe Triatlon doen (die we hiervóór noemden), maar je ziet hierdoor onderweg nóg meer mooie natuur, dan wanneer je de 3-daagse tour vanuit Uyuni doet.

Wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn om Salar de Uyuni (de zoutvlakte) te bezoeken? Lees dan ons (al zeggen we het zelf) super handige artikel: Salar de Uyuni – Op deze 4 manieren breng je een bezoek aan de zoutvlakte + handige tips

Tupiza Tours
Wil je de 4-daagse Salar de Uyuni tour doen, dan is Tupiza Tours wat ons betreft de beste keuze. Ze hebben niet alleen goede prijzen, maar ze zijn ook erg professioneel, hebben mooie jeeps en zijn makkelijk in het contact (vooraf).

De 4-daagse tour kost officieel rond de €185 p.p. Maar stuur ze vooral even een berichtje voor de meest recente prijs. Afhankelijk van het moment en het aantal deelnemers, kan de prijs namelijk wat lager uitvallen.

Contact Tupiza Tours
Stuur gewoon even een WhatsApp berichtje naar eigenaresse Fabiola: +59 170524104. Je kunt de berichten in het Engels sturen. Je kunt ze ook mailen: hola@tupizatours.com.

Meer inspiratie Bolivia

Bekijk al onze blogs over Bolivia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *