Salar de Uyuni – 4 manieren voor een bezoek aan de zoutvlakte
De zoutvlakte van Salar de Uyuni is een van onze highlights geweest van onze reis van 6 weken door Bolivia. Wauw, het is hier echt magisch! Er zijn verschillende manieren om de zoutvlakte te bezoeken en we helpen je graag op weg bij het maken van je keuze. Eigenlijk ben je aangewezen op een tour, maar ook daarbij heb je weer veel verschillende opties, met verschillende startpunten. In dit artikel geven we je de info die je nodig hebt om hierin een keuze te maken + nog meer handige info over de zoutvlakte van Uyuni (zoals het beste moment om de zoutvlakte te bezoeken).
1. De 1-daagse tour vanuit Uyuni
Zit je wat krapper in je tijd, of ben je vooral geïnteresseerd in de zoutvlakte zelf en heb je niet veel behoefte om de verdere omgeving te zien? Dan is een 1-daagse tour over de zoutvlakte een erg goed idee. Met deze tour besteed je namelijk de hele dag (bijna) alléén maar op de zoutvlakte, waardoor je optimaal van dit natuurverschijnsel kunt genieten.
Heb je iets meer geld te besteden, kies dan voor een privétour. Zo beleef je een paar magische momenten samen, op je eigen tempo en zonder dat je vast zit aan een groep mensen (waar je pech mee kunt hebben).
Hoe ziet de ochtend eruit bij de 1-daagse tour
Kerkhof voor treinen
Je start in de ochtend bij het treinkerkhof (Cementerio de Trenes). Best een toffe plek om even te zien en om mooie foto’s te maken. Met een beetje geluk is het hier niet ál te druk.
Het dorpje Colchani
Vervolgens rijd je door naar het dorpje Colchani. Een klein dorpje, met heel veel kraampjes met souvenirs, waar het extreem toeristisch is. Wij wilden hier eigenlijk zo snel mogelijk weer weg (een groot voordeel van een privétour).
De zoutvlakte (en de lunch)
Vanaf Colchani rijd je vrijwel meteen de zoutvlakte op. Na en korte (foto)stop bij de Ojos de Salar (ogen van de zoutvlakte) en de Escalera al Cielo (trappen naar de hemel), kom je aan bij je lunchplek. In ons geval was dit een magische en uitgestorven plek, waar we een huisgemaakte en heerlijke lunch kregen. Begin mei hadden wij nog (deels) water op de zoutvlakte liggen, zo ook op deze plek van de lunch. Echt een geweldig moment.
Tip: als je de eendaagse tour boekt bij Joker Expedition, dan vindt de (versgemaakte) lunch plaats op een verlaten plekje, zonder andere toeristen. We hoorden van andere privétours, dat ze hadden geluncht bij het zouthotel (bij Isla de Banderes). Wij vonden dit de meest toeristische en lelijkste plek van de hele zoutvlakte.
Joker Expedition is de tour maatschappij die hoort bij Boutique Hotel Atipax. Ook deze slaapplek kunnen we heel erg aanbevelen.
Hoe ziet de middag eruit bij de 1-daagse tour
Zouthotel en Isla de Banderas
Na de lunch reden we verder naar het (oudste) zouthotel, met daarbij Isla de Banderes (het vlaggeneiland) en het Dakar-monument. Wij hadden het hier wel gezien na 5 minuten. Het hotel stelt echt niks voor en het is hier super toeristisch.
Leuke foto’s maken
Hierna was het tijd voor dé bekendste activiteit van de zoutvlakte: het maken van foto’s met grappig perspectief. Je kunt helemaal losgaan en wij zouden dit eerlijk gezegd wel de hele dag kunnen doen (maar wij zijn niet echt helemaal representatief qua aantallen foto’s die we maken). Heel erg grappig om te doen, met een leuk eindresultaat.
Een wijntje met zonsondergang
En dan gaat de zon alweer bijna onder. Wij reden vanuit het droge stuk van de zoutvlakte door naar het natte stuk van de zoutvlakte. Zoals hiervoor al gezegd, hadden wij begin mei zowel droge als natte plekken op de zoutvlakte. Het beste van twee werelden dus.
De plek van de lunch was al magisch, maar deze zonsondergang (met wat chips en een glaasje wijn), dat was wel echt het tóppunt. Wij kregen laarzen (tegen het zoute water) en poncho’s tegen de kou. Want het werd flink koud toen de zon onder ging.
- Boek de 1-daagse privétour bij Joker Expedition. Niet de goedkoopste, maar je krijgt 100% waar voor je geld. Je gaat hier écht geen spijt van krijgen. Boek op de website of stuur eigenaar José een berichtje via WhatsApp (hij spreekt ook Engels): +591 73336307
2. Een 3-daagse tour vanuit Uyuni
Heb je genoeg tijd en wil je meer zien van de omgeving dan alleen de zoutvlakte, dan kan je kiezen voor de meest gekozen optie: de 3-daagse tour vanuit Uyuni. De meeste tours keren weer terug in Uyuni.
Door naar Chili
Mocht je na je bezoek aan Uyuni doorreizen naar Chili, dan is het (over het algemeen) ook mogelijk om de tour te eindigen in San Pedro de Atacama (Chili). Veel mensen die van Chili naar Bolivia reizen (andersom dus), kiezen er ook voor om de tour naar de zoutvlakte juist te beginnen in San Pedro de Atacama en te eindigen in Uyuni. Weet dat dit ook een optie is!
De 3-daagse tour op de kaart
Hieronder vind je een (globaal) kaartje van de route van de 3-daagse tour, met start en einde in Uyuni. Het is globaal, omdat de weg niet op Google Maps staat (bijna de hele route gaat over onverharde wegen) en ook omdat de slaapplekken kunnen verschillen per maatschappij. Het geeft je in elk geval een beetje een idee.
Oranje lijn = dag 1
Paarse lijn = dag 2
Groene lijn = dag 3
Klik hier voor de interactieve kaart van de plattegrond op Google Maps.
Wat ga je doen en zien tijdens de 3-daagse tour
Het gaat iets te ver om hier de hele route uit te schrijven. Bijna bij iedere maatschappij die deze tour aanbiedt kan je op de website wel een beschrijving van de route vinden. Je komt in elk geval langs mooie meren, geisers, hot springs, uitzichtpunten op vulkanen en je rijdt natuurlijk over de zoutvlakte.
Afhankelijk van de tourmaatschappij die je kiest, kan je met de 3-daagse tour ook slapen bij de Termas de Polques (de hot springs). Dit geeft je de mogelijkheid om in het warme water te liggen onder de sterrenhemel. Met de 4-daagse tour is dit geen optie. Maar let op: de meeste maatschappijen bij de 3-daagse tour stoppen hier ook alleen maar voor een korte duik. Check dit goed voordat je boekt (als je dit belangrijk vindt).
Hou hier rekening mee!
Drie dingen om (in elk geval) rekening mee te houden:
1. Het hoogste punt van de route ligt net iets lager dan 5000 meter hoogte. Kom je vanuit een laag gebied, dan kan het handig zijn om eerst een paar dagen te acclimatiseren, zodat je tijdens de tour minder kans hebt op verschijnselen van hoogteziekte.
2. Je rijdt héél erg veel op een dag. Je bezoekt erg mooie plekken, maar het meeste van de tijd breng je door in de auto. Soms wel 13 uur op een dag. Je rijdt ongeveer 1500 kilometer in drie dagen. Stel je hierop in en een muziekje meebrengen kan dan ook geen kwaad.
3. Alle wegen waarover je rijdt zijn onverhard en vaak bochtig en hobbelig. Word je (snel) wagenziek, neem dan wat pilletjes mee (of kies voor de 1-daagse tour).
De 3- of 4-daagse tour?
De 3-daagse tour is absoluut een mooie optie, maar als je kiest voor een meerdaagse tour, dan zouden we je eigenlijk aanraden om de 4-daagse tour vanuit Tupiza te maken (zie optie 3 hierna). Waarom? Met deze tour zie je nog net iets meer van de omgeving. En als je toch al 3 dagen in de auto zit, waarom dan ook niet nog een extra dag. Bij de tour vanuit Tupiza stoppen de maatschappij over het algemeen ook minder toeristen in één jeep, waardoor je iets comfortabeler zit (4-5 in plaats van 6 personen).
Wat kost een 3-daagse tour vanaf Uyuni?
De prijzen van de 3-daagse tour met start en einde in Uyuni verschillen uiteraard per maatschappij. De goedkoopste optie ligt rond de 800 Bs per persoon (of 1.200 Bs met Engelse gids, zie hieronder). Uitgaande van een groepstour. Wil je liever een privétour doen, dan moet je de prijs x2 (of zelfs x3) doen.
Inbegrepen
Bij de prijs zit in elk geval inbegrepen:
– vervoer
– eten/drinken
– slapen (in een dorm)
Niet inbegrepen
Meestal zijn de volgende dingen niet inbegrepen in de prijs:
– slaapzak (30-60 Bs)
– entree voor bepaalde bezienswaardigheden (rond de 200 Bs p.p. totaal)
– warme douche (ongeveer 10 Bs per keer)
– wc’s onderweg (ongeveer 5 Bs per keer)
Neem dus (voldoende) cash mee, om bepaalde kosten onderweg te kunnen betalen.
3. Een 4-daagse tour vanuit Tupiza
Zoals we hiervoor al aangaven, raden we je de 4-daagse tour aan, als je wat meer tijd hebt en Tupiza gaat bezoeken. Tupiza is niet alleen het startpunt van deze tour, maar de ligging van deze stad is ook fantastisch. Je waant je hier echt in het Wilde Westen. In de omgeving van Tupiza is heel veel te doen en te zien, dus blijf hier zeker een paar nachtjes slapen om de omgeving te verkennen. De tour eindigt in de stad Uyuni. Vanuit hier kan je doorreizen naar bijvoorbeeld Potosí, Sucre of La Paz (lees hier alles over La Paz).
Check ook zeker ons artikel: Tupiza – Ontdek het ‘wilde westen’ van Bolivia
De 4-daagse tour op de kaart
Hieronder vind je een (globaal) kaartje van de route van de 4-daagse tour, met start in Tupiza en einde in Uyuni. Het is globaal, omdat de weg niet op Google Maps staat (bijna de hele route gaat over onverharde wegen) en omdat de slaapplekken ook kunnen verschillen per maatschappij. Het geeft je in elk geval een beetje een idee.
Oranje lijn = dag 1
Paarse lijn = dag 2
Groene lijn = dag 3
Blauwe lijn = dag 4
Klik hier voor de interactieve kaart van de plattegrond op Google Maps.
Wat ga je doen en zien tijdens de 4-daagse tour
Het gaat iets te ver om hier de hele route uit te schrijven. Bijna bij iedere maatschappij die deze tour aanbiedt kan je op de website wel een beschrijving van de route vinden. Je komt in elk geval langs fantastische rotsformaties (hierin wijkt de 4-daagse tour af van de 3-daagse tour), mooie meren, geisers, hot springs, uitzichtpunten op vulkanen en je rijdt natuurlijk over de zoutvlakte.
Hou hier rekening mee!
Bij de 4-daagse tour gelden dezelfde ‘waarschuwingen’ als we hiervóór bij de 3-daagse tour hebben geschreven. Check ze hier.
Wat kost een 4-daagse tour vanaf Tupiza?
De prijzen van de 4-daagse tour met start in Tupiza en einde in Uyuni verschillen uiteraard per maatschappij. De goedkoopste optie ligt rond de 1300 Bs per persoon (of 1450 Bs met Engelse gids, zie hieronder). Uitgaande van een groepstour. Wil je liever een privétour doen, dan moet je de prijs minimaal verdubbelen.
Inbegrepen
Bij de prijs zit in elk geval inbegrepen:
– vervoer
– eten/drinken
– slapen (in een dorm)
Niet inbegrepen
Meestal zijn de volgende dingen niet inbegrepen:
– slaapzak (30-60 Bs)
– entree voor bepaalde bezienswaardigheden (rond de 200 Bs p.p. totaal)
– warme douche (ongeveer 10 Bs per keer)
– wc’s onderweg (ongeveer 5 Bs per keer)
Neem dus (voldoende) cash mee, om bepaalde kosten onderweg te kunnen betalen.
Welke maatschappij moet je kiezen?
In Uyuni zijn echt enorm veel aanbieders van de 3-daagse tour. In Tupiza is de spoeling een stuk dunner voor de 4-daagse tour. Wij kunnen in elk geval de maatschappij Tupiza Tours aanbevelen. Ze hebben niet de beste website, maar wel (een van) de beste tours. Ze hebben niet alleen goede prijzen, maar ze zijn ook erg professioneel, hebben mooie jeeps en zijn makkelijk in het contact (vooraf).
Contact Tupiza Tours
Stuur gewoon even een WhatsApp berichtje naar eigenaresse Fabiola: +59 170524104. Je kunt de berichten in het Engels sturen. Je kunt ze ook mailen naar: hola@tupizatours.com.
Accommodatie tip
Een ander voordeel, is dat Tupiza Tours hoort bij een heerlijke accommodatie in Tupiza, Hotel Mitru. Dit hotel is een aanrader om een paar nachtjes chillen, voordat je met de 4-daagse Uyuni tour begint of tijdens het verkennen van de prachtige omgeving van Tupiza.
Hotel Mitru – Heerlijk zwembad | fantastisch ontbijt buffet | tours voor goede prijzen | beoordeling 8,7 | tweepersoonskamer vanaf €24 (€17 voor 1-persoonsgebruik)
4. Met eigen vervoer
Het is toegestaan om de zoutvlakte met je eigen huurauto te bezoeken. Eigenlijk doet (bijna) niemand dit en dat heeft natuurlijk een reden.
Onze gids gaf ons aan dat je kunt verdwalen als het ineens slecht weer wordt en je niet meer op de omgeving kunt navigeren. Wij betwijfelen dit, omdat bijvoorbeeld Maps.me steeds goed aangaf waar wij waren. En als je niet al te ver de zoutvlakte oprijdt, dan kan je niet zo snel verdwalen. Maar het feit blijft wel dat het een zoutvlakte is met hier en daar de nodige scheuren en plassen water. Als je niet precies weet waar je kan rijden, kan je hier wel in de problemen komen met je auto.
Wil je maar een klein stukje de zoutvlakte oprijden, bijvoorbeeld om de befaamde grappige foto’s met perspectief te maken, dan denken wij dat je dit prima op eigen houtje kunt doen met je huurauto. Wil je meer zien van de zoutvlakte en geen risico’s willen lopen met je huurauto, dan is het wellicht verstandig om gewoon een (privé)tour te boeken.
Privétour of met een groep mee?
Heb je eenmaal gekozen welke tour je voorkeur heeft, dan heb je nog een andere keuze te maken: boek je een privétour of ga je meer met een groep. Wij zetten ze hieronder tegen elkaar af, met wat voor- en nadelen.
Voor- en nadelen privétour
Voordelen privétour:
– je kunt je eigen route samenstellen
– je hebt veel ruimte in de auto
– er zitten nooit vervelende mensen in je groep
– je bent niet gebonden aan mensen die juist heel snel willen of juist heel traag zijn
– er zitten geen mensen in je groep die al je (groeps)foto’s verpesten
Nadelen privétour:
– privétours zijn (een stuk) duurder
– je hebt niet de gezelligheid die een groep reizigers met zich mee kan brengen
Voor- en nadelen groepstour
Voordelen groepstour:
– tours met een groep zijn (een stuk) goedkoper dan privétours
– het kan erg gezellig zijn om een paar dagen met een groepje andere reizigers te reizen
Nadelen groepstour:
– je zit vast aan een route
– afhankelijk van het aantal mensen in je groep (en je plek in de auto) kan je vrij krap zitten
– je bent gebonden aan mensen in je groep die juist heel snel willen of juist heel traag zijn
– (groeps)foto’s kunnen leuk zijn, maar je kunt pech hebben met wie er in je groep zit
– je kunt natuurlijk ook pech hebben, door een paar dagen opgescheept te zitten met mensen die je echt heel erg irritant vindt
De beste optie naar ons idee
Reis je redelijk budget, dan is een tour met een groep de beste (want goedkoopste) optie. Wil je er invloed op hebben met wie je een paar dagen opgescheept zit, stel dan gewoon je eigen groep samen in je hostel. Want wees ervan bewust dat je héél lang samen in een auto zit. Je rijdt meer dan 1500 kilometer in een paar dagen, met dagen van 11-13 uur rijden. Vraag dus gewoon leuke mensen in je hostel of ze ook de tour willen doen, en je hebt waarschijnlijk een paar super leuke dagen.
Engels- of Spaanstalige gids?
Als je denkt dat je er bent met alle keuzes, dan moeten we je helaas teleurstellen. Er is nog één keuze te maken: ga je voor een gids die alleen Spaans spreekt, of wil je iemand hebben die (ook) Engels praat.
De goedkoopste optie is om voor een Spaanstalige gids te gaan. Die zijn er in overvloed en kosten minder. Spreek je zelf slecht Spaans en zit er niemand in je groep die als vertaler kan optreden, dan kan je ervoor kiezen om een tour met Engelstalige gids te boeken. In principe is het niet nodig, want zo heel veel interessants wordt er ook niet verteld (het is vooral het uitzicht dat het verhaal vertelt). Maar mocht je het belangrijk vinden om met iemand te kunnen communiceren, dan moet je een Engelstalige gids boeken.
Wat kost een Engelstalige gids?
Een Engelstalige gids kost je ongeveer de helft meer. Stel dat een 3-daagse groepstour je per persoon 800 Bs kost, dan kost het met een Engelstalige gids 1.200 Bs per persoon. Best een stuk duurder dus. Bij de 4-daagse tour vanaf Tupiza liggen de kosten van een Engelstalige gids overigens een stuk lager (namelijk rond de 100-150 Bs extra per persoon).
Het beste moment om de zoutvlakte te bezoeken
Voorop gesteld, je kunt de zoutvlakte van Uyuni het gehele jaar door bezoeken. Maar wees ervan bewust dat ieder seizoen z’n eigen voor- en nadelen meebrengt. Hieronder een kort overzicht, om je wat handvatten te geven.
December, januari, februari
Het is relatief warm, maar het regent veel. De zoutvlakte is eigenlijk een groot meer geworden. Super voor het spiegeleffect, maar misschien net iets te veel water van het goede. Je kunt lastiger leuke foto’s met perspectief maken.
Maart, april, mei
Het echte regenseizoen is in deze maanden over, en het weer is nog relatief mild (niet al te koud). Misschien zijn deze maanden wel de beste maanden voor een bezoek aan de zoutvlakte. Je hebt grote kans dat er zowel droge als natte delen op de zoutvlakte zijn (vooral vanaf april). Hierdoor heb je het beste van beide werelden. Wij waren er zelf eind april en toen was het perfect. Met inderdaad grote droge delen, maar ook nog met delen zoutvlakte met een laagje water (van zo’n 10 cm). Wauw, wat hebben we genoten van deze magische plek.
Juni, juli, augustus
Het is winter in Bolivia. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen namelijk omgedraaid. De zon draait bijvoorbeeld ook de andere kant op (leuk en ook handig om te weten!). De zoutvlakte is droog en het kan héél erg koud worden (vooral ‘s nachts). Neem dus extra dikke kleren mee als je een meerdaagse tour doet. Het is droog en er ligt dan ook geen water op de zoutvlakte.
September, oktober, november
In deze maanden is het alweer een stuk(je) minder koud. Aan het einde van deze periode begint het regenseizoen en kan je dus last hebben van wat regen. Er ligt (in principe) geen water op de zoutvlakte.
Meer inspiratie Bolivia
Bekijk al onze blogs over Bolivia
Reageren