Mountainbike tour Death Road La Paz Vertigo Biking Bolivia

Mountainbiken over de Death Road: een spectaculaire ervaring

Mountainbiken over de Death Road: een spectactulaire ervaring

Staat fietsen over de Death Road al op jouw bucketlist? Vanuit La Paz kan je een mountainbike tour boeken over de Death Road. Het is niet goedkoop, maar het is je geld 100% waard. Wij hebben veel toffe dingen gedaan op reis, maar deze activiteit springt er zeker boven uit. Dát je dit moet doen, staat wat ons betreft niet ter discussie. Met welke maatschappij je de tour moet doen? Wij geven je graag advies. In dit artikel lees je verder wat het mountainbiken over de Death Road precies inhoudt + nog veel andere handige tips en adviezen.

Kaartje met de mountainbike route

Hieronder zie je een kaartje met daarop de mountainbike route

Route & legenda kaart
> Blauwe lijn = Deel 1: Mountainbiken over de geasfalteerde weg.
> Rode lijn = Deel 2: Mountainbiken over de Death Road.
> Paarse lijn = Deel 3: Rijden in het busje naar de plek waar je gaat eten.

Afstanden
Je fietst in totaal ongeveer 65 kilometer. Dat klinkt veel, maar het is eigenlijk alleen maar bergaf. Je hoeft weinig te trappen, het is eigenlijk zwaarder voor je armen (om je stuur en remmen vast te houden over de hobbelige weg), dan voor je benen.

Hoogteverschil
Je begint op 4644 meter hoogte en eindigt onder de 1000 meter.

Hoe ziet de dag er ongeveer uit?

Hou allereerst rekening met een lange dag. Je moet vaak rond 7.00 uur bij de tourorganisatie verzamelen, in het centrum van La Paz. In de meeste advertenties staat dat je rond 19.30/20.00 uur weer terug in La Paz bent, maar dat klopt niet. Niet alleen wij, maar eigenlijk iedereen die we hierover spraken, waren pas rond 22.00 uur weer terug in La Paz. Niet erg, want het is een super toffe dag, maar wel handig om te weten voor je eigen planning. Onze tip: plan geen vlucht of nachtbus op deze dag.

Asfaltweg
Na ongeveer 45 minuten rijden vanuit La Paz, kom je aan bij een mooi meer, op 4644 meter hoogte. Hier worden de fietsen van het dak gehaald, krijg je uitleg over de tour, de fietsen en de veiligheidsmaatregelen, en dan start de fietstocht (09.30 uur). Het eerste deel van de tour is nog niet over de daadwerkelijke Death Road. Maar over een mooie asfaltweg, waar ook veel normaal verkeer rijdt. Dit deel vonden wij gevaarlijker dan de Death Road zelf. Je moet echt goed opletten, want je gaat met een flinke snelheid naar beneden. Na ongeveer 2 uur fietsen (11.30 uur) over de asfaltweg, inclusief pauzes om foto’s te maken en genieten van het panoramische uitzicht (je stopt onderweg vaak genoeg), kom je aan bij het begin van de Death Road.

Death Road
Na de lunchstop (wij kregen broodjes, fruit, yoghurt, crackers, koekjes en drinken), start het echte werk. De weg is vanaf hier niet meer geasfalteerd en we waren blij dat we dubbele vering hadden (standaard bij Vertigo Biking Bolivia, zie hieronder). De weg is enórm hobbelig, maar dankzij onze fietsen met dubbele vering merkten we hier eigenlijk vrij weinig van. Wij hadden veel mist het eerste gedeelte, maar dat maakte het ook wel weer geheimzinnig.

Doodsangsten?
We hadden verwacht dat het veel enger zou zijn om hier te fietsen, maar de weg is breed en je moet wel echt heel goed je best doen om hier van de weg te geraken. Er rijdt hier maar weinig gemotoriseerd verkeer. In 5 uur fietsen zijn we denk ik 8 auto’s/busjes tegengekomen. Dus het is niet dat je veel en vaak ander verkeer moet ontwijken. Ook op dit stuk stop je vaak, voor foto’s en om de groep weer samen te krijgen. De diepe(re) ravijnen zijn met name aan het begin. Daarna wordt het allemaal iets geleidelijker en in ons geval groener en minder mistig.

Zipline (optioneel)
Na ongeveer 2,5 uur fietsen over de Death Road, kom je bij een plek waar je kan ziplinen (alleen in het weekend, kosten 80 Bs p.p.). Afhankelijk van of er mensen uit je groep gaan ziplinen, moet je hier best wel een tijdje wachten. Het is wel echt heel grappig om hier de Bolivianen naar beneden te zien gaan. Ze tapen de telefoon met plakband aan je hand vast voor selfies, en als je wilt kan je in je andere hand ook nog een biertje laten vast plakken. Of het helemaal veilig is… vermakelijk is het zeker!

Laatste stuk
Vanaf de zipline is het nog ruim een uur fietsen naar het eindpunt. Het laatste stuk is vrij steil, met een aantal scherpe haarspeldbochten. Blijf goed opletten én genieten. Want het uitzicht is fantastisch!

Lunch/diner
Nadat je klaar bent met fietsen (bij ons 17.15 uur), gaan de fietsen weer op het dak en rijd je in ongeveer 30 minuten naar de plek waar je gaat eten. Het was aangekondigd als lunch, maar we waren hier rond 17.45 uur. Prima, een diner dus. Op deze plek kan je zwemmen – als je wilt – en genieten van een lekker buffet.

Handige informatie over de mountainbike tour

Geld waard
De fietstours zijn bij geen enkele maatschappij erg goedkoop, maar we hadden deze trip absoluut niet willen missen. Het is het geld dubbel en dwars waard. Een tour kost 480 Bs | ongeveer €65 p.p. (bij Vertigo) (april 2022).

Lange dag
De dag begint rond 7.45 uur en ga ervan uit dat je rond 22.00 uur pas weer in La Paz bent. Bij elke tour staat dat je rond 20.00 uur weer terug bent, maar wijzelf en eigenlijk alle anderen die we hierover hebben gesproken, waren ruim 2 uur later pas terug. (Tip: plan geen nachtbus op dezelfde dag).

Entree voor Death Road
De entree tot de Death Road zit niet bij de prijs inbegrepen. Je moet 2x 25 Bs p.p. betalen. Zorg er dus voor dat je dit cash meeneemt.

Afstanden
De totale afstand die je aflegt op de fiets is ongeveer 65 kilometer. Dat klinkt veel, maar je rijdt eigenlijk alleen maar bergaf. Je hoeft daardoor weinig te trappen en het is eigenlijk zwaarder voor je armen (om je stuur en remmen vast te houden over de hobbelige weg), dan voor je benen.

Hoogteverschil
Je begint op 4644 meter hoogte en eindigt onder de 1000 meter.

Kleding en bescherming
In elk geval bij Vertigo krijg je een integraalhelm (een must), handschoenen, elleboog- en kniebeschermers, en een jas en een broek. Onder deze jas en broek draag je je eigen kleding.

Busje
Er rijdt altijd een busje achter de groep met fietsers aan. Vind je het te eng, ben je moe, heb je pijn of is er een andere reden dat je niet meer kan of wilt fietsen? Geen probleem. Ze zetten je fiets op het dak en je mag op elk moment in het busje gaan zitten.

Neem dit in elk geval mee:
– Cash geld, voor de entree (zie hiervoor)
– Warme kleding voor het eerste deel (het is erg koud)
– Lichte kleding voor het tweede deel
– Muggenspray (je eindigt onder de 1000 meter hoogte)
– Zonnebrandcrème
– Zonnebril
– Zwemkleding & handdoek (als je aan het einde wilt zwemmen – op de plek waar je ook gaat eten)
– Extra kleding en schoenen voor de terugweg (als je nat bent geworden)
– Een fles water (om bij te vullen) & een paar snacks
– Een rugzak met al het bovenstaande: je kunt deze in het busje laten, die altijd achter de groep aanrijdt

Welke maatschappij moet je kiezen?

Er zijn veel maatschappijen die een mountainbike tour over de Death Road aanbieden, maar er zit veel verschil in materiaal en veiligheid. Natuurlijk zijn er meerdere goede maatschappijen te vinden, en wij hebben ze uiteraard niet allemaal getest, maar wij waren in elk geval 100% tevreden over Vertigo Biking Bolivia.

Waarom we Vertigo Biking Bolivia aanbevelen:

  • De gidsen spreken Engels.
  • De gidsen zijn niet alleen extreem aardig, maar ook verantwoord en geven steeds duidelijke uitleg over het gebruik van de fiets, het te fietsen traject en de veiligheidsmaatregelen.
  • Alle gidsen zijn getraind in reddingsoperaties en eerste hulp (wat vreemd genoeg zeker niet bij elke maatschappij zo is).
  • 1 gids per 6 fietsers.
  • Het materiaal is erg goed.
  • Ze gebruiken standaard fietsen met dubbele vering (‘double/full suspension’). Niet alleen veiliger, maar bijna noodzakelijk vanwege de hobbelige route. Bij andere maatschappijen betaal je vaak meer voor een dubbele vering dan voor een enkele vering.
  • Lunch (of eigenlijk diner bij ons om 18.00 uur), drinken, snacks en een broodje (rond 12.00 uur) + vervoer + foto’s en video’s zitten bij de prijs inbegrepen.

Boeken
Je kunt de Death Road fietstour op de website van Vertigo boeken, maar je kunt ook even een Whatsapp-berichtje sturen naar: +59167751391.

Welke maatschappij moet je juist niet kiezen

Een andere grote maatschappij is No Fear Adventure. Zij zijn het goedkoopste, maar of daar je in dit geval je keuze op moet baseren… Wij hebben ze zelf bezig gezien op de route en hebben ook van meerdere andere reizigers gehoord dat ze onverantwoord fietsen én dat hun materiaal niet in orde is. Er gebeuren vaker ongelukken met deze maatschappij dan bij anderen maatschappijen. Natuurlijk moet je hierin zelf een keuze maken, maar wij waren achteraf blij dat we voor Vertigo hadden gekozen en niet voor No Fear.

Onze eigen ervaring

Vooraf vonden we het best wel een beetje spannend, mountainbiken over de Death Road. Maar eenmaal op de fiets was dit gevoel helemaal weg, alleen de positieve spanning & adrenaline kick bleef over. Je kunt je eigen tempo bepalen en zo hard gaan als je zelf wilt/veilig vindt. Bij Vertigo mocht je hard gaan als je wilde, maar dit werd niet aangemoedigd (zoals bijvoorbeeld bij No Fear, zie hiervóór). Wij vonden het vooral een gewéldige ervaring. De natuur is prachtig, je hebt de meest fantastische panoramische uitzichten, je komt onderweg watervallen tegen en je bent lekker actief bezig. Als je van een beetje uitdaging houdt, dan kan je lekker hard naar beneden racen. Echt een unieke ervaring!

Wij hadden het mountainbiken over de Death Road niet willen missen en het was zéker één van onze hoogtepunten in Bolivia!

Meer inspiratie Bolivia

Bekijk al onze blogs over Bolivia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *