Kabelbaan in La Paz Bolivia.jpeg

11 leuke (en actieve) dingen om te doen in en rondom La Paz

11 leuke (en actieve) dingen om te doen in en rondom La Paz

Wij waren enorm verrast door La Paz. De stad is veilig, gezellig druk en je kunt je hier prima een week (of langer) vermaken. Je kunt hier namelijk niet alleen heerlijk rondstruinen (en souvenirtjes inslaan) in de stad zelf en lekker eten, maar de natuur rondom de stad biedt enorm veel mogelijkheden: van mountainbiken over de Death Road, tot hiken of het trotseren van de 6088 meter hoge Huayna Potosi. In dit artikel lees je 11 leuke (en actieve) dingen die je kunt doen in en rondom La Paz. Wat ons betreft de meest indrukwekkende stad van Bolivia!

Plattegrond van de dingen om te doen in en rondom La Paz

We hebben twee plattegronden voor jullie gemaakt:
1. plattegrond met alle 11 activiteiten in de regio La Paz
2. plattegrond met 7 activiteiten in/dichtbij La Paz

1. Plattegrond van álle 11 dingen om te doen in en rondom La Paz

Klik hier voor de interactieve versie van deze kaart in Google Maps.

2. Plattegrond van de 7 dingen om te doen in en vlakbij La Paz (meer ingezoomd)

1. Bezoek de heksenmarkt (Mercado de las Brujas)

De heksenmarkt (in het Spaans: Mercado de las Brujas) is een van de bezienswaardigheden in La Paz. Het zijn een aantal straatjes, vol met kraampjes en winkeltjes en niet echt een markt. Je vindt hier vooral heel erg veel super leuke en kleurrijke souvenirs, maar ook veel (geneeskundige) kruiden. De markt staat bij buitenlanders vooral bekend om de lama foetussen die hier aan de kraampjes hangen. Voor ons erg vreemd, maar voor de mensen hier de normaalste zaak van de wereld.

Souvenirs
Loop hier lekker even rond en vergeet zeker niet een kleurrijk souvenirtje te kopen. Dit is the place to be!! (Wij kochten onder ondere een muts, een kleurrijke doek en een stropdas!) In andere steden in Bolivia is dit wat lastiger én duurder.

Waar ligt de markt
Check op dit kaartje in welke straatjes je moet zijn voor de heksenmarkt:

De straatnamen:

  • Santa Cruz
  • Melchior Jimenez
  • Linares

2. Bezoek de historische bezienswaardigheden in het centrum

In het oude historische centrum van La Paz kan je heerlijk rondlopen en genieten van zowel de drukte als de mooie gebouwen.

Plekken die je in elk geval niet moet overslaan zijn:

Plaza Murillo: een mooi plein met een aantal prachtige gebouwen eromheen, waaronder de kathedraal.
Basilica San Francisco: een mooie basiliek aan het altijd drukke Plaza Mayor de San Francisco.
Calle Jaén: het best bewaard gebleven (smalle) koloniale straatje van La Paz. Leuk om even doorheen te lopen, maar eerlijk gezegd stelt het niet zoveel voor. Er zitten hier ook nog een aantal kleine musea, mocht je dit leuk vinden.

3. Geniet van het eten in La Paz

In La Paz zijn veel plekjes te vinden waar je heerlijk kunt eten. Als wij in een (grote) stad aankomen, vinden we het altijd lastig om direct leuke plekjes te vinden waar we kunnen eten. Je moet altijd even weten waar je moet zoeken.

Wij helpen je op weg, met 6 leuke (en lekkere) plekken waar je kunt eten in La Paz. Van super lokaal, tot culinair, en alles ertussenin. Voor ieder wat wils en allemaal super goed betaalbaar. Een lunchmenu (of lokaal diner) kost je eigenlijk in heel Bolivia tussen de 10-20 Bs (€1,5-3). In La Paz kan je ook heel betaalbaar een meergangen-menu eten in een top-50 restaurant van Zuid-Amerika. Dit kost je nog geen €50.

Benieuwd naar onze tips voor leuke restaurantjes en plekken om te eten in La Paz
(inclusief handig plattegrondje)?

>> Check dan ons artikel: Restaurants in La Paz – ga eten bij deze 6 leuke plekken <<

4. Bekijk La Paz van bovenaf bij Mirador Killi Killi

Wil je een panoramisch uitzicht hebben over de stad La Paz, loop dan naar Mirador Killi Killi. Ook mooi bij avond, als alle lichtjes branden in La Paz. Je ziet dan alleen wel wat minder van de omliggende bergen.

Andere uitzichtpunten
Wij zijn zelf niet bij Mirador Killi Killi geweest, omdat we al een aantal andere uitzichtpunten op de stad hadden bezocht én de kabelbaan hadden genomen met panoramisch uitzicht. Zie hieronder de uitzichten vanaf andere uitzichtpunten. De foto met daglicht is hier genomen en de foto bij avond ongeveer hier (loop omhoog bij de trappen op, die niet op Google Maps staan, maar wel op Maps.me).

Wij zijn het niet gewend in alle grote (Zuid-Amerikaanse) steden, maar in La Paz voelden we ons 100% veilig, ook als we hier in de avond rondliepen. En dan doelen we niet alleen op de meest drukke en toeristische plekjes. Je kunt dus prima in de avond naar dit uitzichtpunt lopen.

Combineren met een lunch of diner bij Luciernagas
Als je vanuit het centrum naar Mirador Killi Killi loopt (of terug), dan kom je vlak langs Restaurant Luciernagas. Je kunt hier echt heerlijk eten bij de Nederlandse Peter en zijn Boliviaanse vrouw Claudia. Combineer je bezoek aan het uitzichtpunt dus met een heerlijke authentiek en smaakvol diner (of lunch) bij Luciernagas. Check hier deze en al onze andere tips over restaurants en leuke plekjes om te eten in La Paz.

5. Stap in de kabelbaan

In La Paz rijdt geen ondergrondse metro, maar kan je veel plekken bereiken met de kabelbaan. Er is enorm veel hoogteverschil in de stad, waardoor dit een ideale manier is om op bepaalde plekken te komen. Het is niet alleen handig, maar ook al een uitje op zich.

Panoramisch uitzicht vanuit de kabelbaan
Ook als je nergens heen hoeft, raden we je aan om een ritje met de kabelbaan te maken. Vanuit de kabelbaan heb je namelijk een super mooi uitzicht over de stad en de omringende natuur (en hoge besneeuwde pieken). De grijze en de gele lijn geven je de beste uitzichten. We hadden verwacht dat bij halte ‘Mirador’ wel een uitzichtpunt te vinden zou zijn, maar die hebben we niet gevonden. Het beste uitzicht heb je gewoon vanuit de kabelbaan zelf.

  • Lees hier binnenkort alles over de kabelbaan in La Paz

6. Maak een hike door Valle de las Animas

La Paz is omgeven door de mooiste natuur. Vlakbij de stad, op ongeveer 40 minuten met de bus, vind je Valle de Las Ánimas. Misschien wel het meest mooie en bijzondere gebied rondom La Paz. De meeste mensen bezoeken Valle de la Luna, maar Valle de Las Ánimas is mooier én rustiger. En is het is nog gratis ook. Wij werden op slag verliefd op deze plek!

Fan van hiken?
Hou je van hiken en mooie natuur, dan mag je de hike door Valle de las Ánimas absoluut niet missen. Lees snel verder voor onze tips.

Tip: download de gratis app Maps.me, zodat je niet verkeerd loopt. Op Google Maps staat de route niet weergegeven.

Loop het hele rondje
Op Maps.me kan je de route van de hike vinden. Je kunt ervoor kiezen om alleen een stukje de vallei in te lopen (en weer terug), maar je ziet pas het mooiste deel van de vallei als je het hele rondje loopt. Je begint (en eindigt) in de vallei, maar halverwege heb je prachtige (panoramische) uitzichten op de omgeving. Er zijn meerdere wandelroutes in dit gebied, maar die van ons (zie hieronder) kunnen we in elk geval 100% aanraden.

Afzettingen & avontuur
Onderweg kan je wat afzettingen tegenkomen, maar die zijn voor de koeien die hier rondlopen. Het is niet verboden om hier te lopen. Je kunt eromheen (of overheen) lopen. De ene keer wat makkelijker dan de andere keer, maar het is goed te doen.

Tips:
1. We raden je wel aan om niet alleen op pad te gaan, maar altijd met z’n tweeën. Het gebied is erg groot en verlaten, als er iets gebeurt, is er altijd iemand die hulp in kan schakelen.
2. Geef ook aan je accommodatie door dat je deze hike gaat maken.

De wandelroute
Check hieronder de globale route op Maps.me. Deze ‘loop’ is 9 km en duurt ongeveer 4,5 uur. Hou er rekening mee dat de start op 3650 meter hoogte ligt en het hoogste gedeelte (halverwege) op 4350 meter. Ga deze hike dus niet meteen doen als je in La Paz bent aangekomen (vanuit een laag gebied). Ben je een beetje gewend aan de hoogte, dan is de hike prima te doen.

  • Check hier het startpunt van de hike op Google Maps (maar gebruik voor de route Maps.me)

De globale route
Hieronder vind je de route, zoals wij die hebben gelopen. Als je zelf deze kaart op Maps.me downloadt, dan moet je deze wandelpaden kunnen vinden (zoek bijvoorbeeld op ‘Rio Ovejuyo’ of een andere term die je op de afbeelding hieronder ziet). Je start bij de meest linker rode pin op het kaartje hieronder. Bij de derde rode pin (vanaf links gezien) sla je rechtsaf en maak je een rondje tegen de klok in. Het laatste stuk is hetzelfde pad als dat je op het begin loopt. Je eindigt dus gewoon weer waar je ook bent begonnen.

Niet vergeten mee te nemen:
> een paar liter water
> zonnebrand
> hoofdbedekking als je wilt
> lunch/snacks
> telefoon met Maps.me
> eventueel een powerbank
> wandelschoenen
> cash geld voor de bus
> laagjes kleren/regenjas.

Combineren met een lunch of diner bij Gustu
Op de weg terug kom je met de bus vlak langs het restaurant Gustu: een top-50 restaurant in Zuid-Amerika, waar je voor €50 kunt genieten van een culinair meergangen-menu.

Check hier deze en al onze andere tips over restaurants en leuke plekjes om te eten in La Paz.

Hoe kom je bij Valle de las Ánimas met het openbaar vervoer?

  • Lees hier binnenkort ons meer uitgebreide artikel over Valle de las Ánimas

7. Bezoek Valle de la Luna

Vanuit het centrum van La Paz kan je ook eenvoudig bij Valle de la Luna komen. Wij zijn hier zelf niet geweest, omdat we ervoor kozen om de hike in Valle de las Ánimas te maken. Heb je niet zo’n zin in een langere hike (of heb je minder tijd), dan is Valle de la Luna een mooie mogelijkheid om tóch de bijzondere natuur rondom La Paz te bekijken. Vooral in de weekenden kan het hier erg druk worden.

Hoeveel tijd inplannen?
In Valle de la Luna kan je twee routes lopen. De kortere route van ongeveer 15 min en de langere route van ongeveer 30-45 minuten. Met een uurtje heb je alles gezien.

De entree voor Valle de la Luna
De entree bedraagt 15 Bs p.p. (€2).

Hoe kom je bij Valle de la Luna met het openbaar vervoer?
Minibusje
Vanuit het centrum van La Paz kan je een minibusje nemen naar “Mallasa”. Je stapt uit bij de ingang van Valle de la Luna. Op de terugweg moet je eenzelfde minibusje nemen, maar dan met de tekst “UMSA”.

Kabelbaan + busje
Je kan ook met de kabelbaan reizen naar het einde van de groene halte en vanaf daar een busje nemen naar de ingang van Valle de la Luna. Op de terugweg moet je eenzelfde minibusje nemen, maar dan met de tekst “UMSA”. Je kan er voor kiezen om weer terug te reizen met de kabelbaan of te blijven zitten tot aan het centrum.

Prijs
> Kabelbaan: 3 bs per rit + 2 bs per keer overstappen
> Bus ongeveer: 3 bs (enkele reis) soms moet je als buitenlander meer betalen.

Geen zin in gedoe?
Je kan natuurlijk ook een taxi of Uber nemen, dit is wel wat duurder.

8. Doe een fietstour over de ‘Death Road’

Een van onze (eerlijk gezegd, vele) hoogtepunten in Bolivia was de fietstour over de Death Road. Wauw, wat was dit vet om te doen. Vooraf vonden we het toch best wel spannend klinken, maar tijdens het fietsen viel dit echt heel erg mee. We voelden ons geen moment onveilig. Er zijn wel twee dingen die belangrijk zijn:

1. Blijf je verstand gebruiken en doe geen gekke dingen.
2. Kies de juiste maatschappij met betrouwbaar materiaal en verantwoorde gidsen.

Vertigo Biking Bolivia
Met het eerste punt kunnen we je niet helpen, met het tweede punt wel. Wij deden de fietstour met Vertigo Biking Bolivia en we kunnen deze maatschappij voor 100% aanbevelen. Waarom? Lees het hier.

Handige informatie voor de mountainbike tour over de Death Road

9. Beklim de Huayna Potosi (6088 meter)

Hou je van een uitdaging (en ben je een beetje gewend aan de hoogte van La Paz), dan biedt de Huayna Potosi je een unieke kans om – relatief makkelijk – een bergtop te bereiken van boven de 6000 meter! ‘Relatief makkelijk’, want het is nog steeds erg pittig. De hike staat niet voor niets onder het kopje ‘mountaineering’ en niet onder ‘trekking’. Onderschat de tocht niet, maar zonder echt te trainen en met weinig technische stukken, kan je hier de top bereiken. Uiteraard moet je conditie in orde zijn en moet je ook (wat) gewend zijn aan de hoogte. Vooraf trainen kan absoluut geen kwaad.

Tocht van 2 of 3 dagen
Vanuit La Paz kan je een 2- of 3-daagse hike boeken naar de top van de Huayna Potosi op 6088 meter hoogte. We raden je zeker aan om de 3-daagse tocht te kiezen, zodat je nog iets meer aan de hoogte kan wennen. De kans dat je de top haalt is dan groter.

Vooral in vergelijking met bijvoorbeeld bijvoorbeeld een tocht in de Himalaya of de Kilimanjaro, is het heel erg goedkoop om de Huaya Potosi te beklimmen. Je betaalt nog geen €150-200 voor de hele tocht.

Er zijn twee wat grotere maatschappijen die de tour aanbieden: Jiwaki en Climbing South America.

Annick bleef lekker genieten van La Paz, terwijl Gieljan met de maatschappij Jiwaki de berg opging. Zij zijn iets goedkoper dan Climbing South America en er valt weinig negatiefs over te zeggen. Al het materiaal was in orde, de communicatie was prima en sommige gidsen spraken Engels. Een aanrader dus!

Een korte omschrijving van de 3-daagse tocht naar de top van de Huayna Potosi (van dag tot dag)

  • Lees hier binnenkort meer over deze 3-daagse tour naar de top van de Huayna Potosi

10. Cultuur snuiven bij de archeologische opgravingen van Tiwanaku

Op ongeveer 2,5 uur rijden ten westen van La Paz ligt de stad Tiwanaku. Je vindt hier een archeologische opgraving, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Eerlijk is eerlijk, wij zijn hier niet geweest. We vonden het iets te veel moeite voor een aantal beelden, waarvan we er net heel veel hadden gezien in San Agustín, Colombia.

Maar mocht je interesse hebben in het bezoeken van een archeologische opgraving, dan kan het leuk zijn om een bezoek te brengen aan Tiwanaku. Je kunt dit prima als dagtripje doen vanuit La Paz.

Hoe kom je in Tiwanaku
De bus naar Tiwanaku vertrekt vanaf de halte Cementerio. Check hieronder hoe je hier precies komt vanuit het centrum van La Paz.

11. Breng een bezoek aan het Titicacameer

Sla het Titicacameer ábsoluut niet over als je in Bolivia bent. Over het Titicacameer in Peru (bij Puno) horen we vooral slechte verhalen, maar het Boliviaanse deel is echt prachtig. Vanuit La Paz pak je eenvoudig de bus naar Copacabana. Het is niet echt iets wat je als dagtripje doet vanuit La Paz, maar we grijpen de kans graag aan om je duidelijk te maken dat je deze plek zeker niet mag overslaan.

Geen dagtrip: maar blijf slapen
Copacabana
Trek een aantal dagen uit voor het Titicacameer. Blijf bijvoorbeeld eerst een nachtje slapen in Copacabana. Maak bijvoorbeeld een korte hike naar Cerro Calvario (met een panoramisch uitzicht over de stad en het meer). Deze b&b is echt een aanrader: centrale ligging, eigenaar Kenny is super lief & spreekt Engels en het ontbijt is super uitgebreid!

Isla del Sol
Blijf vervolgens één of twee nachtjes slapen op het eiland Isla del Sol. Dit is de mooiste plek van het Titicacameer en de zonsopgang én zonsondergang zijn allebei fantastisch (dit mis je als je hier niet blijft slapen). Dus wat ons betreft een absolute must om op Isla del Sol te overnachten. Bij deze accommodatie heb je een panoramisch uitzicht & krijg je ook nog een lekker ontbijtje. En dat voor minder dan €20 per nacht (tweepersoonskamer). en dus een absolute must.

Tip boot & wandelroute Isla del Sol
De meeste toeristen gaan alleen naar het zuiden van Isla del Sol. Zonde! Neem de boot (om 09.30 uur) vanaf Copacabana naar het noorden van Isla del Sol. Loop vervolgens in een redelijk pittige maar o zo mooie hike in een uurtje of 4 van het noorden naar het zuiden, om daar verder te genieten van de omgeving (en de zonsopgang én zonsondergang).

Hoe reis je met het openbaar vervoer van La Paz naar Copacabana

  • Lees hier onze tips voor Copacabana, Bolivia
  • Lees binnenkort al onze tips over een bezoek aan Isla del Sol in het Titicacameer

Meer inspiratie Bolivia

Bekijk al onze blogs over Bolivia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren