Hoogste palmbomen ter wereld in Valle de Cocora

Valle de Cocora (Salento) – Alles wat je moet weten over de hike tussen de palmbomen

Valle de Cocora (Salento) – Alles wat je moet weten over de hike naar de palmbomen

Valle de Cocora, dichtbij Salento, is een plek die je niet mag missen in Colombia. Je vindt hier namelijk de hoogste palmbomen ter wereld. En de omgeving is super mooi en groen. Vaak hangt er een beetje mist rond de palmbomen, wat het nog iets extra magie geeft. Je kan een grote hike maken of een klein rondje lopen. In deze blog geven we je alle praktische informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan Valle de Cocora: over de hike(s), de prijzen & hoe je er komt.

Alvast één tip: vermijd absoluut de weekenden in Salento, het is hier dan enorm druk. Doordeweeks is het een stuk rustiger.

Waar ligt Valle de Cocora?

Valle de Cocora ligt redelijk centraal in Colombia, in de koffieregio (Zona Cafetera of Eje Cafetero). Het dichtstbijzijnde stadje is Salento, op ongeveer 11 km afstand. Het ligt zo’n 300 km ten westen van de hoofdstad Bogotá. De Cocora vallei of Valle de Cocora is heel eenvoudig én op een leuke manier te bereiken met een dagtripje vanuit Salento (zie hieronder).

 • Bekijk hier de exacte locatie van Valle de Cocora op Google Maps.
Hier ligt Valle de Cocora Salento Colombia reislekker.nl

Hoe kom je (weg) bij Valle de Cocora

Bijzondere vorm van openbaar vervoer
Zoals al gezegd, ligt Valle de Cocora vlakbij het stadje Salento. Vanuit Salento kan je heel gemakkelijk met het openbaar vervoer in de Cocoravallei komen. Het bijzondere is dat hier geen bussen rijden, maar omgebouwde Willy jeeps. De Willy jeep werd oorspronkelijk als jeep gebruikt door het Amerikaanse leger.

In Salento fungeert de Willy jeep dus als taxi/bus. Tenzij je eigen vervoer hebt, is dit de enige manier om Valle de Cocora – op een goedkope manier – te bereiken.

Vanaf waar vertrekt de jeep in Salento?

De Willy vertrekt vanaf het centrale plein in Salento (Plaza de Bolívar).

 • Klik hier voor de locatie van het centrale plein op Google Maps.

Hoeveel passagiers?

De jeep vertrekt pas als hij vol zit. En wanneer is hij dan vol? Je zal je erover verbazen, maar er gaan minimaal 11 mensen in één jeep: 2 voorin, 6 achterin en (minimal) 3 staand achterop.

De dienstregeling

De eerste Willys vertrekken om 6.30 uur. Vanaf dat moment gaan ze ieder uur. Vaak vertrekken ze ook eerder als ze vol zitten. Er zijn veel Willy’s en ze rijden op en af. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er geen plek voor je is.

Wat kost de Willy van Salento naar Valle de Cocora?

Je kan vooraf geen kaartje kopen voor de jeep. Dit doe je gewoon op de dag zelf, net voor vertrek. Je koopt je kaartje bij een houten hokje op het plein, bij de plek waar de jeeps vertrekken. Niet te missen.

Prijs retour
Je koopt een retourticket voor 8.000 COP p.p. (ongeveer €2, maart 2022). Je kunt je ticket alleen cash kopen. Kom niet aanzetten met al te grote briefjes, daar wordt het mannetje of vrouwtje bij de kassa niet zo blij van.

Hoe lang duurt het om Valle de Cocora te bereiken?

Met de Willy duurt het ongeveer 25 minuten (enkele reis) om vanaf het centrale plein in Salento de Valle de Cocora te bereiken. Vanaf de eindhalte kan je meteen met je hike beginnen.

Wanneer gaat de laatste jeep terug naar Salento?

De laatste Willy jeep vertrekt om 17.30 uur vanaf de parkeerplaats (zie het kaartje hieronder) in Valle de Cocora naar Salento. Ben je later, dan moet je een hele jeep voor jezelf (of je groep) betalen.

Welke 2 routes kan je hiken in Valle de Cocora

Eenmaal in de Cocoravallei heb je twee verschillende routes die je kunt lopen:

De 2 hike-routes op de kaart

Hieronder zie je eerst een kaartje, waarop de twee verschillende routes zijn weergegeven. Vervolgens geven we je meer info over beide routes.

Legenda kaartje
– De paarse lijn is de grote ronde/de volledige route.
– De oranje lijn is het kleine rondje.
– De rode punten zijn: de parkeerplaats van de Willy jeep & het mooiste/bekendste uitzichtpunt waar je de palmbomen van heel dichtbij ziet.
– De blauwe punten zijn de kassa’s om te betalen voor de hike. Er staan drie punten in de kaart om te betalen, maar je hoeft er maar bij 2 te betalen (tijdens de grote ronde) en bij 1 tijdens de kleine ronde. De plek van betalen is afhankelijk van de looprichting van het rondje. Voor Casa de los Colibris moet je nog apart entree betalen.

Tip voor de hike route:
Download de gratis app Maps.me. Download de regio en je kunt hier niet meer verdwalen (wat zonder kaart eigenlijk ook niet gebeurt). Alle wandelpaden zijn zichtbaar in deze app, zodat je goede keuzes kan maken tijdens je hike.

Een schematische weergave van de route door de Cocoravallei + de prijs (lees hier meer info over de kosten van de hike).

1. Info over de lange hike: de grote ronde (de volledige route)

De meeste bezoekers lopen het volledige rondje in Valle de Cocora, de grote ronde.

 • Duur van de hike:
  Je loopt ongeveer 5 uur tijdens deze route van 12 kilometer. Wij waren er in totaal ongeveer 7 uur zoet mee (zie hieronder). Zie ons kaartje hiervóór voor de globale route.

  Wil je nog naar Casa de los Colibris? Trek dan wat extra tijd uit, voor het heen- en weer lopen (ongeveer een uur) + voor de tijd daar.
 • Afstand:
  12 kilometer
 • De kosten:
  De kosten van de hike zijn 11.000 COP (ongeveer €2,75). Er zijn twee punten waar je moet betalen (6.000 COP en 5.000 COP). Je kunt alleen cash betalen.

  Extra kosten:
  Casa de los Colibris: 15.000 COP (ongeveer €3,75).

Je kunt het grote rondje met de klok mee of tegen de klok in lopen. Verderop in dit artikel vind je ons advies en alle voor- en nadelen.

Wat zie je onderweg tijdens het eerste deel van de hike

Ervan uitgaande dat je de route met de klok mee loopt, ziet de route er als volgt uit. Loop je tegen de klok in, dan kom je dus in omgekeerde volgorde langs deze punten.

Entree
Vanaf de parkeerplaats, waar je aankomt met de Willy jeep, loop je eerst 15 minuten rechtdoor naar de ingang. Onderweg zie je al een aantal hoge palmbomen en kom je langs een aantal uitzichtpunten/toeristische attracties (vooral leuk voor de Colombianen zelf). Bij de ingang koop je je kaartje voor het eerste stuk van de wandelroute.

Prijs
Het eerste deel kost 6.000 COP p.p. (ongeveer €1,50) en kan je alleen cash betalen.

Hét uitzichtpunt
Vanaf de ingang kan je een paar routes volgen (check je kaartje op Maps.me voor de opties). We raden je aan om linksaf te gaan en vervolgens het rondje naar rechts te maken (zie het kaartje van de routes hiervóór). Je komt langs een aantal uitzichtpunten, voordat je na ongeveer 45 minuten lopen bij hét uitzichtpunt van de route komt. Zie wederom onze aanwijzingen op het kaartje van de wandelroutes. Dit is de mooiste plek van de vallei, waar je het dichtst bij de hoge palmbomen bent.

Einde van het klimmen
Vanaf het uitzichtpunt is het nog ongeveer een uurtje bergop lopen naar Finca La Montana. Deze Finca was gesloten toen wij er waren (vergeet dus niet zelf wat te eten en drinken mee te nemen). Dit is een mooie plek voor je lunch en met wat geluk zie je hier nog wat kolibries bij de bloemen rondvliegen. Ongeveer 15 minuten vóór de Finca heb je het hoogste punt bereikt. Vanaf hier is de route alleen nog maar bergaf (let op: dit betekent niet dat het makkelijk wordt).

Wat zie je onderweg tijdens het tweede deel van de hike

Casa de los Colibris?
Na een steile en glibberige zigzag-afdaling bij Finca la Montana kan je ervoor kiezen om een stuk(je) om te lopen naar Casa de los Colibris. Aangezien wij al kolibries hadden gezien boven bij de Finca en omdat Casa de los Colibries best prijzig is voor wat je krijgt (namelijk suikerwater om de kolibries te lokken), en het flink wat extra tijd kost, kozen wij ervoor om hier niet heen te lopen.

Prijs:
De entree voor Casa de los Colibris bedraagt 15.000 COP p.p. (€3,75) en de omweg kost je ongeveer 1 uur retour.

Jungle route & bruggetjes
De rest van de route loop je door een jungle-achtige omgeving. De paden zijn hier soms vrij steil, erg glad en flink modderig. Je kruist hier ook een aantal keren de rivier over via redelijk gammele (maar veilige, afhankelijk van het seizoen) bruggetjes. Zoals gezegd, loop je hier voornamelijk naar beneden toe.

Let op: in het regenseizoen (vanaf maart) kunnen de bruggetjes beschadigd raken en kan dit gedeelte van het pad gesloten zijn. Check dit dus altijd goed van tevoren.

‘De Alpen’
Na ruim een uur door het bos lopen, kom je uit bij een wat meer open gebied. Dit stuk is vlak, waarbij het pad afwisselend bestaat uit zand, modder, paardenstront en een soort houten vlonders. Je hebt vanaf hier nog mooi uitzicht op de palmbomen, dit keer wel van onderaf en van vrij veraf. Je kijkt eigenlijk naar boven toe, naar het eerste gedeelte van je route.

Tweede kassa
Ongeveer 15 minuten voor het einde van je hike kom je bij de tweede kassa van de route. Je moet hier 5.000 COP p.p. (€1,25) betalen om erdoor te mogen. Je loopt hier over privéterrein, waarvoor ze een kleine vergoeding vragen. Ook hier kan je alleen cash betalen.

Onze ervaring met het hiken van de grote ronde door de Cocora vallei

Wij vonden het eerste gedeelte van de route een stuk mooier dan het tweede gedeelte. Vooral Annick was ook niet zo’n fan van het slechte, modderige en glibberige tweede gedeelte. Zij vond dit erg weinig toevoegen. Gieljan vond het wel avontuurlijk.

Tijdens het laatste (vlakke) gedeelte van de hike is het (nog steeds) heel erg modderig, maar heb je wel weer wat mooie vergezichten. Heb je het niet zo op gladde, steile en modderige paden, dan is het misschien beter om alleen het kleine rondje te lopen. Je mist hierdoor ook niet zoveel, omdat de mooiste uitzichtpunten zich bevinden op het stuk bij het kleine rondje.

Hoeveel tijd waren wij kwijt?
Wij vertrokken om 8.30 uur met de jeep vanuit Salento. Met rustig aan lopen, veel foto’s maken, een uur chillen bij het mooiste uitzichtpunt en een half uur lunchpauze onderweg, waren we rond 16.00 uur weer terug bij het startpunt. Met even wachten op de jeep, waren we uiteindelijk om 16.45 uur weer terug in Salento.

2. Info over de korte hike: het kleine rondje

Het eerste gedeelte van de route (althans, als je ‘m met de klok mee loopt) is absoluut het mooiste gedeelte van de route. Hiervoor kom je eigenlijk naar Valle de Cocora. Heb je geen zin om het junglegedeelte te lopen, met gladde, modderige en steile paadjes, dan kan je er ook voor kiezen om alleen een klein rondje te maken.

 • Duur van de hike:
  In totaal loop je ongeveer 2 uur over het kleine ‘rondje’. Je kunt onderweg natuurlijk zoveel tijd nemen als je zelf wilt. Zie ons kaartje hiervóór voor de globale route.
 • De kosten:
  De kosten van de hike zijn 6.000 COP (ongeveer €1,50). Je kunt dit alleen cash betalen.

Wat zie je tijdens de korte hike door Valle de Cocora

Entree
Vanaf de parkeerplaats, waar je aankomt met de Willy jeep, loop je eerst 15 minuten rechtdoor naar de ingang. Onderweg zie je meteen al de hoge waxpalmen en kom je langs een aantal uitzichtpunten/toeristische attracties (vooral in trek bij de Colombianen). Hiervoor moet je apart entree betalen. Bij de ingang koop je je kaartje voor het eerste stuk van de wandelroute. Dit kost 6.000 COP p.p. (ongeveer €1,50) en kan je alleen cash betalen. Dit is overigens ook het enige gedeelte van de hike waar je komt bij het lopen van dit kleine rondje.

Hét uitzichtpunt
Vanaf de ingang raden we je aan om linksaf te gaan en vervolgens het rondje naar rechts te maken (zie het kaartje van de routes hiervóór). Je komt langs een aantal uitzichtpunten, voordat je na ongeveer 45 minuten lopen bij hét uitzichtpunt van de route komt. Zie wederom onze aanwijzingen op het kaartje van de wandelroutes. Dit is de mooiste plek van de vallei, waar je het dichtst bij de hoge palmbomen bent.

Doorlopen is niet echt zinvol
Je kunt ervoor kiezen om vanaf hier nog een stukje door te lopen, maar het uitzicht wordt er niet veel beter op. Loop je te ver door, dan passeer je het tickethokje en moet je misschien opnieuw betalen. Na een tijdje chillen en genieten, loop je het eerste stuk weer dezelfde weg terug. Het laatste stukje terug kan je een andere route terug nemen, namelijk linksaf naar beneden naar een ander uitzichtpunt (zie het kaartje).

Hike – met de klok mee of tegen de klok in?

Ga je de volledige route hiken (dus de grote ronde), dan is er vooraf 1 belangrijke keuze dit je moet maken: ga je het rondje met de klok mee of tegen de klok in lopen?

Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Wij helpen je graag met het maken van je keuze.

Het weer als belangrijkste graadmeter

Mooi weer – met de klok mee
De belangrijkste vraag is eigenlijk: hoe is het weer in de ochtend? Is het mooi weer op het moment dat je begint met lopen, dan raden we je aan om de route linksom (en dus met de klok mee) te lopen. Je hebt dan in elk geval mooi weer tijdens het mooiste deel van de route (het deel met de panoramische uitzichtpunten). Hoe beter het weer, hoe kleiner de kans op laaghangende wolken en mist bij hét uitzichtpunt van de route (zie ons kaartje hiervóór). Je moet geluk hebben wil je helemáál geen mist hebben. Mist is hier namelijk vrij normaal.

Slecht weer – tegen de klok in
Omgekeerd geldt ook: is het weer erg slecht als je begint, loop de route dan tegen de klok in. In de hoop dat het nog beter weer wordt in de loop van de dag, als je het mooiste uitzichtpunt bereikt.

De ervaring leert dat het in de Valle de Cocora in de ochtend vaker mooier weer is dan in de middag. Over het algemeen kan je dus zeggen: loop de route met de klok mee (linksom). En begin zo vroeg mogelijk!

Andere voor- en nadelen

Is het weer niet uitgesproken goed of slecht in de ochtend (zie hiervóór), dan kan je de volgende dingen nog meewegen in je besluit om de route met de klok mee (linksom) of tegen de klok in (rechtsom) te lopen.

Met de klok mee (linksom)
Voordelen:
– Je loopt het meer geleidelijke stuk omhoog en het wat steilere stuk naar beneden (wat iets beter is voor de kuitjes).
– Als je op tijd start is het nog niet zo druk bij het mooiste uitzichtpunt, waar je na ongeveer 1 uur lopen bent.

Nadelen:
– De mooiste plek heb je op het begin al gezien.
– Je moet de steilere, modderige en gladde stukken naar beneden lopen, wat sommige mensen vervelend vinden.

Tegen de klok in (rechtsom)
Voordelen:
– Je loopt de meer geleidelijke weg naar beneden en hoeft de steilere, modderige en gladde stukken niet naar beneden te lopen, wat sommige mensen prettiger vinden.
– Je bewaart het mooiste stuk van de route voor het einde.

Nadelen:
– De kans is een stuk groter dat het (erg) druk is bij het mooiste uitzichtpunt van de route, omdat je hier pas later op de dag bent.
– Je moet de steilere, modderige en gladde stukken naar boven lopen, wat flinke kuitenbijtertjes kunnen zijn.

Wat kost Valle de Cocora?

De totale kosten van een bezoek aan Valle de Cocora bestaan (per persoon) uit de volgende kostenposten:

 • De Willy jeep (retour): 8.000 COP (€2)
 • Entreeticket 1: 6.000 COP (€1,50)
 • Entreeticket 2: 5.000 COP (€1,25) – alleen als je de grote ronde loopt
 • Optioneel – Casa de los Colibris: 15.000 COP p.p. (€3,75)

Totale kosten bezoek Valle de Cocora vervoer + hike :
19.000 COP (€4,75, maart 2022) voor de grote hike

34.000 COP (€8,50) voor de grote hike, incl. de kosten voor Casa de los Colibris

Budget tip
Aan het grote plein in Salento zit een fijne supermarkt. Hier kan je nog wat snacks en drinken inslaan voor je vertrekt. Bekijk hier de locatie van de Supercocora supermarkt op Google Maps.

Accommodatie tips voor Salento

Salento is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de Valle de Cocora. Er zijn hier veel accommodaties te vinden, in allerlei soorten en maten en prijsklasses. Zelf hebben we in twee van de drie accommodaties – die we hieronder noemen – geslapen. Het hostel zat al vol (niet voor niets), dus wil je hier slapen, boek dan op tijd!

Hier komen onze tips:

LOW BUDGET

Relaxed hostel
Privékamers & dorms.
Iets minder centraal, wel rustige plek & mooi uitzicht. Goede plek om andere reizigers te ontmoeten. Ontbijt (dorm) 10.000 COP

> Dorm vanaf €13
> Privékamer vanaf €55
(incl. ontbijt)


MIDDEN KLASSE

B&B met beachvibes
Kleinschalige accommodatie (5 kamers). Keuken, fijne patio & inclusief ontbijt. Centrale ligging in het centrum & dichtbij het busstation.

> Privékamer vanaf €42


LUXER

Eco hotel in de bergen
Ideale plek voor koppels. Rustige ligging net buiten het centrum. Balkon met geweldig panoramisch uitzicht. Lekkere warme douche & inclusief ontbijt

> Privékamer vanaf €57


Meer inspiratie voor Colombia

Bekijk al onze tips & artikelen over Colombia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren