Meisje met bloem Krakau cover

Low budget streetart en streetfood wandeling in Kazimierz Krakau

Low budget streetart en streetfood wandeling in Kazimierz Krakau

De wijk Kazimierz is de (voormalige) Joodse wijk van Krakau. Deze wijk zit vol historie én moderne verrassingen. In dit artikel nemen we je mee langs een aantal plekken in Kazimierz waar je toffe streetart kan vinden. Alle plekken zitten heel dicht bij elkaar en de totale lengte van de wandelroute is dan ook net iets langer dan 1 kilometer. Tussendoor kom je langs verschillende streetfood kraampjes & marktjes. Hier moet je natuurlijk wel even stoppen om iets te proeven. Maar wat je moet proeven? Die keuze is aan jou. Van typisch Pools tot Thais of Belgische frieten, je kan het zo gek niet bedenken of het is er.

Plattegrond wandeling streetart & streetfood Krakau

Hieronder vind je een afbeelding van de plattegrond met alle punten van de wandeling. De zwarte punten geven aan waar je de streetart kunt vinden. En de groene punten geven de streetfood markets aan.

 • Klik hier voor de interactieve versie van de kaart.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Afstand: 1,1 km
 • Tijdsduur: Zelf te bepalen (minimaal 15 minuten, zonder stops & pauze)
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
 • Kosten: Gratis (excl. eten & drinken)

A. Streetfood

Bekijk op de kaart hieronder 5 leuke plekken waar je street food kan eten in de wijk Kazimierz in Krakau.

 • Klik hier om de interactieve kaart te openen.

1. Zapiekanka plein (pizzabroodjes)

 • Locatie: plac Nowy 4B, 31-056 Kraków
  (klik op locatie om direct de plek in Google Maps te zien)

Overal pizzabroodjes
Op dit plein vind je de meest lekkere (subjectief natuurlijk) en typische snack van Krakau: de Zapiekanka. Dit is een soort langwerpig pizzabroodje. Lees meer over deze én andere typische Poolse lekkernijen in ons artikel over lokale specialiteiten in Polen. Er zitten enorm veel ‘loketten’ waar je deze broodjes kunt bestellen. Bij de meeste loketten verkopen ze dezelfde broodjes, maar iedereen heeft er net even z’n eigen twist aan gegeven. Loop vooral even een rondje en kijk wat voor broodjes de mensen eten die er net eentje hebben gekocht. Zo kwamen wij uit bij de loketten met broodjes die wij er het lekkerst uit vonden zien.

Tips
1. Proef bij bar Namaxa de zapiekanka met ‘fried onion & americain sauce’. Dit kost slechts 10 PLN. Omgerekend net iets meer dan €2!
2. Proef bij Zapiekanki Królewskie de ‘chicken from hell’ voor slechts 13 PLN (€3). Dit is een fantastische deal!

Ander eten
Naast de Zapiekanka is er op dit plein ook een tentje met friet (deze vind je ook op de Judah Food Market), kebab, crêpes, ijs en typische Poolse stukken vlees van de grill.

STREETART IN DE BUURT
Naast dat je hier fantastisch en goedkoop kan eten, zitten hier ook heel veel kunstwerken in de buurt. Vanaf deze plek kun je makkelijk de volgende streetart bekijken:

2. Judah Food Market

 • Locatie: Świętego Wawrzyńca 16, 31-060 Kraków

Judah food market
Hier vind je onder andere burgers, lekkere Belgische frieten (met zelfgemaakte sausjes), cake, gevulde gepofte aardappel en koffie. Voor de meer gezondere trek is er ook een vegetarische/vegan foodtruck. Terwijl je iets aan het bestellen en eten bent, kan je genieten van het kunstwerk ‘de jongen & de leeuw’ op de muur.

3. Foodtrucks Dajwór

 • Locatie: Dajwór 21, 33-332 Kraków

In een inham van de straat Dajwór vind je deze plek met food trucks. Je hebt er onder andere burgers, wraps, taco’s en Oekraïens eten (zoals dumplings).

STREETART IN DE BUURT

4. Kazimierz food square

 • Locatie: Na Przejściu, 31-035 Kraków

Op het Kazimierz food square staan vier food trucks: Ur Falafel, Ur (French) Tacos, Yellow Submarine Burger en Meat House. Je kunt hier onder andere terecht voor falafel, burgers en taco’s. Tussen de food trucks staan strandstoelen waar je lekker in onder uit kan zakken. Geld tekort? No worries. Er staat een pinautomaat om de hoek.

STREETART IN DE BUURT

5. Food Market Ciemna & Jakuba

Dit is een wat groter pleintje met een stuk of 8 verschillende food trucks. Je kunt hier gezellig in het midden tussen de food trucks zitten, aan een grote lange tafel of op een van de loungebanken. Leuk om eens te proberen is bijvoorbeeld het Thaise gerolde ijs. Ook hebben ze er bowls, pizza’s, broodjes/cake van een bakker en nog veel meer lekkers. Ga zeker een kijkje nemen en natuurlijk één of meerdere dingen proeven.

B. Streetart

De wijk Kazimierz barst van de street art. Via onderstaande kaart vind je een aantal indrukwekkende murals. Uiteraard zijn dit niet de enige plekken. Gebruik deze plattegrond als leidraad, maar loop vooral lekker rond en laat je verrassen.

 • Klik hier voor de interactieve kaart van de streetart-route.

1. Singing in the rain

Locatie: Bożego Ciała 18, 31-059 Kraków

De iconische afbeelding van Gene Kelly uit de musical Singin’ in the Rain (uit 1952) is in zwart-wit op de muur geschilderd. Deze muurschildering siert de muur van Bożego Ciała sinds 2014.

2. Kleurige muur

Locatie: Kruising Józefa (20) en Ulica Nowa

Toelichting
Deze kleurrijke muur is in 2016 gemaakt als onderdeel van het project ‘100 Murals for Kraków’

3. UFO

Locatie: Józefa 11, 31-056 Kraków

4. Hart

Locatie: Kruising Józefa en Estery

5. Historische portretten in modern jasje

Locatie: Józefa 7, 31-056 Kraków

In de straat Józefa vind je ook prachtige en grote portretten van belangrijke en invloedrijke personen die hun roots in Kazimierz hebben liggen.

Toelichting
Deze muurschilderingen zijn in 2015 door Piotr Janowczyk gemaakt als onderdeel van het Kazimierz Historical Murals (Kazimierskie murale historyczne) project. Je vindt hier vijf portretten van Poolse historische figuren – namelijk (van links naar rechts) keizer Józef Hapsburg II, Helena Rubinstein (geboren in de wijk), Karol Knaus (plaatselijke architect, kunstenaar en conservator), Esterka (de minnaar van koning Kazimierz de Grote ), en tenslotte koning Kazimierz de Grote zelf. Informatie over elk van deze personen is naast het werk in het Engels & Pools te vinden.

6. Jongen & Leeuw

Locatie: Judah Food Court, Świętego Wawrzyńca 16, 31-060 Kraków

Voor een mooi, groot en indrukwekkend zwart-wit kunstwerk genaamd ‘Judah’ moet je bij de Judah Food Market zijn. Het plein, vol met foodtrucks, is vernoemd naar de grote muurschildering van het jongetje met leeuwenmuts. Dit werk is in 2013 door de Israëlische kunstenaar Pil Peled gemaakt. Een van de beroemdste straatartiesten van Israël. Hij maakte het kunstwerk in juli 2013 als onderdeel van het Joods Cultuurfestival. Volgens de kunstenaar vertegenwoordigt het beeld van het kind angst, kwetsbaarheid en het innerlijke kind, en de leeuw vertegenwoordigt de strijd van de joden om te overleven en hun cultuur te behouden, evenals de kracht om hun angsten te overwinnen. Erg gaaf om te zien.

7. Galicia Jewish Museum

Locatie: Dajwór 18, 31-052 Kraków

Het Galicia Joods Museum schreef een wedstrijd uit voor de decoratie van hun buitenmuur. De winnende inzending was van Marcin Wierzchowski met een grote muurschildering van een Joodse Menora.

8. Streetart zwart-wit

Dit is onze persoonlijke favoriet: Zoveel te zien op deze ene muur!

Locatie: Parkeerplaats, Dajwór 17, 31-000 Kraków // Locatie: Plac Bawół 3, 33-332 Kraków

Je kan deze muurschildering vanaf twee plekken bekijken. De parkeerplaats die ligt aan de straat Dajwór, waarbij je de hele zijkant van het gebouw ziet. Of bij de voorkant van het gebouw, gelegen aan Plac Bawół nummer 3.

Het Israëlische kunstenaars collectief Broken Fingaz creëerde deze grootschalige muurschildering in 2014, tijdens de 24e editie van het Joods Cultuurfestival van Krakau. De muurschildering is geïnspireerd op de werken van de bekende art nouveau-kunstenaar Maurice Lilien. De muurschildering is opgedragen aan de familie Bosak, die 400 jaar in deze buurt woonde. Zij bouwden dit huis en woonden er tot de Tweede Wereldoorlog.

Meer inspiratie voor Krakau en Polen

Wodka tour in Krakau – deze wil je niet missen
De 5 hoog(s)tepunten van Krakau
7 helemaal gratis dingen om te doen in Krakau
Ojcow nationaal park – alles wat je moet weten
8 dingen om te doen in het verrassend leuke Katowice

Alle blogs over Polen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *