Uitzicht zonsopgang top Killimanjaro

Tanzania – Wat kost het beklimmen van de Kilimanjaro

Tanzania – Wat kost het beklimmen van de Kilimanjaro

We beginnen maar meteen met de bittere pil. Tanzania is duur. Althans, als je op safari wilt gaan en de Kilimanjaro wilt beklimmen. En laten dat nou net de dingen zijn waarvoor je naar dit land afreist. Het goede nieuws: het is iedere euro waard. Om je een idee te geven van de kosten die je kwijt bent aan een safari en beklimming van de Kilimanjaro, hebben we in twee artikelen voor je op een rij gezet wat wij per persoon kwijt waren. Dit artikel bespreekt de kosten van de beklimming van de Kilimanjaro. Handig om te weten hoeveel geld je moet sparen voor dit onvergetelijke avontuur. Klik hier voor het artikel met de kosten van de safari.

Waarom is het beklimmen zo duur?
Het beklimmen van de Kilimanjaro is vrij prijzig. Dit komt niet direct omdat de organisaties zoveel geld vragen (sommigen wel), maar met name omdat de overheid veel geld vraagt aan iedereen die op de berg wil. Een relatief groot gedeelte van de totale kosten bestaan uit het ‘entreegeld’. Maar oh, wat is dit het geld waard.

Kosten afhankelijk van de route

Korter is niet beter
Hoe korter de route, hoe goedkoper de tocht is. De kortste route (de 5-daagse Marangu ‘Coca-Cola’ route), is het goedkoopste, maar is niet aan te raden. Hoe meer dagen je op de berg bent, hoe meer dagen je hebt om te acclimatiseren. En daarmee heb je een kleinere kans op het krijgen van hoogteziekte. Besef je goed dat je naar de top van de hoogste berg in Afrika loopt, naar 5895 meter (bijna 6 kilometer hoogte)!

Slagingskans
We weten niet of de cijfers juist zijn, maar er wordt gezegd dat de slagingskans dat je de top haalt 50% is met de kortste tour (van 5 dagen). Bij een tour van 8 dagen (die wij deden) is dit al meer dan 90%.

Voordelen lange(re) route
Daarbij komt dat je ook écht meer kunt genieten van de omgeving als je een langere tour boekt. Niet alleen omdat je langer op de berg bent, maar ook omdat je een mooiere route loopt. De korte (Marangu) route gaat langs het minst mooie stuk van de berg, waar het ook nog het drukst is.

Verschillende opties qua route
Je hebt meerdere routes die je kunt lopen. Zoals hiervoor al gezegd, raden we je de (korte) Marangu route af. De Lemosho-route kunnen we je zeker aanraden. Je ziet in deze route veel verschillende facetten van het landschap en het is een iets minder drukke route dan andere varianten. Je kunt deze route in 7, 8 of 9 dagen doen. Wij kozen voor de 8-daagse route. Uiteraard kan je geluk of pech hebben met het weer onderweg. Wij hadden veel pech (lees: veel regen) met gelukkig soms een opklaring.

> Tip: let bij het plannen op het beste seizoen, vermijdt het regenseizoen.

Wat kost een beklimming van de Kilimanjaro

De kosten die we hieronder noemen, zullen steeds in Amerikaanse dollars ($) zijn. Dit is de valuta waar alle organisaties mee werken. Afhankelijk van de wisselkoers op dat moment, kan je uitrekenen wat het je in euro’s kost. Hier kan je dus wat pech of geluk mee hebben.

De kosten van de beklimming lopen uiteen van $1.500 (prijs voor 5 dagen) tot meer dan $4.000 bij de duurste organisaties. Afhankelijk van de route en de organisatie waar je boekt.

De kosten die we hieronder noemen, zijn de kosten die je kwijt bent bij Top Climbers Expedition. Dit is de organisatie waar wij mee naar boven zijn gelopen. Ze zitten wat aan de onderkant van de markt qua prijs, hadden goede beoordelingen (waar niks aan was gelogen) en zorgen absoluut goed voor hun personeel (een belangrijk punt hier in Tanzania). 100% aan te raden dus.

De kosten voor de tour

Bij Top Climbers Expedition (de organisatie waar wij voor kozen) moet je denken aan de volgende kosten per persoon:

5-daagse tour (Marangu ‘Coca-Cola’ route): $1.650
6-daagse tour (meerdere routes mogelijk): $1.750
7-daagse tour (meerdere routes mogelijk): $1.850 – $ 1.950 (afhankelijk van de route)
8-daagse tour (Lemosho route): $2.050

Hierbij zijn we uitgegaan van een boeking met twee personen. Boek je alleen, dan zijn de bedragen iets hoger (vaak rond de $100). Met hoe meer mensen je tegelijk boekt, hoe meer korting je krijgt.

Wil je met meer of minder mensen boeken, neem dan even een kijkje op de website van Top Climbers. Bij de verschillende routes, zie je onderaan de prijzen staan.

Wat is er inbegrepen bij de prijs

In principe heb je verder geen andere uitgaven, los van de fooien die we hieronder nog zullen bespreken. Je zou het niet verwachten, maar we hebben echt héérlijk gegeten in de 8 dagen dat we op de berg waren. Onze kok was echt fantastisch. Hij kookte voor de 7 toeristen, maar ook voor ál het personeel dat mee was (en dat waren er nogal wat). Ontbijt (met wentelteefjes en pannenkoeken), een warme lunch en een warm diner. En dat slechts op één gaspitje. Ongelofelijk.

Bij de prijs inbegrepen zitten ook twee overnachtingen in Moshi (de plek van vertrek en aankomst) én transport van en naar het vliegveld (Kilimanjaro International Airport). Normaal boeken ze een nacht vóór de expeditie en een nacht erna. Wij wilden graag twee nachten ervoor, zodat we op de dag dat we terugkwamen van de trekking meteen door konden reizen naar onze safari. Bij Top Climbers was dit in elk geval geen probleem.

Draagbare wc

Waar je nog voor kunt kiezen, is een draagbare wc die ze meenemen de berg op. Dit klinkt erg decadent, maar het is 100% aan te raden. De algemene wc’s op de campings zijn echt heel erg smerig (en stinken enorm). Het zijn gaten in de grond, die niet zo vaak worden schoongemaakt. De wc die je kunt bijboeken, is een chemisch toilet, met gewone wc-bril, die elke keer in je kamp wordt neergezet, met een klein tentje eromheen. Je boekt deze wc per groep. Alle deelnemers van de expeditie (de toeristen) kunnen hier dus ook gebruik van maken. Het personeel niet.

De wc kost $70 dollar per expeditie per groep (dus niet per persoon). In ons geval (met een groep van 7) kostte ons dit dus in totaal $10 per persoon. Wij hadden veel wind, regen en sneeuw op de berg, zodat we alsnog op de wc zaten met een wapperende natte tent in je gezicht, in de blubber, met vochtig wc-papier, maar dan nog was het onze best gespendeerde $10 dollar ooit.

Overigens ben je er nog niet met die $70, aangezien er een extra drager/porter meegaat om de wc de berg op te tillen. Deze persoon zorgt er ook voor dat de wc schoon blijft en dat er altijd wc-papier hangt. Zoals je hierna leest, betaal je per dag nog $10 fooi aan een porter (wederom per groep en niet per persoon). In ons geval (bij een tour van 8 dagen met 7 personen) kostte de wc dus nog nog ruim $11 per persoon extra. Dus in totaal $21 per persoon. Nog steeds: meer dan waard. Geen twijfel over mogelijk.

De fooien

Hou er rekening mee dat je er nog niet helemaal bent, met de hiervoor genoemde bedragen. Er wordt namelijk van je verwacht (er zijn zelfs officiële richtlijnen voor) dat je het personeel een fooi betaalt. En er gaat flink wat personeel mee.

In onze groep van 7 toeristen (inclusief wij twee), liep er 23 man aan personeel mee. 3 gidsen, 1 kok en 19 dragers/porters. Wederom, dit klinkt erg decadent, maar zonder deze mensen kom je gewoonweg niet boven. Je zult het zien als je zelf op de berg bent.

De fooi betaal je als groep gezamenlijk. De richtlijn gaat uit van een fooi per dag (per groep). Je betaalt de fooi echter pas aan het einde van de tour. Op de laatste camping is er een ware ceremonie, waarbij het geld wordt overhandigd en waarbij iedereen van elkaar afscheid neemt. Met veel dans en zang erbij. Het geld wordt dus nog tijdens de tocht overhandigd. Zorg dat je dit geld cash meeneemt.

De hoogte van de fooi

De fooien (per groep – dus niet per persoon – per dag):

Gids: $20
Kok: $15
Drager/porter: $10

Berekening totale fooi
Met 3 gidsen, 1 kok en 18 porters betaalden we als groep dus $265 fooi per dag. Met een tour van 8 dagen bedroeg onze totale fooienpot $2.120. Met een groep van 6 mensen komt dit uit op een totale kostenpost van $353 per persoon.

Fooi is belangrijke inkomstenbron
Uiteraard kan je minder fooi geven (als je echt niet te spreken was over het personeel), maar besef je wel dat het inkomen van het personeel voor 50% uit deze fooien bestaat. Als je ziet op wat voor schoenen en met wat voor kleding sommige porters naar boven lopen, dan kan je alleen maar respect hebben voor deze mensen en je houden aan de richtlijnen. Je zou zelfs wat extra kleding en/of schoenen kunnen meenemen om weg te geven.

Factoren die de fooi bepalen

Duur van de tour
Een kortere tour, betekent uiteraard ook een lagere fooi (aangezien deze per dag wordt berekend).

Omvang van de groep
Aangezien je per groep betaalt, is de omvang van je groep eveneens bepalend voor de hoogte van de kosten die je kwijt bent aan de fooien. Ga je bijvoorbeeld maar met z’n tweeën, dan gaan er relatief veel porters mee. Er zijn namelijk een aantal basiszaken die altijd mee moeten, of je nu met 2 of 6 personen gaat. Dit betekent dat de kosten per persoon ook kunnen oplopen. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om in dit geval wat minder fooi te geven. Dat is in principe helemaal aan jezelf.

Totale kosten beklimmen Kilimanjaro

De totale kosten voor het beklimmen van de Kilimanjaro (8-daagse Lemosho route + wc + fooien) bedragen $2.415 per persoon.

Wil je weten wat een safari kost? Check dan ons artikel: ‘Tanzania – Wat kost een safari (all inclusive en self-drive)‘.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *