Corona maatregelen Bolivia kleden in La Paz

Dit zijn de (corona)regels voor reizen naar en in Bolivia

Dit zijn de (corona)regels voor reizen naar en in Bolivia

Bolivia is open voor toeristen, maar met alle regels die hier golden werd het reizigers niet echt heel makkelijk gemaakt. Je had een flinke (digitale) papierwinkel nodig voordat je het land inkomt. Sinds eind april 2022 zijn de regels gelukkig versoepeld. Eenmaal in het land ben je verplicht om iedere accommodatie waarin je verblijft te registreren (binnen 48 uur). In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de vereisten en (corona)regels om te reizen naar én in Bolivia, inclusief handleiding/stappenplan voor het registreren van je accommodaties.

Laatste update: 18 oktober 2022

Samenvatting reisinstructies voor Bolivia

Voordat je naar Bolivia reist, moet je aan een aantal vereisten voldoen. Hieronder vind je eerst een korte samenvatting. Vervolgens geven we je alle informatie + handige tips die je nodig hebt om aan de vereisten te voldoen.

Wat moet je doen/wat heb je nodig voor je reis naar Bolivia?

Reisadvies Bolivia

Het reisadvies voor Bolivia is geel (met een klein gedeelte rood, vanwege veiligheidsredenen).

Omdat het niet (volledig) is uitgesloten dat het reisadvies van Bolivia weer oranje wordt, is het verstandig om een reisverzekering te nemen die ook in oranje gebieden dekking biedt:

Reisverzekering – Deze verzekeraars bieden wél dekking bij een oranje reisadvies.

Negatieve PCR/antigeen-test?

Om Bolivia in te komen heb je (sinds 29 april 2022) geen negatieve (PCR-)test meer nodig als je volledig bent gevaccineerd (bijvoorbeeld 2x Moderna/Pfizer). Je hebt nog wél een PCR- óf antigeentest nodig als je niet bent gevaccineerd.

Voor niet-gevaccineerden geldt: de PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur en de antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur (gerekend vanaf het moment van boarden).

Vaccinatiebewijs Covid-19

Een vaccinatiebewijs tegen Covid-19 is niet vereist om het land binnen te komen. Ben je volledig gevaccineerd, dan heb je géén test meer nodig. Ben je niet volledig gevaccineerd, dan heb je nog wél een test nodig om het land binnen te komen (zie hiervóór).

Neem een bewijs van je vaccinatie mee
Wij hadden een uitgeprinte versie mee van ons internationaal vaccinatiebewijs van het EU Digitaal Corona Certificaat, welke overal werd geaccepteerd. Voor de zekerheid hadden we ook ons gele vaccinatieboekje mee. Volgens de Nederlandse overheid wordt de Europese CoronaCheck-app ook geaccepteerd in Bolivia.

Bewijs van zorgverzekering met coronadekking?

Toen wij Bolivia inkwamen, was het nog verplicht om een bewijs van je zorgverzekering met coronadekking mee te nemen. Zowel bij het inchecken op de luchthaven van vertrek als in Bolivia zelf, moesten wij aantonen dat we over een zorgverzekering beschikten mét coronadekking. Deze verplichting is komen te vervallen (sinds 29 april 2022).

Om vervelende verrassingen te voorkomen, is het misschien verstandig om tóch nog een Engelse verklaring van je zorgverzekering (uitgeprint en/of digitaal) mee te nemen. Je kunt deze eenvoudig (digitaal) aanvragen bij je zorgverzekering.

Vul de gezondheidsverklaring in (PLF)

In Bolivia wordt ook gevraagd naar een gezondheidsverklaring (“Public Health Passenger Locator Form“). Wij hadden deze vooraf al uitgeprint, maar kregen in het vliegtuig op weg naar Bolivia opnieuw een vergelijkbare variant. Vul vooraf voor de zekerheid de verklaring in, maar ga ervan uit dat je op de vlucht ook een formulier krijgt dat je moet invullen.

Formulier douane

In het vliegtuig krijg je – naast de hiervoor genoemde gezondheidsverklaring – nóg een formulier uitgereikt om in te vullen. Dit document moet je laten zien op de luchthaven in Bolivia. Je krijgt deze weer terug met een stempel erop en moet deze bewaren voor als je weer vertrekt.

Aanmelden bij de Boliviaanse overheid?

Tot 29 april 2022 gold dat je je moest aanmelden bij de Boliviaanse overheid, voordat je Bolivia mocht inreizen. Deze eis is komen te vervallen! Het is een hele mond vol, maar het ging om het volgende digitale formulier dat je moest invullen: “Formulario de declaracion jurada de ingreso a territorio del estado plurinacional de bolivia etapa post confinamiento covid 19“. Overigens hebben wij dit formulier ook nooit ergens hoeven laten zien, ondanks dat het toen nog verplicht was.

Bijhouden/registreren van je accommodaties in Bolivia

Wij waren hier erg verbaasd over toen we hierover lazen, maar je moet in Bolivia continu bijhouden in welke accommodatie je slaapt. Het voelt het een beetje aan als Noord-Korea. Deze regel lijkt vooralsnog niet te zijn vervallen.

Je moet online een account aanmaken, waar je iedere stap in bijhoudt. Je hebt 48 uur de tijd om te registreren in welke accommodatie je bent verbleven. Dit moet je je hele reis in Bolivia blijven doen. Doe je dit niet (goed), dan is de kans aanwezig dat je een boete krijgt bij het verlaten van het land (ongeveer €50). Dit is geen geintje, want we hebben al van een aantal reizigers gehoord dat ze een boete hebben gekregen.

Aanmelden
Je kunt je registreren op deze website. In het menu (rechts) klik je op “Cuenta Extranjero”. Hier moet je vervolgens de nodige persoonsgegevens invullen. Nadat je bent geregistreerd, kan je inloggen. Zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord is je paspoortnummer. Je moet dus twee keer je paspoortnummer invullen om in te loggen.

Meld je niet te vroeg aan, als je nog in Nederland bent. De eerste 48 uur (waarbinnen je de tijd hebt om je eerste accommodatie te registreren) rekenen ze namelijk vanaf het moment van registratie. Verder is het allemaal vrij onduidelijk wat de regels precies zijn. Niemand in Bolivia kan je dit ook vertellen. Het gaat allemaal een beetje op goed geluk, in de hoop dat je geen boete krijgt bij het verlaten van het land. Wij hadden uiteindelijk geen problemen om het land te verlaten (maar hebben alles ook netjes bijgehouden steeds).

Registreren accommodaties
Als je bent ingelogd, kan je je accommodaties registreren. Hiervoor heb je dus 48 uur de tijd. Nadat je alles hebt ingevuld en hebt verstuurd, moet je nogmaals de registratie bevestigen (de laatste kolom aan de rechterkant). Vergeet dit niet, omdat de registratie anders niet compleet is. Met name op de telefoon kijk je hier snel overheen, omdat je niet meteen alle kolommen in beeld ziet staan. Zie hieronder het stappenplan en onze tips voor de registratie van de accommodaties!

Stappenplan registratie accommodaties

Er zijn best wat reizigers die tegen problemen aanlopen met de registratie van hun accommodaties. Hieronder volgt het stappenplan en een aantal tips, zodat de registratie voor jou geen problemen oplevert.

1. Log in op http://sistemas.migracion.gob.bo/sigemig/. Vul je paspoortnummer in als gebruikersnaam én als wachtwoord.

2. Klik op ‘Declaración’ om een nieuwe accommodatie te registreren. Je komt nu in het scherm waar je de accommodatie kunt registreren.

3. Kies bovenaan voor ‘Centro de Hospedaje’.
4. Kies vervolgens het departement (‘Departamento’) waar je accommodatie ligt.
5. Check of je accommodatie genoemd staat onder het dropdown menu bij ‘Hospedaje’. De kans is groot dat dit niet het geval is. Kies dan voor de eerste optie: ‘Otro, Sin Municipo’. Je kunt nu de rest van de gegevens invullen (zie hieronder).
6. Typ de naam van je accommodatie onder ‘Nombre del Hospedaje’.
7. Typ vervolgens het adres onder ‘Dirección’.
8. Noteer het telefoonnummer onder ‘Teléfono’.
9. Bij ‘Fecha Desde’ kies je voor de datum waarop je aankomt in je accommodatie. In de kalender die tevoorschijn komt, kan je geen eerdere datum aanklikken dan de dag waarop je de registratie doet. Mocht je wel een datum in het verleden willen registreren (wat aannemelijk is, aangezien je 48 uur de tijd hebt voor je registratie), klik dan eerst de dag van vandaag aan en pas vervolgens handmatig de dag aan.

Let op: op de computer en iPad kan je gemakkelijk handmatig de datum aanpassen. Op de iPhone kan je gewoon direct een datum in het verleden aanklikken. Samsung-gebruikers lijken hier problemen mee te hebben, omdat er een menuutje tevoorschijn komt waarbij je geen datum in het verleden kunt aanklikken en je ook niet handmatig met de cursor in de datum een aanpassing kan doen. Probeer een andere browser als het niet lukt, of vraag even aan een iPhone-gebruiker of je de registratie op zijn of haar telefoon mag doen.

10. Bij ‘Fecha Hasta’ kies je de datum waarop je vertrekt uit de accommodatie.
11. Je hebt nu alles ingevuld. Klik op de groene knop ‘Registrar’.
12. Er verschijnt een pop-up schermpje, klik hier op ‘Acceptar’.
13. Je bent nog niet klaar. Je komt nu in een scherm waarop al je registraties worden getoond. Klik hier op het gele vinkje onder de kolom ‘Acciones’ om de accommodatie daadwerkelijk te registreren.

14. Er komt weer en pop-up schermpje naar voren, waar je op ‘Si, Confirmar Declaración!’ moet klikken. Vervolgens klik je op ‘Acceptar’. Je registratie is nu compleet, maar vergeet voor de zekerheid de laatste stap niet uit te voeren.

15. Klik op het print tekentje (in de kolom rechts) om een QR-code te genereren. Sla deze voor de zekerheid op of maak er een foto/print screen van. Als je een nieuwe accommodatie registreert, kan je bij de vorige geregistreerde accommodatie niet meer op het print tekentje klikken. De vorige accommodatie staat nu als ‘anterior’ in het systeem.

Neem deze documenten (uitgeprint) mee

Op de luchthavens zie je iedereen de laatste jaren met een redelijk gevulde map met documenten lopen. Niet zo gek ook, aangezien je aan veel verplichtingen moet voldoen. Over het algemeen kan je zowel bij het inchecken als in Bolivia zelf de nodige documentatie digitaal laten zien. Omdat niet is uitgesloten dat ze het uitgeprint willen zien, adviseren we je om alle benodigde documenten (ook) uitgeprint mee te nemen.

Je moet de volgende documenten meenemen naar Bolivia:

  • Negatieve PCR-test (alleen als je niet volledig bent gevaccineerd).
  • Vaccinatiebewijs (om de testverplichting te ontlopen). Wij hadden een uitgeprinte versie mee van ons internationaal vaccinatiebewijs van het EU Digitaal Corona Certificaat, welke overal werd geaccepteerd. Voor de zekerheid hadden we ook ons gele vaccinatieboekje en een foto van onze registratiekaart mee.
  • Bewijs van zorgverzekering met dekking Covid-19 (Engelse verklaring) – niet meer verplicht, maar het kan geen kwaad om dit bewijs voor de zekerheid toch mee te nemen.
  • Gezondheidsverklaring (krijg je waarschijnlijk ook nog in het vliegtuig).
  • In het vliegtuig krijg je ook nog een douane-formulier die je in Bolivia moet laten zien. Deze kan je vooraf niet invullen. Je krijgt hier een stempel op en moet deze bewaren voor als je weer vertrekt.

Onze ervaring: check documenten bij inchecken en bij aankomst

Inchecken
Bij de incheckbalie werd – uiteraard naast ons paspoort (je zou haast vergeten dat je deze ook nog nodig hebt) – de uitslag van onze negatieve PCR-test en ons vaccinatiebewijs gecheckt (toen wij gingen, waren beide documenten nog vereist). Bij het boarden van het vliegtuig werd nogmaals de uitslag van onze negatieve PCR-test gecheckt én de Engelstalige verklaring van de zorgverzekering met corona-dekking (toen wij gingen, was deze verklaring nog vereist).

In Bolivia
Nadat we in Bolivia uit het vliegtuig waren gestapt, stonden we in de eerste rij. Hier werd je gezondheidsverklaring ingenomen en werd de uitslag van onze negatieve PCR-test en ons vaccinatiebewijs gecheckt. Vervolgens mochten we doorlopen naar de douane. Hier werd ons paspoort gecheckt en kregen we een stempel (helaas maar voor 30 dagen – zie hieronder). In totaal kostte ons dit ongeveer 30 minuten.

Na de douane konden we onze bagage van de band afhalen. Nadat je je bagage hebt, moet je weer in een (klein) rijtje staan. Hier moet je je douane-formulier geven, waar een stempel op wordt gezet. Je krijgt het formulier weer terug en moet deze goed bewaren. Je moet deze bij het verlaten van het land afgeven bij de douane. Vervolgens moet je al je bagage (zowel je ruim- als handbagage) nog door een scan doen. Heerlijk bureaucratisch dus weer allemaal.

Visum nodig/hoeveel dagen mag je blijven?

In elk geval voor Europeanen geldt dat je geen visum nodig om Bolivia in te komen. In principe mag je voor 90 aaneengesloten dagen in het land blijven. Bij aankomst kregen wij een stempel met daarop maar 30 dagen geschreven. Zelfs na aandringen werd dit niet bijgesteld. Omdat wij langer dan 30 dagen in Bolivia wilden blijven, betekende dit dat we nogmaals naar een immigratiekantoor moesten om deze 30 dagen te laten verlengen. Dit is gratis, maar irritant is het wel.

Verlengen stempel
Je kan bij ieder migratiekantoor in de hoofdstad van een departement kosteloos je stempel laten verlengen. Mocht je al zeker weten dat je langer dan 30 dagen wil blijven, regel dit dan meteen in La Paz. Wij zijn gewoon naar het migratiekantoor gelopen, moesten eventjes wachten en kregen toen bij de balie een nieuwe stempel voor 30 dagen. De nieuwe termijn begint niet te lopen vanaf het moment van je nieuwe stempel, maar ze tellen gewoon door nadat je eerste 30 dagen aflopen. Je kunt dit dus ook prima de eerste dagen al regelen. Het kostte ons nog geen 20 minuten.

  • Check hier de locatie van het migratiekantoor in La Paz op Google Maps.

Terugreizen naar Nederland

Geen eisen vanuit de Nederlandse overheid
Sinds 23 maart 2022 gelden er geen eisen meer voor een terugkeer naar Nederland. Als EU-burger heb je geen test-, vaccinatie- of herstelbewijs meer nodig om Nederland in te komen.

Eisen luchtvaartmaatschappij en overstappen
Het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra/andere eisen stelt. Zij zijn degene die de check doet. Vraag dit dus altijd na, voordat je terugvliegt! Hou ook de wijzigingen in de gaten van de Nederlandse overheid. Let vooral op met een eventuele overstap in een ander land. Ook bij een overstap kan een ander land bepaalde aanvullende eisen stellen, zoals een vaccinatie of negatieve test.

Gezondheidsverklaring
De Nederlandse overheid eist sinds 19 april 2022 geen gezondheidsverklaring meer bij terugkomst naar Nederland.
Let op: bij een overstap kan het wél mogelijk zijn dat je een gezondheidsverklaring moet invullen voor het land waar je overstapt.

Geen thuisquarantaine
Er geldt geen verplichting meer tot thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. 

Advies aan iedereen
Sinds 19 april 2022 is het geen dringend advies meer van de overheid om een zelftest te doen, voordat je weer anderen gaat ontmoeten of weer naar werk/school gaat. Heb je klachten? Doe dan wél een zelftest.

Huidige coronamaatregelen in Bolivia

In Bolivia zelf merken we niet zoveel van corona, behalve dat bijna iedereen een mondkapje draagt.

Het is (in principe) verplicht om overal een mondkapje te dragen, zowel binnen als buiten. Wij droegen ons mondkapje buiten overigens nooit (net als alle andere toeristen) en hebben hier geen problemen mee gehad.

Meer inspiratie Bolivia

Bekijk al onze blogs over Bolivia

De inhoud van deze pagina is zorgvuldig samengesteld, maar check altijd zelf vooraf de meest recente regels op de websites van de overheid. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *