Vaccinatieboekje cover

Makkelijk geld besparen op je zorgverzekering met deze 7 handige tips

Makkelijk geld besparen op je zorgverzekering met deze 7 handige tips

Een zorgverzekering is verplicht en niet goedkoop. Het is misschien niet het leukste onderwerp om je in te verdiepen, maar het kan je al snel een paar honderd euro besparen. Een goede zorgverzekering is ook belangrijk als je op reis gaat (denk onder andere aan vaccinaties). Met deze tips ga jij ook minder betalen en kan je op een makkelijke manier geld besparen. Geld dat je aan leukere dingen kunt besteden. Bijvoorbeeld aan jouw volgende reis!

Weten hoeveel wij per jaar op onze zorgverzekering besparen? Klik dan op de link om te zien hoeveel wij besparen.

1. Ga je premie per jaar betalen

Als je een spaarpotje hebt en het bedrag kan missen, raden wij je aan om de premie meteen een jaar vooruit te betalen, in plaats van maandelijks de premie te betalen. Bij bijvoorbeeld Zilveren Kruis Achmea (waar wij verzekerd zijn) levert je dit een korting op. In 2020 was dit 2% vanaf 2021 is dit verlaagd naar 1%. Maar dit is nog altijd meer dan de rente op je spaarrekening.

Tip: vermogen boven de vrijstelling van box 3? Betaal in december
Als je meer spaargeld hebt dan het heffingsvrije vermogen in box 3 (€30.846 in 2020, €50.000 voor 2021, €50.650 voor 2022), dan scheelt het ook weer belasting als je de premie in december betaalt. De peildatum van de Belastingdienst is namelijk 1 januari van het nieuwe jaar.

2. Verhoog je vrijwillig eigen risico

Heb je de afgelopen jaren geen/weinig eigen risico verbruikt? Verhoog dan je vrijwillig eigen risico. Je kan je eigen risico verhogen met stappen van €100 met een maximum van €500. Dus van €385 (het verplichte minimum) naar maximaal €885.

Korting op je premie
In ruil voor het verhogen van je eigen risico krijg je een korting op je premie. Bij Zilveren Kruis Achmea krijgen wij per persoon €20 per maand en dus €240 korting per jaar. Dat is samen €480, bij een maximaal vrijwillig eigen risico van €500, dus €885 totaal. In het slechtste geval, als we het volledig eigen risico van €885 zouden moeten betalen, lopen we €260 mis. Dat is namelijk het totale bedrag aan vrijwillig eigen risico (€500) minus de premiekorting (€240). Een risico dat wij graag nemen, aangezien we niet veel zorgkosten verbruiken. Wij zien het dus als een winst van €240!

 • Klik hier voor het overzicht van onze zorgverzekering. Daar kan je zien hoeveel wij per maand en per jaar besparen.

3. Kijk kritisch naar je aanvullende en tandartsverzekering

Welke aanvullende zorg heb je de afgelopen jaren verbruikt? Dit kan je eenvoudig terugvinden in de online omgeving van je zorgverzekering. Welke zorg verwacht je komend jaar nodig te hebben?

Zorgverzekering en op reis
Ga je binnenkort op reis of ga je naar een verre bestemming? Denk dan ook aan vaccinaties en onverwachte zorgkosten in het buitenland. Deze worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Aanvullende verzekering
Een aanvullende verzekering van 1 ster kost ons inclusief korting €7,50 per maand, €90 per jaar en daar krijgen we onder andere vaccinaties, malariatabletten, vergoeding van (onverwachte) zorg in het buitenland en 9 behandelingen fysio (en anticonceptie) voor. Zonder verzekering zouden we een stuk duurder uit zijn.

Vaccinaties
Met name als je denkt dat je (veel) vaccinaties of malariatabletten nodig hebt het komende jaar, is het belangrijk om hier ook je aanvullende verzekering op uit te zoeken. Dit scheelt je ook al gauw enkele honderden euro’s. Lees wel even de voorwaarden goed door. Bij Zilveren Kruis krijg je alles vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Anders maar €75. Dit kan heel veel geld schelen. Check dus voordat je een afspraak maakt bij welke organisatie je terecht kan.

Tandartsverzekering
De tandartsverzekering is dan weer het tegenovergestelde van de aanvullende verzekering. Voor een premie van €158 per jaar krijg je een vergoeding van €250. Dus heb je een goed gebit en verwacht je geen behandelingen? Dan kan je beter de kosten van een consult à €25 zelf betalen, in plaats van een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Scheelt je toch weer ruim €100!

 • Maak je geen of weinig gebruik van medische zorg? Dan kan deze verzekering ook interessant voor je zijn.
 • Klik hier om te zien hoeveel wij per maand en per jaar besparen.

4. Bekijk de budget variant

Veel zorgverzekeraars bieden een budget variant van hun zorgverzekering aan. Gebruik je weinig zorg of zitten er veel ziekenhuizen in de buurt? Dan kan de budget optie interessant zijn. Je kan dan alleen terecht bij een aantal (door de verzekeraar gecontracteerde) ziekenhuizen, maar in ruil daarvoor krijg je wel korting op je premie. Als je voor langere tijd in het buitenland zit maakt het natuurlijk helemaal weinig uit in welke ziekenhuizen je in Nederland terecht kan.

Overzicht gecontracteerde ziekenhuizen
Wij kiezen al een aantal jaren voor deze budget optie en konden bijna altijd (als het al nodig was) terecht bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Op de website van de zorgverzekeraars kan je een lijst van de ziekenhuizen zien waarmee zij een contract hebben afgesloten en waar je dus ook gewoon terecht kan met de budget verzekering. Bekijk hier het overzicht van gecontracteerde ziekenhuizen voor 2022 van Zilveren Kruis.

5. Kijk of je in aanmerking komt voor een collectiviteitskorting

Er bestaan veel collectiviteiten, vaak via de werkgever of sportvereniging. Toen we van baan wisselden, hadden we echter geen recht meer op korting via de werkgever. We gingen toen op zoek naar een alternatief en kwamen uit bij de KWBN, de Koninklijke Wandelbond Nederland. Voor een contributie van €18 per jaar (2022) krijgen wij samen bijna €200 korting: 5% korting op de basisverzekering en 10% korting op de aanvullende verzekeringen. Reken maar uit je winst.

 • Zoek hier voor welke collectiviteit je in aanmerking komt.
 • Weten hoeveel wij per maand en per jaar op onze zorgverzekering besparen? Klik hier voor het overzicht.

6. Vergelijk je zorgverzekering

Vergelijk je huidige zorgverzekering met andere aanbieders, om te zien welke het beste bij jou past en welke het goedkoopste is. Als je bijvoorbeeld via Euroclix jouw zorgverzekering vergelijkt, kan je ook nog geld verdienen als je daarna overstapt naar een andere zorgverzekering.

Aanbiedingen bij EuroClix

Wat kost onze zorgverzekering?

Hieronder het voorbeeld van 2021. Voor 2022 is er vrij weinig veranderd. De premie voor de basisverzekering is met €2,50 per maand gestegen.

Premie & korting

Per maand

 • Basisverzekering: €128,45
 • Korting i.v.m. budget polis: -€7,50
 • Korting i.v.m. vrijwillig
  eigen risico van €500: -€20
 • Aanvullende verzekering: €8,25
 • Tandartsverzekering: n.v.t.
 • Besparing op tandartsverzekering: -€14,95
 • Lidmaatschap KWBN (collectiviteit): €0,73
 • Collectiviteitskorting: -€6,87
 • Jaarbetaling 1%: –€1,02

Totaal: €102,03
Totale korting: €50,34

Per jaar

 • Basisverzekering: €1.541,40
 • Korting i.v.m. budget polis: -€90
 • Korting i.v.m. vrijwillig
  eigen risico van €500: -€240
 • Aanvullende verzekering: €99
 • Tandartsverzekering: n.v.t.
 • Besparing op tandartsverzekering: -€179,40
 • Lidmaatschap KWBN (collectiviteit): €8,75
 • Collectiviteitskorting: -€82,47
 • Jaarbetaling 1%: -€12,28

Totaal: €1.224,40
Totale korting: €586,21

7. Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?
Een zorgverzekering is niet goedkoop. De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid, zodat de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar is. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je in ieder geval:

 • 18 jaar of ouder zijn
 • een Nederlandse zorgverzekering hebben
 • niet teveel verdienen

Hoe hoog is de zorgtoeslag?
De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van hoeveel je verdient. Bekijk hier het overzicht met de bedragen. Maak een proefberekening om te kijken of en hoeveel zorgtoeslag jij kunt krijgen.

Inkomensgrens
In 2021 ligt de inkomensgrens onder de €31.138 per jaar, voor 2022 is dit €31.998. Als je een toeslagpartner hebt, mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan €39.979 per jaar (in 2021), voor 2022 is dit €40.944.

Vermogensgrens
In 2021 ligt de inkomensgrens onder de €118.479, in 2022 is de grens: €120.020. De peildatum is 1 januari van elk jaar. Als je een toeslagpartner hebt, mag het gezamenlijke vermogen niet hoger zijn dan €149.819 (in 2021), voor 2022 is dit €151.767.

Tip: zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht
Zorgtoeslag over 2021 kan je nog aanvragen tot 1 september 2022!
Aanvragen doe je eenvoudig via ‘mijn toeslagen‘.

Geef op tijd wijzigingen door!
Krijg je zorgtoeslag en verandert er iets qua inkomen of woonsituatie? Dit kan gevolgen hebben voor het recht op toeslag. Geef wijzigingen binnen 4 weken door en voorkom dat je onnodig teveel betaalt of misschien juist moet terugbetalen.

Handig om te weten

Tot 31 december (huidige jaar)
Je kan tot 31 december overstappen van zorgverzekeraar en de hoogte van je vrijwillig eigen risico aanpassen:

 • Veranderen of beëindigen van je basisverzekering.
 • Beëindigen van je aanvullende verzekering(en).
 • Verlagen of verhogen van je vrijwillig eigen risico.

Tot 31 januari (nieuwe jaar)
Je kan tot 31 januari wijzigingen aanbrengen in je aanvullende verzekeringen. Maar let op: Beëindigen moet voor 31 december!

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Of heb je een vraag? Stuur ons dan een berichtje of een DM op Instagram. We helpen je graag.

Ook interessant

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *