sparen spaarpot

Praktische tips om meer geld te (be)sparen

Praktische tips om meer geld te (be)sparen

Sparen is niet voor iedereen vanzelfsprekend, makkelijk of leuk. Maar sparen hoeft echt niet vervelend of moeilijk te zijn. Het is belangrijk dat je het leuk(er) gaat vinden. Kort samengevat komt het hier op neer: probeer meer te verdienen en minder uit te geven. Stel realistische doelen en begin klein. Met onderstaande tips hopen wij je een zetje in de goede richting te geven, zodat jij ook (meer) kan gaan sparen! Voor een mooie reis (of misschien wel iets heel anders).

Tip 1 – Bepaal het doel waarvoor je wilt sparen

Het is makkelijker om te sparen als je een doel hebt. In ons geval is dat vaak een (wereld)reis. Maar het kan voor jou iets heel anders zijn. Een eigen auto, het bekostigen van je rijbewijs, een roadtrip door Amerika of een cruise over de Rijn. Schrijf het op of hang het op een prikbord. Dit houdt je op de juiste route als je het even moeilijk hebt.

Tip 2 – Bepaal het bedrag dat je wil en kan sparen

Het is motiverend om ergens naar toe te werken. Welk bedrag denk je nodig te hebben? Waarschijnlijk zal dit bedrag in de loop van de tijd nog wat aangepast moeten worden, maar het is goed om een richtpunt te hebben. Vervolgens ga je bedenken hoeveel tijd je nodig zult hebben om dit bedrag bij elkaar te sparen. Zo maak je jouw doel nóg concreter. Zorg ervoor dat je doel niet onhaalbaar is. Niets is zo vervelend als een doel hebben dat bij voorbaat al niet te behalen is. Zie ook tip 3 en 4.

Tip 3 – Bepaal de termijn waarbinnen je wilt sparen

Het is natuurlijk niet realistisch om een bedrag van €5.000 binnen een maand bij elkaar te sparen. Gun jezelf de tijd en stel realistische doelen.

Tip 4 – Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven

Voordat je kan beginnen met (be)sparen, moet je eerst weten wat er binnenkomt en wat eruit gaat.

Onze tip
Hou een maand lang ál je inkomsten en uitgaven bij. Misschien confronterend, maar wel heel nuttig. Niet sjoemelen dus, daar heb je alleen jezelf mee.

Inkomsten
Wat zijn je vaste inkomsten? Heb je nog variabele inkomsten? Breng dit in kaart. Als je dit duidelijk hebt, zul je misschien een patroon ontdekken en zien dat je de ene maand meer kan sparen dan de andere.

Uitgaven
Wat zijn je standaard uitgaven/vaste lasten. Kan je hier nog iets aan veranderen? Wat zijn variabele uitgaven? Zoals we al schreven. Schrijf álles op. Met ‘valsspelen’ heb je alleen jezelf.

Hulp nodig?
Annick vind het erg leuk om zich hiermee bezig te houden. Dus kom je er niet helemaal uit of kan je wat hulp gebruiken? Stuur ons dan even een berichtje. Vinden we alleen maar leuk. We helpen je graag.

Tip 5 – Probeer meer inkomsten te krijgen

Hieronder een aantal tips om meer inkomsten te genereren:

  • Vraag om salarisverhoging
  • Wissel van baan
  • Ga meer uren werken
  • Meld je aan als respondent voor (online) onderzoeken
  • Verhuur je huis voor een aantal dagen (bijvoorbeeld via Airbnb)
  • Verhuur je huis tijdens je reis of zeg de huur op
  • Verkoop je huis

Tip 6 – Maak het leuk en tastbaar

Omdat wij voor lange tijd op reis gingen, zegden we onze huur op. Dat betekende dat we geen eigen plek meer hebben. En dus moesten we proberen om van zoveel mogelijk spullen afstand te doen. We vonden het zonde om al onze spullen weg te geven of gooien, als we hier ook nog iets aan konden verdienen. Wij verkochten dan ook veel van onze spullen via Marktplaats of Vinted. Van kleine spullen tot grote spullen, je kan het zo gek niet bedenken of er is iemand die het van je wil kopen. En dit kan je veel geld opleveren.

Spaarpotje
Het geld dat wij hiermee verdienden (ruim €2.000) stopten we in een fysiek spaarpotje. Het was heel leuk en motiverend om te zien hoe het potje steeds voller raakte. Je kan in dit spaarpotje bijvoorbeeld ook geld stoppen dat je normaal zou uitgeven, maar niet hebt gedaan om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld aan dat broodje tijdens de lunch of die koffie to go. Je zult verbaasd staan hoe snel je potje zich vult! En bedenk dan meteen wat je met dit bedrag kan doen. Wij rekenden bijvoorbeeld in overnachtingen en vliegtickets. Erg motiverend.

Tip 7 – Probeer minder geld uit te geven

Naast meer geld verdienen, is minder geld uitgeven misschien wel de beste manier om meer geld sparen. Minder geld uitgeven betekent één op één meer geld sparen.

Tips per categorie
Omdat we zoveel besparingstips voor je hebben, hebben we ze hieronder in een aantal categorieën ingedeeld. Soms lijken het kleine (en onzinnige) dingen, maar alles bij elkaar opgeteld brengt je dit al snel een stuk dichter bij het bereiken van je spaardoel. Doe er je voordeel mee.

Goed voor het milieu & je portemonnee

Eten

Handige websites & apps om geld te verdienen/te besparen

Bank, verzekering en abonnementen

Samen/delen

Overig

Tip 8 – Daag je zelf uit & start een challenge

Waar geef jij veel geld aan uit? Elke ochtend koffie bij dat ene tentje? Dat luxe broodje tussen de middag? Koop je vaak nieuwe kleding? Wil jij altijd de nieuwste gadgets? Ga je vaak een drankje doen, uiteten of bestel je veel eten? Probeer dit eens een maand niet te doen, of de doe de DIY-versie. Neem zelf koffie mee in een thermosfles. Beleg je eigen lekkere broodje. Organiseer een borrel of etentje bij je thuis. Wissel kleding met anderen. Je zult zien het bespaart je veel geld en het brengt jou snel dichter bij je doel. En wie weet… misschien ga je geld sparen nog leuk vinden ook.

Meer artikelen over korting

ReizenReizen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *