vroege morgen uitzicht ad Deir Monastery Petra Jordanië

Petra – Dit is waarom je de ‘backdoor’-route moet nemen!

Petra – Dit is waarom je de ‘backdoor’-route moet nemen!

Petra bestaat uit meerdere bezienswaardigheden. De ‘Treasury’ (al-Khuznah) is de meest bekende, maar breng ook zeker een bezoek aan de ‘Monastery’ (ad-Deir). Je kan vanuit de ‘main trail’ naar de Monastery lopen, maar dan moet je twee keer dezelfde weg lopen (heen en terug) én heel veel trappen omhoog lopen op de heenweg. Er is een fantastisch alternatief: De ‘backdoor’-route. In dit artikel vertellen we je wat de ‘backdoor’-route in Petra precies inhoudt en waarom je deze zou moeten nemen. Natuurlijk geven we je ook veel handige tips voor deze route, zoals hoe je er precies komt.

Wat is de ‘backdoor’-route

Zoals de naam doet vermoeden, is de ‘backdoor’-route de achteringang. Een soort van ‘geheime’ route waar niet heel veel mensen gebruik van maken. Voor ons onbegrijpelijk, maar wel heel fijn, want daardoor kan je hier heel relaxed lopen door een prachtige omgeving. En als beloning doemt ook nog eens de Monastery voor je neus op. Wij vonden de wandelroute zelf al heel indrukwekkend en mooi, met al zijn panoramische uitzichten.

Waar ligt de ‘backdoor’-route?

De ‘backdoor’-route ligt ten noordoosten van de hoofdingang van Petra (paars gemarkeerd op de kaart hieronder). Op de kaart hieronder zie je ook precies waar de ‘backdoor’-route begint en hoe de route naar de Monastery ongeveer loopt. In de gratis app Maps.me vind je de exacte route. Op Google Maps staan de wandelpaden niet weergegeven.

Let op dat je de ‘backdoor’-route niet verwart met de ‘back-exit’-road, want dan moet je alsnog alle trappen naar boven naar de Monastery lopen.

De ‘backdoor’ op de kaart (globaal)

Start van de route
Zoek op de coördinaten: 30°21′24.67″N 35°27′09.58″E in Google Maps of de gratis app Maps.me. In Maps.me staat de hele wandelroute goed aangegeven. Hieronder zie je de route en het profiel van de wandeling in Maps.me. Om deze route zelf in Maps.me te zien, plan je de route met als startpunt de (hierboven genoemde) coördinaten en als eindpunt ‘Ad Deir (Monastery)’. Klik hier voor de samenvatting & meer informatie over de route.

Hoe kom je bij de ‘backdoor’-route

Taxi
De start van ‘backdoor’-route ligt ongeveer 7 km van het stadje Wadi Musa af. Dit is de stad waar de meeste mensen slapen die Petra bezoeken. Wij raden je aan om je door een taxi naar de ingang van de ‘backdoor’-route te laten brengen, omdat je al genoeg gaat lopen. De taxi zet je dan af bij het beginpunt van de trail en jij loopt vervolgens naar de Monastery. Na een bezoek aan de Monastery kan je de andere wandelpaden in Petra verkennen.

Prijs: Een taxi kost ongeveer tussen de 12 en 15 JD (€15 à €18). Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard! Als je in een hostel slaapt, dan is het makkelijk om andere mensen te vinden met wie je de taxikosten kan delen.

Slaaptip Petra

Dit hostel ligt super dicht bij de ingang van Petra (5 min. lopen), je hebt er ‘s avonds een heerlijk dinerbuffet, dit is heel fijn als je de hele dag op pad bent geweest. Ook kan je hier ontbijten en lunchen. Slapen kan al vanaf €10 per nacht (met twee personen). En er zitten veel andere mensen met wie je bijvoorbeeld een taxi kan delen.

Auto
Je kan ook met je huurauto naar het begin van de ‘backdoor’-route rijden. Maar dit betekent dat je óf weer terug moet lopen naar je auto óf aan het einde van de dag alsnog een taxi moet nemen vanaf de hoofdingang/uitgang van het complex terug naar je auto. Niet handig dus.

Voordelen ‘backdoor’-route Petra

 • Je loopt niet twee keer dezelfde route
 • De heenweg is door een fantastisch stuk natuur (beetje stijgen, beetje dalen, maar relatief vlak)
 • Het vervolg van de route naar de rest van het complex van Petra is bergaf
 • Door het lopen van de ‘backdoor’-route vermijd je de drukte
 • Je bent als een van de eersten bij de Monastery (ervan uitgaande dat je vroeg begint, rond half 7)
 • Je loopt het grootste gedeelte van de route naar de Monastery in de schaduw
 • Als het warmer begint te worden, hoef je alleen maar af te dalen (en je komt dan veel puffende mensen tegen die over de normale weg naar boven komen lopen richting de Monastery)

Informatie over de wandelroute

Samenvatting van de ‘backdoor’-route:

Start van de route: 30°21′24.67″N 35°27′09.58″E. Zie ook de kaart hierboven.
Afstand: 4,9 km
Duur: 1,5 à 2 uur
Soort route: berg op en af (maar over het algemeen relatief vlak), eerst een zandweg, daarna stenen trappen. In de ochtend loop je het grootste gedeelte in de schaduw. Halverwege zit er een hutje met een mooi uitzichtpunt, hier kan je iets te drinken kopen.
Toegang: gratis met je toegangsbewijs voor Petra (check wel de tips hieronder)

Start
De taxi zet je waarschijnlijk af bij de betonblokken waarmee de weg is afgezet. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten lopen naar het checkpoint (zie de foto hieronder). Er staan een aantal bordjes met daarop ‘Monastery/ad-Deir’. Maar het is makkelijker om de route te volgen via de gratis app Maps.me. De route bestaat aan het begin uit onverharde wegen. Op een gegeven moment wordt het stenen pad van trappen.

Je kunt overigens ook een jeep taxi nemen. Deze is wat duurder, maar zet je wel verder op de route af. Dit scheelt zeker 30 minuten lopen. Check bij de chauffeur even waar hij je afzet, want wij weten dit niet zeker.

Halverwege
Halverwege de route zit een hutje met een paar stoeltjes. Hier kan je wat eten, drinken of een souvenirtje kopen.

Als je vroeg in de ochtend begint, loop je bijna de hele route in de schaduw. Het is een fantastische trail, met super mooie vergezichten. Ook als de Monastery niet aan het einde zou zitten, is de wandeling op zichzelf al de moeite waard. Wij deden er ongeveer 1 uur en 45 minuten over om de Monastery te bereiken.

Monastery
Loop zeker ook naar een van de vele viewpoints van de Monastery om hier een paar mooie foto’s te maken (misschien zelfs zonder andere toeristen erop). De viewpoint staan allemaal op Maps.me. Er zit bij de Monastery ook een restaurant met een groot terras. De prijzen voor een broodje en drankje zijn helemaal niet zo hoog als je zou denken.

Waar moet je op letten als je de ‘backdoor’-route neemt?

 • Begin zo vroeg mogelijk (tussen 06.00 en 07.00 uur, in ieder geval t/m oktober)
 • Regel de taxi een dag van tevoren
 • Neem geld mee om de taxi te betalen
 • Download de app Maps.me om te navigeren en voor alle uitzichtpunten
 • Zorg dat je je ticket voor Petra bij je hebt. Als je een Jordan pass hebt, moet je deze eerst bij de kassa van Petra (bij het Visitor Center bij de hoofdingang) omwisselen voor een echt kaartje. Dit kan niet bij de ‘backdoor’.
 • Neem voldoende eten en drinken mee
 • Vergeet de zonnebrandcrème niet!

Meer praktische info & inspiratie voor Jordanië

Praktische info
Handige informatie als je een reis naar Jordanië gaat plannen
Reisroute voor 2 tot 3 weken + tips over het (openbaar) vervoer
Reistip Jordanië – Koop de Jordan pass voor vertrek en bespaar geld
Dit zijn de vereisten voor reizen naar Jordanië (coronaregels)
Tips voor als je een auto gaat huren in Jordanië

Inspiratie
Alle tips voor Amman
Alle tips voor Aqaba
Unieke ervaring – slapen in Wadi Rum

Bekijk alle artikelen over Jordanië

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren