Handige informatie als je een reis naar Jordanië gaat plannen
Ben je van plan om een reis naar Jordanië te boeken? Super leuk, doen! Je zult geen spijt krijgen van deze keuze. Jordanië is namelijk een prachtig en gastvrij land, met veel indrukwekkende bezienswaardigheden, een heerlijke keuken en (bijna) het hele jaar door goed weer. Het is relatief dichtbij, maar je komt terecht in een totaal andere wereld. Met deze praktische tips en handige informatie hopen we het plannen van je reis naar Jordanië een stuk makkelijker te maken. Lees snel verder voor alle 17 tips.
Check ook ons artikel: Dit zijn de vereisten voor reizen naar Jordanië (coronaregels)
- 1. Beste reistijd Jordanië
- 2. Taal in Jordanië
- 3. Tijdzone Jordanië
- 4. Geld, valuta en wisselkoers
- 5. Cash geld & pinnen
- 6. Goedkoop vliegen naar Jordanië
- 7. Visum Jordanië
- 8. Entreeprijzen
- 9. Jordan Pass
- 10. Stekkers & stopcontacten in Jordanië
- 11. Vervoer in Jordanië
- 12. Accommodaties in Jordanië boeken
- 13. Naar de Dode Zee? Neem oude zwemkleding mee
- 14. Naar de Rode Zee? Neem je eigen snorkelset mee + duurzaamheids-tip
- 15. Islamitisch land, Ramadan & kleding
- 16. Weekend op vrijdag en zaterdag
- 17. Eten bestellen: download Talabat
- Inspiratie voor je reis door Jordanië
1. Beste reistijd Jordanië
- Voorjaar: maart t/m mei (hou wel rekening met de Ramadan)
- Najaar: (eind) september t/m november
De beste reistijd voor Jordanië is het voorjaar en het najaar. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en het weer is dan het minst wisselvallig. In het voorjaar staan bepaalde delen van Jordanië mooi in bloei en is het land op zijn ‘groenst’.
Beter niet gaan: in de winter en zomer
In de winter (januari en februari) regent het veel en is er kans op overstromingen en zelfs sneeuw. Bepaalde wandelpaden zijn afgesloten vanaf november. In de zomer is het heel erg heet, met temperaturen die kunnen oplopen tot meer dan 50 graden Celsius.
- Meer informatie? Bestel de Lonely Planet van Jordanië.
2. Taal in Jordanië
De taal in Jordanië is Arabisch. En dat is als westerling knap lastig om te verstaan, laat staan om te lezen. Gelukkig is er vaak wel iemand in de buurt die Engels spreekt. Het personeel in accommodaties spreekt vaak Engels.
- Tip: Download de taal Arabisch in Google Translate voor offline gebruik. Zo kan je altijd woorden live laten vertalen door erop te richten met je camera. Wij gebruikten dit bijvoorbeeld vaak bij menukaarten.
3. Tijdzone Jordanië
Het is in Jordanië 1 uur later dan in Nederland.
4. Geld, valuta en wisselkoers
In Jordanië betaal je met de Jordaanse Dinar, vaak afgekort als JD. Je hebt briefjes van 1, 5, 10, 20 en 50. Daarnaast heb je muntjes van 1/2, 1/4, 10 cent en 5 cent. Dit kan wat verwarrend zijn, want de cijfers staan alleen in het Arabisch.
Vaak staan er drie cijfers achter de komma, wat er op het begin nogal vreemd uitziet. 1,20 JD wordt dan dus geschreven als 1,200 JD.
Wisselkoers (oktober 2021)
1 JD = 1,22 euro
1 euro = 0,82 JD
Meer waard
De Jordaanse munt is dus meer waard dan de euro. Reken niet 1 op 1, want dan pakt alles duurder uit.
Cash geld voor vertrek
Wil je al wat dinars hebben, voordat je vertrekt? Dan kan je vooraf geld bestellen bij GWK Travelex, maar onze ervaring is dat het goedkoper is om euro’s mee te nemen en in Jordanië om te wisselen. Zie het volgende kopje: cash geld & pinnen
Praktische tip:
Vergeet niet om je betaalpas te activeren voor Azië & je reisverzekering op werelddekking te zetten!
5. Cash geld & pinnen
Bijna alles in Jordanië wordt met cash geld betaald. Voor het opnemen van geld bij een automaat wordt meestal tussen de 2 en 7% fee berekend. Dit kan dus behoorlijk oplopen. Hou ook rekening met de kosten van je bank (check hier onze bespaartips voor deze bankkosten). Blijf je niet zo lang, dan kan je overwegen om euro’s mee te nemen en deze om te wisselen in Jordanië.
Laagste fees
Banken met de laagste fees zijn:
- CairoAmman Bank (5 JD fee voor bedrag van 250 JD)
- Arab Bank (4,5 JD fee voor bedrag van 500 JD)
Ook handig:
De online visa creditkaart van Vivid. Helemaal gratis + €10 welkomstbonus.
6. Goedkoop vliegen naar Jordanië
Het is ongeveer 4,5 uur vliegen vanaf Nederland of België naar Jordanië.
Goedkoop & rechtstreeks vliegen naar de hoofdstad Amman
Met Ryanair kan je rechtstreeks en goedkoop op Amman vliegen vanaf Brussel. Transavia vliegt bepaalde delen van het jaar van Amsterdam naar Amman. Vanaf Eindhoven of Düsseldorf Weeze vliegen is ook een optie, maar dan moet je bijvoorbeeld overstappen in Krakau, Warschau, Boedapest of Boekarest.
Rechtstreeks maar duurder
Royal Jordanian en Pegasus (Turkse maatschappij) vliegen rechtstreeks vanaf Amsterdam, maar zijn een stuk duurder. Een enkeltje is echt behoorlijk prijzig. Voor retourtjes is het nog best te doen.
Vliegen op Aqaba
Je kan ook vliegen op Aqaba in het zuiden van Jordanië, maar dit is over het algemeen vrij prijzig en bijna altijd met een of meerdere keren overstappen.
7. Visum Jordanië
Voor Jordanië heb je een visum nodig. Een visum kost 40 JD en is 30 dagen geldig. Je visum kan je kopen bij aankomst in Jordanië. Makkelijker, sneller én goedkoper is om vooraf online de Jordan pass te kopen, hierbij zit je visum inbegrepen + toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden.
8. Entreeprijzen
Voor bijna alle bezienswaardigheden, nationale parken en wandelroutes in Jordanië moet je entree betalen. Petra is veruit het duurste, met 50 JD voor 1 dag. Je kan veel geld en tijd besparen met de Jordan pass.
Lees alles over de prijzen & voordelen van de Jordan Pass in dit artikel.
9. Jordan Pass
De Jordan Pass is eigenlijk altijd een goede deal. Waarom? De Jordan Pass geeft gratis toegang tot 40 bezienswaardigheden en de kosten voor je visum (à 40 JD) zitten ook bij de prijs inbegrepen. De Jordan pass is al voordeliger als je een visum nodig hebt & Petra gaat bezoeken. Je bespaart daarmee 20 JD en tijd op het vliegveld en bij de bezienswaardigheden.
Rekenvoorbeeld kosten zonder Jordan pass (visum en Petra)
1 dag Petra 50 JD + Visum 40 JD = 90 JD
2 dagen Petra 55 JD + Visum 40 JD = 95 JD
3 dagen Petra 60 JD + Visum 40 JD = 100 JD
Drie opties Jordan pass + prijs
- Jordan Wanderer | 70 JD* | 1 dag Petra t.w.v. 50 JD + visum 40 JD
- Jordan Explorer | 75 JD* | 2 dagen Petra t.w.v. 55 JD + visum 40 JD
- Jordan Expert | 80 JD* | 3 dagen Petra t.w.v. 60 JD + visum 40 JD
* Je betaalt daarnaast nog een fee van 2,27 JD voor het online kopen van je Jordan pass.
- Lees ook ons uitgebreide artikel over de Jordan pass.
10. Stekkers & stopcontacten in Jordanië
De meeste plekken in Jordanië hebben stopcontacten waar onze westerse stekkers gewoon in passen. De gaten zijn soms wel iets breder, dus een tussenstuk met dikkere pinnen kan handig zijn.
Tip: Wij hebben zelf altijd een verdeelstekker/stekkerblokje mee, zodat we meerdere dingen kunnen opladen als er maar 1 stopcontact/adapter is.
Checklist
11. Vervoer in Jordanië
Het openbaar vervoer in Jordanië is uitdagend en tijdrovend. Als je weinig tijd hebt, raden we je aan om een auto te huren. Je bent dan veel flexibeler en sneller. De wegen in Jordanië zijn goed. De ongeschreven regel is dat voetgangers altijd voorrang hebben. We raden je dan ook aan om een auto te huren, waarbij alle verzekeringen zijn inbegrepen en het eigen risico is afgekocht. Bij Sunny Cars zit dit standaard bij de prijs inbegrepen. Misschien niet de allergoedkoopste, maar nooit verrassingen of gezeik. En dat is wel zo fijn, helemaal in een land waar je de taal niet kan lezen en spreken.
Bekijk ook: reisroute door Jordanië
12. Accommodaties in Jordanië boeken
Soms lijken de prijzen voor een overnachting op de ene website veel goedkoper dan op een andere. In Amman zijn btw (16%), toeristenbelasting (7%) en servicekosten (5 à 10%) bij Booking.com bijvoorbeeld meestal wel inbegrepen, bij Hostelworld niet. Let hierop met vergelijken van de prijzen.
Een paar accommodatie tips:
- The Cabin Hostel: Het groenste hostel van Amman
- Overnachten in Amman – 6 redenen om Pasha Hotel te boeken
- De beste plek om te slapen in Aqaba
- De 6 leukste hostels in Amman
- Unieke ervaring – Slapen in de Wadi Rum woestijn
13. Naar de Dode Zee? Neem oude zwemkleding mee
Door het hoge percentage aan zout en een eventueel modderbad krijgt je zwemkleding het aardig te verduren. Neem daarom voor de zekerheid een oud setje zwemkleding mee voor je bezoek aan de Dode Zee. Wij hebben onze zwemkleding direct goed afgewassen en ondervonden uiteindelijk weinig problemen.
Bezoek aan de Dode zee duur? Dat hoeft niet!
14. Naar de Rode Zee? Neem je eigen snorkelset mee + duurzaamheids-tip
Ben je van plan om naar Aqaba en de Rode Zee te gaan? En wil je gaan snorkelen? Dan kan je overwegen om je eigen snorkelsetje mee te nemen, zodat je die ter plaatse niet hoeft te huren en die kosten kan besparen.
Bescherming van het koraal
Daarnaast is het goed om je er bewust van te zijn dat er in de zee veel koraal is. Dit wordt helaas door verschillende dingen aangetast, waaronder zonnebrandcrème. Je kan je steentje bijdragen door speciale zonnebrandcrème te kopen, een UV-werend zwemshirt in te pakken of ter plaatse een wetsuit te huren.
Voor op de inpaklijst
- Snorkelset
- Flippers
- Koraalvriendelijke zonnebrandcrème (zonder oxybenzone en octinoxaat)
- UV-werend shirt (zodat je niet verbrand/geen zonnebrandcrème hoeft te gebruiken)
>> Bekijk hier de volledige inpaklijst <<
15. Islamitisch land, Ramadan & kleding
Jordanië is een islamitisch land. Er zijn dan ook een heleboel moskeeën en die zorgen ‘s ochtends vroeg voor behoorlijk wat lawaai (rond 4.30 uur). Ben je een lichte slaper, neem dan oordopjes mee. Het weekend valt op vrijdag en zaterdag. Verder wordt affectie tonen op straat niet gewaardeerd en homoseksualiteit wordt niet getolereerd. Qua kleding lopen de vrouwen er over het algemeen erg conservatief bij.
Ramadan
Houdt ook rekening met het reizen tijdens de Ramadan. Er kunnen dan aangepaste openingstijden zijn of minder restaurants open zijn.
- Ramadan 2022: 1 april t/m 1 mei
- Ramadan 2023: 22 maart t/m 20 april
- Ramadan 2024: 10 maart t/m 8 april
Kleding mannen
De kledingvoorschriften voor mannen zijn niet zo streng. Hou er rekening mee dat je als man een lange broek moet dragen als je bijvoorbeeld een moskee gaat bezoeken, zoals de Blauwe Moskee in Amman. Vergeet deze dus niet in te pakken, ondanks de hoge temperaturen.
Kleding vrouwen
Voor vrouwen is Jordanië op het op gebied van kleding wat lastiger. De meeste vrouwen in Jordanië zijn behoorlijk bedekt. Variërend van een hoofddoek tot volledig gesluierd. Blote armen en benen komen maar weinig voor. Voor vrouwen is het aan te raden om in ieder geval een sjaal mee te nemen om je te bedekken bij bepaalde bezienswaardigheden of op straat. Neem verder niet alleen korte en blote kleding mee, Jordanese mannen zijn op dit vlak niet veel gewend. Kleding die de schouders en knieën bedekken zijn wel de norm, maar niet noodzakelijk. Verwacht dan wel wat meer gestaar en aandacht op straat van de mannen (alhoewel dit ook in vrij extreme mate gebeurt als je je wél redelijk bedekt). In Petra, Wadi Rum en Aqaba (op het strand) is het allemaal wat losser.
16. Weekend op vrijdag en zaterdag
Omdat Jordanië een islamitisch land is, valt het weekend op vrijdag en zaterdag. Op vrijdag kunnen meer winkels (en banken) dicht zijn en rijden er minder bussen. Je zult merken dat het op vrijdag erg rustig is op straat (behalve in Amman, dan is het erg druk). Houd hier dus met name rekening mee als je met het openbaar vervoer rond wilt reizen in Jordanië. Niet alle plekken zijn op de weekenddagen goed bereikbaar. Het vervoer van en naar Amman levert geen probleem op. Het zijn vooral de wat minder toeristische/afgelegen plekken waar je niet zo goed kan komen.
Vermijd belangrijke bezienswaardigheden op vrijdag Toeristische bezienswaardigheden zijn de hele week geopend. Het is hier op vrijdag (en zaterdag) wel een stuk drukker, vooral in Petra. Heb je de mogelijkheid om Petra op vrijdag te vermijden, doe dit dan ook.
17. Eten bestellen: download Talabat
Makkelijk eten bestellen doe je via de app Talabat. Dit is de Jordaanse ‘Thuisbezorgd’. Wij maakten hier regelmatig gebruik van tijdens ons verblijf in Jordanië, met name tijdens ons verblijf in Aqaba South Beach.
Ga naar de website van Talabat om de app te downloaden.
Betalen doe je eenvoudig met je creditcard.
Wij maken gebruik van (de online creditcard van) Vivid.
Inspiratie voor je reis door Jordanië
Reisroute Jordanië voor 2 tot 3 weken + tips over het (openbaar) vervoer
Dit zijn de vereisten voor reizen naar Jordanië (coronaregels)
Bespaartip: koop de Jordan pass voor vertrek
Amman – 9 dingen om (niet) te doen
7 tips voor Aqaba
Breng een bezoek aan Madaba en Mount Nebo
Top 6 leukste hostels in Amman, Jordanië
Beste,
Wij overwegen dit jaar nog naar Jordanië te reizen, nl in maart. Is het momenteel mogelijk ivm corona om naar Jordanië te reizen? Zijn er meerdere/nieuwe maatregelingen om dit land te bereizen ifv corona? Is het een goed idee deze periode of wachten we liever, weeral ifv corona.
Hi Klaar, bedankt voor je berichtje. Qua besmettingen gaat het in Jordanië nu niet zo goed. Omdat Jordanië nu als zeerhoogrisicogebied is bestempeld door de Nederlandse overheid, moet je (ook als gevaccineerde) in quarantaine bij terugkomst in Nederland. Maar dit kan in maart natuurlijk weer anders zijn. Hoe de regels in België zijn weten we niet.
Het is ons niet bekend of de maatregelen in het land zelf strenger zijn geworden. We verwachten van niet, maar weten dit niet 100% zeker. In dit soort landen (waar het leven zich toch voornamelijk buiten afspeelt), zie je niet snel dat ze strenge maatregelen nemen (zoals lockdowns). Helaas kunnen we je verder geen concrete informatie geven. Check ook even ons artikel over de vereisten om het land binnen te komen, mocht je dit niet al gezien hebben: https://www.reislekker.nl/vereisten-reizen-jordanie/.
Succes met de knoop doorhakken. En alvast een hele fijne reis gewenst (waar die ook heengaat).