Tips auto huren Jordanië coverfoto

Tips voor als je een auto gaat huren in Jordanië

Tips voor als je een auto gaat huren in Jordanië

Heb je maximaal twee weken de tijd en wil je veel van Jordanië zien? Dan is een huurauto eigenlijk onmisbaar. Je komt met een auto een stuk sneller op bepaalde plekken. En sommige plaatsen zijn met het openbaar vervoer gewoonweg niet bereikbaar. Zonder auto ben je dan aangewezen op een dure taxi. Wij hebben zelf overigens geen auto gehuurd toen we in Jordanië waren, maar wij hadden dan ook ruim een maand de tijd. Op sommige momenten hadden we heel graag wél een huurauto gehad. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor als je een auto gaat huren voor je rondreis door Jordanië.

Reisadvies Jordanië
Bekijk voordat je je reis gaat boeken, het reisadvies voor Jordanië. Welke eisen gelden er om Jordanië binnen te komen? Welke coronamaatregelen gelden er in Jordanië?

Meer informatie vind je in ons artikel: Dit zijn de vereisten voor reizen naar Jordanië (coronaregels)

1. Huur een kleine(re) auto

Ons advies is: als je geen grote auto nodig hebt, huur dan een zo klein mogelijk autootje. Want een kleinere auto betekent:

 • Lagere huurprijs
 • Minder brandstof verbruik: beter voor het milieu en beter voor je portemonnee
 • Makkelijker manoeuvreren/rijden door de straten van bijvoorbeeld Amman
 • Ideaal met parkeren

2. Verken eerst Amman en huur daarna pas je auto

Wil je eerst een paar dagen het verrassend leuke Amman of het indrukwekkende Jerash verkennen, voordat je door de rest van Jordanië gaat reizen?

Onze tip: Huur dan niet meteen een auto als je bent aangekomen met het vliegtuig. Tijdens de eerste paar dagen in Amman heb je namelijk weinig aan een auto, maar je moet wel de huurprijs + eventuele parkeerkosten betalen. Je kan dan beter later (na je citytrip) de bus of taxi naar het vliegveld pakken om daar je huurauto op te halen. Of je kunt de auto in de stad ophalen. Dit is niet eens altijd duurder.

Vergelijk de prijs van ophalen in de stad met ophalen op de luchthaven
Meestal heb je de beste deals als je de auto ophaalt bij het vliegveld. Vergelijk dit dus altijd even met het ophalen van de auto in de stad. Houd ook rekening met de plek waar je je auto weer wilt inleveren.

Wil je je huurauto inleveren op een andere plek dan waar je hem hebt opgehaald, dat kan. Soms moet je daarvoor een one-way toeslag betalen. Van luchthaven naar luchthaven betaal je bij Sunny Cars vaak geen one-way toeslag.

Tips voor Amman

3. Huur een auto inclusief alle verzekeringen (en afkoop eigen risico)

Addertjes onder het gras
In het laagseizoen is het goedkoper om een auto te huren in Jordanië dan in het hoogseizoen. Check hier de beste reistijd voor Jordanië. Er zijn veel aanbieders van auto’s met lage huurprijzen. Soms al vanaf €15 per dag. Maar let op, deze prijzen zijn allemaal zonder extra verzekering en/of met een hoog eigen risico (ondanks dat ze soms anders beweren). Een steentje op je ruit kost je dan al snel enkele honderden euro’s. Overigens is ook vaak de ruitschade uitgezonderd, zélfs als je een auto met verzekering huurt.

Geen risico’s
Wij nemen persoonlijk liever het zekere voor het onzekere en huren daarom altijd een auto bij Sunny Cars. Daar huur je een auto altijd inclusief álle verzekeringen (zonder enige uitzondering), onbeperkt aantal kilometers én volledige afkoop van het eigen risico. Wel zo fijn, helemaal omdat er in Jordanië veel zand en steentjes op de weg liggen en er behoorlijk wat afgeragde auto’s rijden, die een extra deukje meer of minder (bij bijvoorbeeld inparkeren) niet schuwen. Daarnaast kan de taal (Arabisch) voor extra problemen/vertraging zorgen als er iets mis is gegaan. Als je een auto huurt via Sunny Cars lossen zij het voor je op, ideaal!

Let op: zorg dat de hoofdbestuurder dezelfde persoon is als de persoon met wiens creditcard de auto wordt gereserveerd. Dit om problemen en extra kosten te voorkomen.

Vervelende verrassing: Verzekering die je zeker niet nodig hebt

4. Reserveer je auto zo vroeg mogelijk

Heb je plannen om naar Jordanië te gaan en wil je een auto huren? Wacht dan niet tot het laatste moment. Bij Sunny Cars scoor je de beste deals als je verder van tevoren boekt. Twijfel je nog of je wel of geen auto wil huren? Sunny Cars heeft een gratis flexservice actie, waardoor je geen risico loopt:

FLEXIBEL BOEKEN BIJ SUNNY CARS

 • Gratis annuleren
  Je kan tot 4 uur voor de aanvang van de huurperiode zonder kosten annuleren. Geen uitleg nodig. Je krijgt gewoon je geld terug. De flexservice in 2022 automatisch en zonder kosten toegevoegd wanneer je een huurauto reserveert. Cadeautje van Sunny Cars.
 • Kosteloos wijzigen
  Wijzigen is altijd kosteloos tot 4 uur voordat de huurperiode ingaat. Verschuif de datum, pas de bestemming aan of verander de categorie huurauto. Wat je ook aanpast, je betaalt geen wijzigingskosten maar alleen het eventuele verschil in huursom.
 • Geld terug bij code oranje
  Mocht je reis niet door kunnen gaan, omdat je vakantiebestemming code oranje heeft/krijgt, dan krijg je gegarandeerd je geld terug. Dus geen gedoe met vouchers of tegoedbonnen.

5. Is het veilig om zelf te rijden in Jordanië?

Het is absoluut veilig om zelf te rijden in Jordanië. Wees er wel van bewust dat het vrij chaotisch kan zijn in de grotere steden, zoals Amman. Daarbuiten is het relatief rustig op de wegen. Rijden in de grote steden kan soms wat uitdagend zijn. Zorg in elk geval voor een afgedekt eigen risico, want in Jordanië maakt het ze weinig uit hoe hun auto eruit ziet. Ook wordt er niet door iedereen even goed opgelet, soms gaat er meer aandacht naar de sigaret of de telefoon, dan naar de weg. Een deukje meer of minder maakt ze allemaal niet zoveel uit.

Onderweg zijn er best vaak controles door de (lokale) politie, maar dit levert in principe geen problemen op. Toeristen zijn heilig in Jordanië en de politie is erg aardig en behulpzaam. Ze houden je eerder aan om een praatje met je te maken of met je op de foto te gaan, dan om moeilijk te doen. Niets om je zorgen over te maken dus.

6. Waar moet je op letten tijdens het rijden in Jordanië?

– Pas op voor (onverwachte) verkeers’drempels’ in de weg
– Voetgangers hebben altijd voorrang. Als automobilist word je altijd als schuldige aangewezen.
– Neem cash geld mee voor het tanken, je kan niet overal pinnen.
– Pas tussen Aqaba en Wadi Rum op voor loslopende kamelen (geen grapje).
– Zelf rijden in Wadi Rum wordt niet aangeraden. Als je dit wel van plan bent, huur dan een 4×4 en download de app Maps.me. Daar staan alle zandwegen en bezienswaardigheden op, zodat je niet verkeerd rijdt/verdwaalt.

7. De drie grote wegen in Jordanië

Er zijn eigenlijk drie hoofdwegen die van het noorden naar het zuiden van Jordanië lopen:

Nr. 15: Desert Highway (oost)
Nr. 35: King’s Highway (midden)
Nr. 65: Jordan Valley/Dead Sea Highway (west)

Nr. 15: Desert Highway
De Desert Highway is de nieuwste snelweg en deze brengt je ook het snelst van noord naar zuid (en andersom). De weg is relatief vlak, omdat de bergen worden ontweken. De bussen maken gebruik van deze snelweg, maar de meeste toeristen kiezen met hun huurauto vaak voor een van de andere twee wegen. Die routes zijn spectaculairder.

Nr. 35: King’s Highway
De King’s Highway wordt omschreven als de mooiste route door Jordanië. De weg brengt je over bergketens en langs mooie bezienswaardigheden. Onderweg van noord naar zuid kom je bijvoorbeeld – los van de spectaculaire canyons – langs de leuke stad Madaba (zeker een bezoek waard) en het kasteel van Kerak (ook wel Al-Karak genoemd).

Nr. 65: Jordan Valley/Dead Sea Highway
De Dead Sea Highway staat vooral bekend als de route die langs de Dode Zee gaat. De naam geeft het al wel een beetje weg natuurlijk. Als je op de heenweg de King’s Highway van noord naar zuid hebt genomen, kan je op de terugweg (naar Amman toe), de Dead Sea Highway nemen. Dit geeft je de mogelijkheid om te stoppen bij Wadi Mujib en natuurlijk bij de Dode Zee.

Combineren
Je kunt de verschillende routes ook combineren. Er zijn genoeg wegen te vinden die de verschillende ‘snel’wegen met elkaar verbinden.

8. Tanken: de prijs is overal gelijk

Wil je geld besparen op tanken? Normaal adviseren we je dan om vooraf wat research te doen naar goedkopere benzinestations. In Jordanië is dit niet nodig. Je betaalt op iedere plek dezelfde prijs. Toen wij er waren, was de brandstofprijs per liter voor 95 ongelood 1.06 JD (ongeveer €1,30). Ongelood 90 (ja, je leest het goed) en diesel zijn zelfs nóg een stuk goedkoper.

Tip: Zorg dat je cash geld bij je hebt, want het kan maar zo zijn dat je niet kan pinnen.

Vergelijk de beste deals voordat je een auto gaat huren

Inspiratie voor je reis door Jordanië

Een kleine selectie van onze Jordanië blogs:
Jordanië – Een mooie reisroute voor 2 tot 3 weken + tips over het (openbaar) vervoer
3 opties om de Dode Zee te bezoeken: van luxe tot gratis
Breng een bezoek aan de prachtige oude Romeinse stad Jerash
Unieke ervaring – Slapen in de Wadi Rum woestijn

Bekijk hier al onze artikelen over Jordanië & bestel de Lonely Planet van Jordanië voor nog meer inspiratie en praktische info.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *