Romeinse poort Jerash Jordanië

Breng een bezoek aan de prachtige oude Romeinse stad Jerash

Breng een bezoek aan de prachtige oude Romeinse stad Jerash

De oude Romeinse stad Jerash is een van de mooiste plekken die we in Jordanië hebben bezocht. We raden je dus absoluut aan om een bezoek te brengen aan Jerash. De stad ligt iets ten noorden van Amman. Vanaf Amman kom je hier gemakkelijk met de bus of de auto. De toegang van het complex is gratis met de Jordan pass. Onderaan dit artikel vind je een interactieve kaart met de exacte locatie van Jerash.

Neem Jerash zeker op in je reisroute door Jordanië

Samenvatting: Jerash in een notendop

Entree: Gratis met de Jordan pass, anders 10 JD p.p (ongeveer €12,5).
Hoeveel tijd nodig? Reken in élk geval 2,5 uur om in het complex rond te lopen. Wij zijn er bijvoorbeeld 4 uur geweest (maar maken graag veel foto’s).
Wanneer gaan? Probeer in de ochtend te gaan. Het is dan minder heet en minder druk. De ruïnes zijn om 8.00 uur open.
Handig om te weten: De in- en uitgang bevinden zich aan de zuidkant van het complex en bij het Visitor Center. Bij beiden vind je ook schone wc’s, met wc-papier.
Openbaar vervoer: Jerash is goed bereikbaar met de bus.

Slapen in Jerash

Jerash zelf is geen mooie stad, maar toch raden we je aan om hier in elk geval 1 (of 2) nachten te slapen. Dit geeft je de mogelijkheid om vóór de grote groepen toeristen (én de hitte) de oude Romeinse stad te bezoeken.

Het complex van Jerash ligt tegen het nieuwe centrum aan (ten westen), zodat je hier gemakkelijk heen kunt lopen vanuit je accommodatie.

 • Hier vind je de locatie van het archeologische park op Google Maps

De oude Romeinse stad Jerash

In het complex van Jerash vind je veel goed bewaard gebleven gebouwen. Wij vonden het echt een prachtig complex. Indrukwekkender dan bijvoorbeeld Pompeï (bij Napels) en Forum Romanum (in Rome).

Tijdens ons bezoek waren ze (helaas) net podia aan het opbouwen vanwege het jaarlijkse Jerash Festival. Dit deed wel wat afbreuk aan de authenticiteit van het complex, maar desondanks waren we enorm verrast door de schoonheid van het archeologische park.

Gebruik de gratis app Maps.me voor de wandelpaden en bezienswaardigheden in het complex van Jerash.

De ingang van het complex

De hoofdingang van het complex bevindt zich aan de zuidkant, bij de Arch of Hadrian. De entree is gratis met de Jordan pass, anders kost het 10 JD p.p. Je kunt ook via het Visitor Center naar binnen gaan, maar dat raden we niet aan. Je mist dan al een aantal mooie bezienswaardigheden. Ben je met de auto, dan kan je je auto parkeren bij de hoofdingang aan de zuidkant. Ben je met de bus of slaap je in Jerash, dan kan je het complex weer verlaten via het Visitor Center (scheelt weer een stukje teruglopen).

Bij de ingang
Bij de ingang vind je schone wc’s (met wc-papier) en wat kraampjes met souvenirs. Na die kraampjes is de daadwerkelijke ingang, waar je je Jordan pass moet laten zien (of je kaartje moet kopen). Ter hoogte van het Visitor Center (na de Hippodroom) moesten wij nogmaals onze tickets laten zien. Bij het Visitor Center vind je ook wc’s.

De wandelroute in het compex

Wij liepen na het Visitor Center linksaf, via het South Theatre en uiteindelijk de Temple of Artemis. Vervolgens liepen we weer terug (van noord naar zuid) via de Cardo Maximus (de ‘hoofdstraat’). Zo maak je een mooi rondje, waarbij je alle bezienswaardigheden meepakt.

Welke plekken mag je niet missen in Jerash

Hieronder vind je een lijstje van de plekken die je zéker niet mag missen (in de volgorde van onze wandelroute):

Tip: pin deze plekken vooraf in de app Maps.me, zodat je ze niet mist. De namen hieronder zijn de namen, zoals je ze in de app kunt vinden.

 • Arch of Hadrian – de toegangspoort tot de stad
 • Upper Temple of Zeus – vergeet hier niet naar boven te lopen voor een mooi uitzicht over de stad
 • South Theatre – van onderen te bewonderen, maar je kunt ook helemaal naar boven lopen
 • Church of St. Theodore en The Baths of Placcus
 • Temple of Artemis – iets meer oranje dan de andere gebouwen en met prachtig bewaard gebleven ornamenten
 • Church of Bishop Isaiah – vergeet niet naar de mozaïeken vloer te kijken
 • North Theatre – loop ook naar boven, voor een uitzicht op de North gate en The North Tetrapylon
 • The North Tetrapylon – een soort 4D Arc de Triomphe, bijna helemaal in tact
 • Loop terug via de Cardo Maximus – de zuilenweg naar het Oval Forum
 • Nymphaeum – een oude fontein met mooi bewaard gebleven details
 • Macellum – de oude markt
 • Oval Forum – het hoofdplein met 56 zuilen

Verkopers in het complex
De mannetjes die souvenirs verkopen op het complex willen graag foto’s van je maken, vanuit vreemde posities. Leuk perspectief, maar de foto’s zijn kwalitatief vrij slecht. Natuurlijk proberen ze je vervolgens wat te verkopen, maar ze zijn niet erg opdringerig. Als je niks wilt, dan is dat geen probleem.

Hoe kom je in Jerash vanuit Amman

Jerash ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman

Met de auto naar Jerash

In een klein uurtje rijd je van Amman naar Jerash.

Met de bus naar Jerash

Neem vanuit old town Amman een shared taxi naar Tabarbour Bus Station (ook wel het Northern Bus Station van Amman genoemd). Dit zou je niet meer dan 0,75 JD (€1) p.p. moeten kosten. Onderhandel hierover. Vraag in je accommodatie naar de dichtstbijzijnde plek waar je een shared taxi kunt nemen. Een normale (gele) taxi of een Uber kost je ongeveer 3 JD (€3,75).

Pak vanuit Tabarbour Bus Station vervolgens de (mini)bus naar Jerash. Dit kost ongeveer 2 JD (€2,50) p.p. De bus gaat wanneer die vol is. Je kunt dus pech of geluk hebben. Wij hadden pech en waren de eersten, waardoor we ruim 1,5 uur moesten wachten.

Bekijk ook onze reisroute door Jordanië voor meer tips

Meer tips en inspiratie voor Jordanië

de Jordan pass
een auto huren
praktische tips voor Jordanië

Meer bestemmingen
Amman
Aqaba
Madaba & mount Nebo
Dode Zee
Petra
Wadi Rum

Jerash op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *