The Monastery in Petra coverfoto

Jordanië – Een mooie reisroute voor 2 tot 3 weken + tips over het (openbaar) vervoer

Jordanië – Een mooie reisroute voor 2 tot 3 weken + tips over het (openbaar) vervoer

Jordanië is een geweldige en veelzijdige bestemming voor een lange en korte vakantie. Wij hebben een maand rondgereisd in Jordanië met het openbaar vervoer. In deze periode hebben we op ons gemakje het land kunnen verkennen. De route die wij hebben afgelegd is ook prima in 2 of 3 weken te doen (afhankelijk van de snelheid waarmee je reist), helemaal als je een auto huurt. Met sommige groepsreizen wordt de route ook wel eens in een week afgelegd, maar dat is echt enorm haasten en best wel zonde. Je kan dan niet optimaal genieten van al het moois en lekkers dat Jordanië je te bieden heeft. In dit artikel beschrijven we een mooie reisroute, waarbij we ook veel handige informatie geven over het (openbaar) vervoer tussen de verschillende plaatsen.

De specifieke informatie over het (openbaar) vervoer vind je onderaan elke plaats in een apart en uitvouwbaar blok (klik op het plusje).

Kaart met de reisroute Jordanië

1. Amman

Grote kans dat je aankomt op het Queen Alia International Airport – 20 km ten zuiden van Amman – en je reis door Jordanië begint in de hoofdstad Amman.

De hoofdstad van Jordanië heeft ons echt positief verrast. Je kunt hier genieten van historische bezienswaardigheden en fantastisch eten. Benieuwd wat je hier absoluut niet mag missen en welke dingen je prima kunt overslaan?

Meer tips voor Amman

 • Auto
  Met de auto duurt het ongeveer 45 minuten van het vliegveld naar het centrum. Als je eerst een paar dagen in Amman blijft, is het handig om pas een auto te huren vanaf het moment dat je ‘m echt nodig hebt. Check ook even of het niet goedkoper is om je auto op te halen op vliegveld (in plaats van in het centrum).

 • Bus
  Neem de Sariya Shuttle Bus (de Airport Express Bus) naar het Tabarbour Bus Station (ook wel het Northern Bus Station genoemd) of de 4th Circle in Amman. Dit kost 3,30 JD p.p. (€4). Vanaf iedere eindhalte kan je eenvoudig een taxi nemen naar je hotel in het centrum. Een gedeelde (witte) taxi is goedkoper dan een privé (gele) taxi. Vanaf Tabarbour is het duurder dan vanaf de 4th Circle, aangezien je dan al dichter bij het centrum bent. De taxikosten kunnen erg verschillen, maar ga uit van ongeveer 3 JD p.p. (€3,75, februari 2022)
  Duur: ongeveer een uur, afhankelijk van de drukte op de weg.
  Kosten: 6,30 JD p.p. (ongeveer €7,75)

 • Taxi
  De prijzen voor taxi’s lopen uiteen tussen de 20 en 40 JD. Ons hotel (Amman Pasha Hotel) regelde voor ons een taxi voor 22 JD (ongeveer €27). De trip duurt 45 minuten. Je kunt ook zelf een taxi of Uber regelen op de luchthaven.

2. Jerash (en Ajloun)

Jerash is een stad in het noord-westen van Jordanië. De meeste toeristen die een auto hebben gehuurd gaan slechts een dagje naar de Romeinse opgravingen in Jerash. Wij gingen met de bus en bleven een paar nachtjes in Jerash slapen. Dit is super goed bevallen. Als je de hitte (en drukte) een beetje voor zijn, dan kunnen we je zeker aanraden om 1 (of 2) nachtjes in Jerash te blijven slapen. Vanuit Jerash kan je ook eenvoudig het Ajloun Castle bezoeken.

De Romeinse stad Jerash

Een bezoekje aan de Romeinse stad van Jerash mag je zeker niet missen tijdens je reis door Jordanië. Wij vonden deze opgravingen echt fantástisch. Mooier dan bijvoorbeeld Pompeï bij Napels of het Forum Romanum in Rome. Op het complex zijn prachtige bewaard gebleven gebouwen te vinden.

Kosten: gratis met de Jordan pass (anders 10 JD p.p. | ongeveer €12, februari 2022).

Uitstapje naar Ajloun Castle

Een andere absolute must-visit is het kasteel in Ajloun. Dit 12e-eeuws kasteel ligt op ongeveer 40 minuten rijden van de stad Jerash. Vooral van binnen is het kasteel erg mooi, goed gerestaureerd en heerlijk koel. Je kan ook met de bus naar het stadje Ajloun (1 JD p.p.) en vanaf daar met een taxi (kosten: 1,50 JD) het laatste stuk de berg op.

Kosten
Entree kasteel: gratis met de Jordan pass (anders 3 JD p.p.).
Bus: 1 JD p.p. enkele reis
Taxi: 1,50 JD enkele reis

 • Auto
  Met de auto duurt het traject Amman-Jerash ongeveer 1 uur.

 • Bus
  Vanaf het Tabarbour Bus Station (ook wel het Northern Bus Station genoemd) neem je een bus(je) naar Jerash (kosten: ongeveer 2 JD p.p.). Deze bus vertrekt als die vol is, wat soms (in ons geval) 1,5 uur wachten kan betekenen, maar soms ook 5 minuten. Om bij het busstation te komen, moet je een taxi nemen vanuit het centrum. Een gedeelde (witte) taxi is goedkoper dan een privé (gele) taxi. Taxikosten, tussen de 1-2 JD p.p.
  Duur: 1 uur (zonder wachttijd)
  Kosten: 2 JD p.p. (ongeveer €2,50)

 • Taxi
  Je kunt ook vanaf je hotel in Amman met de taxi naar Jerash. Dit kost je minimaal 10 JD per taxi. Een gedeelde (witte) taxi is de helft goedkoper, maar die zet je niet voor je hotel af, maar op deze kruising in Jerash (vanaf hier kan je de bus naar Ajloun pakken).

3. Madaba (en Mount Nebo)

De stad Madaba ligt iets ten zuiden van Amman. Madaba heeft een klein en overzichtelijk centrum, met een aantal plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Anders dan op veel andere plekken in Jordanië, vind je hier een aantal christelijke kerken. Madaba is van oudsher een stad met veel christenen.

Je vindt in Madaba onder andere een aantal opgravingen met veel mozaïekwerken. Iets waar Madaba om bekend staat. Een bezoek aan deze plekken is zeker de moeite waard.

Uitstapje naar Mount Nebo

Madaba is uitstekend te gebruiken als uitvalsbasis om Mount Nebo te bezoeken. Op deze berg keek Mozes (volgens het Bijbelverhaal) uit over het Beloofde Land, waarna hij stierf.

Met de auto
Ben je met de auto en vervolg je je route naar de Dode Zee, dan kan je onderweg van Amman naar de Dode Zee een stop maken bij Mount Nebo. Dit ligt namelijk op de route.

Met de taxi
Ook vanuit Madaba kan je eenvoudig met een taxi naar Mount Nebo. Dit kost 10 JD per taxi per enkele reis. Je kan er ook een dagtrip van maken, waarbij je ook een bezoek aan de Dode Zee en de Ma’in Hotsprings brengt. Prijs vanaf 30 JD, beetje afhankelijk van je wensen en je onderhandelingsskills.

Entree Mount Nebo: 3 JD p.p. | niet inbegrepen bij de Jordan pass

 • Auto
  Vanaf Jerash is het met de auto een kleine 1,5 uur rijden naar Madaba.
  Vanaf Amman duurt het ongeveer 45 minuten om in Madaba te komen.

 • Bus
  Er gaat geen directe bus van Jerash naar Madaba, je moet overstappen in Amman.
  1. Vanaf de kruising in Jerash (vlakbij de ingang van de ruïnes) neem je de bus naar Amman, Tabarbour Bus Station (ook wel het Northern Bus Station genoemd). Dit kost je ongeveer 1,5 JD p.p.
  2. Vanaf Tabarbour Bus Station neem je een ander busje naar Madaba (kosten: ongeveer 1,5 JD p.p.).
  Duur: minimaal 2 uur
  Kosten: 3 JD p.p. (ongeveer €3,75)

 • (Gedeelde) taxi
  Je kunt een rechtstreekse taxi van Jerash naar Madaba nemen (ongeveer 20 JD per taxi). Je kunt ook een (gedeelde) taxi nemen richting Amman, Tabarbour Bus Station. De taxi’s staan op dezelfde kruising als de bus (ongeveer 2 JD p.p.). Vanaf Amman pak je een andere taxi naar Madaba (10 JD per taxi, maar je kunt geluk hebben met een gedeelde taxi).

Tip:
Je kunt de taxi en de bus ook combineren, als je bijvoorbeeld een goede deal kunt krijgen voor de taxi of als het lang duurt voordat de bus vertrekt (en je wat minder tijd wilt verspillen).

4. Dode Zee

Eigenlijk verlaat niemand Jordanië, voordat hij of zij een keertje in de Dode Zee heeft gedreven. Een geweldige en unieke ervaring, die je dus ook niet mag overslaan. Los van de ervaring, is de Dode Zee ook het laagste punt ter wereld, op meer dan 430 meter onder zeeniveau. Vet toch?!

Alleen toegang via dure resorts
Het ‘probleem’ is alleen dat je maar op een beperkt aantal plekken de zee in kunt en de meeste plekken zijn in beslag genomen door de dure resorts. Deze liggen allemaal aan de noordkant van de Dode Zee, net onder de stad Swemeh. Toen wij op zoek gingen naar een accommodatie aan de Dode Zee, schrokken we best wel van de prijzen die ze hiervoor vroegen. Maar niet getreurd, het kan ook bijna helemaal gratis.

Slapen bij de Dode Zee

Luxe resorts met een 8+ beoordeling

Low budget

 • Ramada | onder de €75 per nacht | met of zonder ontbijt te boeken | ligt wat verder van het water, maar wel een privéstrand

Slapen bij de Dode Zee
Bekijk en vergelijk meer accommodaties aan de Dode Zee

 • Auto
  Vanaf Amman rijd je met de auto in ongeveer 1 uur naar (het noordelijke deel van) de Dode Zee.
  Vanaf Madaba duurt het ongeveer 45 minuten. Van Madaba naar de Dode Zee kom je onderweg langs Mount Nebo, plan een half uurtje tot een uur in om deze plek te bezoeken.

 • Bus
  Vanaf Amman kan je met de bus naar het dorpje Al Rama. De bus kost 1 JD p.p. en gaat vanaf Muhajireen station. Vanaf Al Rama ben je aangewezen op een taxi of een lift naar de Dode Zee. Een taxi kost je ongeveer 10 JD enkele reis. Wij hebben zelf gelift. Te doen, maar soms wel een uitdaging.
  Voor zover wij weten rijdt er geen bus tussen Madaba en de Dode Zee. Je zou dan eerst weer via Amman moeten reizen. Een taxi vanaf Madaba naar de Dode Zee is wel goedkoper dan vanaf Amman (zie hieronder).
  Duur (vanaf Amman): ongeveer 1 uur naar Al Rama. Daarna nog 15-30 minuten (afhankelijk van de plek aan de Dode Zee.
  Kosten (vanaf Amman): 6 JD p.p. (ongeveer €7,5)

 • Taxi
  Een taxi vanaf Amman kost ongeveer 20 JD enkele reis (of 50 JD retour inclusief wachttijd voor het zwemmen). Vanaf Madaba kost het ongeveer 10 JD (of 30 JD retour inclusief wachttijd voor het zwemmen).

5. Optioneel: Wadi Mujib

Met de auto
Reis je met de auto vanaf de Dode Zee verder naar het zuiden (via de Jordan Valley/Dead Sea Highway, nr. 65), dan kom je onderweg langs Wadi Mujib. Dit is een kloof waar in het regenseizoen heel veel water in staat (niet toegankelijk), maar waar je tijdens het droge seizoen een mooie hike kan maken, door het water tussen de kloof. Wadi Mujib is een natuurreservaat.

Met de bus
Helaas kan je Wadi Mujib niet met het openbaar vervoer bereiken.

Met de taxi
Je kunt vanaf Madaba of Amman een taxi boeken naar Wadi Mujib, in combinatie met een bezoek aan de Dode Zee. Retour kost dit per taxi vanaf Amman ongeveer 65 JD (€80) en vanaf Madaba ongeveer 45 JD (€55).

Let op: in de regenmaanden is de vallei gesloten voor bezoekers (in principe tussen november en april). Check dit dus goed van tevoren, als je deze hike graag wilt maken.

Kosten en duur van de hike
De entree van de vallei kost 21 JD p.p. (ongeveer €26).
De hike duurt ongeveer 2,5 uur.

Waar slapen?
Dat kan op deze bijzondere & centrale plek

6. Aqaba

Wij kozen ervoor om vanuit het noorden (vanuit Madaba via Amman) direct door te reizen naar het meest zuidelijke puntje van Jordanië: Aqaba (ook wel geschreven als Akaba).

Waarom? We hadden hiervoor 2 redenen:
1. We waren toe aan een lekkere plek aan het strand (want het is nog heel warm in september).
2. Met het openbaar vervoer is het makkelijker om vanaf Amman in een keer naar het zuiden te reizen en dan via Wadi Rum en Petra weer naar boven, dan vanuit het noorden via Petra en Wadi Rum naar het zuiden te reizen. De bus van Amman naar Petra gaat namelijk alleen om 06.00 uur. Vanuit Amman naar Aqaba heb je meerdere opties.

Zon, zee, strand en duiken/snorkelen in Jordanië

Je komt naar Aqaba voor de Rode Zee: zon, zee en strand dus. Want alle drie zijn hier gegarandeerd, het hele jaar door.

Tip: Verblijf absoluut niet in het centrum: niet zo gezellig, maar vooral heel warm en verder van de snorkel- en duikplekken af. Wij raden je aan om te gaan slapen bij een van de accommodaties aan South Beach. Een fijne en betaalbare optie is Bedouin Garden Village.

Onderwaterwereld
De meeste mensen komen naar Aqaba om te snorkelen en/of te duiken. Het water is niet koud, je hebt hier veel koraalriffen en andere bezienswaardigheden onder water, zoals vliegtuigen, boten en legertanks! We vonden het scheepswrak, vliegtuig en tank zeker de moeite waard. Het koraal vonden we wat vonden tegenvallen. Helaas is er veel vervuiling in en rond het water, dit gaat ten koste van het koraal. Maar op bepaalde plekken zie je mooie kleuren en vormen.

 • Auto
  Met de auto duurt het tussen de 3,5 en 4,5 uur vanaf Amman. Er zijn drie opties.
  1. Je kunt kiezen voor de snellere en modernere Desert Highway (nr. 15)
  2. De King’s Highway (nr. 35) die over het algemeen als meer iconisch wordt gezien, met mooiere uitzichten.
  3. Reis je vanaf de Dode Zee, dan is het logisch om de – erg mooie – Jordan Valley/Dead Sea Highway (nr. 65) te nemen. Dit kost je ook ruim 4 uur.

 • Bus
  Traject: Amman – Aqaba
  Er rijdt geen bus van de Dode Zee naar Aqaba. Je moet eerst weer terug naar Amman. Vanaf Tabarbour Bus Station in Amman neem je de luxere Jett Bus naar Aqaba (kosten: 10 JD p.p.).
  Duur: 5 uur
  Kosten: 10 JD p.p. (ongeveer €12,25, februari 2022)
 • Vertrekpunt: Check hier de locatie van de Jett Bus in Amman Tabarbour.
 • Routebeschrijving: neem vanaf het Tabarbour busstation de trap naar beneden toe naar de grote weg en sla linksaf, 2 minuten lopen, zie Maps.Me).
 • Ticket & dienstregeling: Kies op de website van Jett Bus voor vertreklocatie ‘Tabarboor’, ‘7th Circle’ of ‘Abdali’. Allemaal in Amman. Als je kiest voor ‘Amman’, dan geeft die vreemd genoeg geen opties naar Aqaba.
 • Taxi
  Een taxi kost je zeker 80/100 JD en is dan ook niet echt aan te raden.
  Alternatieven: De Jett Bus is erg comfortabel en goedkoop om mee te reizen vanaf Amman.
  Met een huurauto heb je veel gemak, flexibiliteit en kan je stoppen waar je wil.

7. Wadi Rum

Wadi Rum is een enorme woestijnvallei in het zuiden van Jordanië. Het landschap is niet echt vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Sahara, waar je voornamelijk zand hebt. Je waant je hier vooral op Mars, met alle rode rotsformaties. Niet voor niets is Wadi Rum vaak het decor van speelfilms, zoals The Martian en Star Wars.

Hoe lang blijven in Wadi Rum?
Wij raden je aan om minimaal 2 nachten in de woestijn te blijven slapen, voor de échte ervaring. Waarom?

 • Auto
  Met de auto duurt het ongeveer een uur om vanaf Aqaba in Wadi Rum te komen. Let wel op voor loslopende kamelen!

 • Bus
  Vanaf Aqaba gaat iedere dag 1 busje naar Wadi Rum, om 13.00 uur. De bus vertrekt vanaf het busstation. Klik hier voor de locatie op Google Maps.
  Duur: 75 minuten
  Kosten: 5 JD p.p. (ongeveer €6)
  Frequentie: 1x per dag
  Vertrektijd: 13.00 uur
  Tip: zorg dat je ruim van tevoren aanwezig bent om een plekje te bemachtigen.

 • Taxi
  Een taxi van Aqaba naar Wadi Rum kost tussen de 20-30 JD (ongeveer €25-35).

8. Petra (Wadi Musa)

Petra is een oude historische stad en archeologische interessante plek, vooral bekend om de ‘Treasury’, een van de 7 nieuwe wereldwonderen. Maar Petra is veel meer dan alleen deze ene bijzonder mooi uitgehouwen tempel. Wauw, wat is dit een prachtig en uitgestrekt (natuur)gebied, waar je dagen kan rondlopen en verschillende hikes in de bergen kan maken.

Hoe lang blijven in Petra?
We adviseren je om hier minimaal 2 volle dagen te spenderen (wij waren er 4). Blijf dus 3 nachten in Wadi Musa (de stad die tegen Petra aanligt) slapen, zodat je beide dagen vroeg kunt beginnen, vóór de hitte en vóór de meute. Maak je klaar om veel te lopen in de hitte, maar het is allemaal de moeite waard!

Slapen in Petra/Wadi Musa

Low budget & naast de ingang
Ben je net als wij op reis met je backpack, heb je geen eigen vervoer en/of wil je low budget slapen? Dan is dit dit hostel fantastisch: het ligt op 5 minuutjes lopen van de ingang & je slaapt er voor €10 per nacht! Er is elke dag een ontbijt- & dinerbuffet, voor 5 en 7 JD per persoon. In dit hostel is het makkelijk om contact te maken met andere reizigers. Wij verbleven hier 5 nachten en sliepen heerlijk in onze cabin!

 • Super dicht bij de ingang van Petra
 • Beoordeling 9+
 • Jett bus naar Aqaba & Amman dichtbij
 • Airco

Meer luxe
Wil je meer luxe, comfort en een fenomenaal uitzicht, verblijf dan in de Infinity Lodge. Deze accommodatie is super sfeervol en krijgt een 9,5 als beoordeling. Je slaapt hier vanaf €74 per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse
Esperanza Petra ligt heel rustig, maar super dicht bij de ingang. Het personeel is super vriendelijk en behulpzaam en het uitzicht vanaf het dakterras is geweldig. Deze accommodatie krijgt een 9+ als beoordeling en je slaapt hier al vanaf €46 per nacht.

Accommodaties in Petra/Wadi Musa
PETRA CABIN HOSTEL & RESTAURANT
€€ ESPERANZA PETRA
€€€ INFINITY LODGE

Meer accommodaties via booking.com
Bekijk alle hostels in Wadi Musa via hostelworld

 • Auto
  Met de auto duurt het ongeveer 2 uur om vanaf Wadi Rum in Wadi Musa (Petra) te komen.

 • Bus
  Vanaf Wadi Rum gaat iedere dag 1 bus, om 8.30 uur. De bus vertrekt vanaf het noordelijke puntje van het dorp, schuin tegenover het Wadi Rum Rest House. Klik hier voor de locatie op Google Maps. Vraag het kamp waar je slaapt of ze je naar het vertrekpunt willen brengen & of ze even contact opnemen met de buschauffeur.
  Duur: ongeveer 2 uur
  Kosten: 10 JD p.p. (ongeveer €12)
  Frequentie: 1x per dag
  Vertrektijd: 08.30 uur

 • Taxi
  Een taxi kost je ongeveer 45 JD (ongeveer €55).

9. Optioneel: Dana Biosphere Reserve

Ga je vanaf Petra weer terug naar de hoofdstad Amman, dan kan je – als je met de auto bent – onderweg nog een tussenstop maken in Dana Biosphere Reserve. Met het openbaar vervoer kan je hier helaas niet (makkelijk) komen. Een taxi vanaf Wadi Musa kost ongeveer 25 JD (ongeveer €30). In Dana zijn meerdere trails die je kunt lopen en net als bij Wadi Mujib zijn deze niet (goed) toegankelijk tijdens het laagseizoen (december-april).

Wadi Dana Trail
Je hebt geen gids nodig, naar wel vervoer vanaf het eindpunt (Feynan) terug naar het startpunt in Dana.
Kosten: ongeveer 10-15 JD p.p. (ongeveer €12-18)
Lengte: de hike is 14 km lang en duurt rond de 5 uur.

Wadi Ghuweir Trail
Voor deze hike is een gids en vervoer nodig. Je zou zelf kunnen gaan lopen, maar dat is niet aan te raden. Kosten: ongeveer 50 JD p.p. (ongeveer €60)
Lengte: de hike is 16 km lang en duurt ongeveer 6 uur.

Tips om te slapen in Dana
1. Al Nawataf Eco Camp | vanaf €12 incl. ontbijt
2. Dana Gate Lodge | vanaf €40 incl. ontbijt
3. Dana Tower Hostel | dorm vanaf €10, privé vanaf €25

Bekijk meer accommodaties in Dana

10. Terug naar Amman

De kans is groot dat je je rondreis door Jordanië weer afsluit in Amman, tenzij je vanaf Aqaba de grens oversteekt naar Israël, de boot pakt naar Egypte of het vliegtuig neemt naar bijvoorbeeld Cyprus.

Wij vonden het absoluut geen straf om weer in Amman te eindigen. We hebben ons hier nog heerlijk een aantal dagen vermaakt. Omdat je de stad al een beetje kent, kan je nog meer genieten van de drukte en de leuke eet- en drinktentjes.

Tip: de eerste keer bezochten we de Citadel van Amman overdag. Toen we weer terug waren in Amman, bezochten we deze plek ook met zonsondergang. Echt een aanrader!

 • Auto
  Met de auto duurt het ongeveer 3 uur om vanaf Petra via de King’s Highway (nr. 35) terug te rijden naar Amman. Onderweg kan je nog stoppen in Dana of bij het Al-Karak Castle.

 • Bus
  Vanaf Petra kan je met de Jett Bus rechtstreeks naar Amman. De bus gaat om 16.00 uur.
  Duur: 3 uur
  Kosten: 10 JD p.p. (ongeveer €12)
  Frequentie: 1x per dag
  Vertrektijd: 16.00 uur
  Locatie: Klik hier voor de vertreklocatie in Petra (Wadi Musa).

 • Taxi
  Een taxi van Petra/Wadi Musa naar Amman kost je ongeveer 80 JD (ongeveer €100).

Alle artikelen over Jordanië

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *