Coverfoto vereisten jordanie

Dit zijn de vereisten voor reizen naar Jordanië (coronaregels)

Dit zijn de vereisten voor reizen naar Jordanië (coronaregels)

Je kan niet zomaar naar Jordanië reizen. Voordat je naar Jordanië gaat reizen moet je aan een aantal vereisten voldoen. Met name vanwege de eisen die Jordanië stelt om het land binnen te komen in verband met de coronaregels. Zo moet je je bijvoorbeeld vooraf aanmelden bij de Jordaanse overheid. Sinds 1 maart 2022 is een PCR-test niet meer verplicht. Ook een vaccinatie is niet meer verplicht om het land binnen te komen. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om aan de vereisten te voldoen. Zo kom je goed voorbereid en zonder plotselinge verrassingen Jordanië in.

Laatste update van dit artikel: 18 oktober 2022

Samenvatting reisinstructies voor Jordanië

Wat moet je doen/wat heb je nodig voor je naar Jordanië reist?

Reisadvies Jordanië

Het reisadvies voor Jordanië (vanuit de Nederlandse overheid) is sinds 16 februari 2022 weer geel. Alleen het grensgebied met Syrië en Irak in het noorden is oranje vanwege veiligheidsredenen.

Omdat het niet is uitgesloten dat het reisadvies van Jordanië weer oranje wordt, is het verstandig om een reisverzekering te nemen die ook in oranje gebieden dekking biedt:

Reisverzekering – Deze verzekeraars bieden wél dekking bij een oranje reisadvies.

Aanmelden bij de Jordaanse overheid

Je bent verplicht om je voor vertrek aan te melden bij de Jordaanse overheid. Deze aanmelding is gratis.

Formulier
In dit formulier moet je enkele persoonsgegevens invullen. Voor kinderen onder de 5 jaar hoeft geen formulier te worden ingevuld.

QR-code
Na het afronden van het formulier krijg je een e-mail met daarin een QR-code.

De QR-code moet je laten zien bij het boarden (en soms ook bij aankomst in Jordanië). Je kunt de code op je telefoon laten zien, maar neem voor de zekerheid ook een geprinte versie mee.

Geen PCR-test meer verplicht

Sinds 1 maart 2022 is het niet mer nodig om vooraf een PCR-test te doen. Óók de verplichte (tweede) PCR-test op de luchthaven van Jordanië is komen te vervallen.

Vul de gezondheidsverklaring in

Je moet vaak ook een gezondheidsverklaring invullen. Als het goed is krijg je dit formulier van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Neem een bewijs van een zorgverzekering mee

Officieel moet je een bewijs van je zorgverzekering meenemen naar Jordanië. Je zorgpas zou daarvoor voldoende moeten zijn, alhoewel sommige reizigers ons hebben aangegeven dat ze een Engelse verklaring van hun zorgverzekering moesten laten zien. Voor de zekerheid raden we je dus aan om een Engelse verklaring aan te vragen bij je zorgverzekering, zodat je er altijd zeker van bent dat je alle benodigde documenten bij je hebt.

Neem deze documenten uitgeprint mee

Toen wij in Jordanië waren, was het nog verplicht om een vaccinatiebewijs en negatieve PCR-test te laten zien. Een flinke papierwinkel en je zag op de luchthaven dan ook iedereen met een mapje geprinte documenten rondlopen. Een negatieve PCR-test en vaccinatie zijn nu niet meer vereist om Jordanië in te komen, maar het is (alsnog) slim om de volgende documenten (uitgeprint) mee te nemen:

  • Aanmelding Jordaanse overheid (met QR-code)
  • Gezondheidsverklaring
  • Vaccinatiebewijs. Wij hadden een foto van onze registratiekaart, (voor de zekerheid) een uitgeprinte versie van ons internationaal vaccinatiebewijs van het EU Digitaal Corona Certificaat en ons gele vaccinatieboekje mee. Ondanks dat een vaccinatie niet meer vereist is om het land binnen te komen, kan het geen kwaad om het mee te nemen. Bijvoorbeeld om te kunnen laten zien als hierom wordt gevraagd in je hotel of in winkels.
  • Jordan pass
  • Engelse verklaring van je zorgverzekering (voor de zekerheid)

Visum & Jordan pass

Visum
Een visum voor Jordanië kan je als Nederlander kopen bij aankomst (visa on arrival). Dit kost 40 JD (ongeveer 50 euro). Je visum is 30 dagen geldig. De kosten voor je visum zijn inbegrepen bij de Jordan pass (zie hieronder).

Jordan Pass
Los van de documenten die je mee moet nemen vanwege de inreis(corona)regels, is het ook handig om al voor vertrek een Jordan pass te kopen.

Tip:
Print ook de Jordan pass uit, zodat je deze in Jordanië kunt laten zien bij de visumbalie (en daarna bij de bezienswaardigheden).

Huidige coronamaatregelen in Jordanië

Vaccinatiebewijs
In het reisadvies van de Nederlandse overheid staat dat je verplicht bent om je vaccinatiebewijs te laten zien bij het betreden van publieke gelegenheden, zoals hotels, winkelcentra en winkels. Of dit in de praktijk nu ook het geval is, dat weten we helaas niet. Toen wij hier waren, werd hier nergens om gevraagd. Neem voor de zekerheid wel een bewijs van vaccinatie mee, om problemen te voorkomen.

Geen avondklok & alles open
Per 1 september 2021 geldt er geen avondklok meer in Jordanië. Alle gebouwen, instanties en bezienswaardigheden zijn gewoon geopend.

Mondkapje
Buiten is een mondkapjes niet verplicht (althans, dit wordt niet gehandhaafd). Als je ergens naar binnen gaat, staat er vaak wel een bordje dat een mondkapje verplicht is. Toch zijn er weinig Jordanezen die een mondkapje dragen. Ook in het openbaar vervoer wordt een mondkapje zelden gedragen. Datzelfde geldt voor als je in een taxi zit.

Overige maatregelen?
In het Jordaanse dagelijkse leven lijkt het coronavirus vrijwel niet (meer) te bestaan. Afgezien van het (soms) dragen van een mondkapje gelden er verder geen (duidelijke) coronamaatregelen.

Handige websites reizen naar Jordanië

Hieronder vind je een aantal handige websites met (als het goed is) up-to-date informatie over de geldende regels voor het reizen naar Jordanië. Check deze altijd goed, voordat je vertrekt.

Terugreizen naar Nederland

Geen eisen vanuit de Nederlandse overheid
Sinds 23 maart 2022 gelden er geen eisen meer voor een terugkeer naar Nederland. Als EU-burger heb je geen test-, vaccinatie- of herstelbewijs meer nodig om Nederland in te komen.

Eisen luchtvaartmaatschappij en overstappen
Het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra/andere eisen stelt. Zij zijn degene die de check doet. Vraag dit dus altijd na, voordat je terugvliegt! Hou ook de wijzigingen in de gaten van de Nederlandse overheid. Let vooral op met een eventuele overstap in een ander land. Ook bij een overstap kan een ander land bepaalde aanvullende eisen stellen, zoals een vaccinatie of negatieve test.

Gezondheidsverklaring
De Nederlandse overheid eist sinds 19 april 2022 geen gezondheidsverklaring meer bij terugkomst naar Nederland.
Let op: bij een overstap kan het wél mogelijk zijn dat je een gezondheidsverklaring moet invullen voor het land waar je overstapt.

Geen thuisquarantaine
Er geldt geen verplichting meer tot thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. 

Advies aan iedereen
Sinds 19 april 2022 is het geen dringend advies meer van de overheid om een zelftest te doen, voordat je weer anderen gaat ontmoeten of weer naar werk/school gaat. Heb je klachten? Doe dan wél een zelftest.

Meer inspiratie en tips voor Jordanië

Reistip Jordanië – Koop de Jordan pass en bespaar geld
Reisroute Jordanië voor 2 tot 3 weken + tips over het (openbaar) vervoer
Top 6 leukste hostels in Amman, Jordanië
Amman – 9 dingen om (niet) te doen
Goedkoop vervoer vanaf vliegveld Amman: de airport shuttle bus

Alle artikelen over Jordanië

Voorbereiding algemeen
Checklist nieuwe bestemming – 12x doen voor je vertrekt
Leuke en kleine spelletjes voor op reis
Inpaklijst

De inhoud van deze pagina is zorgvuldig samengesteld, maar check altijd zelf vooraf de meest recente regels op de websites van de overheid. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *