Oaxaca Gieljan met backpack over straat

3 reisroutes door het zuiden en westen van Mexico

3 reisroutes door het zuiden en westen van Mexico

Mexico is een immens groot land. De afstanden tussen de mooiste bezienswaardigheden zijn dus ook enorm (wij hebben ons hier behoorlijk op verkeken). Ondanks het goede netwerk van bussen in Mexico, kan je dit land onmogelijk in één of twee vakanties helemaal gezien hebben. Heb je maar een aantal weken de tijd, dan raden we je aan om één stuk van Mexico te ontdekken. In dit artikel geven we je drie verschillende reisroutes. Ons advies: kies er hooguit één, dan kom je ook nog toe aan genieten. Wij hebben in 2021 bijvoorbeeld drie maanden door het zuiden en westen van Mexico gereisd, en zelfs tóén kwamen we eigenlijk nog tijd te kort. We helpen je graag op pad om je eigen ideale reisroute door Mexico te plannen en uit te stippelen.

De 3 reisroutes op de kaart

Reisroute 1: het Yucatán schiereiland

Veruit het meest bezochte gedeelte van Mexico is het Yucatán schiereiland, bestaande uit de 3 deelstaten Campeche, Yucatán en Quintana Roo. En dit is natuurlijk niet zonder reden. Je vindt hier namelijk prachtige hagelwitte stranden met turquoise water, jungle, cenotes en veel Mayatempels (waaronder Chichén Itzá – een van de 7 nieuwe wereldwonderen). Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Dat de meeste toeristen naar dit schiereiland reizen, vinden wij ook meteen een van de grootste nadelen. Het is er erg toeristisch én vrij duur. Wanneer wel en niet kiezen voor deze regio? Yucatán is een goede plek om naar toe te reizen als je nog niet zoveel reiservaring hebt. Ben je op zoek naar wat meer low budget en authenticiteit, ook qua eten, dan ben je misschien meer geïnteresseerd in reisroute 2 (zuiden) of reisroute 3 (westen). Wat ons betreft zijn deze twee reisroutes favoriet boven reisroute 1 en ervaar je hier meer het échte Mexico.

De Yucatán-reisroute
Op het Yucatán schiereiland kan je je gemakkelijk 3 weken (of langer) vermaken. Op onderstaande kaart zie je onze suggestie voor jouw reis door Yucatán.

Reisroute Yucatán op de kaart

Check de interactieve versie van deze kaart op Google Maps.

De bezochte plaatsen in deze reisroute zijn:
(1) Cancún, (2) Playa del Carmen, (3) Cozumel, (4) Tulum, (5) Bacalar, (6) Valladolid (incl. Chichén Itzá en Ek’ Balam), (7) Izamal, (8) Merida, (9) Isla Holbox, (10) Isla Mujeres en weer (11) Cancún.

Wil je meer weten over deze reisroute?
Check dan ons artikel met super veel handige en praktische informatie: Reisroute Yucatán (Mexico) + info over de bus en ferry

Waar slapen tijdens je rondreis door Yucatán?

Meer accommodaties in Mexico – Yucatán

Reisroute 2: het zuiden van Mexico

Het zuiden van Mexico is authentiek, uitgestrekt en een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld het Yucatan schiereiland (zie reisroute 1). Naast mooie steden en heerlijk eten, vind je hier prachtige natuur. Wat ons betreft heeft deze reisroute een fantastische mix van de dingen die je zoekt in een vakantie. Hoogtepunten in deze route zijn foodwalhalla Oaxaca, de watervallen van El Chiflón en de Sumidero-kloof. Maar ook Mexico-Stad heeft ons hart – onverwachts – gestolen.

De reisroute door het zuiden van Mexico
In het zuiden van Mexico is erg veel moois te zien en de afstanden zijn – net als in de reisroute in het westen – vrij groot. Plan dan ook minimaal 3 weken in voor een bezoek aan dit gedeelte van Mexico. Ook hier geldt weer: meer tijd is altijd welkom. Wij hebben hier zelf ruim 6 weken doorgebracht.

Reisroute zuiden van Mexico op de kaart

Check de interactieve versie van deze kaart op Google Maps.

De plaatsen in deze reisroute:

1. Mexico-Stad
2. Puebla
3. Oaxaca
4. San José del Pacífico
5. Mazunte
6. Puerto Escondido
7. Huatulco

8. Tuxtla Gutiérrez + Sumidero kloof
9. San Cristóbal de las Casas
10. El Chiflón
11. Palenque
12. Teotihuacán
13. en weer terug in Mexico-Stad

Coming soon: ons uitgebreide artikel over deze reisroute.

Reisroute 3: het westen van Mexico

Het westen van Mexico is (net als het zuiden) een stuk minder toeristisch dan het Yucatán schiereiland. Natuurlijk vind je hier ook nog wel plekken met veel toeristen, zoals Puerto Vallarta en Tequila, maar er zijn veel plekken die een stuk minder bezocht worden. Onterecht wat ons betreft. Ten westen van Mexico-Stad vind je prachtige stadjes en mooie stranden, maar ook echt heerlijk eten. Morelia is wat ons betreft (samen met Oaxaca – zie de reisroute in het zuiden) een van de beste plekken om écht Mexicaans eten te proeven. Maar ook in de typisch Mexicaanse stadjes Guanajuato en San Miguel de Allende kan je je hart ophalen. Maar ook de piramides in Teotihuacán en het verrassend leuke in Mexico-Stad maken deze reisroute absoluut de moeite waard.

De reisroute
In het westen van Mexico zal je je niet snel vervelen. Plan hier minimaal 3 weken voor in. Langer kan natuurlijk altijd. Wij zijn hier bijvoorbeeld 6 weken geweest en hebben nog steeds niet alles gezien.

Reisroute midden & westen van Mexico op de kaart

Check de interactieve versie van deze kaart op Google Maps.

De plaatsen in deze reisroute door het zuiden van Mexico zijn:

1. Mexico-Stad
2. Guadalajara
3. Tequila
4. Puerto Vallarta
5. Colima
6. Morelia
7. Pátzcuaro

8. Guanajuato
9. San Miguel de Allende
10. San Luis Potosí
11. Huasteca Potosina
12. Ixmiquilpan/Tolantongo
13. Teotihuacán
14. en weer terug naar Mexico-Stad.

Coming soon:

Binnenkort ons uitgebreide artikel over deze reisroute.
Neem alvast een kijkje op ons Instagram-account (zie de linkjes hieronder naar de specifieke plaatsen).

Bekijk alvast een aantal leuke accommodaties in dit deel van Mexico:

Instagram

Via onze Instagram-highlights kan je ook veel informatie & inspiratie opdoen:

Alle artikelen over Mexico

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *