Gieljan scooter noorden Vietnam Ha Giang

De beste reisroute voor Noord-Vietnam

De beste reisroute voor Noord-Vietnam

Vietnam is een enorm uitgestrekt land met veel verschillende klimaten. Hierdoor is het niet aan te raden om in een aantal weken het hele land te bereizen. Je mist dan fantastische plekken en je loopt een grote kans op slecht weer in een deel van het land. Omdat het noorden van Vietnam eigenlijk wel het mooiste deel is van dit land, geven we hieronder een ideale reisroute voor Noord-Vietnam. Check hier de beste reistijd voor verschillende delen van Vietnam, waaronder het noorden.

Kaartje + andere praktische info
Hieronder laten we je eerst in een kaartje zien hoe de beste reisroute eruit ziet. Zo heb je een goed beeld van waar de plaatsen ten opzichte van elkaar liggen. Onder het kaartje zullen we de verschillende plaatsen kort toelichten. Daarbij geven we je ook handige informatie over hoe je er komt en hoelang de reistijd is van de ene naar de andere plek.

De reisroute door het noorden van Vietnam

1. Hanoi

Net buiten Hanoi ligt de internationale luchthaven, waardoor Hanoi het perfecte start- en eindpunt is van een reis door het noorden van Vietnam. Daarbij komt dat Hanoi redelijk centraal gelegen is in het noorden van Vietnam, zodat je hier goed een rondje ‘omheen’ kunt maken.

Vervoer naar de stad
Vanaf de luchthaven pak je gemakkelijk een bus of trein naar het centrum van Hanoi (bijvoorbeeld bus 17). Het oude centrum van Hanoi is enorm gaaf, maar wel even een cultuurshock. De kans is groot dat je wel even moet wennen aan de enorme chaos, de rondlopende kippen en alle eettentjes op straat. Het leven van Hanoi vindt buiten plaats en dat maakt het ook zo gaaf om hier een paar dagen door te brengen. Je kunt er heerlijk en goedkoop eten bij een van de ‘terrasjes’ op straat. Neem plaats op een van de typische kleine krukjes en bestel zeker ‘bun cha’. Er is ook veel moois te bewonderen. Laat je niet afschrikken de eerste dag. Je went er snel aan.

Hoe kom je van de luchthaven naar Hanoi centrum:

Wij namen bus 17 naar Long Bien bus station (in de Old Quarter van Hanoi). Klik hier voor meer informatie over verschillende bussen van de luchthaven naar het centrum van Hanoi: VND 9.000 (€0,35) per persoon.

Hoe lang duurt het van de luchthaven naar Hanoi centrum:

Ongeveer 50 minuten

Slaaptip Hanoi
Mooi en betaalbaar boutique hotel op een centrale plek in de wijk ‘Old Quarter’

2. Sapa

Na de drukte van Hanoi is het geen verkeerd idee om wat meer de natuur in te trekken. Het uiterste noorden van Vietnam is fantastisch en daarom is Sapa een mooie tweede stop in Vietnam. Let op, het kan hier flink koud worden in de wintermaanden. Check dus altijd even de beste reistijd, voordat je je ticket naar Vietnam boekt. Het kan hier soms ook flink mistig zijn. Wij hadden helaas wat pech met het weer, maar desondanks is het een prachtige plek om heen te gaan.


Natuur rondom Sapa
Sapa is een klein dorpje in de bergen, dat omringd wordt door prachtige natuur. Je vindt hier hoge pieken, diepe dalen en prachtige rijstvelden. Ga met de kabelbaan naar de top van de Fansipan, doe een trekking en slaap bij een Vietnamese familie.

Het centrum van Sapa
Het centrum van Sapa zelf is erg toeristisch en daarom niet heel bijzonder. Afgezien van het mooie meer in het midden van centrum. Let ook goed op waar je gaat eten in Sapa, dit kan flink tegenvallen.

Scooter huren
Het is een goed idee om in Sapa een scooter te huren, zodat je gemakkelijk naar een aantal hoogtepunten in de buurt kunt rijden, zoals de Silver Waterfall en Heaven Gate. Ook zonder scooter kan je vanuit Sapa een aantal mooie wandelingen maken en je onderdompelen in de natuur en cultuur van de omliggende dorpjes.

Hoe kom je van Hanoi naar Sapa:

Bus van Hanoi naar Sapa: vanaf ongeveer VND 200.000 (€8) per persoon OF
1. Trein van Hanoi naar Lao Cai: ongeveer VND 700.000 (€28) per persoon met de nachttrein EN
2. Vervolgens met de bus van Lao Cai naar Sapa: VND 30.000 (€1,20) per persoon

Slaapbus

De meeste mensen gaan met de sleeper bus (de nachtbus) van Hanoi naar Sapa. Het is lastiger om een bus te vinden die overdag gaat. Wij kozen echter wel voor die laatste optie, aangezien je weinig slaapt met een chauffeur die de hele nacht hard toetert en als een gek over de bergweggetjes rijdt. Je komt vaak ook midden in de nacht aan in Sapa. Niet ideaal dus, maar het is wel een hele beleving in een bus met stapelbedden.

Nachttrein

Je kunt ook met de nachttrein gaan. Er wordt vaak geschreven dat dit een goede budgetoptie is, aangezien je dit een overnachting in een hotel/hostel bespaart. De tickets in een slaapcabine zijn echter (een stuk) duurder dan een normaal dagticket (of een busticket). Gelet op de lage accommodatiekosten in Vietnam, kom je misschien nog wel duurder uit met de nachttrein. Daarbij komt dat de tijden wederom niet echt ideaal zijn en je soms midden in de nacht op de bus in Lao Cai moet overstappen. Wederom verre van ideaal. Hou hier dus rekening mee.

Meer informatie

Op de website van Baolau of 12go.asia kan je informatie vinden over de bus- en treintickets. Zowel over de tijden, als de reisduur en de kosten.

Hoe lang duurt het van Hanoi naar Sapa:

Bus van Hanoi naar Sapa: ongeveer 6 uur OF
Trein van Hanoi naar Lao Cai: 8,5 uur
Vervolgens met de bus van Lao Cai naar Sapa: ruim 1 uur

3. Ha Giang

Ha Giang is een van de hoogtepunten van Vietnam en eigenlijk wel van héél Vietnam. En dan met name de ‘Ha Giang Loop’, waar de regio Ha Giang bekend om staat. Het is een meerdaagse tocht die je met de scooter of auto maakt en waarbij je door de meest prachtige natuur rijdt. Adembenemend, iedere dag weer opnieuw. Dit mag je absoluut niet overslaan als je in Vietnam bent.

Coming soon – informatie over de Ha Giang Loop

Binnenkort vind je in een ander artikel alle informatie over de Ha Giang Loop die je nodig hebt om vooraf al de juiste keuzes maken in je planning. Ga je bijvoorbeeld zelf rijden met een motor, laat je je rijden, of is het misschien slim om met de auto te gaan? Alle drie is namelijk mogelijk.

Blijf iets langer in/rond Ha Giang
De meeste mensen bezoeken de stad Ha Giang alleen als start- en eindpunt van de beroemde ‘Loop’. En dat is enorm zonde. De stad Ha Giang en dan met name de omgeving (buiten de ‘Loop’ om) heeft namelijk ook veel moois te bieden. Mocht je het échte noorden van Vietnam willen ervaren, en dat zonder andere toeristen, blijf dan een paar dagen hangen in Ha Giang. Je zult hier geen spijt van krijgen. Binnenkort lees je op onze website een artikel over ‘Wat te doen in Ha Giang en omgeving’.

Hoe kom je van Sapa naar Ha Giang:

Bus van Sapa naar Ha Giang busstation: VND 300.000 (€12) per persoon. We hebben veel rondgevraagd in Sapa, en de beste tijd en prijs voor de bus van Sapa naar Ha Giang vind je bij het Himalaya Hostel.
Taxi van Ha Giang busstation naar Ha Giang centrum: betaal niet meer dan VND 80.000 (€3) per taxi.

Hoe lang duurt het van Sapa naar Ha Giang:

Ongeveer 7 uur met de bus + 10 minuten met de taxi

4. Alternatief: Ban Gioc watervallen

Mocht je hiervoor de tijd hebben, dan kan je ervoor kiezen om naar het absolute noordoostelijke puntje van Vietnam gaan. Letterlijk op de grens van Vietnam en China vind je de Ban Gioc watervallen. De grootste watervallen van Vietnam. Een prachtig natuurfenomeen en een beetje buiten de gebaande paden. Veel westerse toeristen tref je hier dus niet aan.

Hoe kom je bij de Ban Gioc watervallen?

Vanaf Ha Giang is het lastig om hier te komen met het openbaar vervoer. Mocht je over een eigen auto beschikken, dan kan je de Ban Gioc watervallen prima bereiken vanuit Ha Giang. Zonder eigen auto kan je ook een tour boeken, waarbij je vanaf Ha Giang de Ban Gioc watervallen bezoekt, met nog een tussenstop bij het Ba Be Lake. Misschien niet zo heel avontuurlijk en wat duurder, maar het bespaart je wel een hoop gedoe en is daarom misschien wel een goede optie voor jou.

5. Cat Ba

Cat Ba is een eiland ten oosten van Hanoi. Het eiland ligt onder het bekende Ha Long. Ha Long, op het vaste land van Vietnam, is bekend om haar boottours door Ha Long Bay. Ons advies zou echter zijn om Ha Long (Bay) over te slaan en rechtstreeks naar Cat Ba te gaan. Vanaf Cat Ba kan je namelijk (nagenoeg) dezelfde boottour doen. Je slaat dan twee vliegen in een klap. De boottours zijn hier iets minder toeristisch dan in Ha Long én het eiland Cat Ba heeft een prachtige natuur die je niet mag missen.

Alle tips voor Cat Ba

Lan Ha Bay

De baai bij Cat Ba heet officieel Lan Ha Bay. Dit is de baai die direct grenst aan Ha Long Bay. De natuur is hier dus eigenlijk identiek. Je zou er zelfs nog voor kunnen kiezen om een tweedaagse boottour vanaf Cat Ba te boeken, waarbij je door zowel Lan Ha Bay als door Ha Long Bay vaart.

Onze tips voor Cat Ba eiland
En er zijn zóveel andere mooie plekken om te zien en te bezoeken op Cat Ba. We hebben ze voor je op een rijtje gezet, in ons artikel ‘8 leuke dingen om te doen op het eiland Cat Ba‘. In dat artikel verwijzen we je door naar nóg meer artikelen die we over specifieke activiteiten op Cat Ba hebben geschreven, zoals een bezoek aan het nationale park en een scootertocht over het eiland.

Hoe kom je van Ha Giang naar Cat Ba:

Bus van Ha Giang (via Hanoi) naar Cat Ba: VND 600.000 (€24) per persoon

Je boekt 1 ticket, waarbij alles is geregeld: De bus van Ha Giang naar Hanoi, de bus in Hanoi (na een overstap) naar de haven, de ferry/speedboot naar Cat Ba (15 minuten) en vervolgens de bus op Cat Ba naar je accommodatie.

Je kunt bijvoorbeeld boeken bij de maatschappij Good Morning Cat Ba. Wij waren hier erg tevreden over.

Hoe lang duurt het van Ha Giang naar Cat Ba:

Ongeveer 11,5 uur in totaal (dus inclusief overstappen en de boot)

De uitgesplitste reistijd:
> de bus van Ha Giang naar Hanoi (6,5 uur)
> de bus in Hanoi (met een overstap) naar de haven (2,5 uur)
> de ferry/speedboot naar Cat Ba (10 minuten)
> en de laatste bus op Cat Ba naar je accommodatie (45 minuten).

+ wachttijd
Uiteraard heb je bij alle overstappen nog de nodige wachttijd, waardoor de totale reisduur rond de 11,5 uur uitkomt.

Slapen op Cat Ba
Dat kan al vanaf 3 euro per persoon per nacht. Check het hier.

  • Tip: vergelijk ook zeker even de opties via Agoda

Bijzondere plekjes om te overnachten

>> Midden in de natuur | beoordeling 9.5 | vanaf €39 per nacht
>> Prachtig gelegen met zwembad | beoordeling 9.0 | vanaf €47 per nacht
>> Super luxe hotel direct aan zee | beoordeling 9.0 | vanaf €155 per nacht

6. Ninh Binh

Ninh Binh is een prachtige landelijke regio met veel mooie natuur. De stad ligt ten zuiden van Hanoi. Waar veel reizigers ervoor kiezen om Ninh Binh als dagtrip vanuit Hanoi te doen, raden we je ábsoluut aan om een aantal nachten in Ninh Binh door te brengen. Twijfel hier niet over. Het is een gebied met geweldige bezienswaardigheden. Aan één dag heb je bij lange na niet genoeg.

Kom je vanuit Cat Ba (net als wij), dan kan je vanuit hier ook direct een bus nemen naar Ninh Binh.

Doen rond Ninh Binh

  • Huur een fiets om de omgeving te verkennen
  • Maak een boottocht in Trang An
  • Beklim de Hang Mua (Mua Cave)
  • Bezoek het tempelcomplex Bai Dinh

Meer informatie volgt!

Tip: ga slapen in een van de dorpjes rondom Ninh Binh

Overigens raden we je af om in het centrum van Ninh Binh te slapen. Dit is niet zo’n mooie stad en de meeste bezienswaardigheden liggen dichterbij een aantal kleine dorpjes in de omgeving. Deze dorpjes zijn goed te bereiken met de bus en er zitten ook veel accommodaties en restaurants. De meeste reizigers kiezen voor de plaats Tam Coc. Wij adviseren echter Ninh Xuan, ten westen van Ninh Binh (en iets noordelijker dan Tam Coc). Dit ligt nog net iets centraler gelegen ten opzichte van alle bezienswaardigheden. Op booking.com worden de omliggende dorpjes overigens gewoon onder ‘Ninh Binh‘ geschaard. Als je kiest voor de ‘kaartweergave’, dan kan je goed zien waar alle accommodaties liggen.

Tip: Wij sliepen in Greenland Homestay, inclusief ontbijt, zwembad, fiets en scooterverhuur. De eigenaar vertelt je alles over de bezienswaardigheden in de buurt. En dat vanaf €21 per nacht (tweepersoonskamer).

Hoe kom je van Cat Ba naar Ninh Binh:

Bus van Cat Ba naar Ninh Binh: VND 240.000 (€ 9,50) per persoon

We hebben veel rondgevraagd en de beste prijs vind je bij hotel Thu Thuy Cruise – Travel. De busmaatschappij is Daiichi.

Je boekt 1 ticket, waarbij alles is geregeld: je wordt met de bus opgehaald bij je accommodatie, wordt afgezet bij de ferry/speedboot in de haven, je vaart naar het vasteland en stapt daar op een bus naar Ninh Binh. Op het vasteland kregen wij de keuze of we wilden instappen in de bus naar Ninh Binh of Tam Coc (een klein plaatsje naast Ninh Binh). Ons advies (zoals we al schreven) is om niet voor Ninh Binh zelf te kiezen. Wij stapten uit in het centrum van Ninh Binh en namen daar een taxi naar onze accommodatie (vooraf geregeld).

Je kan ook met de maatschappij Good Morning Cat Ba. Bekijk hier de opties op hun website.

Hoe lang duurt het van Cat Ba naar Ninh Binh:

Ongeveer 4,5 uur in totaal (dus inclusief de boot)

De uitgesplitste reisduur: de bus van je accommodatie naar de haven (45 minuten), de ferry/speedboot naar het vasteland (10 minuten), de bus van de haven op het vasteland naar Ninh Binh (3,5 uur).

7. Hanoi

Hanoi is ook weer het eindpunt van deze reisroute. In Hanoi ligt namelijk de grote internationale luchthaven. Wil je bijvoorbeeld ook nog de magische stad Hoi An bezoeken (in het midden van Vietnam), dan is het een overweging waard om vanuit Da Nang een ticket terug te boeken. Je hebt dan wel meerdere overstappen, maar het scheelt je een stuk met de bus terug naar Hanoi. Reis je helemaal naar het zuiden, dan ligt het voor de hand om vanuit Ho Chi Minh-stad terug te vliegen naar Nederland.

Hoe kom je van Ninh Binh naar Hanoi:

Bus van Ninh Binh naar Hanoi: VND 250.000 (€10) gemiddeld per persoon, afhankelijk van het soort busvervoer dat je kiest OF
Trein van Ninh Binh naar Hanoi: VND 100.000 (€4) gemiddeld per persoon. Je hebt meerdere soorten zitplaatsen. Kies absoluut niet voor de optie van de ‘hard seat’, die zitten écht voor geen meter.

Meer informatie en tickets boeken

De treintickets (maar ook de tickets van de reguliere bus, niet van de limousine taxi’s/minivans), kan je online boeken op de website van Baolau of 12go.asia. Je vindt hier ook informatie over zowel de tijden, als de reisduur en de kosten.

Hoe lang duurt het van Ninh Binh naar Hanoi:

Bus van Ninh Binh naar Hanoi: gemiddeld ongeveer 2 uur met de limousine bus/minivan en met de reguliere bus wat langer OF
Trein van Ninh Binh naar Hanoi: ongeveer 2 uur

Alle artikelen over Vietnam

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren