Uitzicht op de top van Ngu Lam Peak

Cat Ba – Het nationale park dat je niet mag missen

Cat Ba – Het nationale park dat je niet mag missen

Je hoeft niet naar het regenwoud om door de jungle te kunnen lopen. Je vindt namelijk ook een stuk jungle in het nationale park van Cat Ba. Dit nationale park is een door UNESCO erkend biosfeerreservaat, vanwege de enorme diversiteit aan dieren en planten die het park huisvest. Wat ons betreft een plek die je niet mag missen als je op Cat Ba bent. In dit artikel vind je veel praktische informatie en een omschrijving van de route die je kunt lopen.

Samenvatting

VND 80.000 (€3,20) per persoon. Je entreebewijs is ook geldig voor de Trung Trang Cave (bij een bezoek op dezelfde dag). Het parkeren van je scooter kost VND 5.000 (€0,20).
Afhankelijk van de tijd die je op de top blijft, duurt het totale bezoek aan het nationale park tussen de 2 en 2,5 uur. Vanaf de entree van het park naar de start van de klim ben je 10 à 15 minuten aan het lopen. De beklimming van de berg zelf (naar de Ngu Lam Peak) kost je op de heenweg 45 minuten en op de terugweg 35 minuten.
Er zijn veel muggen, dus trek (dunne) langere kleren aan of spuit voldoende muggenspray op. Neem ook voldoende water mee. Je gaat flink zweten van de vochtige lucht in dit stukje jungle.

Hoe kom je bij het nationale park

Je bereikt het nationale park met de scooter, over een geasfalteerde weg. Vanaf het centrum van Cat Ba duurt dit ongeveer 30 minuten. Het is een mooie route om te rijden, over hellingen en langs bossen en karstbergen.

Wat kost Cat Ba National Park

De entree van Cat Ba National Park bedraagt VND 80.000 per persoon (€3,20). Met dit entreebewijs kan je ook de Trung Trang Cave bezoeken. Eerder waren het twee losse tickets, maar dat is gewijzigd. Je moet wél op dezelfde dag naar beide bezienswaardigheden. Dat is overigens geen probleem, aangezien ze slechts op een kilometer van elkaar af zitten.

Bij de ingang kan je je scooter parkeren voor VND 5.000 (€0,20). Als je aan komt rijden zit rechts de officiële parkeerplaats. Links zit een ander mannetje met ruimte om te parkeren. Als je aan komt rijden zal hij naar je wapperen dat je bij hem kunt parkeren. Hij vraagt eerst VND 10.000, maar voor VND 5.000 mag je daar ook parkeren. De officiële parkeerplaats kost namelijk datzelfde bedrag.

De wandelroute in het nationale park

De langste route in het park loopt vanaf de ingang tot het meest oostelijke punt van het eiland. Die tocht wordt niet aangeraden zonder gids en duurt ongeveer 5 uur enkele reis! Gelukkig is er een alternatief, waarbij je wordt beloond met een fantastisch 360 graden uitzicht over de jungle van Cat Ba. Het is de wandeling naar de Ngu Lam Peak (Dinh Ngu Lam). In totaal kostte deze tocht ons 2,5 uur, inclusief ruim een half uur op de top, genietend van het uitzicht en natuurlijk om foto’s te maken.

Bij de ingang van het nationale park loop je gewoon rechtdoor, totdat de échte wandelroute begint. Dit valt niet te missen. Op het wandelpad richting de start van het pad, vind je ook nog een kraampje waar je (koud) water en bier kunt kopen, maar ook cola of (hete) koffie (tussen de 60 en 80 eurocent). Er zit ook nog een accommodatie (Hoi lake), met een restaurant. Bij het begin van het daadwerkelijke wandelpad vind je ook nog een restaurantje, waar je eten en drinken kunt kopen of naar de wc kunt gaan.

Bij de ingang van het park staat een plattegrond van de wandelroute. Op Maps.me wordt de route ook duidelijk weergegeven. We raden je aan om die gratis app op je telefoon te downloaden. Je kunt deze ook offline gebruiken, als je de map van deze regio (ook gratis) hebt gedownload. Op Google Maps is de wandelroute niet zichtbaar.

Omhoog naar de uitkijktoren

Vanaf de ingang van het park loop je in ongeveer 20 minuten naar de daadwerkelijke start van de wandeling. Na 35 minuten flink traplopen door het bos, bereik je het eerste uitkijkpunt, de uitkijktoren. Vanaf hier heb je al een prachtig uitzicht over de omgeving.

De echte top – Ngu Lam Peak (Dinh Ngu Lam)

De uitkijktoren lijkt het einde van de wandeling, maar niets is minder waar. Je kunt nog ongeveer 10 minuten doorlopen/klauteren. Best nog een pittig stukje omhoog. Pas aan het einde van dit pad bereik je het echte eindpunt van de klim. Dit laatste stukje is absoluut de moeite waard. Je hebt een nóg fantastischer uitzicht over de omgeving. En je wilt natuurlijk wel de échte top bereiken. De totale tocht omhoog duurt ongeveer 45 minuten, vanaf de voet van de klim.

In ons geval was het erg rustig in het park. Wij waren er in maart, net voordat het hoogseizoen begon. We kunnen ons voorstellen dat het in het hoogseizoen druk is op de route. En dus ook op de top. Hierdoor duurt het allemaal misschien wat langer. Wij waren met slechts een aantal anderen op de top, waardoor we nóg meer konden genieten van het fantastische uitzicht.

De afdaling op de terugweg duurde ongeveer 35 minuten. Het is wel oppassen geblazen, vanwege de gladde treden. Nog weer tien minuten later waren we weer bij onze scooter bij de poort van het park.

Tips voor de wandeling door het nationale park

Tijdens het lopen merk je écht dat je in de jungle loopt. Het is er vochtig en erg klam. Trek dus niet al te dikke kleren aan. Als het kouder is kan je beter laagjes aandoen, zodat je makkelijk iets kunt uittrekken. Het gebruik van insectenspray raden we je ook zeker aan. Vanwege het klimaat zitten hier namelijk aardig wat muggen. Om die reden lieten we onze lange broek overigens wel aan.

Doe ook zeker goede wandelschoenen aan. Het pad bestaat bijna alleen maar uit treden van steen/rotsen en het is er erg glad. Op het einde, richting de top, moet je een klimmen en klauteren over best scherpe stenen. Met bijvoorbeeld slippers gaat dit gegarandeerd fout. Soms is er een leuning, maar vaak ook niet.

De route is eenvoudig te vinden en er staan steeds bordjes langs de weg. Je krijgt het zeker warm tijdens de wandeling, maar echt zwaar en moeilijk is het niet.

Wil je weten wat er nog meer te doen is op het eiland Cat Ba? Lees dan ons artikel: 8 leuke dingen om te doen op het eiland Cat Ba.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *