Annick uitzichtpunt Sumidero Canyon bovenaf

Must visit: De Sumidero kloof – Alles wat je moet weten

Must visit: De Sumidero kloof – Alles wat je moet weten

De Sumidero kloof of Cañon del Sumidero (in het Spaans) is een indrukwekkend natuurverschijnsel. De kloof ligt in de staat Chiapas, in het zuidoosten van Mexico. Dichtbij de steden Tuxtla Gutiérrez en San Cristóbal de las Casas (in dit artikel vind je een interactieve kaart met de belangrijkste locaties). De kloof staat bekend om twee dingen die je er kan doen: 1. de boottocht over de rivier en 2. het bezoeken van de uitzichtpunten (van bovenaf de kloof in). Hieronder geven we je alle (praktische) informatie die je nodig hebt als je een bezoekje aan de kloof wilt brengen.

Wat is de Sumidero kloof?

De Sumidero kloof is ontstaan door een breuk. De bergen zijn bijna 1000 meter hoog en daar tussendoor stroomt de Grijalva rivier. Je kan de kloof op twee manieren bewonderen. Namelijk vanaf het water met een boottour of je kan de kloof met de rivier die er doorheen kronkelt van bovenaf bekijken. Er zijn maar liefst 5 uitzichtpunten.

De ligging van de kloof en de bezienswaardigheden

De Sumidero kloof ligt dichtbij de grote stad (en het vliegveld van) Tuxtla Gutiérrez. De boten die over de rivier varen vertrekken vanaf het plaatsje Chiapa de Corzo. Dit plaatsje ligt iets ten zuidoosten van Tuxtla. De uitzichtpunten bevinden zich aan de noordoostkant van de kloof en zijn te bereiken via het noorden van Tuxtla.

 • Klik hier voor een interactieve versie van deze kaart (inclusief legenda).

Wat kan je doen in de Sumidero kloof?

Er zijn twee hoofdattracties:
1. Een tocht met een boot over de rivier
2. Een bezoek aan de uitzichtpunten, vanaf waar je van bovenaf de kloof inkijkt

Extra
De boottour kan je combineren met een bezoekje aan het stadje Chiapa de Corzo. Je kan ook een bezoekje brengen aan tempelruïnes (gratis entree, bekijk de officiële website).

Als het net zo warm is in Chapa de Corzo als het bij ons was, dan heb je waarschijnlijk niet veel zin om iets te doen. Een ijsje eten bij La Michoacana is een goed idee! Een waterijslolly (paleta de agua) kost MX$18 (locatie op Google Maps).

Tip: boottour & uitzichtpunten

Wij raden je aan om niet slechts een van de twee activiteiten te doen, maar allebei. Hieronder lees je hoe en vanaf welke plek je de Sumidero kloof het beste te bezoeken.

Je kunt de activiteiten prima op 1 dag combineren. Let wel op, de uitzichtpunten zijn gesloten op dinsdag!

1. De boottour

 • Duur: 2 uur
 • Route: Chiapa de Corzo – 25 km noordelijker naar het brede stuk van de rivier (in de buurt van Osumacinta)
 • Wat zie je: de kloof, een paar bijzondere plekken onderweg (zoals ‘de kerstboom’) en krokodillen, vogels en aapjes (als je geluk hebt).
 • Kosten: MX$270, inclusief bandje voor toegang tot het nationaal park t.w.v. MX$50.
  (Als je geluk hebt lukt het om MX$20 af te dingen tot MX$250)
  (Bespaar)tip: bewaar je bandje. Je kunt deze zowel voor de boottour als de uitzichtpunten gebruiken (ook als je het op verschillende dagen doet).
 • Meenemen: cash geld, zonnebrandcrème en gekoeld drinken (wij nemen zelf altijd een bevroren fles water mee). Er is geen beschutting en het kan hier erg warm zijn.

2. De uitzichtpunten

 • Duur: 3 uur vanaf de stad Tuxtla, 2 uur vanaf de toegangspoort van het park
 • Route: Tuxtla – 5 uitzichtpunten (en weer terug)
 • Wat zie je: de kloof en rivier van bovenaf vanaf 5 verschillende plekken
 • Openingstijden: 08.00 – 16.00 uur.
  Let op:
  gesloten op dinsdag
 • Kosten:
  1. Taxi ongeveer MX$450 retour (vanaf Tuxtla), als je met z’n tweeën gaat MX$225 p.p.
  2. Toegang nationaal park MX$50 (je krijgt een bandje om je arm)

  Bespaartip: bewaar je bandje. Je kunt deze zowel voor de boottour als de uitzichtpunten gebruiken (ook als je het op verschillende dagen doet).

De 5 uitzichtpunten
Er zijn 5 uitzichtpunten, deze liggen zo’n 20 km uit elkaar. Het eerste uitzichtpunt ligt op zo’n 8 km afstand van het centrum van Tuxtla. Hieronder vind je de namen van de uitzichtpunten, van begin tot eind:

 1. La Ceiba
 2. La Coyota
 3. El Roblar
 4. El Tepehuaje
 5. Los Chiapas

Tips
Wij vonden het derde, vierde en vooral het vijfde (en laatste) uitzichtpunt het mooiste. Vanaf deze uitzichtpunten heb je het meest panoramische uitzicht en kan je heel diep de kloof in kijken. Voor het derde uitzichtpunt moet je 10 minuten lopen. Laat de taxi niet eerst helemaal doorrijden naar het eindpunt, want dan heb je het mooiste punt al op het begin gezien.

Hoe beter het weer, hoe beter het uitzicht. Ga je vroeg of laat op de dag, dan kan ligt een groot deel van de kloof in de schaduw. Ga niet op dinsdag, want dan zijn de uitzichtpunten gesloten.

Twee uitvalsbasis om de Sumidero kloof te bezoeken

Er zijn in principe twee uitvalsbasis vanuit waar je de Sumidero kloof kunt bezoeken:
1. Vanuit San Cristóbal de las Casas
2. Vanuit Tuxtla Gutiérrez (Tuxtla)

Vanuit San Cristóbal is het het makkelijkst en goedkoopst om het via een georganiseerde tour te boeken. Hoewel Tuxtla dichterbij ligt, gaan er vanaf hier weinig tours. Als je net als wij niet zo van tours houdt en het liever zelf wilt regelen en op je eigen tempo wilt doen, is Tuxtla de beste uitvalsbasis. Hieronder vind je voor beide plekken informatie over hoe je bij de kloof komt.

Bezoek vanaf San Cristóbal

Hoe kom je er?

De makkelijkste én voordeligste optie om de Sumidero kloof te bereiken vanaf San Cristóbal is met een tour. Neem dan wel de tour met boot én uitzichtpunten.

De prijzen van de tour zijn zo scherp dat je het zelf niet voor deze prijs kunt regelen. Mocht je de kloof liever op eigen houtje bezoeken (zoals wij ook deden), dan kan je beter vanuit Tuxtla vertrekken. Zie hieronder.

Wat kost een tour vanaf San Cristóbal?

Een tour inclusief boottocht en uitzichtpunten kost tussen de MX$350-450.
Je kan de tour boeken bij een van de tourorganisaties in het centrum van San Cristobal of via je accommodatie.

Kosten bezoek op eigen houtje (DIY)

Als je op eigen gelegenheid gaat, is dit makkelijker en goedkoper vanaf Tuxtla. Bekijk hier alle informatie. Mocht je het bezoek toch vanuit San Cristóbal willen doen, dan vind je hieronder de kosten.

Kosten openbaar vervoer

 • Vanaf San Cristóbal naar Chiapa de Corzo (collectivo): minimaal MX$125 retour
 • San Cristóbal naar Tuxtla: MX$55 enkele reis
 • Tuxtla naar Chiapa de Corzo MX$16 enkele reis

Kosten boottocht
MX$270 (inclusief een bandje van MX$50 voor het nationale park, ook geldig voor de uitzichtpunten)

Kosten uitzichtpunten met taxi
Een bezoek aan uitzichtpunten met een taxi vanaf Tuxtla: MX$450 (voor de hele taxi)

Bezoek vanaf Tuxtla

Hoe kom je bij de Sumidero kloof?

We moeten een onderscheid maken voor de twee verschillende activiteiten: de boottour en de uitzichtpunten. De locaties bevinden zich namelijk niet op dezelfde plek. Zie de kaart hierboven.

1. Boottocht

Openbaar vervoer
De collectivos (busjes) naar Chiapa de Corzo (kosten MX$16 enkele reis, mei 2021) vertrekken vanaf Calle Tercera (3a) Oriente Sur 362 in Tuxtla.

 • Bekijk hier de exacte locatie van de collectivo op Google Maps.

Auto
Er zijn meerdere havens in en rondom Chiapa de Corzo vanaf waar je de boottour kan maken. Kom je met de auto, dan kan je parkeren in het centrum van Chiapa de Corzo of bij een van de havens. Ga op zoek naar ‘Estacionamiento‘ = parkeren, vaak afgekort met een ‘E’ (in plaats van een ‘P’ zoals wij gewend zijn). ‘Malecón‘ of ‘Embarcadero‘ is pier. Ben je van plan om in het centrum te parkeren, dan kan je beter er voor kiezen om je auto op een betaalde/bewaakte parkeerplaats te zetten, in plaats van aan de straat. De kosten zijn erg laag, zo’n MX$10 per uur.

Bekijk de locaties op de kaart

Tickets
Je koop de tickets voor de boottour bij de kassa ‘Taquilla‘ een van de havens, vanaf waar de boten vertrekken (als je in de buurt van de haven komt, wordt je er als toerist meteen uitgepikt). Je krijgt dan een bandje t.w.v. MX$50 die je ook voor de uitzichtpunten kunt gebruiken. Andersom geldt hetzelfde. Voor de uitzichtpunten betaal je alleen de toegang voor het nationale park (MX$50 p.p.). Voor de boottocht betaal je voor de toegang tot het nationale park (MX$50 p.p.) én een plekje op de boot (MX$220 p.p.).

2. Uitzichtpunten

Je kan de uitzichtpunten bezoeken met een taxi, die je langs alle uitzichtpunten rijdt of met je eigen huurauto (haal hem bijvoorbeeld op bij het vliegveld van Tuxtla Guttierez).

Taxi
Je kan een taxi op straat aanhouden of je accommodatie laten bellen. Geef duidelijk aan dat je een rondtrip/tour wilt (‘ida y vuelta/regresso’ of ‘redondo‘), met stops bij alle 5 de uitzichtpunten en een terugkeer naar Tuxtla.

Wat kost het een bezoek aan Sumidero vanaf Tuxtla (DIY)?

Kosten openbaar vervoer
Vanaf Tuxtla naar Chiapa de Corzo (collectivo): MX$16 enkele reis | MX$32 retour.

Kosten boottocht
MX$270 (inclusief een bandje van MX$50 voor het nationale park, ook geldig voor de uitzichtpunten ongeacht de dag). Als je een beetje geluk hebt/Spaans spreekt kan je proberen af te dingen. Wij kregen het voor MX$250 p.p.

Kosten uitzichtpunten met taxi
Een bezoek aan de uitzichtpunten met een taxi vanaf Tuxtla: rond de MX$450 per taxi (dus MX$225 per persoon bij 2 personen). Dit zijn alleen de kosten voor het vervoer. De toegang voor het nationale park betaal je apart MX$50 p.p. Je krijgt dan een bandje om je arm, dit is hetzelfde bandje als voor de boottocht. Dus die hoef je maar 1x te kopen.

Totale kosten (boottour én uitzichtpunten)
MX$527 (op basis van 2 personen)

Extra: tips voor Tuxtla

Waar eten in Tuxtla?

Mexicaans & low budget
Taquería El Taco Loco (klik op de link voor de locatie)
Aanrader: de nachos (zie foto hieronder)

Supermarkt
Bodega Aurrera
Tip: als je brood wilt, kom dan niet aan het einde van de dag.

Waar slapen in Tuxtla?

Kleurig, schoon en low budget
Hostal Casa de Zeferina

Luxe hotel met zwembad
Fiesta Inn Tuxtla Fashion Mall

Hoe kom je in Tuxtla?

Bus
Tuxtla Gutiérrez is goed bereikbaar met de bus. Bijvoorbeeld vanuit San Cristóbal, Puerto Escondida of Huatulco. De busmaatschappij OCC (onderdeel van ADO) rijdt het meest frequent. De terminal ligt zo’n drie kilometer ten noord westen van het centrum. Wij kwamen ‘s avonds laat aan vanuit Huatulco en namen een taxi voor MXN$50 naar ons hostel.

Vliegen
Het vliegveld van Tuxtla Gutiérrez (TGZ) ligt zo’n 35 km ten zuid-oosten van de stad. Wij vlogen met VivaAerobus. Andere maatschappijen zijn bijvoorbeeld Volaris en AeroMexico.

Bespaartip: Laat de website op Spaans staan als je gaat boeken, de tickets zijn dan veel goedkoper dan wanneer je hem op Engels zet!

Van en naar het vliegveld

 • Van en naar Tuxtla kan je met een taxi, dit kost ongeveer MXN$250-350.
 • Vanaf San Cristóbal rijden er veel shuttle busjes naar het vliegveld, dit kost MXN$200 p.p.

Meer inspiratie voor Mexico

Huatulco – een ideale plek om gratis te snorkelen in Mexico
Alle artikelen over Mexico

De Sumidero kloof op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren