Coverfoto uitzicht vanaf restaurant Cannon Fort Cat Ba

8 leuke dingen om te doen op het eiland Cat Ba

8 leuke dingen om te doen op het eiland Cat Ba

Cat Ba is een Vietnamees eiland ten oosten van hoofdstad Hanoi. Het ligt direct onder het veel bekendere Ha Long Bay. Met een oppervlakte van ongeveer 300 km2 is het eiland net iets groter dan Ameland. Wat ons betreft is Cat Ba een plek die je niet mag missen. En die je ook zeker niet alleen als dagtour vanuit Hanoi moet bezoeken. Je mist dan té veel van dit mooie stukje natuur in Vietnam. Wij zijn ruim een week op Cat Ba gebleven. Korter kan natuurlijk ook, als je deze luxe niet hebt.

Introductie Cat Ba

We vonden de sfeer op Cat Ba erg prettig en er is genoeg moois te zien om je hier een aantal dagen goed te vermaken.

Let op het (hoog)seizoen
Daarbij moeten we wel zeggen dat we Cat Ba begin maart bezochten. Nog vóórdat het hoogseizoen begint (in april). Bij ons was het dus erg rustig op het eiland. In het hoogseizoen wordt het hier een stuk drukker (als we andere verhalen op internet mogen geloven). Een bezoek buiten het hoogseizoen is dus zeker aan te raden. Uiteraard is het weer dan wel iets wisselvalliger, maar dat namen wij voor lief.

Extra blogs met uitgebreide info
We hebben in dit artikel voor je op een rij gezet wat je allemaal kunt doen op Cat Ba. Over sommige bezienswaardigheden valt meer te vertellen dan we hieronder hebben gedaan. Dat hebben we gedaan in aparte artikelen die boordevol waardevolle tips staan, waarnaar we je hieronder steeds zullen doorverwijzen (door middel van aanklikbare linkjes in de tekst).

Bekijk plattegrond
Onderaan dit artikel vind je een kaartje, waarop je precies kunt zien waar alle plekken liggen. Handig voor het overzicht.

1. Maak een dagtour op een boot in Lan Ha Bay

Je hoeft niet per se naar het super toeristische Ha Long Bay voor een boottour langs de magische rotseilanden in het water. Goedkoper én minder toeristisch (maar nog steeds best wel toeristisch) is de boottour vanaf Cat Ba, door Lan Ha Bay. Lan Ha Bay sluit direct aan op Ha Long Bay, waardoor de natuur ook nagenoeg identiek is.

Samenvatting praktische info

Van €11 tot meer dan €30 per persoon, voor nagenoeg identieke tours.
De boottour duurt de hele dag. Vaak van 8.00 tot 17.00 uur.
Het loont zeker om wat rond te vragen voor de tours. Dat kan je veel geld schelen.

Meer info dagtour
De meeste mensen boeken een dagtour, waarbij je zowel met de boot als met kajaks langs de rotsen vaart. We hebben de verdere informatie over een dagtour, inclusief handige tips in dit artikel voor je uitgewerkt.

2. Tweedaagse boottour door Lan Ha Bay

Vanaf €75 per persoon.
De boottour duurt twee dagen, waarbij je soms op de tweede dag ook weer naar bijvoorbeeld Hanoi wordt gereden.
Het loont zeker om wat rond te vragen voor de tours. Dat kan je veel geld schelen. Check ook goed de indeling van de tour die je wilt boeken. Bij de ene tour heb je minder vrije tijd dan bij de andere. Het komt ook voor dat vervoer naar Hanoi (op de tweede dag) bij de prijs inbegrepen zit.

Overnachten op de boot
Naast de eendaagse boottour, heb je ook de mogelijkheid om een tweedaagse boottour te doen door Lan Ha Bay. Je kunt dan kiezen om te overnachten op de boot of op een eiland. Hierdoor kan je nóg meer genieten van deze prachtige omgeving. Je vaart vaak ook nog een stukje door Ha Long Bay.

Tour vanaf Hanoi
Je kunt de meerdaagse tour ook vanuit Hanoi boeken (in plaats van vanaf Cat Ba), als je minder tijd hebt. Hierdoor mis je wel al het andere moois dat Cat Ba te bieden heeft.

3. Wandel langs de zuidkant van Cat Ba

Vanuit Cat Ba centrum (in het zuidoosten van het eiland) kan je een mooie wandeling langs de zuidkant van het eiland maken. De uitzichten hier zijn fenomenaal. Je komt langs prachtige strandjes, je hebt een fantastisch uitzicht over het water met daarin de bekende rotsen en je loopt langs de haven met een drijvend vissersdorpje. Absoluut de moeite waard.

Gratis
75 minuten

4. Maak een rondje op Cat Ba met de scooter

Het eiland Cat Ba heeft veel moois te bieden. Dat hadden we al gezegd, maar kunnen we niet genoeg benadrukken. Een rondje over het eiland met de scooter geeft je al een goede indruk van alles wat hier te zien is. Op het meest noordelijke punt heb je een prachtig uitzicht over Ha Long Bay. Rijd je aan het einde van de middag op de terugweg langs de kust, dan kan je hier genieten van de ondergaande zon.

4 euro voor twee personen (inclusief één scooter en benzine).
Ongeveer 1 uur heen en 1 uur terug + de tijd die je bezig bent met de activiteiten onderweg.

Goede wegen
De wegen op Cat Ba zijn over het algemeen vrij goed, zodat het geen gevaarlijke onderneming is. Je zou de tocht overigens ook met de fiets kunnen doen, maar dit is niet aan te raden vanwege het heuvelachtige landschap.

5. Wandel door het Cat Ba National Park

VND 80.000 (€3,20) per persoon. Combinatieticket met de Trung Trang Cave (bij een bezoek op dezelfde dag).
De wandeling duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur (naar de Ngu Lam Peak).

In het midden van het eiland, ligt het nationale park van Cat Ba. Dit stuk jungle op Cat Ba mag je eigenlijk niet missen. Het is een door UNESCO erkend biosfeerreservaat, vanwege de enorme diversiteit aan dieren en planten in het park.

In het nationale park zijn meerdere wandelroutes, met verschillende lengtes. De route die wij je absoluut aanraden, is de wandeling naar de Ngu Lam Peak (Dinh Ngu Lam).

Deze wandeling duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Op de heenweg loopt je bijna alleen maar over rotstrappen naar boven toe, maar je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over het nationale park. Ondanks de vochtige lucht hier, is de wandeling niet heel moeilijk als je redelijk fit bent.

6. Bezoek de Trung Trang Cave

VND 80.000 (€3,20) per persoon. Combinatieticket met het nationale park van Cat Ba (bij een bezoek op dezelfde dag).
De wandeling in de grot zelf duurt ongeveer 25 minuten. In totaal zijn wij 40 minuten in dit “park” geweest.

De Trung Trang Cave ligt in het midden van het eiland Cat Ba, ongeveer 12 kilometer van het centrum. Deze druipsteengrot heeft een totale lengte van 300 meter, met enorm veel stalactieten en andere soorten formaties. Wij waren verbaasd over de enorme schoonheid van de grot. Je kijkt je ogen uit en dit is wat ons betreft dus ook een must-visit op het eiland.

7. Beklim het viewpoint en het monument midden in Cat Ba Town

Gratis
Afhankelijk van de plek waar je begint in het centrum, ben je ongeveer 10 minuten aan het lopen naar de top toe.

Vanaf de oostkant van de rondweg (Nui Gcoc) in het centrum van Cat Ba kan je met een trap naar het viewpunt lopen. Bovenop dit viewpunt vind je ook een monument voor Ho Chi Minh. Het monument is niet heel bijzonder, maar daar kom je eerlijk gezegd ook niet voor. Je komt hier voor het uitzicht.

Vanaf het viewpoint het je namelijk een geweldig uitzicht over het centrum van Cat Ba en over de baai. Mocht het mooi weer zijn, dan raden we je aan om hier tegen zonsondergang naartoe te lopen. Dit is het perfecte punt om van de zonsondergang te genieten. Wij hadden helaas geen geluk met het weer. Ondanks het ontbreken van een mooie zonsondergang, genoten we tóch van het uitzicht. Je hoeft ook niet ver terug te lopen in het donker, aangezien de wandeling maar ongeveer 5/10 minuten duurt (afhankelijk van waar je accommodatie precies ligt).

De trap naar boven toe kan je bereiken door een stukje braakliggend terrein te kruisen (ongeveer 30 meter van de weg af moet je naar links). Dit terrein bevindt zich recht tegenover het restaurant en hostel Secret Garden.

De trappen waarover je naar boven moet lopen zijn goed begaanbaar, maar kunnen wel glad zijn als het heeft geregend. Je loopt maar ongeveer 5 minuten over deze trappen. Een makkelijke wandeling dus.

8. Bezoek het Cannon Fort in het zuiden van Cat Ba

Op het zuidelijke punt van het eiland, vlakbij het centrum, ligt het Cannon Fort van Cat Ba. Vanuit het centrum loop je hier in ongeveer 10 minuten naartoe.

Geschiedenis & uitzichtpunt
In het fort vind je ondergrondse tunnels, kanonnen, loopgraven en het beste uitzichtpunt over Ha Lan Bay. Het fort ligt op 177 meter hoogte, waardoor het wel een wandelingetje omhoog is.

Eind 2019 was het fort gesloten. Dit valt ook te lezen in de app Maps.me. Toen wij hier waren, in maart 2020, kon je het fort gewoon weer bezoeken.

VND 40.000 (€1,60) per persoon.
Te voet ben je ongeveer 2 uur kwijt (gerekend vanaf het centrum van Cat Ba Town).

Kaartje met de 8 bezienswaardigheden op Cat Ba eiland

Kaartje leuke dingen Cat Ba
Inhoudsopgave leuke dingen doen op Cat Ba

>> Klik hier voor de interactieve kaart van alle bezienswaardigheden van Cat Ba.

Goedkoop overnachten op Cat Ba

Slapen op Cat Ba
Dat kan al vanaf 3 euro per persoon per nacht. Check het hier.

Meer blogs over Vietnam

De beste reisroute voor Noord-Vietnam
Cat Ba – Het nationale park dat je niet mag missen
9 typische gerechten uit Vietnam
Bánh Xèo – een hartige pannenkoek uit Vietnam
Verwonder jezelf in de prachtige Trung Trang Cave

Bekijk ook onze blogs over Sri Lanka

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *