Coverfoto Praia da Falesia

De 14 mooiste bezienswaardigheden & stranden in de Algarve (Zuid-Portugal)

De 14 mooiste bezienswaardigheden & stranden in de Algarve (Zuid-Portugal)

Het is eigenlijk onmogelijk om alle mooiste stranden en bezienswaardigheden in het zuiden van Portugal in één vakantie te bezoeken. De Algarve (de meest zuidelijke regio van het land) heeft namelijk zóveel plekken die een bezoek waard zijn. In dit artikel geven we je een handig overzicht (inclusief kaartje) van de mooiste bezienswaardigheden en stranden die je kunt bezoeken in de Algarve. Ook geven we tips voor wat je in de buurt kan doen. Aan de hand van ons overzicht kan je je vakantieplannen wat meer vorm geven en mis je de mooiste plekjes in elk geval niet.

 • Tips voor leuke en betaalbare accommodaties in de Algarve? Klik dan hier.

Inhoudsopgaven: 14x doen & zien in de Algarve

Om het overzichtelijk te houden, benoemen we de plekken van oost naar west, dus van rechts naar links op de kaart. Hieronder zie je eerst een lijstje van de mooiste plekken en vervolgens een handig kaartje, waarop je alle plekken exact kunt zien.

Overzichtskaartje bezienswaardigheden Algarve

Kaart Algarve
Op de kaart hierboven zie je waar alle 14 bezienswaardigheden precies liggen in de Algarve. Klik hier voor een interactieve versie van de kaart.

1. Castro Marim en haar kastelen

Castro Marim (zie punt 1 op de kaart) is een prachtig en overzichtelijk stadje. De highlights zijn het kasteel van Castro Marim en het fort van San Sebastián. Je kunt het fort zelf niet meer in, maar je kunt wel langs de muren lopen. Vanaf daar heb je het beste uitzicht over de stad, de omgeving en het kasteel. En het is nog gratis ook. Mocht je naar het kasteel willen (aan de overkant), dan kost je dat €1,10 per persoon (€0,55 voor kinderen tussen 7-18 jaar). Voor het uitzicht is dit wat ons betreft niet nodig, aangezien je bij het fort misschien nog wel een beter uitzicht hebt.

Andere plekken in de stad
Andere plekken die je in dit stadje niet mag overslaan, zijn de Igreja Matriz de Castro Marim (de niet te missen witte kerk in het centrum) en Revelim de Santo António (een kleine heuvel in het oosten van de stad, met onder andere een mooi kapelletje erop).

Gratis parkeren
Je kunt eenvoudig (en gratis) parkeren in de stad en de bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar.

Highlights Castro Marim

 • Fort van San Sebastián | gratis
 • Kasteel van Castro Marim | toegang €1,10 – €0,55
 • Igreja Matriz (de witte kerk) | gratis
 • Revelim de Sánto Antonio | gratis

Vila Real de Santo António
Ten zuiden van Castro Marim vind je de stad Vila Real de Santo António. Deze stad ligt aan de rivier de Guiadiana. Vanaf de waterkant kan je naar Spanje zwaaien, dat aan de overkant van de rivier ligt. Het stadje zelf vonden wij overigens niet heel erg bijzonder. Ten zuiden van de stad vind je enorm uitgestrekte en brede zandstranden. Ook kan je er nog een enorme vuurtoren bewonderen.

2. Praia do Cabeço

Praia do Cabeço (zie punt 2 op de kaart) is een strand dat vlakbij het stadje Castro Marim ligt. Het is een rustgevende omgeving. Je vindt hier een heerlijk breed en wit zandstrand. Perfect om een dagje te zonnen. Verwacht hier geen hoge en dramatische kliffen, daarvoor moet je wat meer naar het westen van de Algarve, bijvoorbeeld naar Lagos of Sagres.

Slapen in de buurt
Wij sliepen in een accommodatie, op 10 minuten lopen (of 5 minuten rijden) van dit strandje. Verder ben je vanaf hier in 15 minuten met de auto in Castro Marim. Een perfecte plek dus, met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

 • Klik hier voor onze selectie van betaalbare accommodaties in de Algarve.

3. Tavira & eiland Ilha de Tavira

De stad Tavira (zie punt 3 op de kaart) ligt aan de rivier Rio Gilão, op een klein half uurtje rijden van het hiervoor genoemde Castro Marim. Meer naar het westen, vind je de grote stad Faro. Vanaf Faro ben je in ongeveer 35 minuten rijden of treinen in Tavira.

Wat kan je doen in Tavira?
Als je een rondreis maakt door het zuiden van Portugal, dan is dit stadje zeker de moeite waard om een dag te bezoeken. Weten wat je hier kunt doen? Je leest het in ons artikel 6 leuke dingen om te doen in de stad Tavira.

4. Faro & eilandjes – verrassend leuk én mooi

De stad Faro (zie punt 4 op de kaart) is met name bekend vanwege de internationale luchthaven die zich hier bevindt. Wij dachten dat Faro verder niks te bieden had, maar het tegendeel bleek waar.

Historisch centrum, ooievaars & eilandjes
Faro heeft een mooi historisch centrum en vanuit de haven kan je een tour boeken (of een watertaxi nemen) naar een van de prachtige eilandjes voor de kust. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Ilha do Farol of Praia da Barreta. Op Google Maps lijkt het alsof er ten zuiden van Faro nog een enorm stuk land ligt. Maar het is eigenlijk vooral water, met tussendoor wat stukjes land. Dit gebied maakt onderdeel uit van het Ria Formosa Natural Park, dat doorloopt tot aan Tavira.

Als je door het oude centrum van Faro loopt, vergeet dan niet omhoog te kijken. Je vind hier enorm veel ooievaars(nesten) bovenop de daken van bijvoorbeeld de kerkjes.

Faro Beach
Vlakbij de luchthaven ligt een prachtig uitgestrekt zandstrand. Het is slechts 2 minuten rijden vanaf de parkeerplaats van de autoverhuurbedrijven op de luchthaven en je kunt hier gewoon gratis parkeren bij het strand. Ideaal als je nog wat tijd over hebt voordat je vlucht gaat, of als je aankomt op de luchthaven en direct naar het strand wil. Je kunt hier overigens ook eenvoudig met de bus (bus 16) komen, zowel vanaf de luchthaven als vanuit het centrum van Faro. Dit kost je nog geen €2,50 enkele reis.

Activiteiten in en rond Faro

5. Praia da Falésia – buitenaards mooi

Praia da Falésia (zie punt 5 op de kaart) – in de buurt van Albufeira – is één van de mooiste stranden waar we zijn geweest in Portugal. Het strand is enorm uitgestrekt, zodat je hier genoeg plek hebt om een dagje te zonnen (en te zwemmen). Maar je kunt hier ook een heerlijke strandwandeling maken, met prachtige uitzichten.

Highlights

 • Breed zandstrand
 • Dramatische rode kliffen
 • Indrukwekkende wandelroute

Aanrader
Zorg ervoor dat je absoluut niet het stuk mist dat het dichtst bij Quarteira ligt. Het lijkt van een afstand alsof het strand (en dan met name de kliffen) overal hetzelfde is, maar niets is minder waar. Aan de kant van Quarteira zijn de kliffen nog wat hoger en roder dan aan de andere (west)kant.

Voorbeeld wandelroute
Als je ons advies opvolgt om naar deze plek te gaan, dan raden we je aan om zowel een stuk over het strand, als een stuk bovenaan de kliffen te lopen. Beiden hebben hun eigen bijzonderheden die je eigenlijk niet mag missen.

Begin bijvoorbeeld hier met lopen richting het oosten over het strand. Loop dan tot aan het restaurant Rocha Baixinha. Op dat punt kan je naar boven lopen de kliffen op en vervolgens loop je via de bovenkant van de kliffen over een zandpad weer terug naar je beginpunt. Echt práchtig. In de gratis app Maps.me kan je de wandelpaden goed zien. Op Google Maps zijn deze niet zichtbaar.

Verschillende opties om het strand te bereiken

 • Je kan een rondje lopen van Olhos de Agua naar Vilamoura en weer terug. Dit is ruim 12 km.
 • Wil je het iets minder actief aanpakken? Dan kan je ook de bus pakken die tussen Faro en Albufeira rijdt. Deze bus komt onder andere langs Vilamoura en Olhos de Água.
 • Heb je eigen vervoer? Dan ben je natuurlijk een stuk flexibeler en kan je parkeren bij een van de punten langs de kust.

6. Waterval bij Alte

Het dorpje Alte (zie punt 6 op de kaart) ligt iets noordelijker in de Algarve en bevindt zich meer landinwaarts. Je vindt hier dus ook geen strand, maar dat is misschien wel een welkome afwisseling in de Algarve. Alte is wat ons betreft zeker de moeite waard om te bezoeken.

Highlights

Kurkbomen

Onderweg naar Alte merk je dat het landschap flink heuvelachtig wordt, met hier en daar mooie uitzichtpunten. Je ziet langs de weg ook veel kurkbomen staan. Leuk om even te stoppen langs de kant van de weg (als je met de auto bent), om de bomen en de kurk van dichtbij te zien en te voelen. Let ook op de cijfers die op de bomen geschreven staan. Dit zijn de laatste twee cijfers van het jaar waarin de kurk voor het laatst geoogst is.

Waterval

De hoofdattractie van Alte (naar onze mening) is de waterval van Alte, de Cascata de Alte. Je kunt je auto vlakbij parkeren: bij de begraafplaats (Cemitério Mun. de Alte). Vervolgens loop je in ongeveer 15 minuten van de parkeerplaats naar de waterval.

Locatie in maps.me
In de gratis app Maps.me zie je deze parkeerplaats goed staan, net als de wandelroute naar de waterval. In Google Maps is dit pad niet helemaal goed zichtbaar.

Waterbronnen
Je kunt in Alte ook nog een bezoek brengen aan twee waterbronnen, Fonte Pequena (kleine bron) en Fonte Grande (grote bron). Toen wij hier in november waren, was er niets te doen en zat er ook weinig water in de bron. In ons geval waren deze bronnen dus geen extra stop waard. In de zomermaanden zou je hier kunnen baden in de bron.

7. De stranden rondom Albufeira

Albufeira (zie punt 7 op de kaart) kan in de zomer erg toeristisch zijn, maar dat heeft natuurlijk ook wel een reden. Het is een erg mooie omgeving, met veel strandjes die een bezoek waard zijn. Ook zijn er veel wandelpaden langs de kustlijn. Mocht je inderdaad in het hoogseizoen op vakantie gaan, dan is het niet direct aan te raden om in Albufeira zelf te gaan zitten (alhoewel het in de Old Town nog wel gezellig kan zijn).

In de buurt van Albufeira
Rondom Albufeira zijn echter genoeg andere alternatieven waar je kunt verblijven. Nog steeds erg toeristisch in de zomer, maar wel iets minder dan Albufeira. Naast Praia da Falésia, die we hiervoor al noemden, vonden wij de volgende stranden erg mooi en fijn, zodat het de moeite waard is om daar een accommodatie in de buurt te zoeken:

Slapen
Bekijk ons artikel 7 ideale accommodaties in de Algarve (Portugal) voor onze accommodatie tips in de buurt van Albufeira. Slapen in een luxe (maar nog steeds betaalbaar) complex met alles erop en eraan? Of meer op zoek naar een kleinschalige en unieke accommodatie in een woonboot?

8. De grotten van Benagil

De kliffen en rotsen bij Benagil zijn een van de grote trekpleisters van deze regio. De ‘hoofdattractie’ hier is een kalkstenen grot, waar een holte in is ontstaan door erosie. Binnenin de holte vind je een klein strandje die je niet vanaf het land kunt bereiken, maar alleen vanaf het water. Er zijn dan ook veel aanbieders van boottours naar deze grot. Vanaf het land kan je de grot wel van bovenaf bewonderen.

Bovenaanzicht: wandelroute
Er is aan de bovenzijde van de rotsen een looppad. Parkeer hier gratis je auto en volg de borden of check de wandelpaden op de gratis app Maps.me. Vanaf het wandelpad kan je van bovenaf de grot inkijken, maar ook genieten van alle andere kliffen. Al moet je wel voorzichtig zijn, want er staan veel waarschuwingsborden in verband met afbrokkelingsgevaar.

Afhankelijk van het moment van de dag valt het licht prachtig door het gat heen. Op het midden van de dag valt het licht er het mooiste doorheen. Hou er wel rekening mee dat het hier in de zomer heel erg druk kan zijn. Wij waren hier in de winter en toen was er bijna niemand. Helaas hadden we ook wat pech met het weer die dag.

Vanaf het water: boottour
Mocht je dit natuurverschijnsel van onderaf willen zien, dan kan je dit met een boottour doen.

Zwemmen
In principe kan je de grotten ook zwemmend bereiken vanaf het strand van Benagil, maar doe dit alleen als je goed kunt zwemmen en als je navraag hebt gedaan over de stromingen hier.

9. Monchique

Ben je even klaar met alle stranden in de Algarve, dan is het een goed idee om naar het stadje Monchique (zie punt 9 op de kaart) te gaan. De omgeving is vrij heuvelachtig en de route ernaartoe is dus ook al de moeite waard. De stad zelf is tegen een heuvel aangebouwd en je vindt hier veel smalle en kronkelige straatjes waar je doorheen kunt lopen.

Bergen en wandelen
Vlakbij de stad vind je Serra de Monchique. In dit gebergte vind je het hoogste punt van de Algarve, de Foia (of Foie). Deze berg is 902 meter hoog en geeft je een weids uitzicht over de Algarve. Je kunt hier met de auto komen, maar er zijn ook wandelpaden, mocht je hier in de omgeving willen wandelen.

10. Stranden & uitzichtpunten bij Lagos

In en rondom Lagos (zie punt 10 op de kaart) vind je prachtige stranden en mooie wandelpaden langs de kust. De twee mooiste stranden om een dagje te zonnen vonden wij:

Meer stranden
Maar er zijn nog veel meer strandjes die een bezoek waard zijn.

11. Ponta da Piedade

Ponta da Piedade (zie punt 11 op de kaart) ligt ook op loopafstand van Lagos, maar verdient het om apart genoemd te worden in dit lijstje. Dit uiterste zuidelijke puntje onder Lagos is namelijk een pareltje. Vooral de wandeling vanuit Lagos naar Ponta da Piedade is een absolute aanrader, met een mooie zonsondergang als toetje.

Wandelroute Ponta da Piedade
Deze wandelroute mag je zeker niet overslaan! We beloven je dat je er geen spijt van krijgt.

De grotten van Ponta da Piedade
Vergeet bij de vuurtoren ook niet linksaf te gaan. Je vindt daar een lange trap die je naar de de grotten van Ponta da Piedade leidt. Een mooie plek om te bezoeken. Je kunt de kliffen ook vanaf het water bewonderen. Er zijn heel veel aanbieders van boottours in Lagos. Je kunt hier wel het beste overdag komen, zodat je beter licht hebt.

12. Luz

De stad Luz (zie punt 12 op de kaart) ligt vlakbij Lagos, iets meer naar het westen. Het stadje zelf is vrij klein, maar wel gezellig en typisch, met alleen maar witte huisjes. Je vindt in Luz ook meerdere mooie strandjes en uitzichtpunten.

Leuke stranden

Uitzichtpunt
Vanaf Luz kan je een mooie wandeling maken naar een uitzichtpunt. Klik hier voor de locatie van het uitzichtpunt op Google Maps. Op Google Maps worden helaas niet de wandelpaden weergegeven. Als je kiest voor de satelliet-weergave, dan zie je de paden wel. Voor een duidelijke weergave van de wandelpaden, adviseren we je de gratis app Maps.me te downloaden. Ideaal voor wandelpaden, over de hele wereld. Je ziet in de app bijvoorbeeld ook alle uitzichtpunten staan.

Vanaf de obelisk Marco Geodésico da Atalaia heb je een geweldig uitzicht over de stad Luz en de baai die ervoor ligt. Als je iets verder doorloopt, loop je bovenlangs bij de kliffen. Bijvoorbeeld boven bij Rocha Negra.
Als je met de auto bet, dan kan je die hier parkeren.

Aanrader: een drankje met uitzicht
Restaurant Fortaleza da Luz ligt echt prachtig en zag er erg mooi uit. We hebben hier niet gegeten, maar op Tripadvisor wordt het eten ook niet zo goed beoordeeld. Voor een drankje is het wel een erg mooie plek om even uit te gaan zitten.

Mocht je nog zin hebben in een ijsje, dan vind je naast dit restaurant de Ice Cream Factory. Het is er wel flink prijzig vinden wij. Eén bolletje kost namelijk €2,90. Voor twee bolletjes betaal je €4,30. We waren wel wat anders gewend tijdens onze rondreis door Zuid-Italië.

De bus tussen Lagos en Luz
Vanaf Lagos kan je met de bus naar Luz (en uiteraard ook omgekeerd). Je neemt daarvoor bus 4 van Lagos naar Burgau. Deze bus rijdt via de plaatsen Luz en Monthinos. De naam van de maatschappij is Aonda. Klik hier voor de bustijden, de exacte route en de haltes. De prijzen vind je hier.

13. Stranden & uitzichtpunten rondom Sagres

Als je in de Algarve bent, dan kan je het zuidwesten eigenlijk niet overslaan. De kustlijn wordt hier wat ruwer en dramatischer en dat maakt het nou juist zo enorm mooi hier.

De stad Sagres (zie punt 13 op de kaart) is een laid-back surfdorp, een ideale plek om deze regio te verkennen. Je zou eventueel ook vanuit Lagos hierheen kunnen rijden, maar wij vinden het persoonlijk altijd leuker om op wat meer plekken te blijven slapen. Op die manier zie en ervaar je toch beter de verschillende plekken.

Highlights
In de buurt van Sagres kunnen we je de volgende stranden en plekken zeker aanraden om te bezoeken:

Tijdnood?
Wij vonden de kaap bij Sagres overigens mooier en indrukwekkender dan die van Cabo de São Vincente. Mocht je op de een of andere manier een keuze moeten maken, dan zouden we je die bij Sagres dus adviseren. De plekken liggen echter dusdanig dicht bij elkaar, dat je ze prima allebei kan bezoeken (als je een auto tot je beschikking).

Tip zonsondergang
Bekijk de zonsondergang vanaf Fort Sagres. Je hoeft hiervoor overigens niet daadwerkelijk bij het fort naar binnen, waarmee je weer €3 p.p bespaart. Vóór de ingang kan je ook de rotsen oplopen om te genieten van de zonsondergang. Je hebt vanaf hier ook een prachtig uitzicht over Praia do Tonel, met haar wilde golven en surfers. Je auto kan je gratis parkeren op een paar minuten loopafstand.

Accommodatie in Sagres
Sagres kan wel flink prijzig zijn om te slapen. Dit is een prima en betaalbare accommodatie in Sagres (met eigen keuken) en heel dichtbij het strand van Praia do Tonel.

14. Stranden & uitzichtpunten rondom Carrapateira (westkust)

Ondanks dat de Algarve vooral bestaat uit kustlijn in het zuiden, mag je de kustlijn aan de westkant eigenlijk ook niet missen. Je hebt hier prachtige hoge kliffen, golven en enórm brede en uitgestrekte zandstranden. Ideaal voor surfers én voor mensen die lekker willen zonnen. (Voor de locatie, zie punt 14 op de kaart).

Highlights
De volgende stranden kunnen we je in élk geval aanraden:

Wandel- of rijroute
Wandel of rij een rondje over de zandweg van het ‘schiereilandje’ tussen Praia do Amado en Praia da Bordeira. Op Google Maps zie je deze ‘Estrada de Praia’ ook staan, maar in de gratis app Maps.me zie je alle (wandel)paden en uitzichtpunten veel beter staan. Je vindt op deze route, maar eigenlijk aan deze hele wesktust, de meest prachtige uitzichtpunten. Vanaf deze ‘rondweg’ kan je ook via een wandelpad met houten vlonders bij Praia da Bordeira komen.

Praktische informatie over slapen en vervoer in de Algarve

SLAPEN IN DE ALGARVE

Wij hebben 7 fijne en betaalbare accommodaties voor je op een rij gezet, waar we zelf ook zijn verbleven. Je vindt ze in ons artikel 7 ideale accommodaties in de Algarve.

VERVOER IN DE ALGARVE

Ook interessant

Tips voor de Algarve
Ontdek de 7 mooiste stranden van Lagos (Algarve)
Lagos – Een indrukwekkende wandeling naar Ponta da Piedade
7 ideale accommodaties in de Algarve (Portugal)
6 leuke dingen om te doen in de stad Tavira

Algemene tips
Tips voor als je een auto gaat huren in Portugal
Al onze artikelen over Portugal
Inspiratie voor een reis naar Madeira (Portugees eiland)


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *