auto huren Portugal reislekker sunny cars

Tips voor als je een auto gaat huren in Portugal

Tips voor als je een auto gaat huren in Portugal

Portugal is een fantastisch land om zelf te verkennen met een (huur)auto. Het openbaar vervoer is ook prima geregeld, maar met een auto kom je toch net iets makkelijker op de wat meer afgelegen plekken. Het Portugese landschap is heel mooi en afwisselend. Lees hieronder onze tips om veilig en goedkoop een auto te huren om door het prachtige en afwisselende Portugal te rijden.

1. Huur een kleine auto

Ons advies is, als je geen grote auto nodig hebt, huur dan een zo klein mogelijk autootje. Want een kleinere auto betekent:

 • Lagere huurprijs
 • Minder brandstof verbruik: beter voor het milieu en beter voor je portemonnee
 • Makkelijker manoeuvreren/rijden door de smalle straatjes
 • Ideaal met parkeren

2. Ophalen huurauto luchthaven vaak goedkoper

Meestal heb je de beste deals als je de auto ophaalt bij het vliegveld. Wil je je huurauto inleveren op een andere plek dan waar je hem hebt opgehaald, dat kan. Soms moet je daarvoor een one-way toeslag betalen. Van luchthaven naar luchthaven betaal je vaak geen one-way toeslag.

Voorbeeld ophaal- en inleverlocatie huurauto
Wij huurden bijvoorbeeld een auto in Faro (vliegveld) en leverden hem weer in op het vliegveld van Lissabon. We hoefden hiervoor geen extra toeslag te betalen bij Sunny Cars.

Tip: eerst de stad verkennen en dan pas een auto huren
De vliegvelden van Lissabon, Porto en Faro zijn prima en redelijk goedkoop te bereiken met het vliegtuig vanuit Nederland. Ook in Portugal zelf kan je makkelijk met de trein (of de bus) tussen deze steden reizen.

Wil je eerst een paar dagen de mooie steden Lissabon of Porto verkennen, voordat je door de rest van Portugal gaat reizen? Onze tip: huur dan niet meteen een auto als je bent aangekomen met het vliegtuig. Tijdens een citytrip door Lissabon en Porto heb je namelijk niks aan een auto, maar je moet wel de huurprijs + parkeerkosten betalen. Je kan dan beter later (na je citytrip) de bus of metro naar het vliegveld pakken om daar je huurauto op te halen.

Tips om te overnachten in Portugal

3. Huur een auto inclusief alle verzekeringen (en afkoop eigen risico)

In het laagseizoen is het bijzonder goedkoop om een auto te huren in Portugal. Er zijn veel aanbieders met hele lage huurprijzen. Soms wel vanaf €5 per dag. Maar let op, deze prijzen zijn allemaal zonder extra verzekering en met een hoog eigen risico. Een steentje op je ruit kost je dan al snel enkele honderden euro’s. Overigens is ook vaak de ruitschade uitgezonderd, zélfs als je een auto met verzekering huurt.

Alles inclusief
Wij nemen persoonlijk liever het zekere voor het onzekere en huren daarom altijd een auto bij Sunny Cars. Daar huur je een auto altijd inclusief alle verzekeringen (zonder enige uitzondering), onbeperkt aantal kilometers én volledige afkoop van het eigen risico. Wel zo fijn, helemaal omdat er in Portugal behoorlijk wat wegen niet geasfalteerd zijn.

Extra bestuurder
Meestal is een extra bestuurder ook gratis bij Sunny Cars. Let wel even op volgende tip:

LET OP: Hoofdbestuurder & creditcard
Zorg dat de hoofdbestuurder degene is met wiens creditcard je de reservering voor de auto maakt.

FLEXIBEL BOEKEN

Twijfel je nog of je wel of geen auto wil huren? Sunny Cars heeft een gratis flexservice actie, waardoor je geen risico loopt:

 • Gratis annuleren
  Je kan tot 4 uur voor de aanvang van de huurperiode zonder kosten annuleren. Geen uitleg nodig. Je krijgt gewoon je geld terug. De flexservice in 2022 automatisch en zonder kosten toegevoegd wanneer je een huurauto reserveert. Cadeautje van Sunny Cars.
 • Kosteloos wijzigen
  Wijzigen is altijd kosteloos tot 4 uur voordat de huurperiode ingaat. Verschuif de datum, pas de bestemming aan of verander de categorie huurauto. Wat je ook aanpast, je betaalt geen wijzigingskosten maar alleen het eventuele verschil in huursom.
 • Geld terug bij code oranje
  Mocht je reis niet door kunnen gaan, omdat je vakantiebestemming code oranje heeft/krijgt, dan krijg je gegarandeerd je geld terug. Dus geen gedoe met vouchers of tegoedbonnen.
Portugal autohuur

4. Tolwegen & huurauto in Portugal

In Portugal heb je veel tolwegen. Maar naast of in de buurt van elke tolweg loopt ook een andere weg. Bij het ophalen van je huurauto zal worden gevraagd of je van plan bent om via tolwegen te gaan rijden. Het betalen voor de tolwegen gaat via een elektronisch systeem. Als je over deze wegen wilt rijden, dan moet je een kastje huren, tegen een vast bedrag per dag (ongeveer €2). Rijd je zonder kastje op de tolweg, dan wordt een boete in rekening gebracht (€25 per keer). Bedenk dus van tevoren even goed wat je wilt. De tolweg is iets sneller, maar er zijn genoeg alternatieve en mooiere routes die wél gewoon gratis zijn.

BUDGET TIP
Heb je besloten om het kastje voor de tolwegen niet te huren? Zet dan in je navigatie (bijvoorbeeld Google Maps of Maps.me) de optie tolwegen uit. Hiermee voorkom je dat je toch via een tolweg wordt gestuurd.

5. Tanken: doe vooraf research om kosten te besparen

De prijs voor een liter brandstof loopt in Portugal best uiteen. Toen wij er waren (najaar 2020), varieerden de bedragen voor 95 ongelood tussen de €1,26 en €1,53 per liter. Inmiddels liggen de prijzen tussen de €1,79 en €2,03 per liter (mei 2022). Een beetje research kan je dus veel geld besparen. Soms wel meer dan €0,20 per liter.

Tip check hier de brandstofprijzen:
Actuele brandstofprijzen kan je bijvoorbeeld checken via: maisgasolina.com
(vul rechtsboven in het zoekbalkje de plaatsnaam in)

Vergelijk de beste deals voordat je een auto gaat huren

Reisadvies Portugal
Bekijk voordat je je reis gaat boeken, het reisadvies voor Portugal. Welke eisen gelden er om Portugal binnen te komen? Welke coronamaatregelen gelden er in Portugal?

Meer informatie vind je in ons artikel:
Reisadvies Portugal – alles wat je moet weten over de coronaregels

Inspiratie voor je reis door Portugal

Meer roadtrips

Inspiratie voor een roadtrip door Italië

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *