broodje bifana porto

8 specialiteiten uit Porto die je moet proeven

8 specialiteiten uit Porto die je moet proeven

Porto is een hele leuke stad in het noorden van Portugal (onze favoriet). Niet in de minste plaats omdat je hier zo lekker kan eten en drinken. Je kan hier uiteraard Portugese specialiteiten proeven, zoals pastel de nata. Maar Porto heeft ook een aantal eigen specialiteiten. Port zal je vast bekend in de oren klinken. Maar heb je wel eens van francesinha gehoord? Hieronder vertellen we je welke gerechten en dranken typisch zijn voor Porto en natuurlijk waar je ze kan proeven.

Eten

Hartige specialiteiten uit Porto

1. Bifana

Bifana is een broodje belegd met pittig varkensvlees. Het vlees is lekker mals en krijgt zijn pittigheid, doordat het wordt gekookt in een pittige saus/jus. Heel erg lekker als tussendoortje of als lunch.

Beste plek om bifana te proeven

Wat kost een bifana?

  • €2,30 voor een klein bolletje
  • €4,70 voor een groter langwerpig broodje

2. Francesinha

Wat is een francesinha?
Een franceshina is een zeer goed gevulde sandwich, geserveerd in een smakelijke (soms pittige) oranje rode saus of jus. Tussen de lagen brood zitten meerdere lagen vlees en ham. Bovenop zit gesmolten kaas. Soms wordt het geheel nog afgetopt met een gebakken ei. Elke francesinha smaakt anders, want elke kok heeft zijn eigen geheime recept. Oké eerlijk is eerlijk, de foto’s zien er niet heel aantrekkelijk uit, maar het smaakt heerlijk! Althans, Annick is fan, Gieljan wat minder. Maar dit gerecht móét je echt geprobeerd hebben.

De beste plek om de francesinha te proeven

Wat kost een francesinha?
Wij betaalden bij Piolho D’ouro slechts €9 voor een enorme portie met een ei er boven op en friet ernaast. Dit was meer dan genoeg om te delen, als diner. Maar dit gerecht wordt ook vaak als lunch gegeten. Zodat je lichaam de hele dag de tijd heeft om het te verteren.

3. Sardientjes

In de (tijdelijke) Bolhão markt staan alle soorten blikjes met sardientjes heel mooi uitgestald. Je kan er een paar kopen om ter plekke te proeven of om mee te nemen als souvenir.

Wij gingen hier voor de proeverij van Porto Saveurs. Een ideale manier om alle smaken van de markt te proeven. Een aanrader wat ons betreft. In ons artikel hierover vind je ook een kortingscode voor de proeverij (en andere food tours).

4. Voor de avontuurlijke eter: Tripas

Tripas, oftewel ingewanden. De inwoners van Porto hebben de bijnaam Tripeiros. Hoe komen ze aan deze bijnaam? Vroeger (in de tijd van de ontdekkingsreizen) ging al het goede eten mee naar zee. Het enige wat overbleef waren de ingewanden. De inwoners van Porto werden dus enigszins gedwongen om te koken met wat er als enige beschikbaar was. Zo werd het een specialiteit van Porto.

Goede plek om tripas te proberen

Zoete specialiteiten uit Porto en Portugal

5. Pastel de nata

Misschien wel het bekendste gebakje van Portugal, de pastel de nata. Een pastel de nata is een gebakje dat bestaat uit een bakje van bladerdeeg of filodeeg gevuld met een crème van custard.

Tip: hier scoor je de beste pastel de nata
Volgens de locals eet je de lekkerste pastel de nata bij Manteigaria (2 vestigingen, de ene zit dichtbij Bolhão en de andere tussen Clérigos en Aliados).

Hier worden de pasteis de nata de hele dag door vers bereid en gebakken. Deze zaak heeft een open keuken, dus je kan ook zien hoe de pasteis gemaakt worden.

Wat kost een pastel de nata?

  • Bij de bakker: vanaf €1,10 per stuk
  • Wil je wat minder geld uitgeven? Supermarkt Pingo Doce heeft een eigen bakkerij en hier verkopen ze twee varianten, die wat ons betreft ook erg smakelijk zijn. Vaak het ontbijt van Gieljan. De luxere variant kost €0,65 en de wat kleine wat kleinere variant kost €0,35 per stuk.

6. Pão deus

De pão deus is een zoet broodje of eigenlijk meer een gebakje. Het bestaat uit een broodje met bovenop een laag kokos. Een soort kokosmakroon (zie de foto hierboven). Waar de pastel de nata de favoriet van Gieljan is, is de pão deus de favoriet van Annicks.

Waar koop je pão deus?

  • Bij de meeste bakkers
  • Bij de supermarkt Pingo Doce, €0,75 per stuk.

Drankjes uit Porto

7. Port: de specialiteit waar Porto bekend mee is geworden

Door de Port is Porto bekend en beroemd geworden. Port is een zoete sterke wijn, die zijn eigen rijpingsproces kent. De druiven groeien in de Douro-regio en worden daar verwerkt. Vervolgens worden de vaten per boot naar Porto verscheept. Erg leuk om deze regio te bezoeken en een kijkje te gaan nemen bij een wijngaard. Wil meer te weten komen over waar port vandaan komt en hoe het gemaakt wordt? Wij kunnen deze dagtour vanuit Porto meer dan aanraden! Alleen al vanwege de prachtige uitzichten tijdens de tour.

Port staat in bijna elk restaurant en café in Porto op de kaart. Er zijn zoveel soorten en smaken: witte port, tawny en ruby. Leuk om een of meerdere proeverijen te doen.

Leuke plekjes om port te proeven

8. Vinho verde

De wijn is niet groen, maar de wijn is erg jong en komt uit een hele groene regio en wordt daarom zo genoemd. Vanwege de vele regen, koele wind en hoge luchtvochtigheid is het een frisse wijn.

Leuke plekjes om vinho verde te proeven

Extra: Cocktails

Gouden tip:
Bij Golden Oldie Cocktail Bar maken ze cocktails met heel veel liefde en aandacht. En dat proef je. Daarnaast zijn de sfeer en inrichting helemaal top. Je waant je helemaal in de jaren ’20. Zeker een bezoekje brengen! Bekijk hier de locatie van Golden Oldie op Google Maps

Update 2023: helaas is dit leuke plekje (permanent) gesloten.

Meer inspiratie voor Porto? Bekijk deze artikelen

8 mooie uitzichtpunten in Porto
Walking of running tour met gids Thiago door Porto
Proef Porto tijdens een proeverij of food tour
Douro vallei – een fantastische tour vanuit Porto
Porto – Leuke en low budget plekken om te slapen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *