Sardientjes proeverij Porto Saveurs-cover

Proef Porto tijdens een proeverij of food tour

Proef Porto tijdens een proeverij of food tour

Naast het feit dat Porto een prachtige stad is om rond te lopen, is deze stad ook echt een genot voor je smaakpapillen. Je kunt hier namelijk fantastisch eten en drinken. Natuurlijk kan je zelf op zoek gaan naar alle heerlijke smaken, maar wij adviseren je om een proeverij of food tour te doen. Het leuke is dat je dan dingen eet en drinkt, die je zelf misschien niet gekozen zou hebben. Maar die wel verrassend lekker zijn.

Er zijn meerdere aanbieders van food tours en proeverijen in Porto, maar wij kozen voor Porto Saveurs. En dit bleek een hele goede keuze. Ben je na het lezen van ons artikel ook enthousiast? Boek dan een tour bij ze, met onze kortingscode.

Food tour via Porto Saveurs

Porto Saveurs is een kleine organisatie, gerund door locals en ze bieden verschillende food tours, (wijn)proeverijen en kookworkshops aan. Vanwege de kleinschaligheid kom je makkelijk met ze in contact en krijg je veel persoonlijke aandacht. Niet alleen hierom, maar ook vanwege het kwalitatief goede eten dat je krijgt tijdens de tours, kunnen we ze voor 100% aanraden.

Aangezien wij wat krap in onze tijd zaten, boekten wij een proeverij op de food market, ‘Mercado (temporário) de Bolhão‘. Deze proeverij duurt ongeveer 1,5 uur, terwijl een food tour ruim 3 uur duurt. Als je meer tijd hebt, dan is de food tour overigens wel een geweldige optie. Je blijft dan niet op één plek, maar gaat met een gids meerdere zaakjes af om verschillende lekkernijen te proeven. En aan lekkernijen geen gebrek in Porto.

We zullen hieronder onze ervaringen van de proeverij met je delen. Verder zullen we nog even kort aangeven welke andere tours je bij Porto Saveurs kan boeken.

Tour 1: Food market ‘de proeverij’

Mercado do Bolhão

De proeverij vindt plaats in de food market van Bolhão (Mercado do Bolhão). Omdat de originele markt al jaren wordt verbouwd, hebben ze een tijdelijke markt gemaakt onderin een winkelcentrum. Klik hier voor de exacte locatie van deze ‘Mercado Temporário do Bolhão’.

Voordat je aan de proeverij begint (of daarna natuurlijk) is het leuk om even een rondje te lopen over deze overdekte markt. Het is allemaal erg schoon, goed georganiseerd en overzichtelijk. In de kraampjes/winkeltjes vind je heel veel verschillende lokale producten, van vlees tot kaas, en van vis tot groenten. Zoveel verschillende kleuren en smaken. Een fantastische plek om wat mooie foto’s te maken.

Tip
Je vindt op de markt ook schone wc’s, waarvan je gratis gebruik kunt maken (direct links als je de roltrap afkomt).  In het winkelcentrum waar de markt zich nu bevindt, zit trouwens ook een wat kleinere Decathlon. Mocht je nog wat reisspulletjes nodig hebben.

De proeverij ‘market tasting’

Wat houdt de proeverij in?
Onze proeverij vond plaats bij het Bolhão Wine House van Hugo Silva. Je krijgt hier een privétafeltje, waar je in totaal ongeveer 10 hapjes en 4 verschillende soorten wijn/port krijgt uitgeserveerd. Het eten en drinken is afkomstig van verschillende winkeltjes van de markt, zodat je veel verschillende smaken te proeven krijgt. Wij begonnen de proeverij rond 14.00 uur en het is ruim voldoende voor je lunch.

Welk eten ga je proeven?
Je proeft verschillende soorten sardientjes, bacalhau (kabeljauw), vlees en kaas. De vis krijg je in leuke keramieken ‘blikjes’. Er wordt brood, crackers en olijfolie bij geserveerd. Het eten was echt heerlijk en meer dan genoeg. Heb je bepaalde (di)eetwensen, geef dit dan door. Je kan bijvoorbeeld ook andere dingen, zoals olijven en gedroogd fruit proeven.

Welk drankjes ga je proeven?
Bij het eten krijg je vier verschillende drankjes te proeven. Er worden drankjes geserveerd die uit deze regio komen. Een witte port, twee glaasjes rode port (Ruby en Tawny) en een Vinho Verde (een witte wijn uit deze streek). Wij zijn niet zo’n fan van rode port, maar je moet het absoluut geproefd hebben. De witte port daarentegen vonden we best lekker, net als de Vinho Verde.

Weinig tijd? Dan is de market tasting dé oplossing!
Mocht je niet al te veel tijd hebben, maar wel op een leuke en laagdrempelige manier veel verschillende lokale smaken willen proeven, dan kunnen we deze proeverij absoluut aanraden. Je zal er geen spijt van krijgen.

Tour 2: Uitgebreide food tour

Als je wat meer tijd hebt, dan kunnen we je aanraden om de food tour te boeken, de ‘Authentic Porto Food Tour’. Deze tour is wel iets duurder dan de proeverij, maar daartegenover staat dat deze tour langer duurt én je wordt begeleid door een gids die je onderweg alles vertelt over de smaken van Porto. Bij deze tour is zowel ontbijt als lunch inbegrepen. Je gaat samen met de gids langs verschillende zaakjes en brengt ook een bezoek aan de super veelzijdige en kleurrijke food market van Bolhão (Mercado do Bolhão).

Vinho Verde
Tijdens de lunch proef je ook nog een Vinho Verde. Deze wijn is niet groen, zoals de naam doet vermoeden, maar het is een lokale witte wijn. Waarom heet de wijn dan zo? Hij wordt geproduceerd in een gebied waar het veel regent en de omgeving erg groen is. De wijn is daardoor erg fris. Wij zijn fan.

Alle tours en prijzen

Porto Saveurs biedt nog meer tours aan dan de twee die we hiervoor hebben genoemd. Wil je weten welke? Klik dan hier voor hun volledige overzicht. Je vindt daarbij ook direct de prijzen (exclusief onze korting).

Hoe boek je een tour bij Porto Saveurs

Wij hadden een erg leuke en lekkere ervaring met Porto Saveurs. Alles was tot in de puntjes geregeld en je kunt merken dat de medewerkers blij zijn met wat ze doen. Ze hebben een passie voor alles wat met lokaal eten en drinken te maken heeft en delen dit graag met je.

Contactgegevens Porto Saveurs
Ben je enthousiast geworden en wil je ook een tour boeken bij Porto Saveurs? Leuk! Je kunt Benjamin (een van de eigenaren) op de volgende manieren bereiken:

E-mail
portosaveurs@gmail.com

Telefonisch
+33 6 20 62 82 53 (bellen, sms, WhatsApp).

Social media & Airbnb
Je vindt Porto Saveurs ook op Facebook, Instagram en Airbnb.

Mocht je daadwerkelijk willen boeken, dan kan je dat beter rechtstreeks met Benjamin regelen. Je betaalt dan niet de commissie aan Airbnb én je krijgt korting via ons (zie hieronder).

Kortingscode

Natuurlijk hebben we voor jou ook korting geregeld. Boek je tour rechtstreeks bij Porto Saveurs en ontvang een korting van 5% op je totaalbedrag. Het enige wat je hoeft te doen, is het noemen van onze kortingscode:

Jouw ervaring
We zijn natuurlijk benieuwd naar jouw ervaringen met Porto Saveurs. Het zou leuk zijn als je dit hieronder in een reactie met ons deelt. Je kunt natuurlijk ook een foto van je tour op Instagram plaatsen met de #reislekker.

Ook interessant

8 mooie uitzichtpunten in Porto

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *