Mazorca mais street food tour Bogota Colombia

Proef Bogotá met een food tour

Proef Bogotá met een food tour

Wat is er nou leuker dan een nieuwe bestemming te leren kennen aan de hand van het eten? Op onze eerste dag in Colombia – we begonnen in Bogotá – deden wij een ‘free food tour’ via Beyond Colombia. Wij vonden het een leuk én lekker begin van ons verblijf in Bogotá. Zo leerden we de stad al een beetje kennen en proefden we de typische lokale snacks en gerechten. Ook benieuwd? In deze blog geven we je een indruk van het eten dat we geproefd hebben & wat praktische informatie.

Lokale lekkernijen Bogotá en Colombia

Tijdens onze food tour door Bogotá proefden we heel veel verschillende dingen:

  • Eten: van zoet tot hartig
  • Drinken: van sterke drank, tot kokoslimonade, chocolademelk met kaas (ja echt) en koffie.

Empanadas

Eenmaal in Colombia kan je niet om deze snack heen. Je kan empanadas op elke straathoek vinden. Empanadas zijn pakketjes van (mais)deeg, gevuld met verschillende soorten vullingen, bijvoorbeeld gehakt, kip en kaas, ei, vlees en rijst en worden vervolgens gefrituurd. Je eet ze met één of meerdere sausjes.

Deze mini-empanadas zijn om te smullen! Ze kosten slechts 1.000 pesos per stuk en worden de hele dag door vers gebakken.

Mazorca (mais)

Op het grote plein staan meerdere kraampjes waar je gegrilde maiskolven kan kopen. Prijs ongeveer 3.000 pesos per stuk.

Ajiaco, asadero en arepas

Ajiaco is de typisch soep uit Bogotá en omgeving. Deze dikke soep bestaat uit mais, 3 soorten aardappel, kappertjes en kip. Het wordt geserveerd met rijst en avocado. Erg lekker en vult goed! Deze soep wordt vaak gegeten voor de lunch. Prijs ongeveer 7.000 pesos.

Asadero is gegrild vlees. Colombianen houden van vlees en barbecuen. Wij krijgen twee soorten vlees voorgeschoteld, nadat we hadden geproefd moesten we laten weten welke we lekkerder vonden. Daarna kregen we pas te horen van welk dier we een stukje hadden geproefd. We verklappen niks, maar het was verrassend lekker.

Arepas: de kleine rondjes die je ziet op de foto zijn geen aardappel maar arepas. Dit is echt typisch Colombiaans, een soort dikke tortilla van maismeel. Je krijgt ze bijna bij elk gerecht (ook bij je ontbijt). Dit is een bijzondere variant. De arepa Boyacense: iets zoeter en gevuld met kaas.

Klik op de link voor een betere foto én het recept van deze arepa.

Obleas

Obleas zijn dunnen wafels, gevuld met één of een heleboel toppings naar keuze. Wij gingen voor kersen met room. Maar je kan ook kiezen voor kaas, caramel, chocolade, discodip en nog veel meer. Prijs afhankelijk van het aantal toppings. Prijs voor twee toppings vanaf 3.000 pesos (2022).

Once en Aquardiente

Once is het vieruurtje in Colombia. Van oudsher wordt er dan een kopje chocolademelk met kaas gedronken (de kaas smelt in de warme chocolademelk). In dit drankje dip je een nogal droog broodje. Aparte combi en een beetje misselijkmakend, maar veel lekkerder dan je denkt. De mannen kwamen vroeger bij elkaar om de sterke drank Aguardiente te drinken. Dit drankje heeft een alcoholpercentage van ruim 40%. Aguardiente komt van agua ardens, dit betekent zoiets als ‘vurig of brandend water’. En daar is niks aan gelogen!

Leuk weetje:
Waar komt de term ‘once‘ (elf) vandaan als ze het in de middag drinken? Omdat het woord Aguardiente uit 11 letters bestaat, gebruikten de mannen dit als dekmantel voor hun drinkfestijn. En de vrouwen maar denken dat ze braaf chocolademelk dronken!

Café de Colombia

Colombia is een van de grootste koffieproducenten ter wereld. Als afsluiter van onze food tour streken we neer bij een leuk cafeetje: Escuela de Baristas. Ze lieten ons verschillende bereidingswijzes van koffie zien, heel leuk en interessant! Daarna mochten we zelf de soort koffie en het figuurtje kiezen.

Info Free food tour Bogotá

Wij vonden de food tour een leuke manier om de stad en de lokale cultuur een gebruiken te leren kennen. Je komt op plaatsen waar je zelf misschien niet meteen naar binnen zou durven stappen. En je proeft dingen die je anders misschien nooit zou kiezen. Ook krijg je allerlei (eet)tips voor de rest van je verblijf.

Beyond Colombia
Wij deden de free food tour via Beyond Colombia. Ze bieden verschillende soorten tours aan. Niet alleen in Bogotá, maar ook in Cartagena en Medellín.

Je kan je online aanmelden en krijgt dan een bevestiging met daarin onder andere het vertrek/verzamelpunt.

Niet helemaal gratis
Je betaalt in eerste instantie niks voor de tour. Maar de food tour is natuurlijk niet helemaal gratis, je betaalt voor je eigen eten. Als je alles zou proeven betaal je 38.000 COP per persoon (ongeveer €8,50). Daarnaast is het inkomen van de gids gebaseerd op fooien, dus het is gebruikelijk om de gids een fooi te geven. Je mag zelf bepalen hoeveel.

Meenemen

Dit neem je in ieder geval mee als je de food tour door Bogotá gaat doen:

  • Cash geld (min. 50.000 pesos voor het eten en de fooi).
    Tip: neem het geld mee in een aantal kleinere briefjes/in kleine hoeveelheden. Dan hoeft er niet steeds gewisseld te worden. De gerechten kosten tussen de 1.000 en 7.000 pesos.
  • Zo min mogelijk waardevolle spullen
  • Eetlust

Meer inspiratie voor Colombia

We geven je graag een voorproefje:

> 22x typisch Colombia – Handig om (vooraf) te weten
> Dit zijn onze favoriete accommodaties in Colombia
> Bogotá – Doe een fietstour om de stad te verkennen

Bekijk al onze tips & artikelen over Colombia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *