Street art muurschildering met Annick in Comuna 13 in Medellin Colombia

22x typisch Colombia – Handig om (vooraf) te weten

22x typisch Colombia – Handig om (vooraf) te weten

Ga je een rondreis maken door Colombia? Stop dan niet op met lezen. Om te voorkomen dat je tegen bepaalde zaken aanloopt, hebben we hieronder 22 typisch Colombiaanse dingen voor je onder elkaar gezet. De meeste zijn handig en praktisch om vooraf te weten. En sommige zijn gewoon leuk om te weten. Lees snel verder en leer Colombia (alvast) wat beter kennen. Want Colombia is een fantastisch & kleurrijk land om doorheen te reizen.

1. ‘A la orden’

Verreweg de meest gehoorde woorden in Colombia: ‘a la orden, a la orden’. Je hoort het continu op straat. Steeds als je langs een kraampje, winkeltje of restaurant loopt of als je iets hebt afgerekend. Wat hiermee wordt bedoeld? Dat ze voor je klaar staan en dat je kunt bestellen. Te vertalen als: ‘tot uw dienst’.

2. Pin bij deze banken zonder extra fee

Bij de BBVA, Scotiabank (voorheen de Citibank) en de Davivienda kan je in elk geval zonder extra fee pinnen in Colombia.

Koersopslag
Uiteraard betaal je nog wel de koersopslag die je eigen (Nederlandse) bank rekent (vaak 1,2%), maar je betaalt geen éxtra fee bij de hiervoor genoemde Colombiaanse banken. Het kan zijn dat je nog aanvullende kosten moet betalen aan je Nederlandse bank, maar dat is afhankelijk van het pakket dat je bij je eigen bank hebt gekozen.

Let op: bij de Davivienda bank wordt bij het laatste scherm gevraagd of je wilt converteren naar euro’s. Kies hier niet voor (‘decline’ dit verzoek). Je betaalt dan namelijk een (veel) slechtere wisselkoers.

Locaties van de banken in Colombia + maximale bedragen pinnen

Scotiabank
De Scotiabank zit maar op vrij weinig plekken. Wel op het vliegveld in Bogotá en in het centrum van de hoofdstad (bijv. Torre Colpatria). Je hebt de mogelijkheid om de taal op Engels te zetten. Je kunt hier in een keer 900.000 COP pinnen (ongeveer €215).

Davivienda
De geldautomaten van de Davivienda bank zitten op de meeste plekken in Colombia (zoek het logo van het lelijke paddenstoelenhuisje). We hebben er zelf nooit maximaal gepind, maar op het scherm staat dat je hier maximaal 2.000.000 COP per keer kunt opnemen (ongeveer €480). Vaak is het iets minder, maar daar kom je van zelf achter, door een aantal verschillende bedragen te proberen.

Bij de automaten van Davivienda heb je de mogelijkheid om de taal op Engels te zetten.

BBVA
De BBVA bank zit op heel veel plekken in Colombia, zodat je er bijna altijd wel eentje in de buurt kunt vinden. Je kunt bij de BBVA maar weinig in één keer pinnen, maximaal 300.000 COP (ongeveer €70). Je kunt vervolgens wel gewoon vaker achter elkaar pinnen (in elk geval 5x), zodat dit eigenlijk geen probleem is. Je bent alleen ietsje langer bezig.

Deze stappen moet je zetten bij de BBVA bank
De pinautomaat van de BBVA kan je vaak niet op de Engelse taal zetten. Hieronder zie je welke drie keuzes je moet maken als je geld wilt opnemen:

3. De bussen in Colombia doen er (veel) langer over dan je denkt

Colombia is een groot land, maar zelfs over relatief kleine stukjes doet de bus er erg lang over. Staat er officieel 5 uur voor en busrit? Hou er dan rekening mee dat dit met een beetje pech 8 uur kan worden.

Een rijbaan & wegwerkzaamheden
De meeste wegen in Colombia bestaan uit één baan per rijrichting. Bij wegwerkzaamheden (waarvan er erg veel zijn) of een ongeluk, blijft er maar 1 baan over voor beide rijrichtingen. Er rijden ook heel veel vrachtwagens, die bijna niet in te halen zijn. Dit betekent: file. Hou hier dus rekening mee in je planning. ‘s Nachts is het rustiger op de weg, zodat nachtbussen vaak wél aankomen op de geplande tijd.

De nachtbus
Wij gingen zelf 1x met de nachtbus: van Bucaramanga (verblijf in het leukere dorpje Girón) naar Santa Marta. We waren er binnen 10 uur.

4. Vliegen of met de bus?

Vliegen in Colombia is relatief goedkoop, maar nog steeds wel duurder dan de bus. Als je low budget wil reizen, dan is vliegen dus geen goed idee. Heb je soms even geen zin om 15 uur in de bus te zitten, dan loont het om het vliegtuig te pakken. Wij vlogen bijvoorbeeld vanuit Cartagena (aan de noordkust) naar de stad Medellín, omdat dit een erg lang traject is met de bus. Wil je naar de Amazone in het zuiden van Colombia, dan is je enige optie om te vliegen naar de stad Leticia (vanuit Bogotá).

Vliegmaatschappijen in Colombia
Er zijn een aantal maatschappijen die in het binnenland van Colombia vliegen. Viva Air is vaak de goedkoopste. Andere maatschappijen zijn bijvoorbeeld Easyfly (vaak op kortere trajecten met wat kleinere vliegtuigen), Avianca, Copa, Wingo en Latam. Vergelijk de prijzen even op de websites zelf. Op bijvoorbeeld Skyscanner staan namelijk niet alle maatschappijen.

Tip: boek de vlucht op de Spaanstalige versie van de website, want de prijzen zijn dan soms lager dan op de Engelstalige versie van de website.

5. Terminal de Transporte

In alle (grote) steden heet de grote busterminal ‘Terminal de Transporte’. Handig voor als je zoekt op bijvoorbeeld Google Maps of Maps.me.

Welke kant ga je op?
Dit is ook handig om te weten. ‘West’ heet in Colombia ‘occidental’ en niet ‘oeste’. ‘Oost’ heet in Colombia ‘oriental’ en niet ‘este’. Vaak hebben de busmaatschappijen die in een bepaald deel van het land rijden iets van deze termen in hun naam staan.

6. Neem wc-papier mee

Net als op veel plekken in Zuid-Amerika, hebben de openbare toiletten (op bijvoorbeeld de busterminals) standaard vaak geen wc-papier. Neem voor de zekerheid zelf wat mee.

Als er wél wc-papier is, dan kan je dat meestal óf bijkopen (bij het toiletvrouwtje) óf er hangt in de algemene ruimte een rol waar je wc-papier vanaf kunt halen.

7. Elektrische douches

In de grote steden zijn vaak normale douches, maar er zijn ook veel plekken in het land waar elektrische douches de standaard zijn. Op die manier heb je soms tóch nog een warme douche in je accommodaties (ook aan de Caribische kust). Ben je vooraf benieuwd of je warm kan douchen in een accommodatie, check dan de foto’s op bijvoorbeeld booking.com. Als er een foto van de badkamer bij zit, dan zie je snel genoeg of er een elektrische douche is. De douche ziet er trouwens vaak vrij onveilig uit (en is het misschien ook wel), maar wij hebben er nooit problemen mee gehad. Probeer in elk geval niet de douchekop en de bedrading aan te raken.

Handige tip:
Bij een elektrische douche is de regel: hoe zachter je de douche zet, hoe heter het water.

8. Aan de Caribische kust kan je bijna nergens warm douchen

Ben je een fan van (warm) douchen? Bereid je dan vast voor op koude douches aan de Caribische kust (het noorden van Colombia). De meeste accommodaties hebben hier koude douches. Als je de foto’s van de kamer op booking.com bekijkt, dan zie je snel genoeg of de douche warm of koud is. Vaak zie je maar één knop. Dan weet je genoeg…

Bij deze accommodaties heb je in ieder geval een heerlijke warme douche:
>> Spotty Hostel
>> This is Colombia Hostel
>> Check ook meteen ál onze favoriete accommodaties in Colombia

9. Er wordt weinig Engels gesproken

Er zijn weinig mensen die Engels spreken, dus zorg ervoor dat je wat woordjes Spaans kunt spreken.

We helpen je graag een eindje op weg:
Praktische Spaanse woordjes voor op reis

10. Taxi: Uber is illegaal

Uber is officieel illegaal in Colombia, maar is wel de app die hier het beste werkt (voor buitenlanders). Wij hebben vaak Uber gebruikt in Colombia, zonder problemen. De chauffeur zal wel vragen of er iemand voorin kan komen zitten, zodat ze iets minder op een taxi lijken.

Alternatieven
Er zijn ook alternatieven, zoals Cabify. Wij hebben een aantal keer een ‘Cabify’ gehad, maar vaak werd onze rit niet geaccepteerd door een chauffeur. In dat geval vielen we weer terug op Uber. In Bogotá werkte Cabify vrij goed.

Korting bij Cabify
Maak een account aan via deze link & krijg veel korting op je eerste rit.

InDriver
Een ander alternatief is InDriver. Jij doet dan een bod en de chauffeur kan bepalen of hij het wel of niet accepteert. Ons lukte het niet om de app te downloaden met een Nederlands Apple account. Maar bijna alle locals maken hier gebruik van, dus je kan altijd iemand vragen om een taxi voor je te bestellen via deze app. Je kunt namelijk ook kiezen voor de optie om gewoon cash in de taxi te betalen.

Gele taxi
Je kan natuurlijk ook gewoon een gele taxi aanhouden op straat. Maar dit heeft niet onze voorkeur, met name omdat het vaak gedoe is om het adres te communiceren. Via een app is het in ieder geval duidelijk.

11. Ongezond eten

De Colombiaanse keuken is niet echt gezond. Ze frituren in Colombia echt heel veel, zoals empanadas, patacones, papas rellenas, kippenpoten, etc. En ze eten hier veel vlees (spiezen, hamburgers en hotdogs – ‘super perros’ – zijn de nationale favoriet). Ben je op zoek naar gezond eten? Gelukkig zijn er op de meeste plekken ook restaurants te vinden waar ze een andere keuken serveren (met gezonder eten).

Lunch deal
We moeten er wel bij zeggen dat het lunch menu vaak een stuk gezonder is – rijst, bonen, salade en een stuk vlees of een vegetarisch alternatief – en heel goedkoop! Je hebt vaak al een bord vol eten + een drankje voor €2-3.

12. Bedden en kussens worden ingepakt in plastic

In bijna alle accommodaties waar we zijn geweest in Colombia (toch zeker een stuk of 25) waren de matrassen en de kussens ingepakt in plastic. Onder het normale beddengoed zat dus nog een hoes van plastic. Waarschijnlijk vanwege de hygiëne, maar heel erg irritant. Het kussen en matras kraakt enorm en het is heel erg warm (want het laat geen vocht en lucht door). Mocht je dit óók irritant vinden, dan kan je dit meestal gewoon oplossen door de plastic hoezen ertussenuit te halen.

13. Elke dag om 18.00 uur het volkslied

Staat ergens de radio aan en hoor je het Colombiaanse volkslied? Dan weet je dat het 18.00 uur is. Iedere dag om 18.00 uur wordt namelijk op iedere radiozender het volkslied gedraaid. Hoezo nationalistisch?!

14. Pinnen in de supermarkt

Colombia is een land waar bijna alles in cash moet worden betaald. In de grotere supermarkten (zoals de ARA, D1 en Exito, Olimpica) kan je bijna altijd pinnen. Wij hebben zelf een bankpas van de Rabobank en een account bij Vivid. Hieronder een kort overzicht van de manieren waarop we konden betalen bij deze drie supermarkten:

  • ARA – we konden (contactloos) betalen met onze Rabobank pinpas. Apple Pay werkt hier ook.
  • D1 – ook hier konden we (contactloos) betalen met de pinpas van de Rabobank. Apple Pay werkte hier niet.
  • Exito – onze Rabobank pinpas werkte hier niet (ook niet via Apple Pay). We konden wel met Apple Pay betalen via onze Vivid kaart.
  • Olimpica – we konden (contactloos) betalen met onze Rabobank pinpas. Apple Pay werkt hier ook.

15. Eentonig ontbijt

Het typische ontbijt in Colombia is erg eentonig. Ook al staat er op booking.com dat er ‘een fantastisch ontbijt’ is inbegrepen, dan krijg je vaak hetzelfde als altijd. Namelijk roerei (‘huevos revueltos’) of een gebakken ei (‘huevos fritos’) met een zoet broodje en/of een arepa. Soms zit er nog fruit bij, wat dan vaak papaya is. Wij zijn geen fan van zoet brood en ook niet van papaya. We hebben dus vaak niet heel erg genoten van het ontbijt. Maja, het was wel vaak inbegrepen in de prijs (dus dan mogen we ook niet zeuren).

16. Zoet brood

In Colombia houden ze van zoet brood. Het is vaak heel lastig om (normaal) zout brood ‘pan salado’ te kopen.

Ben je op zoek naar zout brood? Check dan de ingrediëntenlijst. Je wilt daar ‘Sal’ (zout) zien staan en geen ‘Azucar’ (suiker). Je kunt bij de bakker ook vragen om ‘pan salado, sin azucar’ (gezouten brood, zonder suiker). Al zeggen ze vaak dat het zout is, als de bovenkant glimt, dan weet je vaak genoeg.

Tip: In Minca zit een bakker met heerlijk normaal brood:

17. Stopcontacten met twee platte pinnetjes

In Colombia hebben ze Amerikaanse stopcontacten, twee platte pinnetjes (stopcontact A en B). Hier krijg je onmogelijk je eigen stekker in. Je kunt gelukkig overal (op straat) een tussenstukje kopen, of je kunt er natuurlijk ook al eentje in Nederland kopen.

Het tussenstukje dat je nodig hebt, heeft vaak grote gaten voor je eigen stekker. Hierdoor blijft je stekker niet goed zitten. Ons advies is om een stekkerblokje mee te nemen, met dikke pinnen. Ook handig om meerdere dingen tegelijk op te laden.

  • Verloopstekker/adapter (o.a. voor Amerika, Colombia en Mexico).
  • Reisstekker snellader usb
  • Stekkerblokje breed (3x) of smal (2x). Hou er rekening mee dat je in het stekkerblokje met 2 stopcontacten vaak geen 2 stekkers krijgt (vanwege de breedte van de stekkers). Wij hebben zelf altijd een stekkerblokje met 3 stopcontacten mee en daar kunnen we 2 apparaten tegelijk in opladen.

Check hier onze volledige inpaklijst (boordevol met handige tips)

18. Straten in Colombia: calles en carreras

De steden in Colombia bestaan uit blokken. Vaak zijn de meeste wegen eenrichtingswegen. De straten heten Calles en Carreras. De calles lopen van oost naar west en de carreras van noord naar zuid. Zo kan je eigenlijk nooit verdwalen. Een calle wordt ook wel aangeduid als C of Cl. Een carrera wordt ook wel aangeduid met Kr of Cra of #.

Een adres bestaat altijd uit de volgende combinatie: [straatnaam X] # [dichtstbijzijnde kruising X] + [X meter van de kruising].

Voorbeeldadres aan een Calle:
Cl. 21 # 5-31 – Dit betekent dat het gebouw ligt aan Calle 21. Op 31 meter afstand van Carrera 5.

Voorbeeldadres aan een Carrera:
Cra. 7 # 22-36 – Dit betekent dat het gebouw ligt aan Carrera 7. Op 36 meter afstand van Calle 22.

19. La Machina Naranja

Als je tegen een (wat oudere) voetballiefhebber in Colombia zegt dat je uit Nederland komt, dan zullen ze antwoorden met ‘ah, la machina naranja’ (uitgesproken als ‘la makkina naranga’). Hier bedoelen ze het Nederlands voetbalelftal mee. Ons voetbalelftal staat hier namelijk bekend als ‘de oranje machine’ (oftewel: ‘la machina naranja’).

20. Drink geen water uit de kraan

Hoewel ze in Bogotá en Medellín beweren dat je het water uit de kraan prima kan drinken, hebben wij er onze vraagtekens bij. Tenzij je heel erg van zwembadwater houdt, kan je het wel drinken, maar echt lekker is het niet, want er zit super veel chloor in het water. Voor wat betreft de andere plaatsen in Colombia, sowieso niet uit de kraan drinken.

Water kopen/bijvullen
In sommige accommodaties staan grote plastic flessen water waaruit je water kan tappen. Maar op veel plekken ook niet. Wij kopen vaak een fles van 5 liter en vullen daarmee onze eigen herbruikbare flessen bij.

Budget tip
Je hebt ook zakken met water, deze zijn vaak een stuk goedkoper. Maar er zit niet altijd een draaidopje op. Als je een zak koopt zonder dopje, dan is het handiger om ‘m direct leeg te gieten in andere lege flessen.

21. Gewicht in Lb

Als er een prijs per gewicht geldt, zoals vaak bij groente en fruit, dan gaat dit in Colombia bijna altijd per Lb (gewichtseenheid ‘pound’). Normaal staat een Engelse ‘pound’ gelijk aan ongeveer 0,45 kg. Maar in Colombia staat 1 Lb gelijk aan exact een halve kilo. De prijs bij de kassa in d supermarkt gaat echter wel weer in kilo’s, dus het dubbele van de prijs bij het schap. Dat je het even weet.

Let bij de weegschaal ook even op of deze in kilogram of in pound weegt. Soms is de ene kant in kilo’s en de andere kant in pounds (zie de foto’s hieronder).

22. Bogota ligt op hoogte

Grote kans dat je reis door Colombia in Bogotá begint. Hou er rekening mee dat Bogotá op 2600 meter hoogte ligt. Je kan hier dus best last hebben van wat zuurstofgebrek, helemaal in combinatie met een jetlag (er is 6 uur tijdsverschil tijdens de wintertijd en 7 uur tijdens de zomertijd). Ga dus niet meteen de eerste dag als een gek naar boven lopen naar de top van de berg Monseratte. Dan krijg je het moeilijk.

Meer inspiratie voor je reis door Colombia

Bogotá
Villa de Leyva
Minca
Tayrona
Cartagena
Medellín

Onze favoriete accommodaties in Colombia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *