Nieuwe bestemming met vliegtuig

Checklist nieuwe bestemming – 12 dingen om te doen voor je vertrekt

Checklist nieuwe bestemming – 12 dingen om te doen voor je vertrekt

Als je op vakantie, op reis of naar een nieuwe bestemming gaat, moet je aan veel dingen denken. Met deze checklist, ga je je goed voorbereid op pad en kom je snel op de plaats van bestemming. Deze 12 dingen kan je allemaal een dag van te voren doen. Eerder mag natuurlijk ook!

Je bagage staat los van onderstaande punten, maar die moet je uiteraard ook niet vergeten.

1. Check recent reisadvies & aanmelden bij Buitenlandse Zaken

Reisadvies
Bekijk het reisadvies voor het land waar je heen wil. En welke coronamaatregelen er gelden. Heb je een test nodig, zo ja, welke en hoeveel uur oud mag die zijn?

Aanmelden bij BuZa
Als je je aanmeldt en/of registreert bij Buitenlandse Zaken, krijg je automatisch bericht als het reisadvies verandert. Heel fijn, helemaal in deze onzekere tijden. Ook handig voor andere onvoorziene situaties.

2. Online inchecken

Als je gaat vliegen, kan je vaak tussen 30 en 2 uur voor vertrek online inchecken. Van te voren inchecken scheelt tijd op de luchthaven, helemaal als je met alleen handbagage reist.

Check doorreisticket
Voor sommige bestemmingen zoals Mexico, Costa Rica en Colombia moet je kunnen aantonen dat je het land binnen een bepaalde periode weer verlaat. Anders kom je het vliegtuig/het land niet in. Heb je nog geen retourticket of ticket naar een volgende bestemming. Dan biedt Onward Ticket de oplossing. Voor 14 euro/dollar krijg je een echt ticket dat na 48 uur automatisch geannuleerd wordt. Heel handig!

3. Bankpas activeren voor buiten Europa

Stel je bankpas in voor het juiste gebied (als je buiten Europa reist).

4. Betaalpakket verhogen

Als je naar een land gaat met een andere valuta, loont het vaak om je betaalpakket verhogen. Je kan dan vaak gratis geld op kan nemen bij een geldautomaat. In plaats van dat je een fee betaalt per opname. Dit scheelt je veel geld. Een voorbeeld: Het goedkoopste betaalpakket van de Rabobank kost €2,25 per maand (april 2022). Cash geld opnemen bij een automaat in een andere valuta (bijvoorbeeld Poolse Zloty) kost €3,50 extra per keer. Met het Totaal-pakket van de Rabobank betaal je niet de extra kosten, je kan je gratis geld opnemen. Dit pakket kost €5,65 per maand. Ook als je maar 1x pint, ben je al voordeliger uit. Extra voordeel, je krijgt bij dit pakket ook een gratis creditcard. Wil je hier gebruik van maken, dan is het handig dit minimaal 2 weken voor vertrek aan te vragen i.v.m. de administratie, verplichte checks en het versturen van de pas.

Tip
Misschien komt de (online) Vivid (credit)kaart jou ook goed van pas.
Gratis & met leuke welkomstkorting.

5. Accommodatie boeken voor je nieuwe bestemming

Een accommodatie boeken voor de eerste nacht(en), dit vinden wij altijd prettig. Zo kan je meteen naar je nieuwe bestemming reizen en kan je meteen beginnen met genieten.

6. Offline kaarten voor je nieuwe bestemming downloaden

Download de offline kaarten van Google Maps en Maps.me van je nieuwe bestemming. Altijd fijn om dit te doen op een plek waar je goed (en gratis) internet hebt. Je kan daarna meteen de belangrijke locaties pinnen. Zie het volgende punt.

7. Locaties op je nieuwe bestemming pinnen

Pin alvast belangrijke locaties op de kaart, zodat je weet waar je heen moet. Denk aan het busstation, de geldautomaat en je accommodatie.

8. Google Translate downloaden voor de taal van je bestemming

Download het Google Translate offline vertaalbestand voor de taal van je bestemming (ongeveer 45MB). Altijd praktisch om bij de hand te hebben. Helemaal als je geen internet hebt of geen extra kosten wil maken in het buitenland.

9. Hoe (laat) vertrekken?

Kijk vooraf hoe je op het vliegveld/treinstation/busstation komt. En bekijk ook de dienstregeling, zodat je je vertrektijd kan bepalen (en weet hoe laat je de wekker moet zetten en hoe laat je familie/vrienden etc moeten klaar staan).

10. Hoe kom je op je nieuwe bestemming?

Kijk vooraf hoe je het snelst/goedkoopst op je plaats van bestemming komt, als je met het vliegtuig, de trein of de bus aankomt. Dit scheelt ter plaatse een hoop tijd, gedoe en vaak ook geld.

Openbaar vervoer
Misschien schreven wij toevallig al iets over jouw bestemming! Check het hier.

11. Opladen elektrische apparaten

Je elektrische apparaten opladen (telefoon, camera, powerbank). Niks vervelender dan dat je uren onderweg bent en je apparaten leeg zijn en je geen mogelijkheid hebt om iets op te laden.

Tip: neem een powerbank mee op reis!

12. Wekker zetten

Je wekker zetten, dit is de laatste stap van een goede voorbereiding. Onze tip (uit ervaring): zet er voor de zekerheid twee. Zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je je verslaapt. Zo kan je uitgerust aan je reis beginnen.

Misschien vind je dit ook leuk

Hoe kan je goedkoper reizen? 9 tips
Praktische tips om meer geld te (be)sparen
Tips om jouw ideale accommodatie te boeken
Bestemmingen in Europa

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *