wandelen spoor Ella

Hoe kan je goedkoper reizen? 9 tips

Hoe kan je goedkoper reizen? 9 tips

Wij houden van reizen en van low budget. Vooral als we voor lange(re) tijd op reis zijn, proberen we creatief te zijn en manieren te bedenken om zo min mogelijk geld uit te geven. Onze 9 tips om goedkoper te reizen delen we hier dan ook graag met je. Wil je geld besparen op reis? Lees dan snel verder.

1

Ga zo veel mogelijk lopen

Goed voor je conditie, het milieu én je portemonnee. Door te lopen, bespaar je kosten voor andere vervoersmiddelen, zoals het huren van een fiets, een kaartje voor de bus of de kosten voor een taxi.

2

Reis lange afstanden met het openbaar vervoer

Vaak gaat de volgende stelregel op: hoe langzamer het vervoersmiddel, hoe goedkoper je ticket.

Wat ons betreft geeft reizen met het openbaar vervoer (naast dat het geld bespaart ten opzichte van een huurauto of taxi) ook de beste beleving. Je komt namelijk in contact met locals en de lokale gebruiken. En omdat je zelf niet hoeft te rijden, kan je lekker genieten van alles om je heen en in de tussentijd ook nog iets anders doen, zoals een filmpje kijken, je inlezen in je volgende bestemming, etc.

Tip voor de échte avonturiers & low budgetfanaten: Ga liften! Dit kost natuurlijk helemaal niks. En het levert vaak bijzondere momenten op. Je moet even een drempel over, maar je zult zien dat het helemaal niet zo eng is als je denkt.

3

Boek een accommodatie met ontbijt en een (gedeelde) keuken

Boek altijd een accommodatie met ontbijt als dit niks extra’s kost ten opzichte van een accommodatie zonder ontbijt. Dit is lekker, want je krijgt vaak gerechten die typisch zijn voor het land waar je bent én het scheelt je de kosten voor een maaltijd. In Sri Lanka was ons ontbijt vaak zó uitgebreid, dat we ook meteen genoeg hadden voor de lunch. Meteen een extra tip dus: gooi niet weg wat je over hebt bij het ontbijt, maar doe het in een zakje voor de lunch. Wij hebben niet voor niets altijd een rolletje met boterhamzakjes in onze tas zitten.

Extra tip: neem een rolletje met boterhamzakjes mee!

Een eigen keuken is natuurlijk een inkoppertje, maar wel een die veel mensen vergeten. Zelf koken is in de meeste gevallen voordeliger dan uit eten gaan. En je kunt bijvoorbeeld ook makkelijk een goedkope lunch bereiden.

4

Neem een stevige, herbruikbare fles mee

Op veel plekken kan je je fles (gratis) vullen met water. En als je water moet kopen, koop dan een grote 5 of 6 liter fles, waarmee je je eigen kleine fles steeds kan bijvullen. Twee voordelen: grotere flessen zijn in verhouding veel goedkoper en je verbruikt minder plastic.

Je kunt overigens op meer plekken het water uit de kraan drinken dan je denkt. Google gewoon even en je ziet gauw genoeg of het veilig is om te drinken. Of vraag het even aan de host van je accommodatie.

5

Koop je boodschappen waar de locals hun boodschappen doen

In die fancy westerse supermarkt betaal je vaak veel te veel voor (luxe) producten. Vraag of kijk waar de locals hun boodschappen doen. Stuk goedkoper. En je ziet meteen wat de lokale specialiteiten zijn.

6

Probeer altijd af te dingen

Dit is gebruikelijk in het buitenland. Natuurlijk niet in de supermarkt, een restaurant of bij de trein. Maar wel bij de taxichauffeur, de tourorganisatie, de markt en de souvenirwinkel. Lukt het niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en misschien wel een leuke anekdote te vertellen aan het thuisfront.

7

Zoek naar een accommodatie met gratis airport pick-up/drop-off

Een gratis pick-up van het vliegveld als je aankomt of een drop-off als je weggaat is natuurlijk top. Je bespaart zo de kosten voor een dure taxi. En je komt meteen uit op de goede plek.

8

Download offline kaarten

Download offline mappen op Google Maps of de app MAPS.ME (onze favoriet, aangezien hier veel wandelpaden op staan). Hierdoor hoef je niet te streamen én raak je de weg niet kwijt.

9

Neem je eigen rolletje wc-papier mee

Zo’n rol die dicht op elkaar zit, zonder karton en gat in het midden. Vooral in Zuid-Amerika moet je vaak betalen voor wc-papier in openbare toiletten. Scheelt weer geld. Daarnaast is het ook altijd handig om in je tas te hebben, voor als er geen wc-papier is (wat ook vaak het geval is).

Zie ook onze extra tip bij tip 3: neem een rolletje boterhamzakjes mee! Komt vaak van pas als je wc-papier hebt gebruik en er geen prullenbak in de buurt is.

Ook interessant

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *