Coverfoto accommodatie Sri Lanka

Tips om jouw ideale accommodatie te boeken

Tips om jouw ideale accommodatie te boeken

Als backpackers willen we zoveel mogelijk van de wereld zien en zo min mogelijk geld uitgeven. Dat geldt natuurlijk ook voor plekken om te slapen. We hebben een behoorlijke lijst met eisen/wensen, maar willen niet de hoofdprijs betalen. Wie zijn wij, om je onze tips te onthouden. Lees snel verder en ontdek hoe ook jij de beste accommodaties voor het minste geld kunt boeken.

Inmiddels hebben we al ruim 150 accommodaties gezocht en bezocht. We mogen onszelf dus zeker ervaringsdeskundigen noemen. Hieronder zullen we je enkele handige tips geven om accommodaties te boeken. We laten zien welke filters wij gebruiken tijdens het zoeken, via welke boekingssites we het vaakst boeken en welke voor- en nadelen we hierbij ervaren. Tot slot laten we je een paar voorbeelden zien van accommodaties waar wij recentelijk hebben geslapen. Zulke pareltjes tegen zulke prijzen kun jij ook vinden, nadat je onze tips hebt gelezen.

7 onmisbare tips voor het boeken van een accommodatie

1. Zet meteen alle zoekfilters aan die voor jou belangrijk zijn

Om te voorkomen dat je door de verschillende boekingssites lekker wordt gemaakt met accommodaties die eigenlijk niet binnen je budget vallen, kun je beter meteen filters aanzetten als je gaat zoeken. De sites werken met algoritmes en proberen jou een zo duur mogelijke kamer te verkopen.

2. Zoek op verschillende data

Als je flexibel bent qua datum, probeer dan wat verschillende data en verblijfsduren uit:

 • Als je in een accommodatie zit bij Booking.com en op de beschikbaarheidskalender klikt, kun je zien wat de prijs per nacht is. Dit kan enorm verschillen. Zo zijn de prijzen in bijvoorbeeld Italië in augustus 2x zo hoog als in juli. Ook loont het om een dagje eerder, later of langer te boeken.
 • Bij Airbnb krijg je soms korting bij verblijven van een week of langer.

3. Maak gebruik van de kaart/plattegrond

Als je gebruik maakt van de kaart/plattegrond, kan je goed zien op welke plek de accommodatie precies ligt én hoeveel en welke andere opties er in de omgeving zijn. Als je in de kaart gaat bewegen, vergeet dan niet de kaart te verversen (bij Airbnb). Je krijgt dan pas de opties te zien op de nieuwe plek waar je heen bent genavigeerd.

4. Lees recente recensies

De beste recensies worden vaak als eerste getoond. Dit is niet altijd representatief.
Sorteer de recensies daarom op “de nieuwste eerst”. Je krijgt dan een eerlijker en meer recent beeld van de accommodatie.

5. Bekijk de foto’s

Uit de foto’s kan je vaak al veel uit afleiden. Wil je bijvoorbeeld graag in een donkere ruimte slapen? Check dan of er gordijnen zijn (en lees ook de recensies van andere gasten). Wij kijken vaak ook nog op Tripadvisor.nl. Daar staan namelijk de foto’s die door de gasten zelf zijn gemaakt. En die zien er soms heel anders uit dan de foto’s van de accommodatie zelf.

6. Installeer de app

Elke boekingssite heeft ook een app. Download deze op je tablet en/of je telefoon. Vaak zijn de prijzen lager in de mobiele versie. Bij Booking.com staat dit er ook gewoon expliciet bij. Makkelijk verdiend.

7. Word Genius-member bij Booking.com

Zorg dat je bij Booking.com Genius-member wordt.

Voordeel
Dit levert je direct veel voordeel op. Zo krijg je 10% korting op veel accommodaties als je Genius-member level 1 bent. Je wordt dit al als je binnen twee jaar twee verblijven voltooit. Als Genius-member level 2 krijg je tot 15% korting. Soms krijg je nog wat andere voordelen, zoals een gratis ontbijt, kamerupgrade of gebruik van fietsen.

Hoe?
Je wordt Genius-Member 2 als je 5 keer ergens verblijft binnen een periode van 2 jaar.

Genius booking.com

Filteren & sorteren

Filteren

Er zijn heel veel verschillende categorieën waar op je kan filteren. Wij noemen hieronder een aantal filters die wij vaak gebruiken:

 • Prijs per nacht: wij kiezen altijd de laagste categorie eerst. In Europa is dat onder de €50 per nacht.
 • Beoordelingscijfer: we zoeken altijd naar accommodaties met hoge beoordelingen. Voor Booking & Agoda: beoordelingscijfer: 8 of 9+. Voor Airbnb: superhost (je kunt niet filteren op cijfer).
 • Maaltijden: ontbijt/eigen kookgelegenheid (gedeelde keuken)
 • Andere opties: bijvoorbeeld zwembad, ontbijt inbegrepen, WiFi, gratis annuleren, terras, balkon, bepaalde wijk, etc.

Mochten er te weinig resultaten naar voren komen, met al je filters, dan kan je altijd nog een filter uitzetten of aanpassen.

Sorteren

Het eerste waar wij op klikken bij ‘Sorteren’, is ‘Laagste prijs eerst’. Zo begin je direct bij de goedkoopste accommodaties. De prijs loopt op. Dus dan ga je van de goedkopere accommodaties naar de duurdere.

 • Bij Booking.com staat alles automatisch op ‘Populariteit’ gesorteerd.
 • Bij Agoda op ‘Beste match’.

Je moet dit zelf veranderen naar ‘Laagste prijs’.

booking sorteren
agoda sorteren

Extra tip
We zoeken ook vaak op ‘Best beoordeelde eerst’. Met name als er veel dezelfde opties worden getoond bij ‘Laagste prijs eerst’. Je zult al gauw zien dat de best beoordeelde accommodaties vaak niet eens de duurste zijn.

Tips Booking, Agoda en Airbnb

Gemiddeld genomen boeken wij de meeste accommodaties via Booking.com. Op zich logisch, want ze hebben het grootste aanbod. In Azië boekten we relatief gezien veel via Agoda. Dit is overigens een onderdeel van hetzelfde bedrijf als waar Booking.com deel van uitmaakt, maar het is meer gericht op de Aziatische markt. In Europa boeken we relatief gezien meer via Airbnb. Helemaal nu we in coronatijd meer op zoek zijn naar kleinschalige accommodaties met faciliteiten die we niet hoeven te delen.

1. Booking.com

Booking.com is een van de grootste spelers op de markt. Dit biedt veel voordelen en een paar nadeel.

VOORDELEN

 • Grootste aanbod, keuzes uit allerlei accommodaties van hostels tot luxe hotels, en van b&b’s tot vakantiehuizen.
 • Flexibele annuleringsvoorwaarden
 • Goede filter mogelijkheden + opnieuw gebruiken van de vorige filters
 • Als de gekozen data niet beschikbaar zijn, worden alternatieve opties weergegeven
 • Korting als Genius-member
 • Hele prettige klantenservice
 • Veel accommodaties moet je reserveren/betalen met een creditcard. Voor ons is dit een voordeel, omdat we dan minder cash geld mee hoeven te nemen. Vooral ideaal in landen waar je maar weinig geld per transactie kan opnemen.

NADELEN

 • Creditcard nodig (al kan je in Europa ook voor Paypal of iDeal kiezen)
 • Geen extra kortingscodes meer beschikbaar.
  Het vriendenbeloningsprogramma is helaas afgeschaft.
 • Vooraf contact met host niet mogelijk (wel bij Airbnb)

2. Agoda

Agoda is vergelijkbaar met Booking.com, maar ze bieden net iets minder accommodaties aan. Inspiratie opdoen? Kijk hier voor topbestemmingen en alle landen waar Agoda actief is.

VOORDELEN

 • In Azië is Agoda vaak net iets goedkoper dan Booking.com
 • Kortingscodes (bijvoorbeeld voor 4% tot 8% extra korting)
 • Agoda-cash: Je kan bij bepaalde geselecteerde accommodaties extra Agoda-cash verdienen. Dit komt een paar weken na afloop van je boeking beschikbaar en kan je inwisselen bij een volgende boeking (binnen een paar maanden).
 • Zoekoptie voor een verblijf langer dan 30 dagen.
 • Optie om te betalen met creditcard (of te betalen bij de accommodatie). Voor ons is betalen met creditcard een voordeel, omdat we dan minder cash geld hoeven te pinnen en bij ons te dragen. Vooral ideaal in landen waar je maar weinig geld per transactie kan opnemen (zoals Vietnam).
 • Sorteren op gemiddelde prijs per nacht of prijs voor het totale verblijf.

NADELEN

 • Minder aanbod in Europa. Met name gericht op de Aziatische markt.
 • De website is druk/onoverzichtelijke op een tablet of laptop.
 • Je kan niet filteren op buitenruimte zoals, balkon of terras.

3. Airbnb

Airbnb is een boekingsplatform, waarbij particulieren een kamer of gehele woning aanbieden.

VOORDELEN

 • Handige zoekfunctie in de kaart
 • Zoeken op gehele woning en unieke verblijven
 • Nog geen vaststaande datum? Zoek op +1 t/m +3 dagen
 • Sfeervolle accommodaties
 • Ook aanbod in hele kleine plaatsjes
 • Vooraf contact met host mogelijk (handig als je een vraag hebt)
 • Korting bij langer verblijf (bijvoorbeeld bij een week of een maand)
 • Je kan zoeken op toegankelijkheid. Een handige functie als je bepaalde wensen hebt of een beperking hebt waar rekening mee gehouden moet worden. Zoals geen trap, brede gangen, handgreep in de douche etc.

NADELEN

 • Beperkte filteropties, je kan bijvoorbeeld niet kiezen voor een balkon/terras.
 • Er is geen sorteerfunctie (bijv. laagste prijs eerst).
 • Soms is een minimum verblijfsduur ingesteld.
 • Annuleringsvoorwaarden zijn minder gunstig.
  Let op de kleine lettertjes: als je drie keer binnen 12 maanden annuleert, krijg je de servicekosten niet terug (ook al staat er bij de accommodatie dat je deze gratis kunt annuleren)!
 • De uiteindelijke prijs per nacht is vaak hoger dan het bedrag dat je soms ziet, omdat er nog service- en/of schoonmaakkosten bovenop komen.
  In de kaart en het overzicht zouden de juiste prijs moeten staan. Als je in de advertentie zelf zit, dan krijg je een lagere prijs te zien dan de daadwerkelijke prijs. Pas als je weer doorklikt (naar reserveren), dan krijg je de prijs, inclusief de extra kosten te zien.

Voorbeelden van fantastische accommodaties voor een hele goede prijs

Als je goed zoekt, kun je heel veel mooie accommodatie voor weinig geld vinden. Hieronder drie voorbeelden van super mooie accommodaties die wij in 2020 geboekt hebben. Echte pareltjes voor weinig geld.

Geboekt via Airbnb

NAAM, PLAATS EN LAND
Oud herenhuis met dakterras met uitzicht op de bergen
Pratola Peligna, Italië

PLUSPUNTEN
Karakteristiek Italiaans huis met 4 verdiepingen, dakterras en fantastisch uitzicht.

PRIJS
€42,50 per nacht, voor twee personen


Boeking via Agoda (of booking.com)

NAAM, PLAATS EN LAND
Palafita Bungalows
Phong Nha, Vietnam

PLUSPUNTEN
Bungalow in rijstvelden
Zwembad

PRIJS
€12,- per nacht, voor twee personen
(inclusief ontbijt)


Geboekt via booking.com

NAAM, PLAATS EN LAND
Kottawata Village
Udawalawe, Sri Lanka

PLUSPUNTEN
Luxe tent
Zwembad

PRIJS
€25,- per nacht, voor twee personen
(inclusief uitgebreid ontbijtbuffet)


Ook interessant

Reis goedkoper met deze kortingscodes
Staan deze handige reisspullen al op jouw inpaklijst?
De ultieme inpaklijst voor als je gaat backpacken
Reisbudget backpacken in Polen
Reisbudget rondreis Sri Lanka

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *