reisbudget Sri Lanka geld LKR

Reisbudget voor een rondreis door Sri Lanka

Reisbudget voor een rondreis door Sri Lanka

Sri Lanka is een fantastische bestemming om te backpacken. Het eiland is niet heel groot, maar er is veel te zien en te doen. Het eten is zó lekker en het openbaar vervoer is echt een bezienswaardigheid op zich. Nog een heel groot pluspunt, Sri Lanka is een hele goedkope bestemming! Wij reisden vier weken door Sri Lanka en vonden het een van de leukste en goedkoopste bestemmingen waar we ooit zijn geweest. Lees snel verder en kom erachter welk reisbudget je nodig hebt voor een reis naar en door Sri Lanka.

Welk reisbudget hadden wij nodig voor Sri Lanka?

Omgerekend kostte onze rondreis door Sri Lanka ons €1.113. Dit is de prijs per persoon voor een maand en inclusief vliegticket. Dit komt neer op een persoonlijk dagbudget van €37,17 (inclusief vliegticket). De uitgaven in Sri Lanka zelf, dus zónder vliegticket, bedroegen €548 per persoon. Het dagbudget in Sri Lanka zelf (zonder vliegticket) komt daarmee uit op €18,32.

Vergeet je vaste lasten in NL niet

Als je (voor lange tijd) op reis bent, dan lopen bepaalde vaste lasten natuurlijk gewoon door, zoals je zorgverzekering en reisverzekering. Met name als je wat langere tijd op reis gaat, zijn dit bedragen waar je wel rekening mee moet houden als je je reisbudget goed wilt bepalen.

Gemiddeld zijn onze vaste lasten ongeveer €4,50 per persoon per dag. Hierbij zijn nog geen hypotheeklasten of huurkosten inbegrepen.

Scroll verder voor een specificatie
Hieronder zie je een specificatie van onze uitgaven. Ook voegen we een grafiek toe, zodat je makkelijk kan zien welk percentage van de totale uitgaven aan welk onderdeel is uitgegeven.

Overzicht uitgaven Sri Lanka

Uitgaven per maand (p.p.)

 • Vliegticket (retour): €565
 • Visum: gratis (let op, dit kan wijzigen)
 • Slapen: €324
 • Boodschappen €16
 • Uit eten: €117
 • Openbaar vervoer: €10
 • Taxi: €15
 • Tuktuk: €9
 • Tours & activiteiten: €47
 • Overig: €10

Totaal: €548 (excl. vliegticket)
Totaal: €1.113 (incl. vliegticket)

Uitgaven per dag (p.p.)

 • Vliegticket: €18,85
 • Visum: gratis (let op, dit kan wijzigen)
 • Slapen: €10,80
 • Boodschappen €0,55
 • Uit eten: €3,90
 • Openbaar vervoer: €1,14
 • Taxi: €0,50
 • Tuktuk: €0,30
 • Tours & activiteiten: €1,55
 • Overig: €0,33

Totaal: €18,32 (excl. vliegticket)
Totaal: €37,17 (incl. vliegticket)

Uitgaven Sri Lanka in een grafiek

Wat hebben we gedaan voor het reisbudget van €1.113?

In Sri Lanka kan je veel doen voor weinig geld. Hieronder vind je een kleine selectie van wat we gedaan hebben met ons reisbudget.

Toelichting uitgaven en budget rondreis Sri Lanka

Accommodaties & hoogseizoen

Wij verbleven in het hoogseizoen voor het zuidwesten van Sri Lanka (januari-februari), hierdoor waren de accommodaties iets duurder dan wanneer je buiten het hoogseizoen reist. Maar hierdoor heb je wel meer zekerheid op mooi weer. De kosten voor accommodaties zijn ook in het hoogseizoen nog steeds erg laag voor onze begrippen. We sliepen in accommodaties met privékamers en een uitgebreid ontbijt.

Ben je alleen, dan is het soms goedkoper om in een dorm (slaapzaal) van een hostel te slapen. Maar het scheelt ook weer niet zoveel ten opzichte van de kosten van een tweepersoonskamer/appartement, als je dit met z’n tweeën kunt delen.

VERZOEKJE GEBRUIK ONZE LINKJES

Als je online iets gaat boeken of bestellen, zouden we het heel tof vinden als je dat doet via een van onze linkjes. Het kost jou niks, maar wij krijgen een kleine vergoeding voor promotie. Hiervan doneren we 33% aan de Sampath Foundation in Sri Lanka. Een handig overzicht per categorie vind je op deze pagina:

ALLE KLEINE BEETJES HELPEN

Vervoer

Verder reisden we vooral met het openbaar vervoer, wat bizar goedkoop is in Sri Lanka! Je kan 2 uur in de bus of trein zitten voor minder dan een euro. Ook het reizen met de tuktuk is erg goedkoop. We namen 3x een normale taxi, van en naar het vliegveld en van Ella naar Udawalawe.

Eten

Omdat het in Sri Lanka goedkoper is om uit eten te gaan dan zelf te koken, gingen wij elke dag ergens eten. Maar behalve dat, is het vooral zo ontzettend lekker en ook nog eens makkelijk en snel! Lees hier alvast wat de specialiteiten zijn in Sri Lanka.

Voor een avondmaaltijd betaal je ongeveer €3 (bij een homestay nog minder) en vaak krijg je extra eten aangeboden als je bord bijna leeg is. Als lunch kochten wij vaak hele lekkere snacks, voor ongeveer €0,25 per stuk. Voor een grote fles water betaal je €0,50 en voor een grote fles bier €2.

Prijs vliegticket naar Sri Lanka

Op de ticketprijs valt natuurlijk geen vast bedrag te plakken. Dit is heel erg afhankelijk van het seizoen, je eigen flexibiliteit (qua data en qua reistijd) en de vliegmaatschappij. Wij vlogen zelf met Oman Air en vlogen via Frankfurt, Muscat (en de Malediven). Lees hier al onze tips voor deze vliegvelden. KLM vliegt bijvoorbeeld wel rechtstreeks naar Sri Lanka. Wel zo handig als je wat minder tijd hebt en geen zin hebt om vaker over te stappen.

Enkele reis, retour of multiple city
Als je voor langere tijd aan het reizen bent, is de kans groot dat je geen retourtje boekt. Wij reisden zelf vanuit Sri Lanka door naar Vietnam. Prijstechnisch is het dan niet het meest ideaal om via KLM te boeken, aangezien de enkeltjes bij KLM altijd erg duur zijn. Een multiple city ticket is wel een goede optie bij KLM. (Bijvoorbeeld Amsterdam – Colombo – Hanoi – Amsterdam). Omdat wij nog geen einddatum en vastgelegde reisroute hadden, boekten wij losse enkeltjes. Dit was ook de grootste reden dat we via Oman Air hadden geboekt. In het reisbudget, dat we in dit artikel noemen, hebben we overigens wel ‘gewoon’ rekening gehouden met een retourtje, aangezien de meeste reizigers een retourticket boeken.

Geldzaken Sri Lanka

Munteenheid en wisselkoers Sri Lanka

Munteenheid
De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie. Dit wordt afgekort als LKR. Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000 LKR. De roepie wordt ook wel afgekort met de letters ‘Rs’.

Wisselkoers
Toen wij er waren (begin 2020) was de wisselkoers €1 = 200 LKR.

Contant betalen

Bijna alles in Sri Lanka hebben we cash betaald. Je ontkomt er dan ook niet aan om (vaak) te pinnen als je naar Sri Lanka gaat. Hieronder lees je al onze tips voor het goedkoper opnemen van geld in Sri Lanka.

Tips als je geld opneemt bij de bank

Tips voor vertrek

Maximaal bedrag & fee
Het verschilt per bank in Sri Lanka welk bedrag je kan opnemen en hoeveel fee je moet betalen. Houd ook rekening met de kosten die je eigen bank in rekening brengt (oplopend tot €4 per geldopname). Het maximale bedrag dat wij per keer konden pinnen was Rs 50.000.

Onze ervaring
Wij vonden de BOC (Bank of Ceylon) en de Commercial Bank het fijnste om geld op te nemen. Bij beide banken kan je het maximale bedrag van Rs 50.000 (ongeveer €250) pinnen. De BOC berekent geen fee. De Commercial bank berekent een fee van Rs 400 (omgerekend zo’n €2) per geldopname. Bij andere banken kan deze fee (een stuk) hoger liggen. Let hier goed op als je gaat pinnen. Je krijgt de fee (als het goed is) altijd te zien, voordat je de laatste keer akkoord geeft bij de pinautomaat.

Overzicht fijnste banken om geld op te nemen

BOC (Bank of Ceylon)

 • Max: Rs 50.000 (ongeveer €250)
 • Fee: geen

Commercial bank

 • Max: Rs 50.000 (ongeveer €250)
 • Fee: Rs 400 (ongeveer €2)

Omzetten betaalpakket

2x fee
Bij sommige banken in Sri Lanka is het maximale bedrag dat je kan pinnen heel laag én moet je nog steeds een fee betalen (zoals we hiervoor al schreven). In verhouding betaal je dan heel veel toeslag voor een laag bedrag. Let op: je Nederlandse bank brengt per transactie ook vaak een bedrag in rekening (oplopend tot €4). Dit bedrag is vaak nog hoger als je met je creditcard geld opneemt. Je betaalt ook nog eens een koersopslag van 1,2%. Al met al ben je dus veel meer geld kwijt dan het bedrag dat je daadwerkelijk uit de muur trekt.

Omzetten betaalpakket
Als je naar een land als Sri Lanka gaat, moet je dus pinnen in een vreemde valuta. Het kan voor jou lonend zijn om je betaalpakket eens onder de loep te nemen. De kans is groot dat je geld bespaart als je deze omzet naar een duurder abonnement.

Voorbeeld, onze situatie
Het goedkoopste pakket bij de Rabobank (DirectPakket) kost €2,25 per maand. Bij dit pakket betaal je €3,50 per keer dat je buitenlandse valuta opneemt. Met een duurder pakket (TotaalPakket) worden geen extra kosten berekend. Dit pakket kost €5,65 per maand en je krijgt er ook nog een creditcard bij. Bij 1x pinnen in het buitenland ben je dus al voordeliger uit!

Prijsniveau Sri Lanka

Het prijsniveau in Sri Lanka ligt een stuk lager dan in Nederland. Accommodaties, eten en openbaar vervoer zijn echt allemaal een heel stuk goedkoper. Hieronder een indicatie van het prijsniveau (in 2020).

Prijzen in Sri Lanka

 • Overnachting: €20 (per tweepersoonskamer)
 • Rijst en curry: €3
 • Busrit prijs per km: €0,02
 • Treinrit 2 uur: €0,75
 • Lunch snack: €0,25
 • 0,5l water: €0,20
 • 1,5l water: €0,35
 • 5l water: €0,75
 • 0,5l Lion bier restaurant: €2,00

Fooi
Het prijsniveau ligt een stuk lager dan in Nederland. Mensen in Sri Lanka verdienen dan ook heel weinig. Het geven van een fooi is hier heel gebruikelijk en heel erg welkom. De mensen zijn er zo vrolijk, aardig en behulpzaam en je zou iedereen wel een fooi willen geven. Zorg dat je altijd wat kleine briefjes bij je hebt, zodat je bedragen makkelijker kan afronden. Je kunt natuurlijk ook het wisselgeld laten zitten.

Hoe kom je in Sri Lanka?

Sri Lanka ligt in Azië, voor de zuidoostkust van India. De makkelijkste manier om er te komen, is natuurlijk met het vliegtuig. De internationale luchthaven van Sri Lanka ligt in het noordwesten van het land, tussen de hoofdstad Colombo en de stad Negombo.

Ook interessant

Sri Lanka
6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
31x typisch Sri Lanka, handig om vooraf te weten
8 leuke dingen om te doen in Ella
Alle artikelen over Sri Lanka

Korting, budget & besparen
Meer (be)sparen
Reisbudget backpacken door Polen
9 tips om goedkoper te reizen
Kortingscodes

Tips
Checklist: 12 dingen om te doen voor je vertrekt
Verlanglijstje voor de backpacker
Inpaklijst backpack
Boek of bestel & help gratis dit goede doel in Sri Lanka

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *