Uitzicht boeddhabeeld Kandy

8 leuke dingen om te doen in en rond Kandy

8 leuke dingen om te doen in en rond Kandy

Kandy is de tweede grootste stad van Sri Lanka en heeft twee gezichten: enerzijds het centrum met een enorme uitstoot van uitlaatgassen en anderzijds de groenere, meer rustige gebieden iets buiten het centrum. Eerlijk gezegd vonden wij Kandy niet heel erg bijzonder. Maar ondanks dat, kan je je er prima twee volle dagen vermaken. Misschien zelfs wel meer, als je Kandy gebruikt als uitvalsbasis om wat verder gelegen bezienswaardigheden te bezoeken. We adviseren je in elk geval een accommodatie te kiezen die wat verder uit het centrum ligt. Wel zo gezond, met al die auto’s in het centrum. Zit je te krap in je tijd, dan zou je ervoor kunnen kiezen om Kandy over te slaan.

Voor het geval je Kandy wél bezoekt, hebben we alle bezienswaardigheden hieronder voor je op een rij gezet. Voor meer informatie over bepaalde bezienswaardigheden, linken we je door naar andere artikelen boordevol extra handige informatie over die specifieke bezienswaardigheid.

Onderaan dit artikel vind je een interactieve kaart, waarop je kunt zien waar Kandy precies ligt.

1. Tempel van de Tand (Temple of the Tooth)

De Tempel van de Tand is – op papier – dé bezienswaardigheid van de stad en ook het duurste qua entree. In de Tempel van de Tand ligt (zo zeggen ze) een tand van boeddha bewaard. Ondanks dat de tempel erg mooi is om te zien, waren persoonlijk vrij snel uitgekeken op dit complex. Toegegeven, wij zijn ook niet heel erg van de musea.

Met je entreeticket kan je ook een aantal aangrenzende musea bezoeken. Als je van musea houdt, dan kom je hier goed aan je trekken.

Lees hier ons artikel met meer uitgebreide informatie over de tempel.

Rs 1500 (€7,50) per persoon

2. Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld

Het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld, of makkelijker gezegd, het grootste boeddhabeeld van Sri Lanka, zie je al staan als je Kandy binnen komt rijden. Dit is het niet te missen grote, witte beeld dat bovenop de berg staat. Van dichtbij is het beeld misschien nog wel imposanter.

Het boeddhabeeld kan je prima te voet bereiken vanaf het centrum van Kandy. Een bezoek is zeker de moeite waard, waarbij je ook nog wordt beloond met een prachtig uitzicht over het meer van Kandy.

Lees hier ons artikel met meer uitgebreide informatie over het boeddhabeeld.

Rs 250 (€1,25) per persoon + een kleine fooi voor het bewaken van je schoenen, bijvoorbeeld Rs 50 (€0,25)

3. Het meer van Kandy (Kandy Lake)

Het meer van Kandy ligt wat aan de oostkant van de stad. Aan het meer grenst ook de Tempel van de Tand, het Royal Palace Park en een heerlijke lunchtent waar we hebben gegeten, Café Banana Chill. Je kunt hier een heerlijk gezond (en absoluut aan te raden) broodje met avocado eten.

Het meer is mooi om te zien van bovenaf, bijvoorbeeld vanaf het enorme witte boeddhabeeld. Dit grote boeddhabeeld bevindt zich eveneens aan deze kant van de stad, zodat je er prima heen kunt lopen. Je kunt ook (een stukje) om het meer lopen. Sommige mensen ervaren dit als een leuk kijkje in het dagelijkse leven van de locals. Wij werden vooral gek van de “proppers” die je een kaartje voor de dansvoorstelling bij de Tempel van de Tand willen verkopen. Vooral de uitlaatgassen in het centrum maken sommige delen ook erg onaantrekkelijk om langer rond te lopen. Aan de kant van de Tempel van de Tand heb je wel veel bankjes waar je even kunt uitrusten.

Gratis

4. Wandeling door het centrum van Kandy

Om de échte stadssfeer van Kandy te proeven, kan je het beste een het rondje door het stadscentrum lopen. Hier zie je pas de echte chaos, veel kleedjes langs de weg met groente en fruit en veel stalletjes met vooral veel snacks (koekjes en chips). Het kost je misschien wel een maand van je leven, vanwege de uitlaatgassen, maar dan heb je de stadssfeer wel figuurlijk (én letterlijk) geproefd.

Gratis

5. Bezoek de botanische tuin (van Peradeniya)

Om echt te ontsnappen aan de bussen en tuktuks, moet je naar de botanische tuin. In deze Royal Botanical Garden, ook wel de tuinen van Peradeniya genoemd, vind je duizenden verschillende planten- en bomensoorten. Je kunt hier heerlijk rustig rondwandelen, ook met kinderen. Deze botanische tuin ligt wel iets verder uit het centrum. Uiteraard kan je hier gewoon met de tuktuk naartoe. Vanuit het centrum kost je dit over het algemeen Rs 300 enkele reis (per tuktuk).

Rs 1500 (€7,50) per persoon

6. Ambuluwawa Biodiversity complex (Ambuluwawa tower)

De toren van Ambuluwawa ligt in het Ambuluwawa Biodiversity complex. Dit complex ligt op de top van de berg Ambuluwawa en wordt ook wel de Ambuluwawa Temple genoemd. Het complex ligt buiten Kandy, dichtbij de stad Gampola.

Eenmaal op het complex, kan helemaal tot in de top van de toren lopen, waarbij het laatste stukje wel erg smal is. Niet iedereen durft helemaal naar boven, maar je wordt beloond met een fantastisch uitzicht als je het wel aandurft en natuurlijk een overwinning op jezelf. Op het Ambuluwawa Biodiversity complex vind je naast de toren ook nog een aantal andere tempels, een kerk en een moskee.

Met de tuktuk duurt het ongeveer 45 minuten enkele reis om bij het complex te komen. Dit kost je Rs 2000 (€10) voor een retourtripje. Je kunt met maximaal drie personen in een tuktuk, zodat het kostentechnisch loont om de tuktuk te delen met iemand anders. Je zou ook met de trein van Kandy naar het treinstation van Gampola kunnen gaan. Vanaf daar kan je een tuktuk pakken. Het is dan nog steeds ruim 6 kilometer naar de toren.

Rs 300 (€1,50) per persoon entree. Ben je met de tuktuk, dan betaal je nog Rs 50 (€0,25) extra per tuktuk. Om bij het complex te komen, kan je de tuktuk nemen vanuit Kandy. Dit kost (per tuktuk) Rs 2000 (€10) voor een retourtje.

7. Sigiriya – Lion Rock en Pidurangala Rock

Lion Rock in Sigiriya staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een imposante berg, met daarop de overblijfselen van een paleis uit de 5e eeuw. Je kunt deze berg omhooglopen. Een van de highlights van Sri Lanka.

Je kunt er ook voor kiezen om de minder toeristische Pidurangala Rock te beklimmen. Deze rots ligt vlakbij Lion Rock en is een stuk goedkoper. Je hebt hier vrijwel hetzelfde uitzicht, met als bijkomend voordeel dat je de iconische Lion Rock ziet liggen in de verte.

Mocht je Lion Rock of Pidurangala Rock nog niet hebben bezocht, voordat je in Kandy aankomt, dan zou je (een van) deze rotsen ook als dagtour kunnen bezoeken vanuit Kandy. Een enkele reis van Kandy naar Sigiriya duurt ongeveer 2,5 uur met de taxi. Idealiter verblijf je een of twee nachtjes in Sigiriya.

Lees hier ons artikel met meer uitgebreide informatie over de Lion Rock en Pidurangala Rock.

Lion Rock kost Rs 5500 (€27,50) per persoon. Pidurangala Rock kost Rs 500 (€2,50) per persoon.

8. Pak de trein richting Ella

Veel mensen pakken vanuit Kandy de trein naar Ella. De trein vertrekt vanaf het treinstation in Kandy (en soms, zoals in ons geval, vanuit het treinstation van het naastgelegen dorp Peradenya). Vanuit Kandy kan je met de tuktuk naar Peradenya voor ongeveer Rs 500 (€2,50) per tuktuk.

Mocht je zeker willen zijn van een zitplaats in de trein, dan is het van belang om van tevoren je tickets te kopen op het treinstation van Kandy. Vooral in de weekenden raken deze gereserveerde zitplekken snel uitverkocht. Lees hier alles over (onder andere) de trein tussen Kandy naar Ella. Je vindt in dat artikel alle informatie over bijvoorbeeld de kosten, de verschillende treinen en klassen, het interieur van de trein, de aanwezigheid van een wc en wat de treintijden zijn.

Accommodaties in Kandy en met de tuktuk

Een accommodatie in Kandy kan je beter (iets) buiten het centrum boeken. Dat scheelt je weer een paar zwarte longen. En een tuktuk is zo geregeld en kost je ongeveer Rs 300 per rit (€1,50) in de stad. De afstanden in Kandy zijn niet zo groot, zodat bijna alles op loopafstand zit. Vanwege het hoogteverschil is het soms echter wel fijn om een tuktuk kunt nemen. Vooral aan het einde van de dag. Je kunt overal in de stad tuktuks vinden. Er rijden er honderden rond.

Wil je geld besparen met de tuktuk, dan raden we je aan om de app PickMe te installeren. Een soort Sri Lankaanse Uber voor onder andere tuktuks. Heel eenvoudig en je betaalt gewoon cash aan de chauffeur. Je hoeft alleen je naam, telefoonnummer en e-mailadres op te geven om in te loggen in de app. Het is soms wel de helft goedkoper dan wanneer je een tuktuk aanhoudt langs de kant van de weg. Je kunt in de app zelf aangeven welk vervoersmiddel je wilt boeken, waaronder een tuktuk of gewone auto. De app is ook te gebruiken om eten te laten bezorgen. Ben je het eten in je accommodatie een keer zat en heb je geen zin om het centrum in te gaan, dan laat je het gewoon bezorgen bij je accommodatie.

Je kunt in Kandy ook een hele dag een tuktuk met chauffeur huren. De chauffeur laat je dan alle plekjes in de stad zien. De kosten bedragen rond de Rs 2500 (€12,50) per tuktuk. Deze optie werd ons direct aangeboden door Pradeep, onze tuktuk chauffeur die ons van het busstation naar onze accommodatie bracht. Wij hebben hier niet voor gekozen, omdat we alles op ons eigen tempo wilden doen. Maar het kan best een leuke manier zijn om de stad te zien, als je maar weinig tijd hebt.

Kandy op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *