31x typisch Sri Lanka, handig om vooraf te weten
Als je langere tijd in een land rondreist, zijn er bepaalde dingen die je opvallen. Wat mensen vaak doen of zeggen. Welk vervoersmiddel lokaal het meest gebruikt wordt en welk gerecht er overal op de kaart staat bijvoorbeeld. Wat ons is opgevallen tijdens onze reis door Sri Lanka en wat wij typisch vinden voor Sri Lanka hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Als je er al bent geweest zal je de meeste dingen vast herkennen. Mocht je nog gaan, dan vind je hieronder ook veel handige tips. Lees dus zeker even verder.
1. Iedereen gaat met de tuktuk
De tuktuk is het nationale vervoersmiddel. Auto’s komen weinig voor. Bijna elk gezin heeft wel een eigen tuktuk. En ook de taxi’s zijn tuktuks. Wij vonden ze hélemaal geweldig. Download overigens ook de app PickMe. De Sri Lankaanse Uber, waar je (hoe kan het ook anders) ook tuktuks mee kan bestellen. Handig en goedkoper dan een tuktuk aanhouden langs de weg. Te downloaden via de App Store en Google Play.
2. Iedereen eet met z’n handen
Ja, ook en vooral die overheerlijke en kleurrijke curries. Je raakt hier vanzelf aan gewend, maar het is handig om je eigen lepel/vork bij je te hebben. Soms is het leuk om ook even met je handen te eten, maar vaak heb je hier ook niet echt zin in.
3. Let op de typische hoofdbeweging
‘Ja’ is een soort van nee-knikken. Goed om te weten, want anders levert het soms wat onhandige situaties op. We hebben trouwens veel geoefend, maar het is ons niet gelukt om deze beweging echt onder het hoofd, uhh.. de knie te krijgen.
4. Ze rijden links!
Vanwege het verleden als Engelse kolonie, rijden ze hier aan de linkerkant van de weg. Handig om te weten als je een auto of fiets huurt, maar ook als je oversteekt. Wat ons opviel, was dat de meeste mensen wél aan de rechterkant lopen. Vreemd…
5. De mensen zijn super aardig en behulpzaam
De mensen in Sri Lanka zijn allemaal enorm aardig en super behulpzaam. Waar in bepaalde landen mensen vaak een dubbele agenda hebben als ze aardig tegen je doen, is dat hier vaak juist níét het geval. Ze spreken overigens wel altijd de man aan. ‘Hello Sir!’ hebben we héél vaak gehoord.
6. Bijna iedereen spreekt (een beetje) Engels
Aangezien de meeste mensen (een beetje) Engels spreken, maakt Sri Lanka een land dat erg gemakkelijk te bereizen is. Je maakt hierdoor ook makkelijker contact, wat de ervaring natuurlijk alleen maar mooier maakt. Ben je nog niet zo thuis in het echte backpacken, dan is Sri Lanka een erg goed land om te ‘oefenen’.
7. Het openbaar vervoer is ontzettend goedkoop
De bus kost omgerekend 1 eurocent per kilometer. En voor 1,50 euro zit je een paar uur in de trein. Er wordt zowel door locals als door toeristen volop gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Het is daardoor meestal wel super druk. Als je geluk hebt, kun je de hele weg zitten. Soms kan je (als je wat verder van tevoren boekt) een ticket met zitplaats kopen in de trein. Vooral op langere trajecten is dit wel aan te raden.
8. Gereserveerde zitplaatsen voor monniken
In het openbaar vervoer is een speciale plek voor monniken gereserveerd. Dit wordt aangeduid met een bordje/sticker met de term ‘clergy’. In de bus is dit rechts achter de chauffeur. Je mag hier gewoon gaan zitten, maar als er een monnik instapt dan moet je je plek afstaan. Ook is er een speciale plek gereserveerd voor zwangere vrouwen, dit is vaak links voorin.
9. De backpack naast/achter de chauffeur
In de bus is er boven de stoelen vaak een smal bagagevak. Hier past je backpack eigenlijk niet in. Het is gebruikelijk om je backpack achter de stoel van de chauffeur of op het (afgedekte) motorblok naast de chauffeur te leggen. Je kunt je backpack ook gewoon naast je neerzetten, maar daar is soms geen plek voor. We hebben ook wel eens een extra zitplaats voor onze backpack gekocht. Waarom ook niet. Het kost tóch bijna niks.
10. 3 zitplaatsen naast elkaar
Om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten reizen, zitten aan de ene kant van de bus en trein bankjes met 3 zitplaatsen, en aan de andere kant van het gangpad meestal 2 zitplaatsen. De hoeveelheid ruimte is voor ons als lange westerlingen wat krapjes. Een ‘viertje’ voor jezelf, zoals bij de NS, kan je hier wel vergeten. Heb je nog de keuze, neem dan de kant van het tweetje. Bij het drietje komt er geheid nog iemand naast je zitten.
11. Chauffeurs rijden met blote voeten
In de tuktuk en in de bus, geen chauffeur laat z’n schoenen aan…
12. Zakdoekje leggen
Om de schakelpook in de bus zitten heel veel lagen (zak)doeken. Heel grappig om het verschil in kleuren en doekjes te zien. Let er maar eens op, dan zal je zien wat we bedoelen.
13. De trein rijdt heel traag en bijna nooit op tijd
Het kost ook bijna niks, dus niet klagen. Zie het als een gratis verlenging van je uitje.
14. Heerlijk pittig eten
Het eten is altijd goed op smaak: lees pittig! En veel, heel veel eten! Er wordt continu aangevuld.
15. Rice & curry
En waag het niet om curry & rice te zeggen. Een enorme berg rijst met vaak 3 of meer verschillende curries erbij. Home-made of in de meest smerig ogende tentjes het állerlekkerst. Vermijd de toeristische plekken waar ze dit serveren. Het lijkt er soms niet eens op. We spraken wel eens andere reizigers die de rice & curry niet lekker vonden. We konden het ons níét voorstellen. Wat bleek, ze waren alleen maar in toeristententen geweest. Tja, daar heb je het al.
16. Kotthu
Kotthu, een gerecht gemaakt met in stukken gehakte rotti, gewokt met groente en een sausje. Het wordt na de bereiding verder gehakt met twee grote messen. Echt heerlijk. Verkrijgbaar in vegetarische versie, maar ook met kip of andere soorten vlees. Je kunt vaak ook kiezen of je er wel of geen kaas bij wilt. Het lievelingsgerecht van Gieljan.
17. Deegflapjes met hete vulling
Deze bread rolls zijn ideaal als lunch en makkelijk mee te nemen. Het kost omgerekend ongeveer 25 eurocent per stuk. Met twee of drie stuks kom je de lunch wel door. Zorg wel altijd dat je een fles water bij je hebt, want je weet nooit hoe pittig ze zijn
18. Enorm uitgebreid en lekker ontbijt
Vaak wordt er bij het ontbijt iets geserveerd wat wij eerder als avondeten zouden bestempelen. Bijvoorbeeld string hoppers (een soort noedels met hete saus), pannenkoekjes, coconut sambol, kokosrotti, deegflapjes of zoete broodjes.
19. Kerrieblaadjes
In Sri Lankaans eten kom je vaak kerrieblaadjes tegen. Het wordt ook in bijna elke curry gebruikt. Tijdens het koken geeft het blad zijn smaak af. Je kunt het opeten (en dat doen de Sri Lankanen ook), maar wij vonden het niet echt lekker om op zo’n hard blad te kauwen.
20. Thee & theeplantages
Een groot deel van het landschap wordt bepaald door de mooie groene theeplantages. Bijna overal krijg je dan ook een kopje thee aangeboden. Er zijn overigens veel theeplantages/fabrieken waar je een bezoek aan kunt brengen.
21. Lion beer
Dit is het nationale bier van Sri Lanka.
22. Ginger Ale
Deze is erg zoet in Sri Lanka, met veel gember. Je moet ervan houden.
23. Prijs op product
In de supermarkt(jes) staan alle prijzen op de producten geprint. Handig. Zo weet je meteen hoe duur het is en is de kans dat je teveel betaalt een stuk kleiner. Op de wat meer afgelegen plekken vragen ze meestal wel een hogere prijs dan op de verpakking staat. Waarschijnlijk alleen aan toeristen…
24. Veel keuze in koekjes
Wij vonden vooral de volgende twee koekjes het lekkerst. Hawaian van Munchee (kokoskoekjes). Nice cookies van Maliban (biscuitjes met suiker).
25. De paraplu zie je veel
Veel mensen lopen met een paraplu, niet omdat het zoveel regent, maar tegen de zon.
26. Alle stopcontacten hebben een schakelaar
Alle stopcontacten hebben een schakelaar. Vergeet deze dus niet om te zetten, anders laden je apparaten niet op of wordt de douche niet warm.
27. Trucje met de pen in het stopcontact
Met je Nederlandse stekker kan je bijna overal uit de voeten in Sri Lanka. Vaak zit er wel een derde gat, voor de ‘aarde’, in het stopcontact en werkt het stopcontact niet direct zonder de juiste stekker. Geen paniek. Hier is een trucje voor, geheel veilig.
Steek (bijvoorbeeld) een pen in het bovenste gat. Steek dan je stekker in de onderste twee gaten en haal de pen weer uit het gat. Je hebt hiermee de ‘blokkade’ omzeild. Handig toch?
28. Suiker in je smoothie
Ze zijn fan van suiker in Sri Lanka. In smoothies/juices gaat een enorme schep. Het is verstandig om vooraf aan te geven dat je ‘zonder suiker’ wilt. Tenzij je een enorme zoetekauw bent/een ijzersterk gebit hebt/een paar kilo wilt aankomen. Wie zijn wij om te oordelen…
29. Bijzondere plekken om de was te drogen
De was wordt op daken, gras en struiken neergelegd om op te drogen.
30. De badkamers zijn over de top
Met gekke afbeeldingen op de deuren en overdreven kleurrijke tegels (alles roze) of tegels met een terugkerende print (100 dolfijnen). Zó lelijk, maar eigenlijk ook zó geniaal.
31. Er zijn veel honden
Er zijn veel honden op straat, maar ze zijn niet agressief. Ze blaffen überhaupt niet. Héél chill. Dat is wel eens anders in het buitenland.
Benieuwd naar een ideale reisroute in Sri Lanka? Lees dan ons artikel De beste reisroute voor Sri Lanka.
Reageren