Coverfoto gouden box tempel van de tand

Kandy – Cultuur snuiven in de Temple of the Tooth

Kandy – Cultuur snuiven in de Temple of the Tooth

De Tempel of the Tooth (of gewoon: de Tempel van de Tand) is – in elk geval op papier – dé bezienswaardigheid van Kandy en ook het duurste qua entree. In de Tempel van de Tand ligt (zo zeggen ze) een tand van boeddha bewaard. Driemaal daags vindt er een ceremonie plaats in dit tempelcomplex, waarbij de gouden box waar de tand in zit, uit een andere box wordt gehaald. De tand zelf wordt niet uit de gouden box gehaald en krijg je dus nooit te zien. Verwacht hier dus niet te veel van. De tempel is leuk om te bezoeken, maar erg bijzonder vonden we het niet. Hieronder vind je praktische informatie, voor als je besluit de tempel te bezoeken.

Onderaan dit artikel vind je een interactieve kaart met de exacte locatie van de tempel.

Rs 1500 (€7,50) per persoon
Er gelden strikte kledingvoorschriften. Ook mannen moeten een lange broek aan. Hoewel anders staat aangegeven, mochten wij onze tas en fles water gewoon mee naar binnen nemen.
Driemaal daags vindt er een ceremonie plaats. De avond is vooral heel erg drukbezocht. Tenzij je van drukte houdt, is dus niet aan te raden om op dat moment de tempel te bezoeken.

De Tempel van de Tand

De Tempel van de Tand bevindt zich op een boeddhistisch tempelcomplex. Naast de hoofdtempel (waar de gouden box met de tand ook te vinden is), vind je op dit complex nog een aantal kleinere tempels en een aantal verschillende musea.

Wij vonden het bezoek aan het complex wel wat tegenvallen. De tempel was best mooi, maar daar was je na een paar minuten eigenlijk ook wel op uitgekeken. Nou moeten we toegeven dat wij vaak wel redelijk snel zijn uitgekeken op bijvoorbeeld archeologische plekken en musea. We kunnen hier best even van genieten, maar kunnen onze aandacht er gewoon niet zo lang bij houden.

Aangezien je met je entreebewijs ook nog drie aangrenzende musea mag bezoeken (waaronder het Archeologisch museum), heb je als museumliefhebber best veel aan je entreeticket. Je ziet de ingang van de musea overigens wel snel over het hoofd. Je moet een hek doorlopen, waarbij het lijkt alsof je het complex afloopt. Dit is echter niet het geval. Kan je het niet vinden, vraag het dan gewoon even bij een van de beveiligers die hier rondlopen.

Kledingvoorschriften en restricties

Bij de ingang van de tempel gaan je spullen door een scanner en moet je zelf door een detectiepoortje lopen. Je kunt ook worden gefouilleerd. Best een strenge controle dus.

Je mag geen aanstekers, (pakjes) sigaretten en flessen sterke drank meenemen. Onze tas en waterflessen mochten we gewoon mee naar binnen nemen, ondanks dat dit anders stond aangegeven bij de ingang. Ongeveer 50 meter links van de ingang staan kluisjes waar je je tas in zou kunnen doen. Dat was in ons geval dus niet nodig.

Er gelden ook strikte kledingvoorschriften. Je schouders moeten bedekt zijn en je broek/rok moet over je knieën vallen. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar bij deze tempel ook voor mannen! Wees hierop voorbereid, door bijvoorbeeld een afritsbroek aan te doen en de broekspijpen in je tas mee te nemen. Mocht je als man tóch een korte broek aan hebben, dan zou je net buiten de ingang nog een speciale omslagdoek kunnen kopen (voor rond de Rs 300).

Ticket kopen en schoenen afgeven

Nadat je de beveiliging langs bent, loop je ongeveer 100 meter rechtdoor richting de tempel. Pas als je bij de tempel bent, kom je bij de ticketbalie, waar je het entreegeld moet betalen. Zorg ervoor dat je contant (en gepast) geld mee hebt. Je moet het geld zelf in een ticketmachine doen. Mocht je toch geen gepast geld bij je hebben, dan zit er een mannetje naast de machine die je geld kan wisselen. Het kan echter zijn dat hij niet genoeg wisselgeld heeft en dat je een tijdje moet wachten.

Voordat je de tempel daadwerkelijk betreedt (pas na het kopen van je ticket), moet je je schoenen/slippers afgeven. Zoals bij veel tempels, moet je namelijk op blote voeten (of met sokken) naar binnen. Je krijgt een bewijsje mee dat je je schoenen hebt afgegeven en het wordt van je verwacht dat je een fooi betaalt voor het bewaken van je schoenen.

In de doorzichtige fooienbak op de balie zitten vaak alleen maar grotere briefjes. Niet omdat iedereen zoveel geeft, maar omdat ze de kleinere briefjes er direct halen. Ons briefje zat er namelijk niet meer in toen we onze slippers ophaalden. De meeste mensen geven rond de Rs 100 (€0,50) fooi. Wij betaalden onze fooi aan het begin. Bij het ophalen van de schoenen vroegen ze nogmaals om een fooi. Die hebben we uiteraard niet nog een keer gegeven.

Wil je een compleet overzicht van de bezienswaardigheden in Kandy, bekijk dan ons artikel 8 dingen om te doen in en rond Kandy.

De Tempel van de Tand op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *