Verboden om over het spoor te lopen cover

8 leuke dingen om te doen in Ella

8 leuke dingen om te doen in Ella

Ella is een klein bergdorpje, dat omgeven is met veel groen en bergen. Hoewel het centrum van Ella op haar eigen manier sfeervol is, maar wel erg toeristisch met weinig authentieks, maakt de omgeving van Ella dit helemaal goed. Je kunt je hier prima een aantal dagen vermaken. Er is zowel voor de sportieve als de wat meer luie toerist veel te doen. Zo zijn er meerdere (gratis) hikes die je kunt doen, maar kan je ook een kookworkshop volgen of je met de bus laten afzetten voor een waterval. De leukste dingen die je kunt doen in Ella zetten we in dit artikel voor je op een rij.

Onderaan dit artikel vind je een kaartje, waarop je precies kunt zien waar alle plekken liggen.

1. Treinen spotten bij de Nine Arch Bridge

Ben je (stiekem) een echte treinspotter? Dan kan je je hart op in Ella. Ben je niet zo’n fan van treinspotten, dan weten we zeker dat dit verandert bij de Nine Arch Bridge in Ella. Deze brug is een absolute must see in Ella. De brug ligt midden in de jungle en is dus omgeven door alleen maar groen. En aardig wat toeristen, we moeten natuurlijk wel eerlijk blijven.

Vanuit Ella kan je redelijk gemakkelijk te voet de brug bereiken. Je kunt kiezen voor een route door het bos of over het spoor. Je kunt er ook met de tuktuk komen.

Lees ons artikel over de Nine Arch Bridge, voor meer informatie over bijvoorbeeld de wandelroute hiernaartoe en wanneer de treinen over de brug rijden.

Gratis

2. Loop over het spoor

In Nederland zijn we het niet gewend om op het spoor te lopen. Het is hier strikt verboden. Ondanks dat het in Sri Lanka officieel (gelet op de borden) ook verboden is, loopt iedereen hier over het spoor. Het woord ‘gedogen’ dekt de lading eigenlijk niet eens. Je kunt zonder problemen een ommetje over het spoor maken.

Na een bezoek aan de Nine Arch Bridge, kan je over het spoor teruglopen naar het centrum van Ella.

Het spoorlopen in Sri Lanka is een ware attractie op zich. En we begrijpen dit maar al te goed nu we het zelf ook hebben gedaan. Het is gewoon heel erg leuk om te doen. Waarom? Geen idee. Misschien omdat je het gevoel hebt dat je iets doet wat eigenlijk nooit mag? Heel apart ook, dat je hier ineens iedere trein die vlak langskomt wilt filmen en op de foto wilt zetten. Dit doe je normaal gesproken in Nederland ook niet.

Je zal wel denken dat we gek zijn. Wacht maar tot je zelf in Sri Lanka bent geweest. Dan zal je ons begrijpen.

Gratis

3. Beklim Little Adam’s Peak

Little Adam’s Peak heeft dezelfde vorm als de Adam’s Peak, en is daarom waarschijnlijk ook vernoemd naar z’n grote broer. Hier houdt de vergelijking overigens ook op. Waar de Adam’s Peak een flinke beklimming is (5500 treden enkele reis), waarmee de meeste mensen midden in de nacht beginnen, is de Little Adam’s Peak een redelijk eenvoudige wandeling. Ok dan, ze hebben nóg een overeenkomst, je hebt een geweldig uitzicht vanaf de top.

In totaal ben je ongeveer 2,5 uur bezig met de wandeling. Retour, vanuit het centrum van Ella.

We hebben in ons artikel over de Little Adam’s Peak alle tips én een specifieke omschrijving van de wandelroute voor je uitgewerkt. Handig om bij je te hebben als je er bent.

Gratis

4. Beklim Ella Rock

Ella Rock ligt ten zuiden van Ella. Je kunt de top van deze berg te voet bereiken. Afhankelijk van de plek van je accommodatie, ben je hier al gauw een uurtje of 4 zoet mee (retour). De wandeling is niet erg moeilijk, maar aan het einde zitten toch wel wat pittige stukjes.

Om de top te bereiken heb je geen gids nodig, enkel de gratis app Maps.Me (voor de juiste route) of wat meer doorzettingsvermogen. Bij de meeste accommodaties kennen ze de snelste route vanaf hun plek naar de top van de berg. Check dit dus altijd even voordat je gaat lopen. Laat je onderweg in elk geval niet verleiden door ‘gidsen’ die je wel even de goede (of expres de foute) route geven.

Mocht je een stukje lopen willen overslaan, dan kan je ook de tuktuk of trein nemen naar het treinstation Kithalella (ook wel Kital Ella).

Zorg voor voldoende water als het zonnig weer is. Goede schoenen zijn uiteraard ook aan te raden.

Gratis

5. Bekijk de Ravana waterval

De Ravana waterval is een leuk uitje, voor als je nog wat tijd over hebt. Als je met de bus gaat, dan betaal je wel de kosten van de bus (omgerekend nog geen €0,30 retour per persoon) . Vanuit Ella duurt het ongeveer 15 minuten om met de bus bij de waterval te komen. De waterval bevindt zich direct aan de weg, zodat je zelf eigenlijk niets hoeft te lopen. Dit maakt het een perfect uitje bij wat slechter weer.

Lees ons artikel over de Ravana waterval voor meer informatie.

Gratis toegang en maar Rs 30 (€0,15) per persoon, voor een enkele rit in de bus

6. Volg een kookworkshop

Het eten in Sri Lanka is heerlijk en ook anders dan we kennen in Nederland. Het is daarom erg leuk om te leren hoe je dit eten klaar kunt maken. Zo kan je na je reis nog een stukje Sri Lanka klaar maken in je eigen keuken. We kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat je hiermee weer helemaal terugkeert naar de heerlijke momenten die je hebt beleefd in Sri Lanka. Daarom hebben we de recepten ook voor je uitgewerkt. Dat scheelt je zelf weer flink meepennen tijdens de kookles.

In Ella heb je erg veel plekken waar je een kookworkshop kunt volgen.

Lees in ons artikel ‘Volg een kookworkshop in Ella’ waar je op moet letten bij het kiezen van een kookworkshop in Ella. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Tussen de Rs 1000 (€5) en Rs 5.000 (€25) per persoon

7. Bezoek een van de loungebars

Ella is toeristisch, erg toeristisch. Niet te vergelijken met de meeste andere plekken waar we zijn geweest in Sri Lanka. Dat heeft als nadeel dat er, tja, veel toeristen zijn. Daarop is het aanbod in restaurants ook (in negatieve zin) aangepast. Je vindt hier geen plaatselijke eettentjes met authentiek Sri Lankaans eten. Daarvoor moet je toch vooral bij de mensen thuis zijn of in de (lelijk ogende) wegrestaurantjes. We raden je dus ook zeker homestays aan. Heel gebruikelijk in Sri Lanka en bijzonder goed voor je smaakpapillen.

Maar het toeristische karakter van Ella heeft ook zo z’n voordelen. Ben je even klaar met de rice en curry, dan kom je in Ella helemaal aan je trekken. In de hoofdstraat zit de ene na de andere hamburgertent en pizzeria.

Je vindt in Ella ook veel loungebars. Hippe tenten met meerdere verdiepingen, veel loungeplekken en cocktails. Nog steeds niet volgens de standaard die we gewend zijn in Nederland, maar niet te vergelijken met de bars in de rest van Sri Lanka. Ben je dus even toe aan een lekkere cocktail op een loungebank, met een lekker muziekje op de achtergrond, dan ben je in Ella aan het juiste adres. Populaire loungebars zijn bijvoorbeeld Café One Love en Café Chill.

Bier kost je vanaf Rs 500 (€2,50). De cocktailprijzen beginnen bij Rs 700 (€3,75). Long drinks, waaronder Gin-tonic en rum-cola, kosten je Rs 650 (€3,25)

8. Bezoek een theefabriek

Sri Lanka staat bekend om haar thee. Iedereen kent wel de Ceylonthee. Ceylon was tot 1972 de naam van Sri Lanka.

Het is dan ook niet verrassend dat je overal in Sri Lanka theevelden en theefabrieken ziet. Op de meeste plekken kan je ook een rondleiding krijgen door de theefabriek. Wij bezochten een theefabriek in de buurt van Hatton. Maar net iets buiten Ella ligt ook een aantal theefabrieken die je kunt bezoeken. Zoals de Uva Halpé Watte Tea Factory of de Kinellan Tea Factory. Deze laatste fabriek ligt wat dichterbij en is dus gemakkelijker te voet vanuit Ella te bezoeken.

Kaartje met de 8 bezienswaardigheden

Kaartje met dingen doen in Ella

Klik hier voor de interactieve kaart van alle bezienswaardigheden van Ella. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

8 dingen doen in Ella

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *